keskiviikkona, joulukuuta 31, 2008

Vuosi 2008 tämän blogin kautta

Omien vanhojen tekstien selailu on muutoin tylsää, mutta vuoden vaihtuessa ajattelin silti tarkastella, miltä maailma näyttää tämän blogin kautta katseltuna.

Tammikuussa odoteltiin kovasti Geert Wildersin Fitna-elokuvan julkaisua. Allekirjoittanutkin odotteli ja julkaisi paremman puutteessa ”ennakkovideon”, joka puolestaan osoittautui pitkälti lainaksi aiemmin julkaistusta ”Islam – What the West needs to know” –elokuvasta (Islam – Mitä lännen tulee tietää). 14. tammikuuta nimimerkki Tomashot tuomittiin Tuusulan käräjäoikeudessa kiihotuksesta kansanryhmää vastaan (ks. Turkkilaista tuumintaa). Itsekin kommentoin asiaa seuraavana päivänä.

Alkuvuodesta Johanna Suurpää nimitettiin uudeksi vähemmistövaltuutetuksi huonon maineen saaneen edeltäjänsä Mikko Puumalaisen tilalle. Suomen Kuvalehti teki positiivisen jutun Johannasta ja itse kommentoin helmikuussa Suurpään ihmisoikeusaktivismia tässä jutussa.

Maaliskuussa Mikko Ellilä tuomittiin oikeudessa kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli artikkelista ”Yhteiskunta koostuu ihmisistä”. En katsonut tarpeelliseksi kirjoittaa asiasta omaa juttua, koska olin mielestäni sanonut kaiken oleellisen, kun asia tuli julki. Myös Geert Wildersin Fitna-elokuva julkaistiin vihdoin LiveLeak-sivustolla. Itse postasin linkin elokuvaan melkein heti ja blogin kävijämäärät nousivat merkittävästi. Luonnollisesti suomalaismedian reaktiot elokuvaan olivat yksiselitteisen negatiivisia, minkä panin myös merkille.

Huhtikuussa Abdullah Tammi varoitti Iltalehdessä Viroa Yhdysvaltojen kelkkaan menemisestä. Tammen uhkaukset eivät tähän mennessä ole realisoituneet. JReunamo julkaisi Fitnan suomenkielisin tekstein Youtubessa.

Toukokuussa ymmärsin vasta, mitä tarkoittaa uhka arjen turvallisuudelle. Kyseessä eivät tietystikään ole terroristit tai katujen turvallisuutta vaarantavat rikolliset vaan ne, jotka kirjoittavat rasistisia kirjoituksia internetiin. Yleisradion uutislähetyksessä kerrottiin muun muassa, että vain harva verkkorasisti jää kiinni. Tätä kirjoitettaessa neljäs ”verkkorasisti” joutuu syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kesäkuun merkittävin tapahtuma sattui Irlannissa, jossa äänestäjät hylkäsivät Lissabonin sopimuksen. Luonnollisesti EU äänestyttää irlantilaisia niin kauan, kunnes he hyväksyvät sopimuksen. Suomessa historioitsija ja tunnettu nettipersoona Seppo Lehto sai kahden ja puolen vuoden ehdottoman tuomion useista törkeistä kunnianloukkauksista, uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuskin tuli kenellekään yllätyksenä, mutta tuomion kovuus sen sijaan yllätti. Google on sulkenut suurimman osan Lehdon blogeista muutaman viime viikon aikana.

Heinäkuussa yksi etsityimmistä Bosnian sodan sotarikollisista Radovan Karadzic saatiin kiinni ja kuljetettiin tuomittavaksi Haagin sotarikostuomioistuimeen. Kirjoitin itse asiasta ja olen edelleenkin sitä mieltä, että serbijohtajien tuomitseminen ei kerro koko totuutta Jugoslavian hajoamiseen johtaneista tapahtumista eikä selitä serbien länsimaisesta näkökulmasta ylimitoitettua reaktiota Alija Izetbegovicin johtamaan Bosnian muslimihallintoon.

Elokuussa Venäjä hyökkäsi Georgiaan juuri Pekingin olympialaisten alla. Suomen ulkopoliittinen johto reagoi tilanteeseen erittäin hitaasti. Kokematon ulkoministeri Alexander Stubb ehti esittää julkisuudessa kannanottoja, joiden perusteella hän piti NATO-jäsenyyttä Suomen kannalta suositeltavana vaihtoehtona. Esitin kriisin yhteydessä useita ulkopoliittisia puheenvuoroja. Myös Paavo Lipponen palasi otsikoihin, kun hänen konsulttityönsä kaasuputkiyhtiö Nordstreamin palveluksessa tuli ilmi. Tuomitsin Lipposen toiminnan ja esitin kriittisen arvion Lipposen poliittisista saavutuksista. Myöhemmin Lipponen on osoittanut, että miehen käsitykset omasta merkittävyydestään selkeästi ylittävät ulkopuolisten arviot.

Elokuussa Alaskan kuvernööri Sarah Palin valittiin republikaanien varapresidenttiehdokkaaksi. Palin sai kielteistä julkisuutta ensisijaisesti, koska hän oli uskovainen ja vääränlainen nainen. Jos hän olisi ollut lapseton ateistilesbo, julkisuus olisi varmasti ollut myönteisempää. Britanniassa arkkipiispa Rowan Williamsin toive osoittautui jo toteutuneeksi, kun kävi ilmi, että sharia-laki oli Britanniassa jo käytössä.

Lokakuussa esitin oman käsitykseni Barack Obaman mahdollisesta vaalivoitosta, ja käsitys oli kielteinen. Radikaalien vasemmistolaisten ja mustien rotupoliitikkojen avulla uransa luonut, poliittisesti kokematon Obama olisi riskivalinta näyttävästä retoriikasta huolimatta. Suomessa Perussuomalaiset oli yksi kunnallisvaalien voittajista, mikä herätti negatiivisia reaktioita sekä valtamediassa että hallituksen ministerien keskuudessa

Marraskuussa Barack Obama valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi melko selvin lukemin. Ennustin, että Obaman valinta ei tuo suurta muutosta Yhdysvaltojen politiikkaan, vaikka erityisesti eurooppalainen vasemmisto.asetti suuria toiveita mustan miehen valintaa kohtaan. Talouskriisi rajoittaisi merkittävästi Obaman liikkumavaraa sisäpolitiikassa. Järjettömästä Bush-vihasta toki päästäisiin eroon. Mediahysteria perussuomalaisten listoilta valittua Jussi Halla-ahoa kohtaan saavutti huipennuksensa, kun Vihreät Naiset maksimoivat moraalisäteilynsä ja tekivät Halla-ahon kirjoituksista rikosilmoituksen. Tämä tietysti osoittautui perusteettomasti, mutta poliisi päätti silti tutkia kaikki Halla-ahon kirjoitukset siltä varalta, että niistä löytyisi jotakin raskauttavaa.

Joulukuussa esitin tukun omia mielipiteitäni siitä, miksi politiikka on länsimaissa muuttunut mielipuoliseksi (1 ja 2). Suomen johtavat oikeusoppineet kertoivat oman mielipiteensä Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin ehdotuksesta europarlamenttivaalien suhteen.

Uskon myös tulevan vuoden tuovan tullessaan yhtä mielipuolisia uutisia. Onneksi niihin ei tarvitse uskoa. Hyvää uutta vuotta blogin lukijoille!

2 kommenttia:

puolimieli kirjoitti...

Onko tietoa, kuka tuo uusin sananvapausrikollinen on?

Vasarahammer kirjoitti...

Sen verran tiedän, että uusin epäilty sananvapausrikollinen en ainakaan ole minä.