keskiviikkona, joulukuuta 17, 2008

Korkean tason jeesustelua

Helsingin Sanomat kirjoitti 16.12.2008, että oikeusoppineiden mielestä Soinin EU-protesti-idea on moraaliton. Oikeusoppineet viittasivat Timo Soinin aikeeseen asettua ehdolle tulevissa eurovaaleissa, joiden jälkeen hän jättäytyisi pois europarlamentista.

Helsingin Sanomat kertoo myös:

”Protestiehdokkuudella Soini haluaa arvostella tapaa, jolla EU:n Lissabonin sopimusta yritetään saada voimaan. Irlanti kaatoi sopimuksen ratifioinnin kansanäänestyksessä viime kesäkuussa, ja perjantaina selvisi, että irlantilaiset äänestävät asiasta vielä uudestaankin.”

En väitä, että protestiehdokkuus olisi välttämättä hyvä ajatus. On mahdollista, että äänestäjät eivät sisäistä protestin ajatusta, vaikka Euroopan Unioni oikeasti halveksiikin demokratiaa. Kuitenkin oikeusoppineet eli oikeustieteen professori Kaarlo Tuori ja valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Antero Jyränki vetävät pohjat päättömillä lausunnoillaan. HS kertoo:

”Eihän tämä poliittista moraalia osoita.” Tuorista idea kuulostaa demokraattisen prosessin pilkalta.

Jyränki säestää Tuoria:

"Erikoinen järjestely. Tällaiset liikkeet vievät uskottavuutta poliittiselta järjestelmältä"

Jyränki kuitenkin mainitsee, että EU-parlamentissa toimii jo nyt paljon EU-kriitikkoja. Tässä hän on toki oikeassa, mutta farisealainen moralisointi poliittisen prosessin pilkasta olisi kannattanut jättää tekemättä.

Kuten Soini sanoo, EU pilkkaa itse demokratiaa niin törkeästi, että sen rinnalla Soinin ja perussuomalaisten mahdollinen protesti vaikuttaa itse asiassa suoraselkäiseltä toiminnalta. Ranskan ja Hollannin kansalaiset hylkäsivät EU-perustuslain kansanäänestyksissä. Perustuslakiin tehtiin kosmeettisia muutoksia, minkä jälkeen se ristittiin Lissabonin sopimukseksi. Vain irlantilaiset saivat äänestää sopimuksesta ja he hylkäsivät sen. Nyt irlantilaiset pannaan normaaliin EU-tyyliin äänestämään uudelleen niin kauan, kunnes äänestystulos miellyttää EU-eliittiä.

Myös EU:n ”leluparlamentin” arvovalta ja todellinen päätösvalta ovat kyseenalaisia. Komission byrokraatit valmistelevat edelleen lait eivätkä he ole vastuussa tekemisistään kenellekään. EU-parlamentti osaa myös muulla tavoin halventaa demokraattista prosessia. Äskettäin EU-parlamentti kielsi Geert Wildersin Fitna-elokuvan esittämisen tiloissaan.

Silloin, kun EU-parlamentti käyttää valtaa, se estää välttämättömiä uudistuksia kuten äskettäin työaikadirektiviin muutosehdotuksen. EU-parlamenttivaalien äänestysprosentti on useimmissa EU-maissa selkeästi alhaisempi kuin kansallisten parlamenttivaalien. Suomessa kaksissa viime EU-vaaleissa äänestysprosentti on liikkunut 30 ja 40 prosentin välillä.

Euroopan Unioni ei ole demokratia missään merkittävässä mielessä, joten eurodemokratiaa ei voi halventaa, vaikka yrittäisi kuinka. Järjestö on perusteiltaan puutteellinen ja sitä voi jopa pitää suurimpana yksittäisenä uhkana demokratialle Suomessa ja muissa EU-maissa.

EU:n puutteista riippumatta en silti kannata Soinin kaavailema protestia. Perussuomalaisten kannalta parempi vaihtoehto olisi asettaa tarpeeksi hyviä EU-kriittisiä ehdokkaita, jotka tultuaan valituksi osallistuvat "leluparlamentin" työskentelyyn. Protestoida voi nimittäin näinkin (tai jopa näin).

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Ei kai Soinin ajatus (siis asettuu ehdolle ja lähettää paikalle varamiehensä) kovin moraalitonta ole, jos asia ensin kerrotaan julki. Toisekseen, erilaiset loikkaukset, kiintiöministerit, pakastevirat ynnä muut ovat jo romuttaneet valmiiksi politiikan imagon. Huvittavin on edustajien sopeutumiseläke. Tai ketä kiinnostaa, onko Suomella komissaari vai ei. Hirveä vouhotus, että pitää yhdessä koko kansan nyt tukea Olli Rehniä, että pysytään vallan ytimessä. Hoh-hoijaa. Kun lueskelee Arvo Tuomisen Kremlin kelloja, ei voi olla vertaamatta neuvostojohdon politiikkaa Brysselin.

Toisaalta, jos Väyrysen vastaava tempaus (jo en saa ministerin paikkaa, menen Brysseliin kasvamaan korkoa) oli moraaliton - mitä se siis ilmeisesti oli - niin nopeastipa politiikassa unohdetaan moraalittomat teot. Joku varmaan uskoo ja toistelee nyt työpaikan kahvipöydässä professorin näkemyksiä.

weekendsoldier kirjoitti...

Siihen verraten missä lamassa laki ja "oikeus" ovat Suomessa, niin pitäisin lainoppineena turpani kiinni kaikesta moraaliin liittyvästä.

Nuppi Kuntoon kirjoitti...

Nyt menossa oleva talouden myllerrys on todellinen koetinkivi sekä EU-yhteisrintamalle että yhteisvaluutalle.

Olen samaa mieltä EU:n demokratiavajeesta ja olen myös aika skeptinen sen kehityksen suhteen. Käyköhän niin, että Uuden Uljaan Eurokansalaisen kehittäminen käykin liian hankalaksi.

Käytetyt keinot ovat kyllä järeät, kun kansallisvaltioita ajetaan alas.