maanantaina, joulukuuta 01, 2008

Deja vu

Olen nähnyt tämän ennenkin jossain, mutta en muista missä. Tällainen tunne tulee, kun lueskelee Suomen Antifasistisen Komitean (SAFKA) blogia. Juttujen sävy on kuin Tiedonantajasta 70-luvulta ja aiheiden käsittelytapakin melkein sama eli kommunistista paatosta ilman kommunismia. Proletaareja ei kehoteta liittymään yhteen vaan antifasisteja.

Antifasismikin on ymmärretty hiukan eri tavalla kuin esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa, jossa antifasistit riehuivat vastamielenosoittajina ja heittelivät kiviä ja pulloja, kun ruotsalaiset nationalistit muistelivat sankarikuningas Kaarlea. Nämä huppareihin pukeutuvat 18-25 –vuotiaat nuoret miehet ovat tulleet tutuiksi globalisaationvastaisista mielenosoituksista.

Jotenkin tuntuu, että vanhakommunistiselta itse itsensä parodialta vaikuttavassa SAFKA:ssa on vähän eri asiasta kyse. Komitea ilmoittaa vastustavansa:

- kouluampumisia
- Perussuomalaisten rasismia ja seksismiä
- Viron apartheid-politiikkaa
- Russofobiaa.

Näistä jo viimeistään paljastuu kytkös Pronssisoturi-kirjan kirjoittajaan, dosentti Johan Bäckmaniin. SAFKA on Venäjän asialla Viroa vastaan. Vaikka Bäckmanin ja erityisesti Leena Hietasen historiallinen revisionismi vaikuttaa vastenmieliseltä, minulla herää tämän SAFKA:n ja Pronssisoturi-sivuston perusteella epäilys, että ovatko tekijät kaikilta osin vakavissaan.

Kömpelön neuvostopropagandan elementtejä on sotkettu kirjoituksiin tavalla, joka herättää muistoja toisaalta oikeasta neuvostopropagandasta ja toisaalta vanhasta pilalehti Pahkasiasta. SAFKA on postmoderni järjestö ja ilmeisesti osallistujilleen jonkinlainen performanssiesitys, jossa ”kokeillaan erilaisia näkökulmia”. Erityisesti seuraava ”esimerkillisestä antifasistista” kertova tarina nauratti hartaasti ja pitkään. Siinä Pohjan kirkkoherra Juha Molari kertoo jälkikasvunsa sotaleikeistä:

”Kun Juha kerran tuli töistä kotiin, Igor-poika oli rakentanut leluistaan rintaman. Vain vihollinen puuttui komeasta sotaleikistä. "Vihollinen on näkymätön", poika vastasi isälle ja näytti ylpeänä muutaman sotilaan kantamaa Venäjän lippua. Sitten Igor sanoi isälleen, että kysymyksessä on
taistelu "fasisteja vastaan".

[…]

” Muistakaa Ilja Ehrenburgin sanat: Me tiedämme, ettei kuolema voi voittaa elämää, ja siksi olemme varmoja siitä, että me tuhoamme fasismin. ”


Toisaalta sivuilta löytyy linkki Leena Hietasen puheita esitteleviin videoihin, jotka ovat jopa minulle vastenmielistä katseltavaa. Hietanen vaikuttaa olevan tosissaan.

En myöskään ole ymmärtänyt, miltä suunnalta Bäckman ja Hietanen olettavat saavansa tukea ajatuksilleen Virosta ”apartheid-valtiona”. Vanhoja SNS:n veteraaneja ja Tiedonantajien tilaajia tuskin löytyy kovin paljon, eivätkä he välttämättä innostu isovenäläisestä imperialismista ilman punaista aatetta muutoin kuin nostalgiasyistä. Fasismin vastainen suojamuuri kaadettiin jo vuonna 1989.

Antifasistit ja Halla-aho

SAFKA:n sivuilla otetaan myös kantaa Jussi Halla-ahon ympärillä pyörivään keskusteluun. Siinä epäillään, että Halla-ahon ajatukset olisivat peräisin Ukrainasta. Itse en usko tähän, mutta kirjoituksen sävyn perusteella epäilen, että jutun on kirjoittanut Johan Bäckman itse. Toki en voi tätä väitettäni todistaa. Bäckman ja Halla-aho ovat työskennelleet samaan aikaan Helsingin yliopistolla ja ilmeisesti myös tavanneet toisensa.

15 kommenttia:

iuiui kirjoitti...

Toi SAFKA vaikutti lähinnä sketsi sivustolta :D

IDA kirjoitti...

Vitsiltähän tuo vaikuttaa, mutta videoiden yhteydessä - linkki ei muuten pelaa - on sama Suomen Antifasistisen komitean osoite. Videot taas vaikuttavat aivan tosissaan tehdyiltä.

Tiedemies kirjoitti...

Jotkut ovat kieltämättä aivan pihalla.

Kas kun ette keksineet syyttää vihreitä tästä(kin) jutusta.

Unknown kirjoitti...

Eihän virheitä voi ihan kaikista virheistä kuitenkaan syyttää... ;)

Etenkin kun tuon hassunhauskan blogin kieliasu haisee eräälle turkulaiselle akateemiselle rentulle...

IDA kirjoitti...

"Etenkin kun tuon hassunhauskan blogin kieliasu haisee eräälle turkulaiselle akateemiselle rentulle..."

No ei sitäkään voi kaikesta syyttää ;)

Kyllä nuo Beckman ja Molari ihan olemassa olevia tyyppejä ovat.

Vasarahammer kirjoitti...

Molari vaikuttaa olevan naimisissa venäläisen naisen kanssa. Ei se sitä tarkoita, että pitäisi uskoa venäläinen kommunismiapologia karvoineen kaikkineen puhumattakaan Bäckmanin ja Hietasen kelkkaan menemisestä.

Unknown kirjoitti...

No ei sitäkään voi kaikesta syyttää ;)

Ei - mutta se on hyvä indikaattori. ;)

weekendsoldier kirjoitti...

-Ei helkutti! Täähän on ihan kuin Pahkasiasta;) Katsokaa nyt näitä kommentteja sieltä:

"SS-selvitys etenee"
7 kommenttia - Näytä alkuperäinen teksti
Tiivistä kommentit

Anonyymi sanoi...
Suomen Sisun jäsenten aseharrastukseen liittyy voimakas rotuteoretisointi ja stereotyypittely. Suomi 24 -foorumilta olemme keränneet tietoa Jukka Aakulasta, joka on pitänyt Rotu- ja Kansankokonaisuus -blogeja sekä pitää nykyisin Asabiyah-blogia. Aakula on Halla-ahon äänestäjä, tukija ja Suomen Sisun jäsen. Aseharrastus yhdistettynä rotufanatismiin on pelottava ilmiö.

http://asabiyah.blogspot.com/

3. joulukuuta 2008 12:20

- Kertovat keränneensä tietoa yksityishenkilöistä. Eikös tämä ole tietosuojalain alaista henkilörekisterin kokoamista? Mutta eipä taida tällainen Poliisia kiinnostaa:(


SAFKA sanoi...
Kiitos Anonyymi. Vinkkejä ja tietoja voi myös lähettää osoitteeseen suomenantifasistinenkomitea@gmail.com

3. joulukuuta 2008 12:35


Sisuun soluttautunut sanoi...
"Laillinen konetuliase" :DDD

Tiesittekö muuten, että SS toteuttaa harjoitusleirejä tuolla Vainikkalassa. Ampuvat siellä Astrd Thorsin kuvalla varustettuja maalitauluja.

Aikovat kuulemma hankkia Ukrainasta vanhoja lentokoneita puolisotilaalliseen siipeensä. Nimeki tulee kuulemma "I Fligerkorps Sisu".

3. joulukuuta 2008 14:01

- Ai nyt on Suomen Sisulla (SS) jo lento-osasto;)


Anonyymi sanoi...
Toivoisin, että raportoisitte myös Espoon kaupunginvaltuustoon valitun Suomen Sisun Teemu Lahtisen (ps) menneisyydestä fascistis-luonteisessa IKL-järjestössä.

terveisin Hengist Duval

3. joulukuuta 2008 14:25"

- Vai että "fascistis-luonteisessa:) Ei edes osata suomea. Suomeksi se kirjoitettaisiin fasistis jne. Mutta kai ne "surusilmäidet hippitytöt" antaa pesää paremmin jos käyttää hienoja sanoja ja vierasperäistä kirjoitusasua;) Tai olisivatko vaan tyhmiä?

Kekke kirjoitti...

Kuvottavin yksityiskohta ovat ehkä nuo Ilja Ehrenburgin sitaatit kun muistaa ko. Stalinin lempparikirjailijan ansiot. Ehrenburgin mielipuolinen propaganda oli osittain syyllinen saksalaisten demonisaatioon kansana ja puna-armeijan harjoittamiin raiskauksiin jotka saavuttivat paikka paikoin systemaattisen tason.

Mitä seuraavaksi? "Neuvostosotilaan siitin oli oikeuden miekka" - tyylistä kamaa?

Vasarahammer kirjoitti...

Sodassa vihollinen aina demonisoidaan, koska vihollisen tappaminen on siten helpompaa.

Kannattaa lukea kirja Vasili Grossmanin kokemuksista sotakirjeenvaihtajana (nimeltään Writer at War). Grossman dokumentoi puna-armeijan sikailut kuten myös keskitysleirit.

Grossman kirjoitti myöhemmin stalinismia arvostelleen kirjan Elämä ja kohtalo, joka julkaistiin vasta kirjailijan kuoleman jälkeen.

Juha Molari Юха Молари kirjoitti...

En ole kommunisti. En ole koskaan ollut kommunisti. Venäjällä kommunistinen puolue on suurin oppositiopuolue, mutta venäläiset ystäväni ja vaimon suku ei juurikaan äänestä kommunisteja.

Vakavista asioista voi kirjoittaa "vakavan hauskastikin".

Antifasistinen komitea sanoutuu päättäisesti irti vastustajien vahingoittamisesta, pahoinpitelyistä yms., vaan juuri tuollaisten ongelmien tähden SAFKA paljastaa oman aikamme vakavia ongelmia. SAFKA:lle kannattaa kertoa rodullisista tai aatteellisesta sorrosta, sillä SAFKA tutkii.

SAFKA on ihan aidosti huolissaan väkivaltafantasioiden voimistumisesta Perussuomalaisen nousun yhteydessä.

Vasarahammer kirjoitti...

"Venäjällä kommunistinen puolue on suurin oppositiopuolue, mutta venäläiset ystäväni ja vaimon suku ei juurikaan äänestä kommunisteja."

Silti tuskin kritiikkisi yltää "Suuren Isänmaallisen Sodan" saavutusten kyseenalaistamiseen. Rautaesirippu oli valtava tragedia mm. virolaisille.

"Vakavista asioista voi kirjoittaa "vakavan hauskastikin"."

Voi toki kirjoittaa, mutta Hietasen ja Bäckmanin kelkkaan menenminen ei välttämättä ole kaikkien mielestä hauskaa.

"SAFKA:lle kannattaa kertoa rodullisista tai aatteellisesta sorrosta, sillä SAFKA tutkii."

Aivan varmasti.

"SAFKA on ihan aidosti huolissaan väkivaltafantasioiden voimistumisesta Perussuomalaisen nousun yhteydessä."

Onko SAFKA myös huolissaan venäläisestä fasismista, jota mm. Nashi-järjestö edustaa? Entä Putin-jugendista?

Kumitonttu kirjoitti...

SAFKA on ihan aidosti huolissaan väkivaltafantasioiden voimistumisesta Perussuomalaisen nousun yhteydessä.

Aikuisten oikeesti!

Kumitonttu kirjoitti...

Fantasioidaanpa hiukan väkivallalla:

Aikamiehenä tuollainen tunkeutuminen yksityisyyteni ärsytti niin kovasti, että mieli teki pistää turpaan mainittua häirikköä – vanhempaa konstaapelia.

Ja mitäs tämä, virkamiehen laillisista tehtävistään huolehtinut, ärsyyntynyt mies mahtaa harrastaa? Nyrkkeilyä ja painonnostoa? Jep jep.

Jokainen oikeudessa, joko todistajana tai asianosaisena, ollut tietää, että kovin köykäisin perustein syytetyn puhetta ei rajoiteta, ellei maratonmonologi eksy aiheesta ja pysy selväjärkisenä. Siksipä huvitti lukea seuraava:

Puhuin syytetyn asemassa alkupuheenvuorossa Helsingin käräjäoikeudessa v. 2001 viranomaisten rasismista, mutta tuomari pyysi minut keskeyttää puheenvuoroni...

En ole aikoihin naureskellut niin paljon kuin Juhan blogia lukiessa. Melkoista koomikon ainesta meidän pappismiehemme.

Kumitonttu kirjoitti...

Ei helvetti, väkivaltafantasiointi sen kun paranee:

...syntyy luontainen testosteronin ja adrenaliinin ryöppy minuun, jotta vastavuoroisesti lapsia säikyttelevä mies saa kusta housuihinsa.

Kannattaisko kasvattaa lapset kotona, ettei tarvitsisi pelotella virkamiehiä? Eipä tietenkään, onhan idässä aina kasvatettu lapset pioneerileirillä. Ulkoistaminen, kovaa valuuttaa.