perjantaina, maaliskuuta 28, 2008

Kommentteja Wildersin elokuvaan

Suomalaisen valtamedian vasemmistolaiset dinosaurukset Yleisradio ja Helsingin Sanomat kiirehtivät heti tuoreeltaan kommentoimaan Geert Wildersin eilisiltana ilmestynyttä elokuvaa Fitna. Toimittaja Matti Keppo toteaa jutussaan:

”Keinot ovat halvanpuoleiset. Uutiskuvat WTC:n kaksoistorneista hyppäävistä ihmisistä, Madridin junaiskuista ja Mogadishun kadulla raahattavasta amerikkalaissotilaan ruumiista ovat syöpyneet länsimaalaisten mieliin.Tuttuakin tutumpia kuvia.

Niiden väliin on leikattu tarkoin valittuja Koraanin säkeitä, uutisotsikoita ja radikaalien muslimijohtajien palopuheita, joilla Wilders pyrkii osoittamaan islamin väkivaltaisuutta. Pieni tyttönen sanoo televisiossa lukeneensä Koraanista, että juutalaisten ovat apinoita ja sikoja.

Tämän Wilders haluaisi katsojan yhdistävän islamiin yleisemminkin.”

Keppo puhuu ”tarkoin valituista Koraanin säkeistä”. Ehkä hän yrittää vihjata, että Koraanista joutuu etsimällä etsimään vihamielisiä tekstejä. Tämä ei tietystikään pidä paikkaansa, mutta tässä Kepolle muistin virkistyksesi muutama Koraanin opetus musiikin säestyksellä.

Luulen, että Matti Keppo ei ole muslimi. Koska hän ei ole muslimi, hänen luulisi olevan kiinnostunut, miten islam suhtautuu ei-muslimeihin. Tästä Wildersin elokuva kertoo erinomaisen osuvasti. Sen sijaan Wildersin elokuva ei kerro, montako vaimoa muslimilla tulee olla tai miten tottelematonta vaimoa pitää kohdella. Se ei myöskään kerro, kummalla kädellä takapuoli pyyhitään tarpeiden tekemisen jälkeen. Nuokin asiat kuuluvat islamiin, koska kyseessä on kokonaisvaltainen oppijärjestelmä, joka säätelee kaikkia elämänalueita. Ne eivät kuitenkaan ole relevantteja elokuvan sanoman kannalta.

Yleisradio puolestaan korostaa, kuinka ”äärioikeistolaisen” Wildersin tekemä elokuva tuomittiin laajalti ympäri maailmaa. Yleisradiolle voisi kertoa, että elokuva tuomittiin laajalti, ennen kuin sitä oli näytetty missään. Eikä se, että arvovaltaiset tahot tuomitsevat elokuvan tarkoita, että elokuvassa esitetyt asiat eivät olisi totta. Tämä vain osoittaa, että on syytä pelätä elokuvan mahdollisesti aiheuttamia reaktioita. Yle nimittää elokuvaa "propagandafilmiksi". Jostain syystä Yle esittää Michael Mooren propagandafilmejä kanavillaan dokumentin nimellä. Miksiköhän?

Koraani ja terrorismi

Wildersin elokuva ei kerro muslimeista, jotka noudattavat islamin opetuksia toiset suuremmalla ja toiset vähäisemmällä hartaudella. Sen sijaan se kertoo Koraanista ja siitä, miten Koraaniin kirjoitetut sanat inspiroivat muslimeja väkivaltaan ympäri maailmaa. Löytyyhän Koraanista rauhanomaisia jakeita. Löytyy joo, etenkin lopussa olevista Mekan kauden varhaisista suurista. Sieltä löytyy kuitenkin valtava määrä jakeita, joissa ilmaistaan vihaa ja halveksuntaa toisuskoisia sekä nimeltä mainiten kristittyjä ja juutalaisia kohtaan. Wilders siteerasi muutamaa jaetta, jotka eivät kuulu yleisimmin siteerattuihin Koraanin vihateksteihin (näitä ovat mm. 9:5 ja 9:29).

Ensimmäinen Wildersin siteeraama Koraanin jae (8:60) liittyy terrorismiin, mikä ei tosin käy ilmi Hämeen-Anttilan suomennoksesta:

"Varustautukaa heitä vastaan niin suurin voimin ja niin monin hevosin kuin pystytte, jotta pelottaisitte niillä Jumalan ja itsenne vihollisia ja muita, joita te ette tunne mutta jotka Jumala kyllä tuntee. Mitä te kulutattekin Jumalan tiellä, se annetaan teille täytenä takaisin, eikä teille tehdä vääryyttä."

Wildersin elokuvassa sen sijaan siteerataan Yusuf Alin englanninkielistä versiota

"Against them make ready your strength to the utmost of your power, including steeds of war, to strike terror into (the hearts of) the enemies, of Allah and your enemies, and others besides, whom ye may not know, but whom Allah doth know. Whatever ye shall spend in the cause of Allah, shall be repaid unto you, and ye shall not be treated unjustly."

Terrorismin tavoitteena on levittää pelkoa siviiliväestöön ja edistää sitä kautta poliittisia tavoitteita, jotka islamilaisessa terrorismissa liittyvät islamin edistämiseen ja islamin vastustajien moraalin heikentämiseen.

Koraani ja uskottomat

Seuraavaksi elokuvassa siteerataan Koraanin jaetta, jossa kuvaillaan uskottomien kärsimyksiä helvetin tulessa (4:56).

"Me korvennamme tulessa ne, jotka eivät usko merkkeihimme; aina kun heidän ihonsa on palanut, me vaihdamme tilalle toisen, jotta he saisivat oikein maistaa rangaistusta. Jumala on Mahtava, Viisas."

Yusuf Alin englanninkielinen käännös kertoo seuraavaa:

"Those who reject our Signs, We shall soon cast into the Fire: as often as their skins are roasted through, We shall change them for fresh skins, that they may taste the penalty: for Allah is Exalted in Power, Wise."

Allah siis vaihtaa uskottomalle uuden ihon aina, kun edellinen on kärventynyt. Kyseinen jae ei ole suinkaan ainoa, jossa hekumoidaan uskottomien kärsimyksillä helvetin tulessa, mutta kieltämättä siinä kuvataan Allahin käyttämiä keinoja varsin värikkäin sanankääntein.

Koraani ja apostaasi

Koraani ei sellaisenaan määrää kuolemanrangaistusta islaminuskosta luopuneelle vaan kehottaa ainoastaan taistelemaan heitä vastaan. Kuolemanrangaistus apostaasista perustuu Hadith-kirjoituksiin, joissa Muhammadin kerrotaan sanoneen, että uskoaan vaihtaneet on tapettava. Wildersin siteeraama jae 4:89

"He haluavat teidänkin olevan uskottomia niin kuin he, niin että te olisitte samanlaisia. Älkää ottako heitä ystäviksenne, ennen kuin he ovat lähteneet Allahin tielle. Jos he kääntyvät pois, ryhtykää taistelemaan heitä vastaan, missä heihin törmäättekin. Älkääkä ottako heitä ystäviksenne älkääkä auttajiksenne."

Yusuf Alin vastaava versio kuuluu

"They but wish that ye should reject Faith, as they do, and thus be on the same footing (as they): But take not friends from their ranks until they flee in the way of Allah (From what is forbidden). But if they turn renegades, seize them and slay them."

Islamin globaali missio

Islam levisi alkuaikoina miekan voimalla, kun muslimijoukot valtasivat aiemmin kristityille, zarahustralaisille, hinduille ja buddhalaisille kuuluneita alueita. Islamisaatio eli muslimien levittäytyminen toisuskoisten hallitsemille alueille on historiallisesti varsin tuore ilmiö. Tämä ei kuitenkaan ole hävittänyt islamin globaalia lähetystehtävää, jonka yhtenä perustana on Wildersin siteeraama jae 8:39

"Taistelkaa heitä vastaan, kunnes epäjumalia ei enää palvota vaan yksin Jumalaa, mutta jos he herkeävät, tietää Jumala, mitä he tekevät."

Yusuf Ali:

"And fight them on until there is no more tumult or oppression, and there prevail justice and faith in Allah altogether and everywhere; but if they cease, verily Allah doth see all that they do. "

Tähän jakeeseen liittyy myös Wildersin elokuvan nimi fitna, joka on sanana monimerkityksinen, eli eri käännökset tulkitsevat sanan vähän eri tavalla. Joka tapauksessa muslimien velvollisuus on pyrkiä levittämään islamia, kunnes muuta jumalaa ei palvota kuin Allahia. Tätä ennen tuomiopäivää ei tule.

Tuomiopäivästä kertoo myös elokuvassa miekan kanssa riehuva saarnaaja, joka Hadithiin perustuen kertoo, että tuomion päivänä jopa kivet tulevat sanomaan: , “Hei muslimi, juutalainen piilottelee takanani, tule ja leikkaa hänen päänsä irti.”

Kuva-aineisto

Wildersin elokuvan kuvamateriaali oli varmasti tuttua niille, jotka ovat katselleet uutispätkiä ja videoita internetistä. Juutalaisia apinoiksi ja sioiksi sanova kolme- ja puolivuotias Basmallah järkyttää varmasti ensimmäisellä kerralla mutta ei enää neljännellä tai viidennellä kerralla. Elokuvassa ei näytetty pätkiä Hamasin Al-Aqsa –televisiokanavan lastenohjelmista, joista palestiinalaisten harrastama lasten indoktrinaatio vihapropagandalla käy selvemmin ilmi.

Wildersin viesti tulee lopussa selväksi. Islam vaatii kunnioitusta mutta ei itse kunnioita mitään muuta kuin itseään. Ei-muslimin on täysin perusteltua kunnioittaa islamia yhtä paljon kuin islam kunnioittaa toisia uskontoja eli ei lainkaan. Wilders sanoo:

” Muslimit haluavat sinun antavan tilaa islamille, mutta islam ei anna tilaa sinulle.”

Tämän ovat konkreettisesti nähneet Hollannissa ainakin Theo van Gogh, Ayaan Hirsi Ali ja Geert Wilders sekä Tanskassa Jyllands Postenin Flemming Rose ja pilapiirtäjät. Islam ei anna tilaa niille, jotka erehtyvät sen tielle. Se hyväksyy vain täydellisen alistumisen, joka koskee myös ei-muslimeita.

Lisäys 29.3.2008: Videosivusto Liveleak.com on poistanut Wildersin Fitna-elokuvan jakelustaan, koska yrityksen henkilökuntaa on uhkailtu. Edellisestä viestistäni löytyy latausohje, jolla elokuvatiedoston saa katsottavaksi omalle koneelle.

Rapidshare
Torrenttina Mininova

Lisäys 2: Ruotsalainen Nationaldemokraterna-puolue on julkaissut Fitna-elokuvan nettisivuillaan, ja se on katsottavissa täällä.

Muita vaihtoehtoisia katsomispaikkoja löytyy seuraavista osoitteista (via Kleinverzet):

Alain Jean-Mairet
Google Video
Daily Motion
Dust my Broom

Lisäys 3: Fitnan voi myös ladata tietokoneelleen AVI-formaatissa (Rapidshare, koko noin 100 Mt).

8 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Yle nimittää elokuvaa "propagandafilmiksi". Jostain syystä Yle esittää Michael Mooren propagandafilmejä kanavillaan dokumentin nimellä. Miksiköhän?

Hyvä rinnastus!

Anonyymi kirjoitti...

Asia mikä minua henkilökohtaisesti ihmetyttää on se, miten Pravdan toimittajat pysyvät henkisesti kasassa.

Eihän kukaan voi olla noin tyhmä?Luulisi, että jatkuva valehtelu itselleen hajottaisi pään.

Ja suuret kiitokset Wildersin pätkän esilletuomisesta ja linkeistä. Saa nähdä sensuroidaanko tuo Rapidinkin file ja milloin se tapahtuu.

Vasarahammer kirjoitti...

Jos Fitna-elokuvan tekijänoikeuksien omistaja valittaa, Rapidshare poistaa elokuvan.

"miten Pravdan toimittajat pysyvät henkisesti kasassa."

Sisäinen ryhmäpaine auttaa. Kun ympärillä on muita samoinajattelevia, on helppo elää ja tehdä töitä.

Sitä paitsi toimittaja tietää aina paremmin kuin tavallinen kansalainen.

Jukka kirjoitti...

"Asia mikä minua henkilökohtaisesti ihmetyttää on se, miten Pravdan toimittajat pysyvät henkisesti kasassa."

Niinpä - miten ihminen kykenee täydelliseen henkiseen itsepetokseen.Se on jotenkin vielä niin paljon järkyttävämpää kuin mikään näitten ihmisten teoista.

Vihaavatko esimerkiksi vihreät lapsiaan kun he ajavat monikulttuuriyhteiskuntaa ?

Vasarahammer kirjoitti...

Ihmisellä on rajaton kyky selittää asiat itsensä kannalta parhain päin.

Seuraavassa lyhyt viiden pennin psykoanalyysi vihervasemmistolaisesta ideologiasta, jota ei pidä ottaa kuolemanvakavasti:

Vihervasemmistolaisuudessa on kyse uskonnon kaltaisesta ideologiasta. Sitä kannattavat ihmiset eivät usko Jumalaan, mutta eivät silti pääse irti juutalaiskristilliseen etiikkaan pohjautuvasta moraalista.

He eivät usko kuolemanjälkeiseen elämään, joten he tarvitsevat sovitusuhrin tässä elämässä. He uhraavat itsensä muiden tähden tai "pelastaakseen maailman" ympäristötuholta. He uskovat, että täydellinen altruismi tuo pelastuksen, vaikka todellisuudessa se johtaa vain heidän itsensä edustaman maailman tuhoutumiseen.

Kuten kaikki moralistit vihervasemmistolainen saa tyydytystä, kun hän kiipeää tiedostamisen tasolla mahdollisimman korkealle ja tuntee olevansa hyvä ihminen verrattuna heikommin tiedostaviin taviksiin.

Kyse on tuntemisesta ja välittämisestä. Järkeä tarvitaan vain kuorrutukseksi selittämään oma oikeassaoleminen. Joku voisi sanoa tuon olevan puhdasta narsismia etenkin, koska tuntemisen ja välittämisen tuloksilla ei ole niin väliä.

Jukka kirjoitti...

Näin ehkä on.

Olen tähän mennessä muuten ihmetellyt miksi islam-kriitikot usein lainaavat koraania ja yrittävät koraanin tekstin analyysillä osoittaa että islam on agressivinen uskonto.

Olen ajatellut että uskontojen kirjoissa sanotaan kaikenlaista eikä sillä ole niin väliä. Käsketäänhän Vanhassa Testamentissakin lukuisia kertoja tappamaan vääräuskoisia tai pikemmin ei-juutalaisia.
Esimerkiksi tilanteessa jossa juutalaiset muuttavat Mooseksen johdolla Palestiinaan.

Ymmärsin oikeastaan eron vasta nyt - islam elää hyvin puhdasoppista / fundamentalistista kautta ja muslimit ottavat koraanin hyvin kirjaimellisesti.

Siksi islam-kriitikkojen tekstianalyyseillä on tärkeä merkitys.

Right ?

Itse olen yleensä vain ajatellut että tässä on kahden kulttuurin välinen konflikti joka menee ehkä sadan vuoden päästä ohi, mutta siihen saakka kannattaa ihan pragmaattisista syistä pysyä erillään toisistaan.

Jukka kirjoitti...

Tuohon kommenttiisi

"He uskovat, että täydellinen altruismi tuo pelastuksen, vaikka todellisuudessa se johtaa vain heidän itsensä edustaman maailman tuhoutumiseen."

viimeisin postaukseni antaa ehkä yhden näkökulman.

Vasarahammer kirjoitti...

"Ymmärsin oikeastaan eron vasta nyt - islam elää hyvin puhdasoppista / fundamentalistista kautta ja muslimit ottavat koraanin hyvin kirjaimellisesti."

Juuri näin. Islam ei ole kokenut valistuksen aikaa.

Vaikka yksittäinen muslimi ei noudattaisikaan islamin sääntöjä, suvun paine estää hylkäämästä uskontoa kokonaan puhumattakaan julkisesta toisinajattelusta, jonka yksittäinen muslimi tietää olevan hengenvaarallista.