perjantaina, maaliskuuta 13, 2009

Perussuomalaista pokeria

Minä ja moni muu odotimme ratkaisua Perussuomalaisten eurovaaliehdokkaiden listaan 12.3.2009. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan puolue nimesi kaksi uutta ehdokasta keravalaisen Erkki Havansin ja helsinkiläisen Sampo Terhon. Olen katsonut molempien ehdokkaiden kirjoituksia netistä enkä näe niissä mitään erityistä moitittavaa. Erityisesti Terhon kirjoituksista pidän kovasti. Voi olla, että Terho on käynyt tätäkin blogia lukemassa.

Joka tapauksessa minun ja monen muun huomio kiinnittyi siihen, että Jussi Halla-ahoa ei löytynyt nimettyjen ehdokkaiden listalta. Puolue ilmoitti tiedotteessaan, että kolme muuta ehdokasta nimetään myöhemmin. Nimeämättömien ehdokkaiden joukossa on Halla-ahon lisäksi ainakin kotkalainen Freddy van Wonterghem.

Ketä vedätetään?

Perussuomalaisten ehdokkaat olisi voitu nimetä yhdellä kertaa. Näin ei kuitenkaan tehty, eli jokin syy hitaalle nimeämistahdille täytyy olla. Itse en kuulu puolueeseen enkä tunne ketään sisäpiiriläistä, joten tyydyn spekuloimaan mahdollisilla vaihtoehdoilla.

Minä uskoin ennen viime torstaita, että Perussuomalaiset panttaa Halla-ahon ehdokkuutta viimeiseen asti, koska he haluavat pelata mediapeliä eli säilyttää valtamedian kiinnostuksen ehdokasasetteluun. Tämä on perusteltua, koska Perussuomalaiset lähtee eurovaaleihin erittäin vaatimattomalla budjetilla. Halla-ahon aikainen nimeäminen olisi varmasti aiheuttanut valtavan mediakohun eli ns. ”paskatsunamin”, joka halutaan ajoittaa mahdollisimman myöhäiseen ajankohtaan. Valtamediaa siis pyritään vedättämään viimeiseen asti julkisuuden ajoittamiseksi puolueen kannalta parhaaseen ajankohtaan.

Toisena vaihtoehtona olen pitänyt sitä, että Perussuomalaiset haluavat ensin katsoa, mitä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske tekee Halla-ahon syyteharkinnan suhteen. Syyteharkinnan olisi nimittäin pitänyt jo valmistua ja päätöksen syytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä tulla. Näin ei ole käynyt, joten puolue jätti Halla-ahon ehdokkuuden auki. Apulaisvaltakunnansyyttäjää siis pyritään vedättämään ja katsomaan, miten poliittisin perustein tehty tutkinta etenee.

Kolmas vedätettävä osapuoli on Homma-nimellä tunnettu kansanliike, joka on periaatteessa puolueista riippumaton mutta vahvasti Halla-ahon ympärille kasaantunut joukko maahanmuutosta huolestuneita suomalaisia. Perussuomalaisten johto puheenjohtaja Timo Soinin johdolla haluaa katsoa, miten kansanliike suhtautuu Perussuomalaisiin ja miten vahvasti liike on henkilöitynyt Jussi Halla-ahon persoonaan. Hommafoorumin viimeisimmässä asiaa koskevassa ketjussa on havaittavissa selkeää levottomuutta asian suhteen.

Homma ja homman riskit

Ei ole mikään salaisuus, että Homman riveissä sitoutuminen Perussuomalaisiin puolueena ei ole erityisen kiinteä. Homman ydinryhmä koostuu Halla-ahon vieraskirjan vakioväestä että myöhemmin mukaan liittyneistä nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan epäilevästi suhtautuvista tahoista. Hommalaiset ovat yleensä aiemmin äänestäneet jotakin muuta puoluetta mutta ovat muuttaneet suhtautumistaan. Toisaalta hommalaisten keskuudesta löytyy useita Perussuomalaisten puolueaktiiveja, jotka avoimesti kannattavat Halla-ahoa.

Pari viime kuukausien tapahtumaa ovat ehkä saattaneet muuttaa Perussuomalaisten johdon käsitystä Hommasta ja Halla-ahosta. Juha Mäki-Ketelän johdolla kerättiin vajaa 30 000 nimeä vastustamaan uutta ulkomaalaislakia. Tämä tehtiin kansalaisliikkeen omasta aloitteesta ilman Perussuomalaisen puolueen osallistumista asiaan. Perussuomalaisten kaikki kansanedustajat kyllä äänestivät ainoina uutta ulkomaalaislakia vastaan, mutta aloite asiassa oli kansanliikkeellä, ei Perussuomalaisten eduskuntaryhmällä.

Vielä rekisteröimätön mutta puolueeksi pyrkivä Suomen Konservatiivit on myös esiintynyt näkyvästi hommafoorumilla. Mahdollisen tulevan puolueen aktiiveista löytyy joitakin läheisesti Halla-ahoon kytköksissä olevia henkilöitä. Suomen Konservatiivit luonnollisesti kalastelee samoissa ”sameissa vesissä” kuin Perussuomalaiset, joten mahdollisen kilpailijan tavoitteiden edistäminen tuskin kuuluu Perussuomalaisten asialistalle. Suomen konservatiivien edustaja mm. esiintyi Ajankohtaisen Kakkosen maahanmuuttoillassa, jossa ainoa Perussuomalaisten edustaja oli Suomen Sisun entinen puheenjohtaja Teemu Lahtinen, joka myös on Halla-ahon läheinen liittolainen.

On siis mahdollista, että Perussuomalaisten johto katsoo kansalaisliike Homman enemmän puolueelle haitalliseksi kuin hyödylliseksi.

Muita mahdollisia syitä

Kun spekuloinnin tielle lähdetään, kaikenlaisia muitakin syitä nousee esiin. On mahdollista, että Timo Soini on sopinut vaaliliittokumppaninsa Kristillisdemokraattien kanssa, että Halla-ahoa ei nimetä ehdokkaaksi. Lisäksi Soinia voi olla painostettu muiden puolueiden, median ja viranomaisten taholta, jotta hän ei valitsisi Halla-ahoa. Nämä vaihtoehdot ovat mielestäni erittäin epätodennäköisiä mutta toki mahdollisia.

En pidä täysin mahdottomana, että Perussuomalaisten puolueaktiivien keskuudessa sitoutumattoman, puolueen ulkopuolisen Halla-ahon ehdokkuutta pidettäisiin huonona asiana, eli ehdokkaat pitäisi ensisijaisesti nimetä puolueen jäsenten joukosta. Tällaista pikkusieluisuutta varmasti esiintyy, mutta en usko sen lopulta vaikuttavan ratkaisevasti.

Ehkä ikävin vaihtoehto kaikista liittyy Timo Soiniin itseensä. Jos Soini valitsee Halla-ahon ja lähtee avoimesti poliittisen eliitin vastaiselle linjalle, hän todennäköisesti joutuu luopumaan haaveestaan päästä joskus ministeriksi. Tony Halmeen joutsenlaulu kansanedustajana oli varmasti henkisesti raskas prosessi Timo Soinille eikä hän halua toista kertaa joutua selittelemään jonkun toisen sanomisia ja tekemisiä. Halla-ahon kohdalla hän on jo joutunut väistelemään median ahdisteluja.

Mahdollisesti Soini näkee myös Halla-ahon inhorealistisen maahanmuuttokritiikin puolueen edun vastaisena ja tyytyy siksi maltillisempaan linjaan. Ehkä siksi kokkolalainen Ari Laakso, joka muuten ajatusmaailmaltaan sopii mainiosti Perussuomalaisiin, pitää Soinia monikulttuurikriittisten voimien heikoimpana lenkkinä. Tätä johtopäätöstä tukevat Soinin omat ”rasisminvastaiset” lausunnot, joissa hän puolivillaisesti sanoutuu irti ”rasismista” jättäen samalla kaikki vaihtoehdot avoimiksi.

Valitseeko Soini Barabbaan?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on Halla-ahon ehdokkuuden suhteen Pontius Pilatuksen asemassa. Valitseeko hän Halla-ahon vai Barabbaan? Jälkimmäisessä tapauksessa hän tekisi varmasti juuri niin, kuin valtamedia haluaa. Hän myös pitäisi puolueensa hallituskelpoisena, vaikka kannatus saattaa jonkin verran notkahtaa. Hän voi myös laskelmoida, että puolue ei tarvitse Hommaa yhtä paljon, kuin Homma tarvitsee puoluetta. Perussuomalaisten nimetyistä ehdokkaista monet ovat erittäin hyviä, joten ikävän ”rotutohtorin” voi uhrata puolueen edun nimissä.

Toisaalta on täysin selvää, että kansalaisliike Homman riveissä kaikki eivät luota Soiniin, minkä vuoksi kannattajakorttien keruu Halla-ahon omalle listalle on perusteltua. Jos kannattajakortit osoittautuvat tarpeellisiksi, sekä Homma että Perussuomalaiset häviävät. Jos Halla-aho ei ole ehdokkaana, minun kaltaiselleni mihinkään puolueeseen sitoutumattomalle ja aiemmin Kokoomusta äänestäneelle jää seuraavat vaihtoehdot: a) Sampo Terho b) Sari Essayah c) Kanada.

17 kommenttia:

Tapio Tuuri kirjoitti...

Persut häviävät, jos eivät käytä hyväkseen suurta tilaisuuttaan, Halla-ahoa.

Kuten me tiedämme Halla-aho ei ole rasisti, vaan ehkä joskus kärkeväkin kirjoittaja, joka on iskenyt suoraan suoneen.

Elleivät persut käytä tätä tilaisuutta hyväkseen, voin vain ihmetellä heidän tyhmyyttään.

Ennen kaikkea olisin pahoillani siitä, että persut ovat antaneet periksi sannaukkoloiden ja yleensä median leimaamisyrityksille ja vallankäyttöyrityksille.

IDA kirjoitti...

tapio:


Ennen kaikkea olisin pahoillani siitä, että persut ovat antaneet periksi sannaukkoloiden ja yleensä median leimaamisyrityksille ja vallankäyttöyrityksille.


Sama.

Edelleen on kuitenkin kysytävä miksi Jussi Halla-aho itse ei sitoudu Perussuomalaisiin.

Ari Laakso kirjoitti...

Olen otettu kun nimeni mainitaan Vasarahammerin blogissa :-)
Valtavaa pettymystä tunnen jos Halla-aho ei kannatustaan pääse valtakunnallisissa vaaleissa mittaamaan jo tänä vuonna. Mitä muuten allekirjoittaneeseen ja Persuihin tulee, niin olen mielummin turvassa matalassa torpassa (SKS) kuin tulen takaapäin puukotetuksi palatsissa (PS). Mäenpää ei koskaan ole puuttunut sanomisiini tai sanomatta jättämisiin.

Minä aivan aidosti uskon, että Soini ajattelee vain omaa tulevaisuuttaan. Voin olla väärässäkin. Soinin olisi helppo halutessaan myös huomataka, kuinka kevein eväin lätkitään kiihotustuomioita jopa perustuslain sekä länsimaisen oikeusvaltion vastaisesti. Mikko Ellilän oikeudenkäynti oli varsinainen farssi.

Anonyymi kirjoitti...

Perussuomalainen puolue tekee tyhmästi jos ei ota ehdokkaakseen varmaa äänimagneettia, Suomen kohutuinta poliitikkoa.

Arttu Ojanperä kirjoitti...

Saattaa olla, että Halla-ahon ehdokkuus toimisi varmana äänimagneettina PS:lle tai mille tahansa puolueeelle. Saattaa myös olla, että Halla-aholaisilla on ihan hyviä syitä odottaa Halla-ahon pääsevän puolueen ehdokkaaksi, vaikka hän ei puolueeseen kuulukaan.

Kuitenkin Perussuomalaiset on puolue, jonka vaikutus yhteiskunnallisten asioiden saralla ulottuu paljon pidemmälle kuin pelkkään maahanmuuttokritiikkiin. On mielestäni jokseenkin perusteltua, että puolueen näkyvimmäksi ehdokkaaksi ei välttämättä puoluehallituksessa haluta yhden asian miestä, joka ei suostu sitoutumaan puolueeseen millään tavalla. Varsinkin kun muutkin puolueen jo nimetyistä ehdokkaista ovat profiloituneet maahanmuuttokriitikkoina.

Tähän asti Halla-ahon ja Perussuomalaisten yhteistyö on toiminut saumattomasti, ja molemmat osapuolet ovat ymmärtäneet, että yhteistyö hyödyttää molempia. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että Halla-aholaiset olettavat PS:n toimivan Halla-ahon ehdoilla, ja hermostuvat kun näin ei tapahdukaan. Tämä johtaa täysin hedelmättömään PS:n mustamaalaamiseen ja surkeaan voimien jakamiseen, joka taas ei hyödytä ketään.

Perussuomalaiset on kerännyt kannatusta, aloittaen käytännössä tyhjästä vuonna 1995. Viimeiset mittaukset hipovat yhdeksää prosenttia. Tämä siis puolueelta, joka tarjoaa aidon vaihtoehdon nykypolitiikalle. Yksin ei Halla-ahokaan yhden asian ohjelmallaan voi kuvitella yltävänsä murto-osaankaan tästä.

Ari Laakso kirjoitti...

Arttu Ojanperän väittämä "Perussuomalaiset aloittivat käytännössä tyhjästä..." ei pidä paikkaansa. Perussuomalaisille periytyi SMP:n ajoilta Raimo Vistbackan eduskuntapaikka ja sitä kautta puoluetuki. Talous on aina pienryhmien yksi kipukohta. Myös SMP:n organisaatiorakenteet ja jäsenpohja olivat olemassa.
T.Soini ei todellakaan tyhiltä pöydiltä liikkeelle lähtenyt. Nimenkin taisi keksiä Soinin hyljeksimä Urpo Leppänen.

Vasarahammer kirjoitti...

Arttu Ojanperä kirjoitti:
"Kuitenkin Perussuomalaiset on puolue, jonka vaikutus yhteiskunnallisten asioiden saralla ulottuu paljon pidemmälle kuin pelkkään maahanmuuttokritiikkiin."

Jos Perussuomalaiset ei halua Jussi Halla-ahoa ehdokkaaksi, minusta olisi korrektia sanoa asia hänelle suoraan.

Jos Soini haluaa käyttää eurovaalit EU-kritiikin sisäänajamiseen eikä maahanmuuttokritiikkin, hän voi aivan hyvin sanoa asian suoraan joko asianosaiselle itselleen tai hänen kannattajilleen julkisuudessa.

Sammutetut lyhdyt ovat kaikkien kannalta huono vaihtoehto.

Ja jos saan sanoa oman mielipiteeni niistä muista Perussuomalaisten ajamista asioista, vain EU-kritiikki on niistä mitenkään merkittävää. Senkin voisi tehdä paremmin ja älyllisesti rehellisemmin. Suomen yksipuolinen ero EU:sta ei ole järkevää politiikkaa, mutta EU:n alasajo sen sijaan olisi. Sampo Terho on mielestäni ilmaissut asian oikein, kun hän totesi, että Suomen pitää ajaa EU:ssa omaa etua ja jättä ytimiin pyrkimiset väliin.

Perussuomalaisten talous- ja sosiaalipolitiikka on suoraan Vasemmistoliiton puoluehohjelmasta. Niistä en perusta pätkän vertaa.

Vasarahammer kirjoitti...

Vielä Ari Laaksolle:

Luen säännöllisesti blogiasi ja olen huomannut, että ajattelet asioita itsenäisesti ja käytännöllisesti. Kirjoitat rehellisesti asioista omalta kannaltasi, enkä epäile vilpittömyyttäsi.

En pidä sitoutumistasi Olavi Mäenpäähän ja SKS:ään välttämättä hyvänä asiana, mutta en toisaalta katso itseäni päteväksi neuvomaan sinua asioissa, jotka ovat omassa harkinnassasi ja joista itse tiedät paremmin kuin minä.

Omat sukujuureni ovat Keski- ja Eteläpohjanmaalla. Tiedän, millainen tilanne on esimerkiksi Pietarsaaressa.

Arttu Ojanperä kirjoitti...

Vasarahammer:
"Jos Perussuomalaiset ei halua Jussi Halla-ahoa ehdokkaaksi, minusta olisi korrektia sanoa asia hänelle suoraan.

Jos Soini haluaa käyttää eurovaalit EU-kritiikin sisäänajamiseen eikä maahanmuuttokritiikkin, hän voi aivan hyvin sanoa asian suoraan joko asianosaiselle itselleen tai hänen kannattajilleen julkisuudessa.

Sammutetut lyhdyt ovat kaikkien kannalta huono vaihtoehto."

Olet täysin oikeassa, olet aivan oikeassa ja niin oikeassa kuin voi olla. Mutta viimeksi kun kuulin, ei Halliksen ehdokkuutta oltu vielä edes käsitelty puoluehallituksessa, joten tällaisia syitä ei voi siis olla edes olemassa.




"Ja jos saan sanoa oman mielipiteeni niistä muista Perussuomalaisten ajamista asioista, vain EU-kritiikki on niistä mitenkään merkittävää."

Saat toki sanoa, tosin aion pitää itselläni oikeuden olla kanssasi täysin ja järjestään aivan eri mieltä.


"Suomen yksipuolinen ero EU:sta ei ole järkevää politiikkaa, mutta EU:n alasajo sen sijaan olisi."

Tuo on juuri PS:n tavoite. Soini on ainakin kerran todennutkin haastattelussa, että yleisesti PS:n tavoitteeksi kuviteltu Suomen eroaminen yksin EU:sta ei todellisuudessa ole realistinen skenaario, vaan jos EU:sta erotaan, siitä pitää lähteä kerralla enemmän porukkaa.

"Sampo Terho on mielestäni ilmaissut asian oikein, kun hän totesi, että Suomen pitää ajaa EU:ssa omaa etua ja jättä ytimiin pyrkimiset väliin."

Sampo on fiksu kaveri ja varmasti pätevä Euroopan parlamenttiin. Ja mites sattuikaan - Perussuomalaisten ehdokas! ;)

"Perussuomalaisten talous- ja sosiaalipolitiikka on suoraan Vasemmistoliiton puoluehohjelmasta. Niistä en perusta pätkän vertaa."

Olen tietenkin eri mieltä, mutta on totta että PS:n sosiaalipolitiikka on vasemmistolaisempaa kuin mitä useimmat poroporvarit viitsivät katsella. Niille, joille sosiaalinen oikeudenmukaisuus on kirosana, saattaa PS:n ohjelma olla myrkkyä.

Jukka Aakula kirjoitti...

"Sampo on fiksu kaveri ja varmasti pätevä Euroopan parlamenttiin. Ja mites sattuikaan - Perussuomalaisten ehdokas! ;)"

Toisissa oloissa äänestäisin Terhoa. Mutta, jos Halla-aho sivuutetaan tässä vaiheessa, niin en äänestä perussuomalaisia ollenkaan. Eikä äänestä moni muukaan. Valitettavasti se sitten johtaisi puoluehajaannukseen. Hyvin surullista, jos tätä ei nyt saada sovittua.

Ari Laakso kirjoitti...

Kiitän blogin isäntää kommentista!
Olen todellakin punninnut poliittisia vaihtoehtoja tarkkaan.
Soini on omalla linjattomuudellaan osoittanut epäluotettavuutensa, kuten itsekin toteat. Olavin kanssa homma on ollut rehtiä, joskin vaatimatonta. Koskaan ei ole tarvinnut pelätä maton vetämistä jalan alta loppusuoralla.
Olemme hänen kanssaan monista asioista eri mieltä, se ei ole yhteistoimintaa estänyt. Käytännön asioissa olen saanut opastusta kädestä pitäen. Tapahtuu tulevaisuudessa mitä tahansa, olen tästä hänelle kiitokset velkaa.

Kokkolassa monikultturismin "onnela" on pidemmällä kuin Pietarsaaressa. Kokkolassa asukkaita vajaa 50.000 Pietarsaaressa vajaa 20.000. Meillä Koivuhaan lähiössä on tietyt ongelmat jo nähtävissä. Psaaressa ei lähiöalueita ole, tosin sinne RKP:n masinoima vastaanottokeskus tuo ongelmansa. Ongelmat siirtyvät myös ajan mittaan ensin Kokkolaan ja täältä vielä etelän asutuskeskuksiin. Nyt suunnitteilla on vastaanottokeskus vielä Veteliin! Pietarsaaressa ja Kaustisen seudulla olisi herättävä myös, pian on liian myöhäistä!

Arttu Ojanperä kirjoitti...

Vaalien juju onkin siinä, että valitaan tarjotuista vaihtoehdoista paras. Jos Halla-ahoa ei listoilta löydy, valitaan seuraavaksi paras.

Sitäpaitsi tuollainen "ilman Hallista puolueenne on mennyttä"-argumentointi on täysin vailla todellisuuspohjaa, ja sitä paitsi hyvin ärsyttävää. Se vaan osoittaa Halla-aholaisten sementoitumisen ja kykenemättömyyden sopimuksiin ja kompromisseihin.

Unknown kirjoitti...

Kiitos Sinulle siitä, että nostit kissan pöydälle.

PerSujen olisi syytä muistaa, että tämä kansanliike ei noudata Ranskan vallankumouksen oikeisto-vasemmistojakoa, eikä ole muutenkaan sidoksissa nykyiseen poliittiseen kulttuuriin.

Muutokset alkavat aina jostain ja tässä tilanteessa ne ovat alkaneet arvojen puolustuksesta - eivät vallankumouksesta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Arttu Ojanperä sanoi...

"Sitäpaitsi tuollainen "ilman Hallista puolueenne on mennyttä"-argumentointi on täysin vailla todellisuuspohjaa, ja sitä paitsi hyvin ärsyttävää."

Toki olet oikeassa. Typerää tuolllaista on vinkua. Ymmärrän kyllä perussuomalaisten vaikean tilanteen halla-aholaisuuden suhteen.

Mutta yritä ymmärtää meidänkin kannalta. Ei me oikein voida hyväksyä tilannetta missä H-a hylätään ehdokaslistalta, koska H-a ei kelpaa persuille.

Persulla on hylkäämiseen täysi demokraattinen oikeus - eittämättä ja kunniotan päätöstä. Ei siinä ole mitään pahaa jos he näin toimivat.

Mutta me emme voi siinä tapauksessa käsittääkseni tehdä muita johtopäätöksiä kuin alkaa perustaa uutta puoluetta.

Ei siis millään pahalla. Se on meidän yhteinen vahinkomme jos ajaudutaan erilleen-

Tuomas2 kirjoitti...

Arttu O sanoi "Vaalien juju onkin siinä, että valitaan tarjotuista vaihtoehdoista paras. Jos Halla-ahoa ei listoilta löydy, valitaan seuraavaksi paras."

No ei, vaalien juju on että äänestetään tavalla jolla maksimoidaan vaikutus omien tavoitteiden suuntaan. Minä olen Persujen kanssa eri mieltä mm. naisen oikeudesta aborttiin, NATO:sta ja EU:sta, mutta näen maahanmuuttopolitiikan korjaamisen sen verran tärkeänä että olen äänestänyt PerSua kaksissa edellisissä vaaleissa. Tämä siksi että PerSujen nousu laittaa muutkin puolueet ajattelemaan asiaa.

Nyt jos Halla-aho ei mahdu listalle ääneni menee todennäköisesti Kristittyjen ehdokkaalle sillä mielestäni tuolla tavalla maksimoin sen mitättömän vaikutuksen jota yhdellä äänellä on -> hallitusta vastaan, RKP:tä vastaan ja muistutukseksi Timolle että ne netsien äänet voivat helposti siirtyä muuallekin jos puolue rupeaa hallituskiimassa muovautumaan muiden vaatimaan salonkikelpoisuuteen.

Pasi Turunen kirjoitti...

Tyhmä se on joka koko arsenaalinsa kerralla käyttää, antaahan muitten puolueitten kypsyä liemissään ja veikkailuissaan vimoseen asti.

Soinia vastaan en kyllä alkaisi sököä pelaamaan.

Jukka Aakula kirjoitti...

"Nyt jos Halla-aho ei mahdu listalle ääneni menee todennäköisesti Kristittyjen ehdokkaalle sillä mielestäni tuolla tavalla maksimoin sen mitättömän vaikutuksen jota yhdellä äänellä on -> hallitusta vastaan"

Sama täällä.