keskiviikkona, maaliskuuta 11, 2009

Urheilu ja jihad

Urheilu ja politiikka pitäisi pystyä erottamaan toisistaan. Käytäntö on kuitenkin osoittanut tämän lähinnä hurskaaksi toiveeksi. Urheilutapahtumia on käytetty poliittisen protestin välineenä ja viime aikoina yhä enemmän myös jihadin edistämiseksi.

Münchenin joukkomurha

Yksi urheiluhistorian järkyttävimmistä tapauksista sattui, kun Musta Syyskuu –järjestön terroristit kaappasivat ja lopulta murhasivat 11 israelilaista urheilijaa Münchenin olympialaisissa 1972. Tuolloin tapahtumien lopputulokseen vaikuttivat myös kisojen löysät turvatoimet ja saksalaisten viranomaisten tekemät karkeat virheet kriisin selvittelyssä.

Euroopassa oltiin kuitenkin vielä 1970-luvun alussa tottumattomia terrorismiin, jonka yhtenä tavoitteena oli saada Euroopan valtiot myötämielisiksi Palestiinan arabien poliittisille tavoitteille. Kolme Münchenin iskuun syyllistyneistä terroristeista vangittiin, mutta heidät vapautettiin sen jälkeen, kun Lufthansan kone kaapattiin 29. lokakuuta 1972. Kaappausta on jälkikäteen väitetty lavastetuksi, koska saksalaiset halusivat päästä eroon terroristeista, joiden oikeudenkäynnissä viranomaisten taitamattomuus olisi paljastunut karulla tavalla.
Jihad-krikettiä Pakistanissa

Suomalaisille melko tuntematon mailapeli kriketti on yksi suosituimmista urheilulajeista eteläisessä Aasiassa Intian niemimaalla. Siksi hyökkäys Sri Lankan krikettimaajoukkuetta vastaan Lahoren 60 000 –paikkaisen Gaddafi-stadionin edustalla on järkyttänyt lajin seuraajia ympäri maailmaa.

Pakistanin piti alun perin pelata testiottelujen sarja Intiaa vastaan, mutta Intia peruutti kiertueen Mumbain terrori-iskujen seurauksena. Tästä syystä Pakistanin krikettiliitto kutsui Sri Lankan maajoukkueen vieraaksi Intian tilalle. Aiemmin Australian maajoukkue oli kieltäytynyt osallistumasta Pakistanissa pelattavaksi määrättyyn Champions Trophy –turnaukseen, joka sittemmin peruutettiin kokonaan.

Itse isku muistutti paljon taannoisia Mumbain iskuja. Kalashnikov-rynnäkkökivääreillä aseistautuneet terroristit avasivat tulen Sri Lankan maajoukkuetta kuljettanutta bussia kohti. Tekijöiden ilmeisenä tarkoituksena oli horjuttaa Asif Ali Zardarin johtamaa Pakistanin hallitusta ja osoittaa, että se ei pysty pitämään yllä järjestystä.

Iskun tekijöistä ei ole vielä varmuutta, mutta useimmat pidätetyistä edustavat joko Jaish-e-Mohammed (Muhammedin armeija)- tai Lashkar-e-Jhangvi (Jhangin armeija) -järjestöä.

Tennistä ja katukiviä Malmössa

6. – 8. maaliskuuta pelattiin tenniksen Davis Cupin ottelu Ruotsin ja Israelin välillä Malmön Baltiska hallenissa. Merkittävintä tapahtumassa ei ollut ottelun tulos, joka oli 3-2 Israelin hyväksi vaan ottelua edeltäneet tapahtumat sekä ottelun aikaiset mellakat hallin ulkopuolella.
Malmön kaupungin vapaa-ajan lautakunta päätti keskiviikkona 18. helmikuuta, että ottelu pelataan tyhjille katsomoille. Malmön kaupunginhallituksen puheenjohtaja, sosiaalidemokraatti Ilmar Reepalu sanoi:

”Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että Israelia vastaan ei pitäisi tässä tilanteessa pelata lainkaan.”

Lausunnossaan Reepalu viittasi Gazan tapahtumiin, jotka hänen mukaansa ”maksoivat 400 palestiinalaisen lapsen hengen”. Luonnollisesti Reepalu yritti samaan aikaan lepytellä Malmön runsasta muslimiväestöä:

”Suuri osa Malmön väestöstä on kotoisin Lähi-idästä. Monilla on Gazassa sukulaisia, joille on käynyt huonosti. He tuntevat itsensä turhautuneiksi ja ovat vihaisia Israelin miehityksestä.”
Toisaalta Reepalulla oli syytäkin huoleen. Tammikuussa israelilainen koripallojoukkue Bnei Hasharon oli pelaamassa eurocup-ottelua Ankarassa turkkilaista Turk Telecom –joukkuetta vastaan, kun katsojat ryntäsivät kentälle ja alkoivat heittää israelilaisjoukkueen pelaajia pulloilla huutaen samalla ”Allahu akbar” ja ”kuolema juutalaisille”. Bnei Hasharonin pelaajat pakenivat kentältä pukusuojaan, josta he eivät enää palanneet kentälle. Reepalu ei halunnut saman toistuvan Malmön Baltiska hallenissa.

Ruotsin vasemmistopuolueet alkoivat puuhata mielenosoitusta nimikkeellä ”Stoppa matchen”. Mielenosoitukseen odotettiin 20 000 osallistujaa mutta sinne ilmaantui lopulta noin 6000 ihmistä. Mielenosoituksen luonne kuitenkin osoittautui ikäväksi sekä Ruotsin että järjestäjien kannalta.
Malmön katuja pitkin marssineet mielenosoittajat huusivat arabiaksi juutalaisvastaisia iskulauseita, kuten oheiselta videolta voi kuunnella. Mielenosoittajat huutavat: ”Khaybar, Khaybar, ya yahoud, jaish Muhammad saufa ya‘u” eli suomeksi ”Khaybar, Khaybar, oi juutalaiset, Muhammadin armeija tulee takaisin”. Iskulause viittaa Khaybarin keitaan taisteluun vuonna 629, jolloin Muhammadin johtamat muslimit hyökkäsivät Khaybarin keitaalla asuvien juutalaisten kimppuun tappaen 93 ja ajaen useita pakosalle.

Svenska Dagbladetin artikkelissa Per Gudmundson kysyy Vasemmistopuolueen johtaja Lars Ohlylta, edustavatko kyseiset huudot ”rauhanomaista Israel-kritiikkiä” vai antisemitismiä. Vasemmistopuolueen lausunnossa väitettiin myös, että mellakat tuhosivat täysin rauhanomaisen mielenosoituksen.

Varsinaisesta mellakoinnista vastasivat tutut tahot eli huppareihin pukeutuneet ”antifasistit”, jotka heittelivät poliisiautoja katukivillä, räjäyttivät ilotulitteita ja yrittivät hajottaa mielenosoitusta turvaamaan tulleet poliisiajoneuvot. Onneksi Malmön poliisi oli lainannut Tanskasta kivitystä kestäviä poliisiautoja.

Kansainvälistä tennistä Malmössä pelattiin todennäköisesti viimeistä kertaa. Kansainvälisen tennisliiton puheenjohtaja Francesco Ricci Bitti sanoi:

”Uskon, että politiikkaa ja urheilua ei voi koskaan erottaa toisistaan.”

”Mutta se ei ole hyväksyttävää, että poliitikot käyttävät urheilua hyväkseen oman asemansa vahvistamiseksi. Malmön kaupunki ei varmasti saa uutta mahdollisuutta järjestää vastaavaa tapahtumaa uudelleen...”


Mitä seuraavaksi?

Pakistanissa ei pelata lähiaikoina kansainvälistä krikettiä eikä Ruotsin Malmö saa järjestettäväkseen kansainvälisiä tennisotteluita. Mikä urheilutapahtuma ja mikä laji on seuraavaksi vuorossa?

Arsenalin jalkapallojoukkueen manageri Arsene Wenger arvelee, että jalkapallo voi olla seuraavana vuorossa. Wengerin mukaan Arsenalin otteluiden yhteydessä on ilmennyt kotiotteluiden yhteydessä hälytyksiä, jotka ovat osoittautuneet vääriksi. Wenger kuitenkin uskoo, että jalkapallon korkea profiili tekee siitä houkuttelevan terroristeille.

1 kommentti:

Sannita kirjoitti...

Ja Israelin tennisjoukkueen pelaaja Andy Ram kommentoi omalta osaltaan Ynet newsin kirjoituksessaan, ettei todennäköisesti halua koskaan enää palata Ruotsiin. En ihmettele.