perjantaina, marraskuuta 11, 2022

Kisat Qatarissa

 


En muista yksiäkään jalkapallon MM-kisoja, joista olisin innostunut niin vähän kuin Qatarissa 20.11.2022 alkavat kisat. Näin on siitä huolimatta, että kisat ovat monella tapaa historialliset. Ne ovat ensimmäiset kisat, jotka pelataan, kun pohjoisella pallonpuoliskolla on talvi.

Ne ovat myös ensimmäiset kisat, jotka pelataan islamilaisessa maassa.

Näistä ensimmäinen herättää närkästystä. ”Väärään” aikaan pelattavat MM-kisat häiritsevät eurooppalaisia jalkapallosarjoja, joissa suurin osa maailman parhaista pelaajista hankkii elantonsa.

Eurooppalaisista sarjoista osa pelataan kesäisin (ml. Suomen Veikkausliiga), osa taas olisi normaalisti kisojen aikana talvitauolla (esim. Saksan Bundesliiga) ja osaa pelattaisiin ilman taukoja kuten Englannin Valioliigaa, jonka pahin otteluruuhka on perinteisesti Tapaninpäivän ja Uuden vuoden välisenä aikana.

Toki on selvää, että Qatarissa olosuhteet ovat muina vuodenaikoina sellaiset, että jalkapallon pelaaminen olisi käytännössä mahdotonta tukahduttavan helteen takia.

Toinen ja kenties pahin närkästyksen aiheuttaja on isäntämaa Katar. Sen historia MM-jalkapallossa on luokattoman surkea. Maa ei ole koskaan selviytynyt kisoihin karsintojen kautta eli sillä on jotakin yhteistä Suomen kanssa.

Maan jalkapallokulttuuri on myös lähes olematonta. Tosin internet väittää, että jalkapallo olisi maan suosituin urheilulaji ennen painia ja krikettiä, joka on maassa työskentelevien intialaisten ja pakistanilaisten vierastyöläisten suosikkilaji.

Korruptiota vai ei?

Kun jalkapallon MM-kisat järjestetään Qatarin kaltaisessa maassa, herää luonnollisesti kysymys siitä, miten paljon rahaa on käytetty FIFA:n edustajien voiteluun eli järjestyivätkö kisat Qatariin korruption avulla.

Vastaus on tietysti, että ei virallisesti, mutta vahvistamattomia huhuja on.

Saksalainen Bild-sanomalehti julkaisi vuonna 2017 entisen FIFA:n eettisen tutkijan Michael Garcian raportin, jota oli pidetty salassa vuodesta 2014 lähtien.

Raportissa kuvataan mm. 2 miljoonan dollarin summa, joka väitetysti maksettiin FIFA:n toimihenkilön 10-vuotiaalle tyttärelle.

Lakimiehenä työskennellyt amerikkalainen lakimies Garcia jätti FIFA:n kun järjestön johtohenkilöt päättivät yksimielisesti julkaista raportista ”laillisesti sopivan” version, jossa Katar vapautetiin korruptioepäilyistä.

Silti kovinkaan moni tuskin uskoo FIFA:n rehellisyyteen tässäkään asiassa.

Varmaa on ainoastaan se, että Qatar tuskin sai kisoja maajoukkueen pitkän ja loistokkaan menestyshistorian ansiosta tai juhlistaakseen kisojen avulla sykkivää jalkapallokulttuuriaan.

Vasemmistolaisessa Guardian-lehdessä toimittaja Barney Roday kirjoittaa FIFA:n korruptiosta seuraavaa:

Ympäröivä häly ihmisoikeuksista, työntekijöiden kuolemista, imagon valkopesusta ja muusta estävät huomaamasta, mikä on Qatarin 2022 MM-kisojen varsinainen sanoma tämän globaalin jalkapallofestivaalin ytimessä. Tämä o tietysti korruptio.

Komitean jäsenet elävät jonkun toisen kustannuksella. Kehitysrahaa, jota ei koskaan käytetty. Lihava ja märkä kädenpuristus päätyi sopimukseen TV-oikeuksista. On aika pohtia tämän asian perussäveliä kuuden viikon päässä Fifan talvikauden MM-kisoista.

Guardian kuitenkin päästää itse kisojen järjestäjämaan pälkähästä. Mitään näyttöä heidän osallisuudestaan korruptioon ei ole. Sen sijaan FIFA:n johtoryhmää lehti ei päästä yhtä vähällä.

Yksi FIFA:n korruption kärkinimistä, entinen puheenjohtaja Sepp Blatter avautui äskettäin Qatarin kisoista:

Se oli huono valinta ja minä olen vastuussa”.

Blatterin mukaan Michel Platinin tuomat neljä Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n ääntä ratkaisivat MM-kisojen menon Qatariin Yhdysvaltojen asemesta.

FIFA:n toimeenpaneva komitea lopulta päätti äänin 14-8, että kisat annetaan Qatarin järjestettäväksi.

Blatter mainitsi myös, että Qatarin kisa-isännyys edellytti FIFA:lta muutoksia sosiaalisiin ja ihmisoikeuksiin liittyviin kriteereihin eli niistä joustettiin, jotta Katarista saatiin kisaisäntä. Blatter mainitsi myös, että huolta aiheutti myös stadioneita rakentavienvierastyöläisten kohtelu. Guardianin mukaan 6500 vierastyöläistä on kuollut sen jälkeen, kun MM-kisat myönnettiin Katarille.

Qatar ei myöskään suostu kumartamaan länsimaisia sukupuolivähemmistöjä koskevia normeja. Katarin MM-kisojen suurlähettiläs Khalid Salman totesi, että homoseksuaalisuus on ”mielen vaurio” ja sanoi, että kisoihin tulevien LBTQ+ - ihmisten tulisi hyväksyä heidän sääntönsä, joiden mukaan samaa sukupuolta olevien suhteet ovat laittomia kuten myös niiden edistäminen.


Raiskattu syytteeseen

Muistutuksen siitä, että Qatar on islamilainen maa, jossa vallitsee sharia-laki, voi lukea tästä uutisesta.

Meksikolainen Paola Schietekat matkusti Katariin työskennelläkseen MM-kisoissa toimitsijana. Toimitsijakollega kuitenkin raiskasi Schietekatin, joka ilmoitti asiasta Qatarin viranomaisille. Tämä oli paha virhe, sillä Shietekat joutui syytteeseen avioliiton ulkopuolisesta sukupuoliyhteydestä, josta rangaistus Katarissa on 100 ruoskaniskua + seitsemän vuotta vankeutta.

Schietekat onnistui pakenemaan maasta ja näin välttämään rangaistukset.

Tapaus kuitenkin muistuttaa naiiveja länsimaalaisia naisia siitä, että matkustaminen yksin sharia-valtioihin voi olla vaarallista. Maat voivat päällisin puolin olla vauraan ja länsimaisen näköisiä, mutta pinnan alla ne ovat tiukkaa sharia-lakia soveltavia yhteiskuntia, joissa nainen on toisen luokan kansalainen, jonka sana ei oikeudessa paina yhtä paljon kuin miehen sana.

Sepp Blatter oli FIFA:n puheenjohtajana korruptoitunut sika enkä pane suurta arvoa hänen jälkikäteiselle katumukselleen. Hän oli kuitenkin oikeassa siinä, että kisojen myöntäminen Qatariin oli paha virhe. Tästä huolimatta itse kisoista voi tulla urheilullisesti ihan kelvolliset. Jokainen päättää itse, katsooko kisoja vai ei.

Lisäys: Kirjoitusasu Katar ärsytti lukijoita, joten olen muuttanut maan nimeksi Qatarin.

 

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Qatar, ei Katar. Kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Häiritsee toi Katar, varmaan tahallaan kirjoitettu väärin. Se on tietenkin Qatar.

Katson kuitenkin. Arabeilla on niin paljon rahaa, että turha pyristellä. Varsinkin kun FIFA:ssa on niin paljon Afrikan maita, jotka ovat tottuneet korruptioon myös kehitysmäärärahoissa. Näitähän Suomikin jakaa 1,2miljardia € joka vuosi velaksi gepardihatuille.

Vasarahammer kirjoitti...

Toki käytin tahallani muotoa Katar. Se on ainakin saksan kielellä ihan oikein eikä minusta siinä ole suomen kielenkään kannalta mitään ongelmaa, koska maan nimi lausutaan täällä "Katar" ja paikallisella kielellä se kirjoitetaan arabialaisilla kirjaimilla.

Qatar onkin anglismi, joka on vakiintunut jostain syystä suomen kieleen.

Vasarahammer kirjoitti...

"Katson kuitenkin. Arabeilla on niin paljon rahaa, että turha pyristellä. Varsinkin kun FIFA:ssa on niin paljon Afrikan maita, jotka ovat tottuneet korruptioon myös kehitysmäärärahoissa. Näitähän Suomikin jakaa 1,2miljardia € joka vuosi velaksi gepardihatuille."

Näiltä maksuilta tuskin voi välttyä, järjestettiin kisat sitten missä tahansa. Näin on, koska kaikki FIFA:n jäsenmaat osallistuvat kisaisännän valintaan. Se vain nyt sattui tänä vuonna Qatar/Katarille. Viimeisessä äänestyksessä Qatar/Katar päihitti Yhdysvallat eli USA:n.

Kansainväliset urheilujärjestöt noin yleisesti ottaen ovat korruptoituneita. FIFA on korruptoitunein, koska siellä liikkuu isoimmat rahat.

QroquiusKad kirjoitti...

Ei Qatar ole mikään anglismi, vaan valtion oma- eli arabiankielinen nimi, Dawlat Qaṭar.
Sananalkuinen q-kirjain ääntyy kurkusta puristettuna kh-äänteenä, joten maan nimi pitäisi kirjoittaa suomeksi Khatar, jos oikeakielisyyteen pyritään.

Vasarahammer kirjoitti...

Qroquius Kad: "Dawlat Qaṭar.
Sananalkuinen q-kirjain ääntyy kurkusta puristettuna kh-äänteenä, joten maan nimi pitäisi kirjoittaa suomeksi Khatar, jos oikeakielisyyteen pyritään."

Suomeksi maan nimi voisi olla vaikka "Kuattari" savolaisittain. Saksassa käytetään kirjoitusasua Katar. Suomen kielessä ei ole kurkkuäänteitä, joita käytetään esim. tanskan ja hollannin kielissä.

Joka tapauksessa vaihdoin kirjoitusasun, koska se ärsytti lukijoita.

Vasarahammer kirjoitti...

Mitä tulee kirjoitusasun valintaan, suomalaiset päättävät, miten maan nimi kirjoitettaan. Qatarin kohdalla epäilen tai olen lähes varma, että Q-kirjaimella alkava kirjoitusasu on kulkeutunut suomen kieleen alkujaan Englannin kielestä. Suomen kielessä Q-kirjaimelle ei ole juuri käyttöä ja se voitaisiin Qatarin tapauksessa korvata suomen kieleen paremmin sopivalla K-kirjaimella.

Maan suomenkielisellä nimellä ei tarvitse olla mitään tekemistä alkukielisen nimen kanssa. Näinhän on esim. Armenian kohdalla, joka armenian kielellä on Hayastan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tuo isäntämaan nimestä vääntäminen vei sinänsä huomion pois Vasaran omista hyvistä huomioista. Omasta puolesta voin todeta että eivät nämä kisat minuakaan jaksa kiinnostaa. Ja kiinnostus jalkapalloa kohtaan on hiipunut vuosien varrella muutenkin. Viimeisiä pisaroita olivat se, kun 2018 kisat voitti African United jota jostain syystä kutsuttiin Ranskaksi ja ennen kaikea se koko lajin nöyristely BLM-pelleilylle.

Seuraan jatkossakin mieluummin jääkiekkoa ja odotan seuraavia rugbyn mm-kisoja. Jos ne vaan saisi jotenkin näkymään täällä Suomessa. Kas olihan niin että jalkapallo on herrasmiesten laji jota pelaavat huligaanit ja rugby on huligaanien laji jota pelaavat herrasmiehet.

QroquiusKad kirjoitti...

Olihan tuo kirjoitusasu todellakin varsin mitätön asia, mutta se oli ainoa asia mihin tarttua bloggauksessa;
jalkapallo ei ole koskaan erityisemmin kiinnostanut enkä siksi näitäkään kisoja katsoisi, vaikka olisivat jossain paremmassa maassa.
Järjestäjämaan paheksuminenkin on jo tehty moneen kertaan vailla vaikutusta mihinkään, joten ei ollut enää oikein muuta kuin epäolennaisuuteen juuttuminen.

Vasarahammer kirjoitti...

En tässä kirjoituksessa puuttunut jalkapalloon tai pelaaviin joukkueisin lainkaan, koska ensimmäistä kertaa sinä aikana, kun olen MM-turnauksia seurannut (eli vuodesta 1978) minulle on ihan yksi ja sama, miten turnauksessa käy.

Varmaa on vain, että Englanti ei voita, vaikka paikallinen valtamedia tekee kaikkensa pitääkseen yllä Englannin mestaruustoiveita.

Vasarahammer kirjoitti...

Niin, ja olen tässä blogissa kirjoittanut jutun aina MM-kisojen yhteydessä. Jutut löytää, jos valitsee avainsanan jalkapallo.

Jossain jutussa kommentoin jalkapalloilijoiden BLM-kyykistelyä.