Viimeksi tarkastelin dystooppisia elokuvia tässä blogissa vuonna 2018. Tänään yritän toistaa tempun vähän eri elokuvilla.
Väkivaltaviihdettä
Norman Jewison ohjasi elokuvan Rollerball vuonna 1975. James Caan esitti pääosassa rollerball-pelaaja Jonathan E:tä. Pelinä rollerball ei muistuta mitään nykyisin pelattavaa urheilulajia, mutta yhteydet jääkiekkoon ovat suomalaiselle ilmiselvät. Vuonna 1975 NHL-jääkiekko eli väkivaltaista kauttaan. Sarjan paras joukkkue oli tuolloin Philadelphia Flyers, jota kutsuttiin aikanaan lempinimellä Broad Street Bullies.
Käsite leipä ja sirkushuvit on jo vanha ja peräisin antiikin Roomasta. Leivällä ja sirkushuveilla pidettiin väestö kurissa niin, että se ei ryhtynyt kapinoimaan.
Rollerballin yhteiskunnassa eletään materiaalisessa yltäkylläisyydessä. Yhteiskuntaa hallitsevat korporaatiot, jotka myös omistavat rollerball-joukkueet. Hallitsevat korporaatiot siis muodostavat eräänlaisen ”Maailman talousfoorumin.” Päähenkilö Jonathan E.(James Caan) on pelannut pitkän uran Energiakorporaation omistamassa joukkueessa. Syystä, jota elokuvan alussa ei kerrota, korporaatio haluaa Jonathan E:n jäävän eläkkeelle ja lopettavan pelin pelaamisen. Kun Jonathan ei suostu, pelin sääntöjä muutetaan aina vain väkivaltaisemmiksi tarkoituksena joko saada Jonathan E. lopettamaan tai ottaa tämä hengiltä.
Myöhemin elokuvassa korporaation edustaja kertoo rollerball-pelin tarkoituksen. Sen tehtävänä on osoittaa yksilöllisten ponnistelujen turhuus. Rollerballin korporaatioiden yhteiskunta saallii mukavan elämän ja sirkushuvit mutta ei mitään omaehtoista menestystä. Rollerballista on myös tehty uudempi John McTiernanin ohjaama versio vuonna 2002.
Kun resurssit loppuvat
Vuonna 1973 tehty dystooppinen elokuva Soylent Green (Maailma vuonna 2022) on selkeästi malthusilainen elokuva, joka kertoo ylikansoitetusta maailmasta, jossa Maailman talousfoorumin kaltainen elin kehittää uuden ruokalajin, joka poistaa nälän ylikansoitetusta maailmasta.
Ei liene sattumaan, että noihin aikoihin Rooman klubi teki synkät ennusteensa maapallon resurssien loppumisesta väestönkasvun myötä. Sama malthusilainen pohjavire on mukana nykyisessaä ilmastonmuutoksen torjuntaan keskittyvisssä liikkeissä ja järjestöissä. Moderniin ympäristöliikkeeseen liittyy myös voimakas antinatalismi eli tänne syntyvät ihmiset nähdään ensisijaisesti maapallon resurssien kuluttajina eikä yhteiskunnan uusiutumiselle välttämättöminä ihmisinä.
Elokuvassa maapallo on ylikansoitettu ja täysin saastunut. Luonnonvarat ovat loppuneet ja väestön ruokkimisesta vastaa Soylent-korporaatio, joka valmistaa ruokaa valtameristä kerätystä planktonista.
Maapallon resurssien loppumiseen liittyvä elokuva on myös tarina poliisista, joka etsii syyllistä. Kun Soylent-korporaation johtokunnan jäsen murhataan etsivä Thorn (Charlton Heston) alkaa selvittää murhaa ja saa lopulta selville Soylent Greeniin liittyvän kammottavan salaisyyden.
Toisin kuin Rollerball-elokuvassa Soylent Greenin korporaatiot muistuttavat tosielämän Maailman talousfoorumia, joka haluaa ihmisten luopuvan lihansyönnnistä ja siirtyvän käyttämään ravintona keinolihaa ja hyönteisiä.
Nuoruuden palvontaa
Pako Tulevaisuudesta (Logan’s Run)
Elokuvassa eletään kuvun alla olevassa yhteiskunnassa vuotta 2274. Pintapuolisesti yhteiskunta vaikuttaa idylliseltä. Ihmisten elämä on vaivatonta, ja heillä on vähän tai ei lainkaa töitä, joten he ovat vapaita etsimään mielihyvää. Idyllissä on kuitenkin yksi haittaava tekijä. Kun ihminen täyttää 30 vuotta, hänet tapetaan puoliuskonnollisessa seremoniassa nimeltä ”karuselli”. Osa 30 vuotta täyttäneistä yrittää paeta seremoniaa ja heitä kutsutaan ”juoksijoiksi.” Henkilöinden, joita kutsutaan ”hiekkamiehiksi” (Sandmen) tehtävänä on ottaa juoksijat kiinni ja tappaa heidät. Päähenkilö Logan, jota esittää Michael York on yksi karkureiden kiinniottajista
Hän saa tehtävän etsiä kuvun ulkopuolella oleva yhteisö, joka tunnetaaan nimelläa ”Turvapaikka”. Logan ja hänentyttöystävänsä Jessica pääsevät kuvun ulkopuolelle ja löytävät sieltä kauniin ja liki asumattoman maailman.
Pako Tulevaisuudesta ei sovi malthusilaiseksi elokuvaksi,vaikka siinä pyritään rajoittamaan populaation kokoa tappamalla yli-ikäiset ihmiset vaan se kuvaa mitä ilmeisimmin ydinsodasta selvinnyttä yhteisöä, vaikka elokuva ei sitä suoraan kerrokaan.
Toksista maskuliinisuutta nössöyhteiskunnassa.
Demolition man on selvästi uudempi kuin muut tämän jutun elokuvat. Kun aikanaan katsoin sen ensimmäistä kertaa, en aavistanut, miten hyvin monet elokuvassa esitetyt asiat lopulta toteutuisivat, eli elokuva on kestänyt aikaa paremmin kuin koskaan uskoin.
Elokuvassa väkivaltainen roisto nimeltä Simon Phoenix ( Wesley Snipes) jäädytetään. Tulevaisuudessa hänet herätetään henkiin yhteiskunnassa, joka on kyvytön käsittelemään Phoenixin kaltaista paatunutta väkivaltarikolliista. Tilanteen korjaamiseksi San Angelesin poliisi sulattaa suväjäädytyksestä Phoenixiä menneisyydessä jahdanneen John Spartanin (Sylvester Stallone).
Elokuvan yhteiskunta on ”suvaitsevainen” mutta jossa monet asiat ovat kiellettyjä. Yhteiskunta on näennäisesti rauhanomainen utopia mutta on pohjimmiltaan elokuvan pääpahis tohtori Raymond Cocteaun hallitsema autoritaarinen diktatuuri.