tiistaina, helmikuuta 12, 2008

Uskonnonvapaus Jordaniassa

Kristittyjen kohtelu Lähi-idässä saa vain niukasti palstatilaa suomalaisissa lehdissä. Näin on siitä huolimatta, että Lähi-idässä työskentelee useita suomalaisia lähetyssaarnaajia. Helluntailainen lähetyssaarnaaja Hannu Lahtinen joutui salaisen poliisin vangitsemaksi Jordaniassa, ja myöhemmin hänet karkotettiin.

Alla olevissa videoissa Hannu kertoo itse kokemuksistaan. Jos et jaksa katsoa videoita, tässä artikkelissa on kerrottu asiasta laajemmin.








Hannu oleskeli maassa laillisesti ja hänellä oli voimassa oleva viisumi. Jordanian salainen poliisi kuitenkin pidätti hänet, piti häntä vangittuna kahden päivän ajan ja lopulta pani toimeen karkotuksen.

Jordanian ulkoministeriö väitti Suomen suurlähettiläs Pentti Harvolalle lähettämässään kirjeessä, että Lahtinen oli uhka maan sosiaaliselle tasapainolle ja hän oleskeli kuningaskunnassa laittomasti. Lisäksi hänen väitettiin olevan henkilökohtaisessa vaarassa. Jordanian valtion tiedottaja kertoi myös, että Lahtista oli toistuvasti varoitettu hänen toiminnastaan.

Suurlähettiläs Harvola kuitenkin vahvisti Lahtisen väitteet ja totesi tämän toimineen maassa laillisesti pastorina karkotuksen aikaan. Lahtisen vuoden mittainen oleskelulupa oli uusittu syyskuussa 2007.

Suomalaisessa valtamediassa Lahtisen kohtalosta en ole nähnyt mainintaa. Sen sijaan Iltalehti kertoi näyttävästi, kuinka suomalaistyttö karkotettiin Dubaista, kun tämä oli syyllistynyt julkisiin hellyydenosoituksiin. Jos Lahtisen tapauksesta kerrottaisiin, lukijalle luonnollisesti heräisi kysymyksiä uskonnonvapauden toteutumisesta islamilaisissa maissa.

Uskonnonvapauden tila 2005

Yhdysvaltojen ulkoministeriön sivuilta löytyy raportti uskonnonvapaudesta Jordaniassa vuonna 2005. Sen mukaan Jordanian perustuslaki takaa uskonnonvapauden sillä ehdolla, että uskonnon harjoittamistavat eivät häiritse ”yleistä järjestystä ja moraalia”. Tästä huolimatta Jordanian valtio on rajoittanut tätä oikeutta. Perustuslain mukaan islam on valtion virallinen uskonto.

Virallisten lukujen mukaan 95 prosenttia jordanialaisista on islaminuskoisia, ja kristittyjä on neljä prosenttia väestöstä. Muslimien ja kristittyjen väliset suhteet ovat pääsääntöisesti hyvät, mutta kristinuskoon kääntyneet muslimit ja tunnustamattomien uskontojen harjoittajat kohtaavat syrjintää.

Jordanian valtio ei tunnusta baha’iden ja druusien uskontoja virallisesti, vaan druusit luetaan henkilötodistuksissa muslimeiksi ja baha’i-uskon harjoittajia ei lasketa mihinkään uskontoon. Käytännössä druusit eivät ole valittaneet syrjinnästä, mutta baha’it joutuvat kokemaan syrjintää sekä valtion että muun yhteiskunnan taholta. Molempia uskontoja voi kuitenkin harjoittaa ilman häirintää.

Shari’a-laki säätelee muslimien uskontoa, ja muslimien kääntyminen kristinuskon ja heidän käännyttämisensä on kiellettyä. Syyskuussa 2004 islamista kristinuskoon kääntynyt henkilö tuomittiin shari’a-tuomioistuimessa syylliseksi apostaasiin. Tuomio vahvistettiin vetoomustuomioistuimessa vuonna 2005, ja sen mukaan käännynnäinen tuomittiin valtion hallittavaksi, menettämään kansalaisoikeutensa, ja hänen avioliittonsa mitätöitiin. Hänet tuomittiin menettämään uskonnollinen identiteettinsä, eli hän menetti perintönsä ja oikeutensa mennä uudelleen naimisiin (entisen) vaimonsa kanssa, ellei hän palaa takaisin islaminuskoon. Raporttien mukaan tuomittu muutti myöhemmin perheineen pois Jordaniasta.

Islamilaisten maiden joukossa Jordania ei kuulu pahimpien sortajien joukkoon, mutta Hannu Lahtisen tapaus osoittaa, että uskonnonvapauden tilaa maassa ei voi verrata länsimaihin.

2 kommenttia:

ruttuvaari kirjoitti...

Eiköhän aleta vaatimaan, ettei uusia moskeijoita rakenneta Eurooppaan ennen kuin kirkkoja saa rakentaa Mekkaan.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tällaisia juttuja juuri tarvitaan. Jossa asioista puhutaan objektiivisesti. On turha liioitella ja on turha vesittää.

Jordania on kuitenkin siinä suhteessa moniarvoinen maa että ikivanha kristillinen vähemmistö kykenee ilmeisesti vielä elämään siellä.

Irakissa kristittyjen tilanne on kai aika heikko. Mutta onko tilanne nyt yhtään parantunut kun Irak on aika lailla rauhoittunut ?

Mutta esimerkiksi kristittyjen tilanteesta Syyriassa en ole kyennyt muodostamaan kunnon kuvaa.

Ilmeisesti kaikista Lähi-Idän maista kristittyjä muuttaa koko ajan USA:han ja Etelä-Amerikkaan. (Luin juuri Henrichin ja Henrichin kirjan Irakin kaldealaisista.)