Substack-sivustolla Aaron Mate kertoo lisää taustatietoja Steelen kansion tietojen syntyhistoriasta ja Charles Dolanin Venäjä-yhteyksistä.
Durhamin mukaan Steelen kansion väite, että Trump pelehti prostituoitujen kanssa Moskovan Ritz Carlton -hotellissa perustuu sinänsä viattomaan tietoon siitä, että Trump yöpyi kyseisen hotellin presidentin sviitissä. Dolan kierteli Ritz Carlton -hotellia, jossa hän tapasi hotellin johtajan vieraili presidentin sviitissä. Danchenko tapasi myöhemmin Dolanin samassa hotellissa ennen lentoaan Britanniaan tapaamaan Christopher Steeleä. Kolmen päivän kuluttua Danchenkon Lontooseen saapumisesta, Steele julkaisi ensimmäisen raporttinsa, joka väitti, että Venäjän hallinnolla on pissavideo Trumpin yöpymisest Moskovan Ritz Carltonin presidentin sviitissä.
Durhamin mukaan Dolan ja hänen apulaisensa kuulivat hotellin henkilökunnalta, että Trump oli yöpynyt presidentin sviitissä. Dolan kuitenkin kieltää, että kukaan hotellissa olisi maininnut mitään riettaista seksuaalisista aktiviteeteistä.
Dolanin kertomus antaa ymmärtää, että Danchenko otti Dolanin kertomuksesta pääkohdat ja maustoi ne omalla ”lapinlisällään”.
Dolanin mukaan Hillary Clinton ja hänen kampanjansa eivät olleet tietoisia Dolanin roolista Steelen kansion tietojen tuottamisessa. Jos näin on, kyseessä on Clintonille jälleen yksi nolo kytkös kansioon.
Dolanin rooli Steelen toimitusketjussa on uusi ironinen ja ratkiriemukas yksityiskohta: Yli neljä vuotta kestäneet hyödyttömät yritykset löytää Trumpin taloudellisia tai muita yhteyksiä Moskovaan, mutta yhdellä Clintonin liittolaisella on paljon läheisemmät suhteet Venäjälle kuin kenelläkään Trumpin lähipiiriin kuuluvalla.
Durhamin syytekirjelmän mukaan Kreml palkasi Dolanin PR-firma Ketchumin kautta hallinnoimaan Venäjän hallinnon ja valtion kaasuyhtiö Gazpromin PR-asioita.
Dolanin Venäjä-kytkökset eivät kuitenkaan ole Clintonin ainoa Clintonin kannalta kiusallinen yhteys. Vaikka amerikkalainen media piti paljon esillä Moskovaan suunniteltua Trump Toweria, kukaan ei koskaan maksanut hankkeesta eikä projekti näin edennyt alkua pitemmälle. Clintoneilla on puolestaan Venäjä-kytkös, jonka unohtamiseksi Clintonin kampanja teki paljon töitä.
Venäläinen Reneissance capital -niminen firma maksoi 500 000 dollaria Bill Clintonin pitämästä puheesta Moskovassa pidetyssä konferenssissa. Noihin aikoihin Reneissance vastusti voimallisesti ns. Magnitsky-lakia, joka asetti pakotteita venäläisille virkamiehille. Samoihin aikoihin Hillary Clinton myös vastusti Magnitsky-lakia.
Wikileaksin paljastkuksista käy ilmi, että Clintonin avustajat tuhosivat Bloombergin uutisen, jossa yhdistettiin Clintonin vastustus Magnitsky-lakia kohtaan aviomies Billin puolen miljoonan puhepalkkioon.
Jos Venäjä-huijauksen mielettömia russofobisia standardeja sovellettaisiin Clintoniin, tämä katsottaisiin pahasti Kremlin kompromettoimaksi.
Dolanin syvällisten Venäjä-yhteyksien ansiosta hänen tapaamisensa venäläisten merkkihenkilöiden kanssa päätyivät myöhemmin kansioon. pissavideo ei jäänyt hänen ainoaksi kontribuutioksi Steelen kansioon. Durhamin mukaan Dolanin henkilökohtanen suhde venäläiseen diplomaatti Mihail Kaluginiin johti toiseen väritettyyn Steelen kansion väitteeseen.
Syyskuun 2016 merkinnässä Steele väitti, että Venäjä oli juuri kotiuttanut Kaluginin (jonka Steele kirjoitti virheellisesti Kulaginiksi) Washingtonin suurlähetystöstä, koska media voisi saada vihiä hänen voimakkaasta osallistumisestaan Yhdysvaltojen presidentinvaalioperaatioon.
Durhamin syytekirjelmän mukaan Kaluginin paluu Moskovaan ei ollut mikään hätäisesti toteutettu operaatio vaan kauan sitten suunniteltu siirto, josta Dolan ja hänen liikekumppaninsa tiesivät viikkoja etukäteen.
Durhamin mukaan Steelen venäläisestä diplomaatista esittämät väitteet muistuttivat pissavideokommenttia siiinä, että Danchenko väritti Dolanin viattoman kommentin vakoojatrilleriin paremmin sopivilla mausteilla.
Steel, joka oletettavasti oli James Bondin veroinen vakooja, joko lisäsi omat mausteensa tarinaan tai kopioi sen sellaisenaan kansioonsa kysymättä turhia kysymyksiä tai käyttämättä aivosolujaan.
Toinen kansioon päätynyt Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafortia koskeva väite oli peräisin julkisista uutislähteistä.
Aaron Mate on jo pitkään sanonut, että lukemalla Steelen kansiota aikajärjestyksessä havaitsee selkeän kuvion. Steelellä ei ole mitään etukäteistietoa tapahtumista vaan hän raportoi aiemmin mediassa julkaistuista tapahtumista.
Sen sijaan, että Steelellä ja hänen ”lähteillään” olisi tiedusteluyhteyksiä, heillä oli pääsy uutislähteille ja omaan mielikuvitukseensa.
Steelen liittolaiset mediassa
Aaron Mate esittelee kirjoituksessaan muutaman Christopher Steelen innokkaimmista ja uskollisimmista liittolaisista valtamediassa. Tammikuussa 2021 hän esitteli The Nation -lehdessä pahimmat tapaukset.
Danchenkon syyterkirjelmä tarjosi uuden nöyryytyksen niille valtamedian edustajille, jotka pitivät Trumpin väitettyjä Venäjä-kytköksiä esillä vuosien ajan. Mate mainitsee Luke Hardingin, joka kirjoitti Steelen sepitteistä bestseller-kirjan. Mate haastatteli Hardingia vuonna 2017 eikä tämä kyennyt puolustamaan ainuttakaan kirjansa väitettä.
Jostain käsittämättömästä syystä Guardian antaa Hardingin edelleen kirjoittaa Christopher Steelestä ja Trumpin Venäjä-yhteyksistä. Harding syyllistyy jutussaan selkeisiin valheisiin, kun hän kertoo Robert Muellerin väittäneen, että Trumpilla oli vuonna 2016 useita yhteyksiä venäläisiin vakoojiin. Todellisuudessa Mueller ei ole väittänyt mitään tuollaista.
Trumpin kampanjalla oli toki vuonna 2016 yhteyksiä venäläisiin eli Venäjän passin omaaviin henkilöihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että henkilöt olisivat olleet vakoojia.
Kaikkein noloin tapaus Venäjä-huijausta esillä pitäneistä journalisteista on kuitenkin MSNBC-kanavan juontaja Rachel Maddow. Tämä uskoi niin vahvasti Steelen kykyihin, että kyseli muutama päivä ennen Trumpin virkaanastujaisia, että mahtaako Putin käyttää pissavideota kiristääkseen Trumpia vetämään Yhdysvaltojen joukot Venäjän lähialueilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti