sunnuntaina, syyskuuta 06, 2015

Näkökulma ihmisoikeusteollisuuden sisältä


Tämä juttu ilmeistyi alkujaan KGS:n Tundratabloids-sivustolla. Siinä ihmisoikeusteollisuudessa työskentelevä helsinkiläinen ”Stefan” kertoo, millaisia Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat oikeasti ovat. Antaa Stefanin kertoa.


Rikolliset ainekset turvapaikkateollisuudessa

Ammattini takia pakolaiset kertovat minulle asioita, joita he eivät kerro journalisteille tai viranomaisille rajavalvonnassa ja poliisissa.

Minua kiinnosti, miten salakuljetusreitit toimivat. Sain selville asioita, joiden pitäisi kiinnostaa ketä tahansa kuten tiedotusvälineitä ja asiasta vastuussa olevia viranomaisia. Löysin asioiden oikean laidan enkä sitä sokerilla kuorrutettua versiota, joka on tarkoitettu medialle. Yritin löytää henkilön, joka kertoisi mahdollisimman paljon siitä, miten asiat tapahtuvat oikeasti. Jos joku haluaisi matkustaa tätä reittiä, miten hänen pitäisi toimia?

Hän kertoi minulla matkan alkuvaiheista, ennen kuin hän saapui tänne. Hänen mukaansa kaikki toimivat näin. Matka maksaa 16 – 20 000 dollaria, ei vähempää. Hän myös kertoi, että Teheranissa kaikkien afgaanien ja persiaa puhuvien salakuljettajat ovat iranilaisia, entisiä pakolaisia tai iranilaisia, jotka jo asuvat Euroopassa.

Kyseessä on laaja verkosto ympäri Eurooppaa, joka on jaettu arabien ja iranilaisten kesken. Kummallakin osapuolella on omat salakuljetusverkostonsa, ja sitä, joka loukkaa toisen aluetta, rangaistaan ankarasti esimerkiksi tapauksessa, jossa iranilainen salakuljettaa jonkun arabien käyttämää reittiä tai päin vastoin.

Hän kerto, että jos afgaani tai arabi haluaa päästä Eurooppaan, Teheranissa on kuuluisa paikka nimeltään Azadin aukio. Hänen mukaansa tietyllä aukion osalla ihmissalakuljettajat tarjoavat palveluitaan nuorille ihmisille. Yleensä se toimii niin.

He sanovat: ”Veloitan sinulta 16 000 euroa tai dollaria ja vien sinut Saksan Müncheniin.” Yleensä tavanomainen reitti kulkee Teheranista Müncheniin. Tämän jälkeen he siirtävät rahat tilille. Kysyin: ”Kuka maksaa matkan?” Hän vastasi, että isäni maksoi minun puolestani. Kyseessä oli afgaani, puoliksi lukutaidoton mies ja hänen isänsä luultavasti ei hänkään osannut lukea, joten he mitä luultavimmin olivat rikollisia. Kenelläkään lukutaidottomalla afgaanilla ei voi olla tuota määrää käteistä.

Hänen isänsä takaa tietyn rahasumman laittomalta rahanlainaajalta Teheranissa. Sieltä löytyy useita mustan pörssin rahanlainaajia, jotka myyvät laittomasti ulkomaan valuuttaa. Pankista saa vain tietyn rahasumman mutta ei enempää. Jos tarvitset enemmän, sinun on turvauduttava laittomiin rahanvaihtajiin.

He värväävät kolmannen henkilön Teheranissa vaihtamaan rahat, kun henkilö on jo Saksassa. Tämä soittaa kotiin ja kertoo, että hän on selviytynyt päämääräänsä Münchenissä ja kotoa lähetetään rahat laittoman rahanlainaajan kautta ihmissalakuljettajalle ja tämän verkostolle.

Sen jälkeen turvapaikanhakijat istutetaan kuorma-autoihin, jotka ovat täynnä nuoria afgaaneja ja iranilaisia. Kuorma-auto ajaa Turkin rajan yli. Jos he eivät pysty ylittämään rajaa suoraan, he ajavat Iranista Irakin kurdialueelle ja sieltä Turkkiin. Näin tehdään siksi, että Iranin ja Turkin raja on nykyisellään vaikeammin ylitettävissä. Tavallisesti Turkin rajan ylitys edellyttää rajavartijoiden lahjomista. Hänen mukaansa muutama tuhat riittää, ja sen jälkeen he ajavat kuorma-autot rajan yli ja maksavat rajavartijoille. Sen jälkeen turvapaikanhakijat ajetaan paikkaan, josta he pääsevät Eurooppaan meneviin veneisiin.

Hänen mukaansa ihmiset, jotka pumppaavat ilmaa veneisiin ovat turkkilaisia mutta veneet ovat iranilaisia. Iranilaisella ja arabialaisella haaralla on omat veneensä ja oma henkilökuntansa, joka täyttää veneet.

Sitten he maksavat muutaman tuhat euroa veneilijöille, mutta tämä tapahtuu jonkinlaisen monimutkaisen luottojärjestelmän kautta. Rahaa ei oikeasti käytetä matkan aikana. Kukaan ei luota kehenkään, mutta verkosto saa rahansa.

Ja niin he saapuvat Kreikan Kos-saarelle tai muuhun määränpäähän. Sen jälkeen käytössä on laaja verkosto salakuljettajia. Yksi syy, miksi pakolaiset heittävät heille tarjotun ruoan menemään, on se, että joillakin on sopimus salakuljettajien kanssa siitä, että ruoka, majoitus ja matka on maksettu. He saavat kaiken salakuljettajilta eivätkä tarvitse Punaisen Ristin apua.

Hän meni Kreikassa ihmissalakuljettajan luo ja asui vaimonsa kanssa hänen luonaan. He veivät hänet Makedonian ja Serbian läpi ja opastivat häntä. Kuten sanoin, kullakin kieliryhmällä on oma reittinsä. Alueet ja kulkureitit on jaettu ryhmien välillä. Kukin ryhmä vie omat asiakkaansa merkittyä reittiä omalle salakuljetusryhmälleen.

Sitten heidät viedään Unkariin, jossa heille on ostettu matkaliput valmiiksi, koska he eivät osaa maan kieltä. He vievät heidät oikeisiin juniin, jotka kuljettavat heidät ensin Itävaltaan ja sen jälkeen Saksaan. Sen jälkeen joku toinen ottaa heidät hallintaansa ja vie heidät poliisille tai muulle viranomaiselle, joka rekisteröi heidät.

Salakuljettajat kertovat heille, mitä pitää tehdä ja mitä ei saa tehdä. He kertovat tarinan, joka heidän pitää kertoa, minne mennä ja minne ei saa mennä. He kertovat asiakkailleen kaikista asioista. Jos joku ei jostain syystä halua jäädä Saksaan vaan haluaa muualle, hänen täytyy maksaa lisämaksu, jolloin hän jatkaa Tanskaan, Ruotsiin tai Suomeen.

Hän kertoi tulleensa vaimonsa kanssa Saksaan, mutta hän ei halunnut jäädä sinne, koska siellä oli liian täyttä. Hän halusi muualle. Hänen käsittelijänsä, Ruotsin passin omistava iranilainen kertoi, että auto odottaa ulkopuolella. Ajan sinut ja vaimosi Ruotsiin. Sen jälkeen hän valitti, että Ruotsi ja siellä sijaitseva pakolaiskeskus oli liian täynnä, joten hänelle tarjottiin mahdollisuutta matkustaa Suomeen. Hänet luovutettiin toiselle salakuljettajalle, joka kuljetti hänet Suomeen.

Heidän mukaansa asiat ovat hyvin täällä ja he aikovat jäädä.

Hänen mukaansa salakuljettajat tarjoavat rahakkaille asiakkaille kahta väärennettyä passia, toista konfliktimaasta ja toista normaalista maasta. Toisessa on Saksan viisumi valmiina.

Kysyin, mihin tarvitaan ”normalin maan” passi. Näin tehdään, koska halutaan välttää jättämästä jälkiä. Se toimii näin. Hänen sukulaisensa näytti ”aasialaiselta” (jotkut afganistanilaiset näyttävät siltä), jolloin salakuljettajat teki hänelle kiinalaisen passin. Hän teeskenteli kiinalaista ja salakuljettajat lisäsivät passiin kiinalaisen viisumin.

He lensivät saksaan. Koska vaimolla oli viisumi, hänen sormenjälkiään ei otettu. Kun hän lähti lentokentältä, hän heitti kiinalaisen passinsa pois, meni pakolaiskeskukseen ja väitti olevansa afgaanipakolainen, joka matkusti jalan.

Näin se homma toimii. Väärennettyjä passeja on paljon. Hän (Suomessa asuva afgaanipakolainen) sanoi, että valtaosa passeista ja viisumeista on väärennettyjä.

Kyseessä on selkeästi rikollinen toiminta. Tänne saapuvat ihmiset eivät missään nimessä ole varakkaita, monet ovat pelkästään rikollisia. Kaikki eivät ole, mutta ne, joiden itse olen nähnyt saapuvan ovat puhtaasti rikollisia. Hän kertoi paikkojen ja ihmisten nimet minulle eli niiden paikkojen, joiden läpi hän ajoi, ja niiden ihmisten, jotka kuljettivat häntä. Hän asui Saksassa ja Kreikassa. Hän kertoi minulle kaiken.

Jos ihmisellä on rahaa matkustaa Eurooppaan, hänellä on rahaa elää Turkissa. Ihmiset ovat niin herkkäuskoisia ja naiiveja. Jos koko tämä toiminta julkaistaisiin tiedotusvälineissä, ihmisten asenteet kääntyisivät turvapaikanhakjoita vastaan melko nopeasti.

Hänen mukaansa Syyriasta veneellä tulleista ihmisistä 99 prosenttia eli Turkissa jo ennen sodan alkua. Hänen mukaansa kaikki ovat vauraita. Tämä on totta. Olen nähnyt heidän matkustelevan taksissa ympäri Helsinkiä. Tänne saapuvat syyrialaiset ovat erittäin varakkaita eivätkä köyhiä ja syrjäytyneitä. Todellisia pakolaisia ovat ne syyrialaiset, jotka elävät leireillä Syyriassa tai Turkissa.

Tietysti en voi luottaa kaikkeen, jota afgaanit kertovat syyrialaisista, koska nämä vihaavat toisiaan. He eivät tule keskenään lainkaan toimeen pakolaisleireillä, ja heidän keskinäiset suhteensa ovat todella kireät. Afgaanit, joiden kanssa olen keskustellut, sanovat, että syyrialaiset juhlivat läpi yön ja heittelevät rahaa ympäriinsä samalla, kun he ottavat vastaan suomalaista sosiaalitukea ja käyttäytyvät kammottavasti heitä kohtaan. Olen nähnyt tämän itse. Usein he (syyrialaiset pakolaiset) soittavat taksin ja matkustavat kaupunkiin näistä pakolaiskeskuksista.

Afgaanit eivät oikeasti ole afgaaneja, kuten esimerkiksi Pataanien provinssista. He ovat kaikki Iranista, jotkut ovat jopa syntyneet siellä ja osa täysin iranilaisia. Iranissa elävät afgaanit ovat täysin turvassa. Olosuhteet eivät ole hyvät mutta ne ovat turvalliset.

5 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Asian tekee monimutkaisemmaksi se, että seassa on jokunen oikeakin pakolainen. Sota sinänsä tosin ei ole mikään pakolaisuuden syy.

Valtion tehtävä on ensisijaisesti huolehtia vain kansalaistensa turvallisuudesta, eikä muiden valtioiden kansalaisten hyvinvoinnista omien kustannuksella. Tässä mielessä Suomen valtiovalta on pettänyt täysin.

Valtion tehtävä ei myöskään ole istua toisten takapuolella, eikä olla hyväntekeväisyyslaitos verovaroilla, vaan järjestyksen ylläpitäjä rajoilla ja niiden sisäpuolella.

Hyväntekeväisyys voidaan jättää järjestöille ja yksityisille. Ei kuitenkaan Punaiselle Ristille, eikä YK:lle. Sen verran ryvettyneitä ne ovat ja sotia toiminnallaan aikaan saaneet .

Pakolaiskysymykset tulisi hoitaa paikallisesti ja konfliktien naapurivaltioissa.
Jos kuitenkin pakolaisia kauempaakin otetaan niin valtion ei tulisi missään nimessä laskea maahan muslimeja ja erityisesti ei aseikäisiä muslimi miehiä(13-50). Se on sulaa hulluutta. Eivät arabimaatkaan ymmärretttävästi heihin liittyvät ongelmat hyvin tuntien, heitä maihinsa laske, vaikka se olisi monestakin syystä luontevinta.

Vasarahammer kirjoitti...

Kari: Palestiinalaiset aiheuttivat aikanaan suuria ongelmia niissä maissa, joihin heitä oli otettu (Jordania, Libanon, Kuwait). Ehkä siksi monet arabimaat eivät ota uskonveljiään pakolaisina.

"Valtion tehtävä on ensisijaisesti huolehtia vain kansalaistensa turvallisuudesta, eikä muiden valtioiden kansalaisten hyvinvoinnista omien kustannuksella. Tässä mielessä Suomen valtiovalta on pettänyt täysin."

Juuri näin. Nyt on mediassa menossa jonkinlaiset hyvyyskilpailut, jossa lehdet nostavat esille julkisuuden henkilöitä, jotka ovat luvanneet majoittaa turvapaikanhakijoita. Pelkkää teatteria tuo on. Kustannukset maksaa suomalainen veronmaksaja.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös arabimaiden tulisi kantaa vastuu palestiinalaisista koska ovat paljolti aiheuttaneet heidän hajaantumisen arabimaihin? Kun Israel julistautui itsenäiseksi 14.5.1948, arabimaat hyökkäsivät sen päälle. Arabimaat ja alueen palaestiinalais-arabijohtajat käskivät alueella olevien arabien paeta. Tarkoitus oli että palestiinalaisarabit eivät olisi tiellä kun arabimaat valtaisivat Israelin ja teurastasivat juutalaiset. He saisivat palata sen jälkeen kun juutalaiset olisi heitetty mereen.

29.11.1947 YK:ssa tehtiin jakopäätös mandaattialueen jaosta juutalaisten ja arabien kesken. Sen seurauksena alueen arabeja siirtyi pois, koska arabimaat pelottelivat että heille tapahtuu kamalia, jos juutalaisvaltio julistautuu itsenäiseksi. Lisäksi arabimaat uhkasivat sodalla jos juutalaisvaltio perustetaan. Näin heitä lähti pakomatkalle etuajassa.

Osa arabeista ei paennut vaan jäi Israelin alueelle. Israel antoi heille kansalaisuudet ja he ovat eläneet elämäänsä Israelin arabeina.

Arabimaat eivät ole antaneet palestiinalaisarabeille kansalaisuuksia eivätkä muutoinkaan integroineet heitä. Ne ovat antaneet niiden olla leireillä monessa sukupolvessa ja ylläpitäneet heidän katkeruutta jotta se kanavoituisi Israelia vastaan. Arabimaat siis käyttävät palestiinalaisarabeja proxynä Israelia vastaan.

Toinen syypää on UNRWA joka ylläpitää tilannetta jossa pakolaisuus periytyy jälkeläisille.

Persianlahden öljymaat ovat niin rikkaita että ne olisivat ajat sitten voineet ottaa kaikki pakoon lähteneet palestiinalaisarabit ja hukuttaa heidät rahaan ja mammonaan.

Kumma kun julkisuudessa ei vaadita siitä että Eurooppaan pyrkivä muslimien siirtolaistulva ohjattaisiin Persianlahden öljymaihin. Nuo maat ovat Saudi-Arabia, Kuwait, Bahrain, Qatar, Arabiemiirikunnat, Oman ja Iran. Ne voisivat ottaa sen muslimien siirtolaistulvan joka nyt pyrkii Eurooppaan ja ne jotka ovat jo päässeet. Sunnit ensin mainittuihin, shiiat Iraniin.

Sametti kirjoitti...

Käsittämätöntä. Uskomatonta. Kertakaikkiaan pähkähullua. Olen aivan puulla päähän lyöty.

Panetko kovasti pahaksesi, jos jaan tämän omassa blogissani?

Vasarahammer kirjoitti...

Saa lainata. Alkuperäisen lähteen mainitseminen tosin on kohteliasta mutta ei pakollista.