sunnuntai, joulukuuta 09, 2007

Britannian kruununjalokivi 2

Olen aiemmin käsitellyt Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tapaa raportoida islamiin liittyvistä asioista tässä kirjoituksessa. Viime viikolla BBC joutui jälleen kerran kärsimään negatiivisesta julkisuudesta, kun kävi ilmi, että sen toimittajat ovat kustantaneet paintball-harjoituksia henkilöille, jotka ovat myöhemmin osallistuneet terrori-iskun valmisteluun.

BBC:n sotaleikit

Kohu alkoi tästä Times Onlinen artikkelista, jossa kuvataan, miten BBC:n työntekijät maksoivat terrori-iskua valmisteleville paintball-harjoitukset ja myöhemmin jättivät ilmoittamatta poliisille osallistujien yhteyksistä terrori-iskuihin. BBC:n dokumentti ”Don’t panic, I’m islamic” lähetettiin ennen Lontoon metroon 7.7.2005 tehtyjä terrori-iskuja. Dokumentissa kuvataan, miten Britannian muslimit ovat joutuneet leimatuiksi ja tästä syystä kärsineet syrjinnästä 9/11-terrori-iskujen jälkeen. Dokumentin voi katsoa täältä.





Itse dokumentissa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi siihen, kuinka ohjelmassa esiintyvät brittimuslimit kuvataan aksenttia ja ruokavaliomieltymyksiään myöten perusenglantilaisina. Myös heidän sotaleikkiharrastuksensa kuvataan harmittomana hauskanpitona. Ohjelman myöhemmässä vaiheessa siirrytään 9/11-terrori-iskuihin ja dokumentti peitellysti ilmaisee tukensa iskujen ympärillä pyöriviä salaliittoteorioita kohtaan. Ehkä huvittavin tapaus on nuori muslimimies, jonka herääminen tapahtui Muhammad Al Duran tapauksen takia. Tuo tapaus on myöhemmin osoitettu lavastetuksi Pallywood-tuotannoksi ja siitä on tullut yksi palestiinalaisten harjoittaman mediamanipulaation ikoneista. Enemmän Pallywoodista voi katsoa tästä CBS:n 60 minutes –ohjelman pätkästä.

Dokumentin on tuottanut Phil Rees, jonka kirjoittama kirja Dining with terrorists (ohessa mielestäni paras arvostelu) löytyy minultakin hyllystä. Phil Rees otti terroristi-iskun valmistelusta epäillyn Mohammed Hamidin mukaan ohjelmaan, koska Hamidin huumorintaju teki häneen vaikutuksen. Rees piti Hamidia lähinnä ”itälontoolaisena koomikkona” (a kind of cockney Comic). Rees myös luovutti Hamidille nimikirjoituksella varustetun kappaleen kirjastaan.

Tuskin kenellekään on yllätys, että Reesin nykyinen työnantaja on Katarissa toimiva Al-Jazeera –kanava, josta moni entinen BBC:n työntekijä (mm. David Frost) on löytänyt vihreän oksan. Ehkä Katarin emiirin rahoittama kanava maksaa toimittajille parempaa palkkaa kuin brittiläinen lupamaksurahoitteinen yhtiö, jonka vuosibudjetti yltää 3,2 miljardiin puntaan. Jos toimittaja aikoo työskennellä Al-Jazeeralla, voi olla suositeltavaa välttää islamin arvostelua.

Mohammed Hamid on tällä hetkellä syytteessä kaksivuotisesta radikalisointiohjelmasta, jonka tarkoituksena oli valmistaa nuoria muslimeja pyhään sotaan eli jihadiin. BBC puolestaan jätti ilmoittamatta poliisille tietoja, jotka liittyivät 21.7.2005 epäonnistuneisiin terrori-iskuihin.

Hamid otti yhteyttä BBC-dokumentin tutkijaan Nasreen Suleamaniin ja kertoi yhteyksistään 7/7-terroristeihin. Suleaman ei kuitenkaan tuntenut tarvetta kertoa tästä poliisille. Hän kuitenkin informoi oman yhtiönsä johtoa, joka kielsi ottamasta yhteyttä poliisiin.

Question of leadership

BBC on kuitenkin tuottanut normaalin islam-apologian lisäksi myös laadukasta journalismia. Tätä perinnettä edustaa parhaiten Panorama-dokumentteja tehnyt John Ware, jonka dokumentti Question of Leadership (dokumentin voi katsoa Watch the programme –linkin takaa) asetti kyseenalaiseksi Britannian johtavan muslimijärjestön Muslim Council of Britainin halun ja kyvyn kitkeä ääri-ilmiöitä keskuudestaan. Waren dokumentti esitettiin elokuussa 2005 noin kuukausi Lontoon metroon kohdistuneen terrori-iskun jälkeen.

Harmaantunut Ware kuitenkin edustaa väistyvää ikäluokkaa ja samalla myös yhä suuremmassa määrin katoavaa laatujournalismia. Itse tutustuin ensimmäisen kerran Waren tutkivaan journalismiin katsomalla palestiinalaista hyväntekeväisyysjärjestöä Interpalia koskevan dokumentin. Tämä dokumentti herätti runsaasti kritiikkiä palestiinalaisten asiaan myötämielisesti suhtautuvien tahojen keskuudessa

Warea syytettiin Question of Leadership -dokumentin jälkeen islamofobian lietsomisesta. Lontoon pormestari ”puna-Ken” Livingstonen julkaisema raportti arvosteli voimakkaasti Waren dokumenttia ja Britannian mediaa yleensä. Waren vastauksen arvostelijoille voi lukea täältä.

On erittäin valitettavaa, jos kriittinen ikäviä kysymyksiä karttamaton journalismi joutuu väistymään poliittisen korrektiuden vaatimusten takia. BBC:llä on hieno perinne vaalittavanaan ja John Ware edustaa tätä perinnettä parhaimmillaan.

Ei kommentteja: