torstaina, maaliskuuta 27, 2008

Työnäyte Al-Jazeeralle

Tämän ei pitäisi olla suuri uutinen. Kanadalainen CBC-yhtiön talk show –isäntä Avi Lewis on saanut työpaikan katarilaiselta Al-Jazeera –televisiokanavalta. Itse asiassa moni entinen BBC:n ja Sky Newsin työntekijä on löytänyt vihreän oksan ja ilmeisesti myös paksumman tilipussin Persianlahden rannalta.

Lewis edustaa toimittajana valtavirtaa eli hän on ”progressiivinen” vasemmistolainen. Hänen isänsä Stephen Lewis toimi Kanadan YK-suurlähettiläänä ja sosialistisen Ontarion Uuden Demokraattisen Puolueen puheenjohtajana. Hänen äitinsä Michelle Landsberg on Kanadan suurimman liberaalin päivälehden Toronto Starin kolumnisti. Isoisä Stephen Lewis johti Uutta Demokraattista puoluetta liittovaltion tasolla.

Lewisin sukutausta ja poliittiset mielipiteet siis tukevat uravalintaa etenkin kanadalaisen veronmaksajan rahoilla pyörivän CBC:n kaltaisessa yhtiössä. Loikka Al-Jazeeraan tuntuu myös luonnolliselta varsinkin, kun työpaikkahaastattelu on tätä luokkaa. Siinä Ayaan Hirsi Ali saapuu vieraaksi Lewisin vetämän On the Map –ohjelmaan.

Haastattelu on jo vanha, mutta siinä itsetietoinen toimittaja joutuu itseään älykkäämmän ja sanavalmiimman ihmisen yllättämäksi. Opitut fraasit Yhdysvaltojen uskonnollisen oikeiston silmittömästä pahuudesta ja islamin monimuotoisuudesta eivät tehoa odotetusti ja toimittaja yrittää epätoivoisesti päästä niskan päälle siinä kuitenkaan onnistumatta.

Konservatiivinen radiojuontaja Dennis Praeger analysoi seuraavissa (1 ja 2) puhki Lewisin haastattelun eikä jätä kuuntelijan omille tulkinnoille juurikaan tilaa. Kannattaa kuunnella, jos mielenkiintoa riittää. Hirsi Alin haastattelu itsessään kertoo kuitenkin valistuneelle katselijalle kaiken olennaisen.

Frontpage-verkkolehden jutussa puhutaan Al-Jazeerasta islamistien äänitorvena. Tämä ei ole täysin oikeutettu käsitys etenkään englanninkielisestä versiosta, joka näyttää ja kuulostaa aika samalta kuin BBC, vaikka se ei olekaan yhtä vasemmistolainen kuin esikuvansa. En silti haluaisi, että kyseinen kanava on osa Canal Digitalin satelliittipakettia.

3 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Born again America Booster olisi napsauttanut heti sormen kaukosäätimelle parempaa ohjelmaa etsimään, ellei mielenkiintoa olisi etukäteen herätetty :)

Luovu muuten Canalista ainakin urheilun osalta. Bundesliigaa ja Espanjan liigaa tulee Urheilukanavalta ja mestareiden liigashowta kakkoselta. Canalin boikotointi on keino saada maajoukkuepelit sinne minne ne kuuluvat.

IDA kirjoitti...

Yksi pieni, mutta huomattava homma tuossa oli, että Hirsi Ali pystyi selvästi erottamaan aidon rasismin ja "rasismin" eikä ollut vaatimassa jälkimmäisen tuomitsemista.

Vasarahammer kirjoitti...

Hirsi Ali on nähnyt omin silmin, miten kurjaa elämä voi joissain paikoissa olla ja miten erinomaiset mahdollisuudet länsimailla on tarjota. Siksi progressiivisen liberaalin luksusongelmille ja tekosuvaitsevaisuudelle ei välttämättä riitä ymmärrystä.