lauantaina, huhtikuuta 13, 2024

Israel vaikeuksissa monella rintamalla

 

Yhdysvaltojen oikeisto on perinteisesti ollut Israelin valtion uskollisin ystävä. Se oli sitä jo presidentti Obaman kaudella, jolloin presidentti itse ei ollut erityisen innokas Israelin ystävä. Israel on ollut amerikkalaisten konservartiiivien lempilapsi jo pitkään eikä kukaan, joka aktiivisesti vastustaa Yhdysvaltojen apua Israelille ole kyennyt nousemaan merkittävään asemaan. Ne, jotka näin ovat yrittäneet, on marginalisoitu syytöksillä antisemitismistä, jotka ovat joko aiheellisia tai aiheettomia. En ota tässä kantaa yksittäissten syytösen aiheellisuuteen vaan väitän, että Israelin asema amerikkalaisten konservatiivien silmissä on muuttunut, ei paljon, mutta kuitenkin havaittavasti. Kyse ei ainakaan toistaiseksi ole mistään kovin suuresta asiasta vaan lähinnä sen ihmettelystä, että Yhdysvallat jakaa avokätisesti rahaa vieraille valtioille, vaikka oman maan asiat ovat rempallaan.


Israelin ystävien on helppo puolustautua tällaisia väitteitä vastaan sillä, että Israel ja Egypti ottavat molemmat vastaan rahaa Yhdysvalloilta perustuen Camp Davidin rauhansopimukseen. Raha on lisäksi käytettävä aseostoihin Yhdysvalloista. Kyse on siis luottokortista, joka kelpaa vain Yhdysvaltojen sotilasteolliseen kompleksiin kuuluvissa liikkeissä. Ostojen kustannukset jäävät tosin amerikkalaisen veronmaksajan kontolle. Israel puolustautuu myös sillä, että se huolehtii omasta puolustuksestaan itse eikä tarvitse alueelleen amerikkalaisia sotilaita.


Daily Wire ja Candace Owens


Niille, jotka eivät tiedä, mikä on Daily Wire, kerron, että se on Yhdysvaltojen toiseksi suurin konservatiivinen mediaimperiumi, jonka ovat perustaneet Ben Shapiro ja Jeremy Boreing. Se perustettiin vuonna 2005.Candace Owens -niminen toimittaja sai vähän aikaa sitten potkut Daily Wire -median palveluksesta. Häntä syytettiin antisemitismistä. Yksi peruste oli tämä tik tok -video jossa Owens kertoo, millaisia kirjoja natsit aikanaan polttivat.


Joka tapauksessa Owensin ja Daily Wiren välit kärjistyivät. Outoa tilanteessa on se, että kriisi on kestänyt melko pitkään eikä sille ole näkyvissä nopeaa loppua. Toinen antisemitismisyytöksiä herättänyt tapaus oli ”kohtaaminen” Rabbi Shmulin kanssa.


Daily Wire-sivuston perustaja ja emeritus-päätoimittaja Ben Shapiro teki myös pahan virheen, kun hän alkoi selittää perusteena Candace Owensin potkuille Overtonin ikkunaa, jolla tarkoitetaan julkisuudessa hyväksyttäviä mielipiteitä. Tämä sai asian näyttämään siltä, että Owens sai potkut mielipiteidensä takia, mikä toki ei ole kiellettyä, koska Daily Wire on julkaisu eikä somealusta. Mielipiteiden käyttö potkujen perusteena näyttää kuitenkin julkisuudessa erittäin huonolta etenkin mediayhtiössä, joka on profiloitunut sananvapauden puolusstajana.

Eli pohjimmiltaan tapauksessa yhdistyy antisemitismikohu ja huono henkilöstöpolitiikka.


Aiemmin olisi ollut selvää, että antisemitismikohu olisi tuhonnut Candace Owensin uran konservatiivisessa mediassa. Nyt voi jo sanoa, että näin ei todennäköisesti käy.


Myös Israelissa kritiikki Israelin valtion toimia kohtaan osataan nykyisin asettaa muuhunkin kontekstiin kuin antisemitislmiin. Tämä mielipidekirjoitus julkaistiin oikeistolaisessa Jerusalem Postissa.


Israel ja Gazan konflikti


Hamasin terrori-isku Israeliin lokakuussa 2023 oli poikkeuksellisen brutaali ja herätti vastenmielisyyttä suuressa osassa länsimaalaisia. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut, että Israel olisi saanut vapaat kädet kukistaa Gazaa hallitseva islamistinen Hamas-järjestö.


Gazan konfliktilla on tietty peruskaava, jossa palestiinalaiset hyökkäävät israelilaisia siviilejä vastaan, minkä jälkeen Israel iskee Gazaan. Tämä hyökkäys saa jatkua jonkin aikaa, kunnes julkinen paine pakottaa tulitaukoon.


Näin käy, koska Israel ei voi uhmata Yhdysvaltojen tahtoa tilanteessa, jossa Israelin sotatoimet saavat Yhdysvallat näyttämään huonolta. Näin on käynyt jokaisessa Gazan konfliktissa tähän asti. Israelin pommi osuu paikkaan, jossa kuolee paljon siviilejä. Tulitaukovaatimukset käynnistyvät välittömästi. Lopulta tulitauko toteutuu ja lopettaa sotatoimet toistaiseksi, kunnes Hamas tekee uuden terrori-iskun. Meneillään olevassa Gazan konfliktissa Israel on saanut paljon aikaa Hamasin kukistamiseen, mutta varsinaista voittoa se ei ole vielä saavuttanut.


Lopuksi linkki Ben Shapiron haastatteluun Tässä mies on Dave Rubinin haastattelussa ja osoittautuu erittäin teräväksi kaveriksi.From the River to the Sea


Meneillään oleva konflikti on myös paljastanut, että Hamasilla on paljon kannatusta länsimaiden kaupungeissa, joissa asuu paljon muslimeja, jotka osoittavat mieltään Hamasin puolesta. Huomio kiinnittyy väkijoukkojen suuruuden lisäksi siihen, että

mukana on paljon länsimaalalaisia hyödyllisiä idiootteja, joita Hamasin raakalaismaisuus ei tunnu hetkauttavan.

Israelilla on kuitenkin suurempiakin ongelmia. Se käy kahden rintaman sotaa sen jälkeen, kun

Hizbollah iski Pohjois-Israeliin. Israelilla on myös käsissään pakolaisongelma, kun yli 200 000 israelilaista asuu sisäisessä maanpaossa.


Samaan aikaan pelätään Iranin liittymistä sotaan. Äskettäin Iran ilmoitti iskevänsä useisiin kohteisiin Israelissa


5 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Ja meidän YLE - paska naistoimittajineen on yksi Hamasille hyödyllinen idiootti !!!

Heikki kirjoitti...

Tässä voi kyllä käydä huonosti.Israel ei tule antautumaan missään tapauksessa. Usa:n tuki vielä takana.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Vähä outoo - ettei päivällä kirjoittamani kommentti ole näkyvillä / tullut perille...Warum?

Vasarahammer kirjoitti...

Terho Hämeenkorven kommentti on nyt näkyvissä.

Iran myös toteutti uhkauksensa ja hyökkäsi
Israeliin. Hyökkäys olisi tuhonnut al Aqsan moskeijan, mikäli
Israel ei olisi ottanut vastaan Iranin ohjusta. Kuka enää uskoo,että kyseessä on muka islamin tooiseksi pyhin paikka?

E.H kirjoitti...

Ketåån ei kiinosta 7 vuotias viaton beduiini lapsiuhri, joka on kuolemankielissä ohjuksen sirpaleista saamistaan vammoista?
Vähiten Iranin mullaheita ja River of to sea liikettä? Ei palvele heidän propagandaansa, ei edes jos samaisia uhreja olisi kymmenia tai ne samat 1200 kuollutta ja tuhansia vammautuneita ja pari sataa kidnapattua. Sehän on vain "oikeutettua vastarintaa"? Ja maailmaa viedään kuin pässiä narussa,- ihmisillä yhtä vähän älyä punnita asioita ja ajatella , saatikka käyttää moraalista kompassia , lienee sekin jo kauan aikaa sitten hukkaantunut, järjettömässä aivopesukoneessa nimeltä maailman valtamediat??