sunnuntaina, tammikuuta 31, 2021

Miten Wall Street meni polvilleen piensijoittajien armeijan edessä

 


Internet on tuonut tavallisen ihmisen ulottuville tietoa, joka ennen internetiä oli vaikeasti saatavilla. Tästä syystä niillä, joilla oli tavallista ihmistä parempi pääsy tiedon lähteille, oli etulyöntiasema ja he pystyivät myymään tietoaan tavallisille ihmisille. Nämä ajat ovat pitkälti ohi ainakin tiedonvälityksen osalta. Tässä kirjoituksessa käytän Gamestop-tapausta esimerkkinä siitä, miten tiedon demokratisoituminen vaikuttaa ja miten rajoitetusta tiedonsaannista hyötyvät tahot yrittävät rajoittaa tätä.

Sijoitusrahastoissa työskentelevillä ihmisillä on yhä edelleen tiedollinen etu puolellaan verrattuna tavallisiin piensijoittajiin. Internetin myötä tapahtunut tiedon ”demokratisoituminen” ei ole vielä edennyt yhtä pitkälle rahoitusmaailmassa.

Arvopaperimarkkinoilla tiedosta on selkeää taloudellista hyötyä etenkin tapauksissa, joissa yksittäisellä sijoittajalla on sellaista tietoa, jota kenelläkään muulla ei ole. Usein tämä tieto on ei-julkista eli ns. sisäpiirin tietoa, jonka hyväksikäyttö on useimmissa markkinatalousmaissa rangaistavaa.

Sijoittamisen kannalta arvokasta tietoa on myös muunlaista. Esimerkiksi tieto valtion tulevista päätöksistä voi olla taloudellisesti arvokasta. Miljardööri George Soros esimerkiksi keräsi omaisuutensa pelaamalla Britannian puntaa vastaan 1990-luvun alussa. Soros tiesi ennalta, että Saksan Bundesbank ei tulisi puolustamaan puntaa, joten Sorosilla ei hallussaan olevansa tiedon perusteella ollut uhkapelissään mitään riskiä.

Toisen esimerkin arvokkaan sisäpiirin tiedon hyväksikäytöstä voi katsoa vuonna 1983 tehdystä Vaihtokaupat-elokuvasta. Tämä elokuva on tuttu useimmille oman sukupolveni ihmisille mutta saattaa olla vieraampi nuoremmille. Elokuvassa maatalousministeriön tieto tulevasta appelsiinisadosta on arvokasta niille, jotka ovat sijoittaneet pakastetun appelsiinimehin markkinoille. Kyseisessä hyödykkeessä on myös kyse sisäpiirin vitsistä, joka avautuu vain hyödykemarkkinoita jonkin verran tunteville.

Gamestop

Gamestop on itselleni tuttu tavaramerkki sen takia, koska omat lapseni ovat aikanaan käyttäneet tuon yrityksen palveluita. Gamestop-myyntipisteitä oli Suomessa laajalti eri kauppakeskuksissa mutta viime vuonna yritys ilmoitti sulkevansa kaikki toimipisteet Suomessa.

Gamestop on globaali brändi eli samanlaisia kauppakeskuksissa toimivia myymälöitä on lähes kaikkialla maailmassa.

Gamestopilla on kuitenkin yksi ongelma. Sen bisnesmalli on päässyt pahasti vanhenemaan. Vain harva enää nykyisin ostaa tietokone- tai konsolipelin fyysisenä objektina. Pelikaupat toimivat nykyisin pääsääntöisesti internetissä, josta pelaajat laataavat pelit suoraan ilman välikäsiä.

Yrityksenä Gamestop on siis huono sijoituskohde eivätkä markkinat uskoneet, että se yrityksenä kykenee nousemaan uuteen kukoistukseen.

Hedgerahastot

Hedgerahasto eroaa perinteisestä osakerahastosta siinä, että se pyrkii jatkuvaan tuottoon markkinakehityksestä riippumatta, kun normaali osakerahasto pyrkii vain voittamaan vertailuindeksinsä.

Tämän takia hedgerahasto tekee markkinoilla riskipitoisempaa kauppaa kuin osakerahasto. Se voi esimerkiksi myydä osakkeita lyhyeksi ja sijoittaa johdannaisiin.

Shorttaaminen

Osakemarkkinoilla on mahdollista ”myydä lyhyeksi” eli ”shortata. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti, että myyjä myy osaketta, jota hänellä ei ole. Myyjä pyrkii shorttaamalla hyötymään osakkeen odotetusta kurssilaskusta. Jos kurssi nousee, myyjä kärsii tappion.

Käytännössä myyjä ensin vuokraa osakkeen joko välittäjältä tai toiselta sijoittajalta ja sitten vasta myy sen. Määrätyn ajan kuluttua myyjän on pakko ostaa osake takaisin. Maksettuaan osakkeen vuokran välittäjälle myyjä saa pitää kaupasta syntyneen myyntivoiton. Linkin takaa löytyvästä kaaviosta käy ilmi lyhyeksi myyntiin littyvät vaiheet.

Mitä tapahtui Gamestopin osakekurssille?

Koska Gamestopin liikentoimintamalli on vanhentunut, hedgerahastot totesivat, että sen osaketta kannattaa shortata. Reddit-yhteisö WallStreetBetsin piensijoittajista koostuvat jäsenet huomasivat, että monet rahastot shorttasivat Gamestopin ja muutaman muun yhtiön osaketta.

Yhteisön jäsenet alkoivat ostaa Gamestopin osaketta suurella joukolla käyttäen kustannuksiltaan edullista Robinhood-sovellusta.

Loppuuloksena syntyi tilanne, jota englanniksi kutsutaan nimellä ”short squeeze” . Reddit-ryhmän toimijoiden ansiosta Gamestopin osake nousi noin 18 dollarista 350 dollariin eli hinta nousi noin 1800 prosenttia.

Short squeeze -tilanteessa markkinoilla ei riitä osakkeita ostettavaksi, jotta lyhyeksi myynti voitaisiin kattaa. Tämä taas johtaa hintojen nousuun ennestään, kun lyhyeksi myyjät kilpailevat keskenäään markkinoilla olevista osakkeista.

Gamestopin osakkeen kohdalla kävi niin, että piensijoittajat saivat selville hedgerahastojen toimintatavan ja pystyivät hyödyntämään tätä tietoa omaksi edukseen.

Tapahtunut myös toi kaikkien nähtäville riskit, joita lyhyeksi myyntiin sisältyy. Jos ostat osakkeita 100 dollarilla, voit menettäää ainoastaan sijoittamasi 100 dollaria. Jos taas myyt lyhyeksi, mahdollisella tappiolla ei ole ennalta määritettyä rajaa.

Suuria shorttauksia tehneet investointiyhtiöt joutuivat lainaamaan suuria rahasummia osakkeiden takaisinostoon. Yhtiöistä Melvin Capital teki miljardiluokan tappiot. Hedgerahastoila menestyneet Steve Cohen ja Ken Griffin pelastivat Melvin Capitalin 2,7 miljardin dollari pääomasijoituksella.

Kuinkas sitten kävi?

Kun investointipankkiirit tekevät isoja tappioita shorttauksillaan, alkaa luonnollisesti syyllisten etsintä. Rusettikaulainen Wall Street -miljardööri ei välttämättä etsi syyllistä katsomalla peiliin, vaikka tässä tilanteessa ehkä pitäisi. Sen sijaan syylliseksi määritetään Wall Streetin rusettikaulaeliitin ulkopuoliset piensijoittajat, jotka ”manipuloivat” markkinoita.

Ensimmäiseksi piensijoittajien käyttämä Robinhood-palvelu esti shorttaamisen kohteina olevien osakkeiden ostamisen. Lisäksi Robinhood nosti sijoittajien talletusvaatimusta. Tällainen dramaattinen toimenpide todennäköisesti tehtiin Wall Streetin pankkiirien painostuksesta.

Lisäksi finanssimarkkinoita valvoa elin SEC (Securities and Exchange Comission) tutkii Reddit-sijoittajien toimia mahdollisena osakemarkkinoiden manipulointina. Sen sijaan korkealla riskillä lyhyeksi myyneet Wall Streetin pankkiirit, jotka shorttaamisellaan tuhoavat yhtiöitä ja ajavat uhrinsa konkurssiin, eivät saa viranomaisilta minkäänlaista huomiota. Investointiyhtiöt tienaavat miljardeja, kun kohteena oleva yritys lyö lapun luukulle ja antaa potkut kaikille työtekijöilleen modernin historian ehkä huonoimmassa työmarkkinatilanteessa.

Syyte markkinoiden manipuloinnista on vaikeasti todistettavissa. Redditin piensijoittajat itse sanovat uskovansa yhtiöihin ja pitävänsä osakkeet itsellään.

Redditin piensijoittajien tarinassa on kiehtovia piirteitä. Sekalainen joukko piensijoittajia lyö kallispalkkaiset Wall Streetin pankkiirit näiden omassa pelissä, joka on viritetty suosimaan Wall Streetin eliittiä.

Vastoinkäymisistä huolimatta Redditin piensijoittajat eivät luovuta. Joukko Gamestopin osakkeenomistajia haastoi Robinhoodin oikeuteen sopimusrikkomuksesta.

Mistä tässä oikeasti on kyse?

Wall Streetin sijoittajille Redditin piensijoittajilla ei normaalisti ole mitään merkitystä. Kun piensijoittajat huomasivat, miten hedgerahastot aggressiivisesti shorttasivat Gamestopia, he eivät käyttäneet hyväksee sisäpiiri tietoa vaan kaikki oli täysi julkista.

Sean Davis The Federalist-sivustolla kirjoittaa:

“Wall Streetillä on pitkä ja hyvin dokumentoitu historia shorttaajien armottomasta murskaamisesta. Kyse on paikallisesta ajanvietteestä. Kysy vaikka David Einhornilta, joka kirjoitti kokonaisen kirjan toimialan yrityksitä tuhota hänet, koska hän shorttasi erästä pankkia, jonka lainoista suuri osa oli pelkkää roskaa eikä niitä koskaan maksettaisi takaisin.”

Redditin piensijoittajat eivät siis tehneet mitään, johon Wall Streetin suuret pelurit itse eivät olisi aiemmin syyllistyneet. Piensijoittajien ongelma oli se, että he eivät edusta Wall Streetin eliittiä, rusettikaulaporukkaa, jotka erinomaisessa fiksuudessaan tuhosivat vuonna 2008 sekä asuntomarkkinat että koko maailman talouden.

17 kommenttia:

Pertti Ilmari kirjoitti...

Dinesh D'Souzan vlogissa oli Robin Hoodista samassa yhteydessä:

https://rumble.com/vdf2y9-robinhood-whistleblower-exposes-alleged-connection-to-the-white-house.html

Vasarahammer kirjoitti...

Pertti Ilmari: Wall Street, poliittinen valta, valtamedia ja big tech elävät keskinäisessä symbioosissa. Tämän symbioottisen suhteen kärsijänä on tavallinen keski- ja työväenluokka, joita ei päästetä kuokkimaan pidoissa.

Wall Streetin säännöt on viritetty niin, että pienillä ei ole mahdollisuuksia ja suuret saavat rauhassa tuhota yhtiöitä mielensä mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Perjantaina lähdin mukaan Dogecoinin vedättämiseen. Kurssi oli 0.0027 ja ostin 2 BTC:llä ja myin jolloin tienasin 2.2 BTC. Ihan hyvä tienesti 7 tunnin touhusta ja kiitos wallstreetbets porukoille vihjeestä.

Vasarahammer kirjoitti...

Nimetön: "lähdin mukaan Dogecoinin vedättämiseen."

Laskujeni mukaan 7 tunnin työ tuotti n. 5700 €. Onnittelut!

Anonyymi kirjoitti...

Hieman väärin kirjoitin. Osto siis 0.027xx ja myin pois 0.049xx. Huippu oli jossakin 0.07xxx kohdilla hieman aiemmin, joten odottelin liian kauan :D

Vasarahammer kirjoitti...

On se 566€ hyvä raha sekin.

Tässä artikkelissa tarkastellaan vähän hedgerahastojen bisnestä ja erityisesti tapaa hyökätä auringonlaskun yritysten kimppuun. Yrityksiä tuhoamalla ja panemalla ihmisiä kilometritehtaalle tienaa hyvät rahat.

https://amgreatness.com/2021/01/30/gamestops-surging-stock-should-prompt-all-americans-to-consider-where-their-money-is-going/

Gamestopin liiketoiminta on hiipumassa mutta itse yritys ei ole varaton. Jos Wall Street saisi päättää Gamestopin kaltaiset yritykset tuhottaisiin parhaaseen Gordon Gekko -tyyliin eikä niille annettaisi mahdollisuutta uusiutua.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös dogecoineista tuulut 50000 euroa voittoa? Jos siis kahdella bitcoinilla osti.

LS kirjoitti...

@Vasarahammer,

Kuten Nimetön kirjoitti: Perjantaina lähdin mukaan Dogecoinin vedättämiseen. Kurssi oli 0.0027 ja ostin 2 BTC:llä ja myin jolloin tienasin 2.2 BTC. Ihan hyvä tienesti 7 tunnin touhusta

Nimetön tienasi 2.2 BTC. Tätä kirjoittaessa 1 BTC on noin 27 500 €. Nimetön siis tienasi noin 60 500 € seitsemässä tunnissa jolloin tuntipalkaksi tuli noin 8642 €.

Minä ostin omat Bitcoinini 2016 alle 400 € per kappale.

Neuvoni:

+ Älypuhelin vuotaa kuin seula ja vakoilee 24/7. Minulla ei ole älypuhelinta (minulla on vanhanaikainen vuoden 2011 tyhmäpuhelin), mutta jos olisi en menisi sillä edes sähköpostille.

+ Kryptolompakoiksi (ja internetselaimeksi) vain luotettuja FOSS:eja (Free and Open-Source Software).

+ Käyttöjärjestelmäksi vain Linux/Unix-like (itse pidän Debian:ista). Esim. Windowseihin on Microsoft asentanut NSA:lle takaportit jolloin kryptolompakkojen kriittiset salasanat ovat vaarassa.

+ Kryptolompakkojen salasanat kirjoitetaan ainoastaan paperille. For Eyes Only. Niitä ei lausuta ääneen. Tarkista myös, että älypuhelimen, äly-TV:n tai kannettavan tietokoneen kamera ei näe paperia.

Bitcoinin edut ovat ilmeiset:

+ No Bail-Ins

+ No Bail-Outs

+ No Bank Holidays

+ Open 24/7

+ No Fractional Reserve System

+ Deflationary instead of Inflationary

+ Be Your Own Bank

+ No Debt-Based/Created Money

----

Max Keiser Reveals Bitcoin Price Forecast For 2021, After Nailing 2020 Call (2021-01)

Anonyymi kirjoitti...

Kun osaketta shortataan, onko se tieto automaattisesti julkista vai julkistaako shorttaaja sen itse?

Vasarahammer kirjoitti...

Nimetön: "Kun osaketta shortataan, onko se tieto automaattisesti julkista vai julkistaako shorttaaja sen itse?"

Osakkeen shorttausvolyymi on julkista tietoa. Jos volyymi on suuri, investoijat odottavat osakkeen arvon laskevan.

Vasarahammer kirjoitti...

Tämä meni vähän sekavaksi. Nimetön osti 2 Bitcoinilla.

Kurssikehitys: Osto siis 0.027xx ja myin pois 0.049xx

Osto 74 osaketta a 0,027 = 2 BTC
Myynti 74 osaketta a 0,049 = 3,626 BTC

Voitto 1,626 BTC = 45 777 €

Menikö nyt oikein?

Anonyymi kirjoitti...

Dogecoin pumppasi ja dumppasi

Vaihtoehtokrypto dogecoinin vaihtomäärät nousivat 29. päivä tammikuuta ensimmäistä kertaa historiassa yli bitcoinin vaihtomäärien. Dogecoinin vaihtomäärät nousivat maailman suurimpiin kuuluvassa kryptovaluuttapörssissä, Binancessa, väliaikaisesti yli viiden miljardin dollarin ja sen kurssi nousi kahdeksankertaiseksi alkuperäisestä 0,012 dollarista yli 0,08 dollariin.

Tapaus johtui Redditin WallStreetBets-yhteisön päätöksestä ryhtyä joukkovoimalla pumppaamaan dogecoinin kurssia tietoisesti ylös. Foorumin miljoonat käyttäjät ostivat pieniä määriä dogecoineja, minkä seurauksena dogen hinta lähti nousuun. Tästä seurannut markkinahype ja spekuloijien mukaantulo puolestaan nostivat kurssia entisestään.

Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

No Wall Street sitten nousi polviltaan ja nitisti piensijoittajat. Ja piti huolen siitä, että moinen ei toistu.

Vasarahammer kirjoitti...

Catilina: "No Wall Street sitten nousi polviltaan ja nitisti piensijoittajat."

Niin käy, kun imperiumi iskee takaisin. Silloin ulosmitataan poliittinen kapitaali, joka on saatu vaalirahoituksella.

Ekku kirjoitti...

Miksi muuten tuo "shorttaaminen" on edes keksitty?

Anonyymi kirjoitti...


Gentlemen

Tämä kaikki viittaa lähestyvään finanssimaailman sortumiseen.
Eu työntää tuskalla rahaa roskaluokan valtioihin eikä vaikutusta näy.
Sellaista rahaa jonka eteen ei ole tehty mitään lisäarvoa.
Ellei sen setelipainokoneen käynnistäjän napinpainallusta katsota lisäarvoksi.

Mitä mielestänne tapahtuisi jos tätä tyhjästä luotua rahaa ei ikinä maksettaisikaan takaisin.(hyperinflaatio ja silkkaa kurjuutta)

Deutsche Bankin konkurssiuhasta kirjoitettiin vuosi sitten jatkuvasti saksassa.
Pankki irtisanoi jo 15 000 työntekijää.
Kallion baareissa se ei herättänyt erityistä huomiota.

Kesäkuun alusta tuo uutisointi hälveni olemattomiin yhtäkkiä.
(Ranska ja Saksa jo tuolloin sopivat pankkien pelastuspaketista)
Tarvitsi vain heinäkuussa kerätä hyväuskoiset Eu-hölmöt siunaamaan "elvytyspaketti")

Ja johan lähti Rheinmetallin osake nousuun.

On ilmiselvää että suomalainen osapuoli ei ole laisinkaan ymmärtänyt mihin paperiin on nimensä pukannut.
Ja ohimennen sitouttanut suomalaiset vuosikymmenien velkaorjuuteen.
Kysymättä kansalta mitään.

Kun tuo finanssimaailman romahdus väistämättä tulee niin reaaliomasuus on kurssissaan.
Bittirahojen autuus selviää viimeistään siinä vaiheessa kun huomaa että niistä saaduilla setelirahoilla ei teekään yhtään mitään.

Nyt on kilpajuoksu menossa,jos on bittirahalla rikastunut niin on korkea aika realisoida.
Kaikki muutkin sen toki tietävät ja siitä tuo nousu.
Taitaa investointirobottien nopeus jo määrätä tahdin.

Pankkiirit seuraavat kauhuissaan,ettäkö heidän kalliisti varjelemansa sveitsiläisellä
painokoneella painetut paperilaput olisikaan uskottavia luottamuksen välineitä.
Ettäkö niillä ei saisikaan kahmittua juomavesialueita,viljelysmaata,metsiä...

Olisi oikein suotavaa kun ihmiset äänestäessään ajattelisivat mikä puolue kannustaa pitämään suomen suomalaisen kansan hallussa.

With best Regards Gowdy-Wink








Anonyymi kirjoitti...

Vink: Jäätelötötterö nyt. Seuraavan merkin pitäisi olla pataässä, joten silloin mukaan