sunnuntai, marraskuuta 01, 2020

Kaksi päivää Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin

    


Ensi tiistaina 3.11.2020 on Yhdysvaltojen presidentinvaalin virallinen vaalipäivä. Aiemmin olemme tottuneet siihen, että päivän päätyttyä tulos on selvillä ja toinen ehdokkaista luovuttaa. Tällä kertaa näin ei välttämättä käy, koska koronaviruspandemian takia moni osavaltio lähetti yhteensä noin 80 miljoonalle äänioikeutetuille postitse vaalilippuja.

Postiäänestys on toki aiemminkin ollut mahdollista mutta äänestäjän on pitänyt itse tilata lipuke postiäänestystä varten.

Laajan postiäänestyksen takia lopputuloksen julkistaminen saattaa viivästyä viikko- tai jopa kuukausikaupalla, jos vaalituloksia jouutaan käsittelemään tuomioistuimissa. Lisäksi laajalle äänestäjäjoukolle postitse lähetetyt lipukkeet mahdollistavat laajan vaalivilpin.

Kummallinen kampanja

Mielipidetutkimukset ovat pitkään näyttäneet Demokraattien presidenttiehdokas Joe Bidenin voittoa kaksinumeroisin lukemin. Suomalaisen valtamedian toimittajat tai ainakin osa heistä on tulkinnut tämän siten, että Bidenin voitto olisi varma.

Neljä vuotta sitten amerikkalainen valtamedia kertoi, että Hillary Clintonin voittaisi 91 prosentin todennäköisyydellä. Mielipidetutkimukset näyttivät vääriä lukemia neljä vuotta sitten ja on mahdollista, että ne näyttävät vääriä lukemia myös tänä vuonna.

Ihmetystä herättää erityisesti Joe Bidenin vaalikampanja. Tilaisuuksia on ollut harvakseltaan ja niiden osallistujamäärä on kuvista päätellen ollut huomattavan vähäinen. Karkeasti voi sanoa, että Bidenin kampanja ei ole herättänyt minkäänlaista innostusta äänestäjien keskuudessa. Tämä taas ei tarkoita, että Bidenilla ei olisi mahdollisuuksia voittoon.

Ehdokas itse on myös esiintynyt joissakin kampanjatilaisuuksissa tavalla, joka antaa aiheen olettaa, että hän ei ole aivan kaikkein terävimmässä kunnossa. Jatkuvasti internetissä julkaistaan videoita, joissa Biden päästelee suustaan sammakoita tai aivan käsittämättömiä sanoja, joista edes viittomakielen tulkki ei saa selvää.

Edes varapresidenttiehdokas Kamala Harris ei ole teennäisillä esiintymisillään onnistunut lisäämään puhtia kampanjaan. Viime päivinä mukaan on liittynyt myös entinen presidentti Barack Obama, joka on hänkin puhunut enimmäkseen tyhjille katsomoille eikä ole onnistunut tuomaan innostusta kampanjaan.

Vastaavasti istuvan presidentin kampanjatilaisuudet ovat täynnä väkeä. Olen itsekin katsonut muutaman Trumpin tilaisuuden läpi ja niiden perusteella presidentti Trump on hyvässä vireessä. Kontrasti Joe Bidenin aneemiseen kampanjaan ei voisi olla suurempi.

Lisäksi istuvan presidentin hyväksymisprosentti (approval rating) on jatkuvasti pysytellyt korkeahkona noin 46 prosentin tienoilla. Jos Trumpin hyväksymisprosenttia verrataan Obaman vastaavaan ensimmäisen kauden loppupuolella, lukemat ovat samankaltaiset. Obama saavutti 50 prosentin lukeman juuri ennen vaaleja.

Äskettäin julkisuuteen tullut Hunter Bidenin ”läppäri helvetistä” on parantanut Trumpin mahdollisuuksia, mutta tieto sisällöstä tuli luultavasti presidentinvaalin kannalta liian myöhään. Moni amerikkalainen on jo käynyt äänestämässä. Lisäksi amerikkalainen valtamedia on vaiennut läppärin sisällöstä. Käytännössä MSNBC väittää sisällön olevan ”Venäjän disinformaatiota”. Muut valtamedian instanssit, kuten CNN, CBS ja NBC teeskentelevät, että mitään läppäriä ei ole olemassa ja jos on, sisältöä ei ole todennettu.

Valtamedian portinvartijan rooli on kuitenkin mennyttä. Kun sosiaalinen media sensuroi New York Post -sanomalehden artikkelin Hunter Bidenin tietokoneesta, Streisand-efekti varmistaa, että mahdollisimman moni tietää, mitä läppäri sisältää.

Tässä vaiheessa, kun Bidenien entinen liikekumppani Tony Bobulinski on julkisesti omalla nimellään vahvistanut julkisuudessa esitetyt sähköpostit aidoiksi, valtamedia ei voi enää perustella vaikenemistaan sillä, että tiedot ovat vahvistamattomia.

Yhdysvaltojen valtamedian itsesensuuri Hunter Bidenin tietokoneen sisällön suhteen on hämmästyttänyt monia Yhdysvaltojen liittolaismaiden median edustajia. Brittiläinen journalisti Piers Morgan äskettäin julkisesti ihmetteli amerikkalaisen valtamedian vaikenemista ja sanoi, että asiat olisivat toisin, jos nimi Biden korvattaisiin nimellä Trump.

Jos Joe Bidenin kampanja onkin vaisu, se luultavasti johtuu siitä, että amerikkalainen valtamedia kampanjoi avoimesti Joe Bidenin puolesta Donald Trumpia vastaan. Jos Yhdysvaltojen valtamedia olisi rehellinen, Bidenia ei koskaan olisi valittu Demokraattien ehdokkaaksi.

Tuleva vallankaappaus?

Vuonna 2016 Donald Trumpin voitto oli suuryllätys. Neljä vuotta myöhemmin sama on edelleen mahdollinen, mutta ei enää yllätys. Lisäksi vastustajat eli Demokraatit ja heidän taustaryhmänsä finanssi- ja teknologia-alan oligarkit ovat tällä kertaa valmistautuneet kunnolla. Pelkästään tapa, jolla tekno-oligarkit torjuivat uutisen Hunter Bidenin läppäristä, kertoi, että asia ei tullut yllätyksenä. Bidenien korruptoituneisuus oli tiedossa ja tekno-oligarkit yhdessä valtamedian kanssa olivat valmistautuneet torjumaan uhan.

Demokraatit taustajoukkoineen ovat myös pelanneet läpi useita vaalien jälkeisiä skenaarioita. Tätä varten oli perustettu oma projektinsa nimeltään ”Transition integrity project”. Ennen kuin itse luin tästä projektista, olin lukenut tämän uutisen. Siinä Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ilmoittaa, että Yhdysvaltojen asevoimat saattavat Donald Trumpin ulos Valkoisesta talosta, mikäli tämä kieltäytyy lähtemästä.

Tutustuminen Transition Integrity Project -aineistoon selittää Bidenin lausunnot täydellisesti. Kyseisen projektin perustivat George Sorosin Open Society -säätiössä työskennellyt Rosa Brooks ja Berggruen-instituutissa työskentelevä Nils Gilman.

Entinen presidentti Donald Trumpin neuvonantaja Michael Anton kävi läpi Transition integrity projectin aineiston ja kirjoitti siitä American Mind -sivustolla. Michael Anton tulkitsi Demokraattien luoneen käsikirjoituksen vallankumoukselle Transition Integrity Projectin avulla.

Kun George Floydin kuolema johti kesäkuussa mellakoihin, puolustusministeri Mark Esper ilmoitti julkisesti vastustavansa Insurrection Actin käyttöä mellakoiden tukahduttamiseen. Insurrection Act tarkoittaa, että presidentti voi halutessaan lähettä Yhdysvaltojen sotavoimat tukahduttamaan mellakoita. Viimeksi George H.W. Bush käytti tätä lakipykälää Los Angelesin Rodney King -mellakoiden lopettamiseen.

Transition Integrity project kokosi yhteen joukon johtavia Demokraatteja kuten entisen Bill Clintonin Valkoisen Talon kansliapäällikkö John Podestan, joka esitti ”sotapeleissä” Joe Bidenia. Lisäksi mukana oli joukko Trumpia vastustavia Republikaaneja, jotka toivat kokoontumiseen puoluepoliittisen riippumattomuuden sädekehän.

Yksi ”sotapeleissä” käsitellyistä skenaarioista oli selkeä Donald Trumpin voitto. Tässä tilanteessa Bidenia esittänyt John Podesta kieltäytyi tunnustamasta Trumpin voittoa ja painosti Trumpin voittoon päätyneitä osavaltioita lähettämään valitsijamiesvaaliin pelkkiä Demokraatteja ja luottamaan siihen, että asevoimat huolehtivat lopusta.

Julkisuuteen vuodettu raportti totesi synkästi:

”Teknokraattiset ratkaisut, tuomioistuimet ja luottamus eliitin tahtoon noudattaa vallitsevia normeja eivät ole ratkaisuja. Marraskuun vaalit ratkaistaisiin katutaisteluissa eikä lakituvissa.”

Transition Integrity Project on siis käytännössä Demokraattien vallankaappaussuunnittelma tilanteessa, jossa Donald Trump voittaa presidentinvaalin. Miksi sitten kyseinen suunnitelma julkaistiin jo viime elokuun alussa?

Michael Antonin mukaan Demokraattien suunnitelma vaatii onnistuakseen sen, että suunnitelma ei näytä salaliitolta. Heidän täytyy istuttaa amerikkalaisten mieliin ajatus siitä, että Trumpin poistaminen Valkoisesta Talosta laittomalla tavalla olisi jotenkin Trumpin omaa syytä.

Todettakoon, että tilanne, jossa Trump ei väistyisi, on mahdollinen vain, jos Trump on vakuuttunut omasta vaalivoitostaan.

Jotta Demokraattien vallankaappaussuunnitelma toimisi, Demokraattien pitäisi tuottaa riittävä määrä postiääniä, joiden avulla vaa’ankieliosavaltioiden tulokset kääntyisivät tai muulla tavoin asettaa kyseenalaiseksi tällaisten osavaltioiden tulokset, jolloin kukaan ei voisi luotettavasti todeta, kuka voitti ja kuka ei.

Tässä vaiheessa lienee turha sanoa, että amerikkalainen valtamedia asettuisi yksiäänisesti Demokraattien puolelle ja painostaisi hyväksymään Demokraattien voiton.

Transition Integrity Project puhui myös ”katutaistelusta”. Käytännössä tämä tarkoittaa värivallankumousta, joita Yhdysvaltojen tiedustelukoneisto on toteuttanut etupäässä entisen Neuvostoliiton alueella kuten esimerkiksi Ukrainassa (kahdesti) ja Georgiassa. Venäjän hallinto väittää myös, että Valkovenäjän kansannousussa olisi kyse Yhdysvaltojen järjestämästä värivallankumouksesta. Värivallankumouksessa on kyse poliittisen johtajan, jopa demokraattisesti valitun, syrjäyttämisestä agitaation avulla ja lopputuloksen kutsumisesta demokraattiseksi.

Mellakoita tulossa

Presidentti Trumpin vastustajat ovat jo valmistautuneet tilanteeseen, jossa Trump voittaa vaalit. The Federalist -sivuston artikkelin mukaan Trumpin vasustajat aikovat varmistaa, että Trump jättää Valkoisen Talon.

Shut Down DC -järjestön mukaan:

”Trump on osoittanut, että hän pitää vallan itsellään keinoja kaihtamatta. Trump ei jätä virkaansa ilman joukkomobilisaatiota ja suoraa toimintaa.”

Tässä vaiheessa voidaan sanoa suhteellisen luotettavasti, että väkivaltaisuuksia tulee, jos Trump voittaa vaalit. Epävarmempaa mutta suhteellisen todennäköistä on myös se, että Antifa/BLM -mielenosoitukset loppuvat, jos Biden voittaa vaalit. Samalla myös tarve jyrkille koronaviruksen vastaisille toimille loppuu Demokraattien hallitsemissa osavaltioissa.

 Lisäys 1.11.20120: Jos joku ei usko, että vaalit johtavat väkivaltaisuuksiin, kannattaa katsoa, mitä Demokraattien johtamissa kaupungeissa tehdään. Useissa Dermokraattien johtamissa kaupungeissa asetellaan juuri nyt vanerilevyjä kaupunkien keskusteojen kauppojen ikkunoiden suojaksi todennäköisen ryöstelyn varalta.

3 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Thomas Sowellin hiljattain toteama “if the election goes to Biden, that could well be the point of no return for this country” tiivistää tilanteen kyllä varsin osuvasti.

Anonyymi kirjoitti...

Aikanaan pelättiin että Sarah Palin olisi yhden askeleen päässä presidentin virasta, onko nyt niin että Kamala Harris on hyvässä/huonossa lykyssä yhdn askeleen päässa presidentin virasta ...

-jpt-

Vasarahammer kirjoitti...

Yrjöperskeles: " the point of no return for this country”

Senaatin ja edustajainhuoneen vaalit tarkoittavat, että Demokraatit eivät seuraavan neljän vuoden aikana saa radikaaleimpia ehdotuksiaan läpi. Eli ei tule kahta uutta osavaltiota eikä korkeimpaan oikeuteen tule lisää tuomareita.

Senaatti säilyi Republikaaneilla ja pystyvät estämään radikaalit ehdotukset, vaikka Kongressin Republikaanit eivät olisikaan maailman selkärankaisimpia olentoja.

Nimetön: "Kamala Harris on hyvässä/huonossa lykyssä yhdn askeleen päässa presidentin virasta ..."

Kamala ei saa suurta pahaa aikaiseksi, koska Senaatti on Republikaaneilla.