keskiviikkona, lokakuuta 07, 2020

Yhdysvaltojen jatkuva vallankaappaus - osa 1

 


Kirjoitin tämän kirjoituksen alun perin syyskuun puolivälin jälkeen. Tämän jälkeen Yhdysvalloissa on julkistettu paljon uusia aiemmin salaisiksi luokiteltuja dokumentteja. Olen lisännyt niistä olennaisimmat tähän juttuun.

Kun lähestytään Yhdysvaltojen presidentinvaalia, on paikallaan muistella Trumpin presidenttikauden tapahtumia ja erityisesti sitä, kuinka ”syvä valtio” ja poliittiset vastustajat ovat koko Trumpin kauden ajan yrittäneet syrjäyttää presidenttiä eri tekosyillä.

Ennen vuoden 2016 vaalia Obaman hallinnon tiedusteluelimet hankkivat salakuunteluluvan tekaistuin perustein ja salakuuntelivat Trumpin kampanjaa. FBI lähetti myös vakoojan nimeltä Stefan Halper onkimaan tietoja Trumpin kampanjaan osallistuneilta Carter Pagelta ja George Papadopoulosilta.

Koodinimellä Crossfire Hurricane käynnistetyn vastavakoilututkinnan piti löytää todisteet Trumpin kampanjan vehkeilystä Venäjän valtion edustajien kanssa. Hillary Clintonin oli tarkoitus julkistaa tiedot osana ”lokakuun yllätystä”, joka koostui kolmesta päähaarasta: Carter Page, Sergei Millian ja Alfa Bank.

Carter Page, joka siis on täysin syytön mihinkään vehkeilyyn, oli käynyt puhumassa New Economic School -oppilaitoksessa, jossa mm. Yhdysvaltojen entinen presidentti Obama on esiintynyt vuonna 2009 Russian Reset -ohjelman aikana. Tämä tieto löytyi mm. kuuluisasta Steelen kansiosta, jonka avulla FBI haki useita kertoja FISA-tuomioistuimelta lupaa salakuunnella Carter Pagea. Lupahakemuksissa ei kuitenkaan kerrottu, että Carter Page oli toiminut FBI:n ja CIA:n lähteenä.

Lokakuun yllätyksen toinen kivijalka oli venäläis-amerikkalaisen kauppakamarin johtaja Sergei Millian. Valko-Venäjällä syntynyt Millian oli myöhemmin saanut Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Fusion GPS -yhtiön johtaja Glenn Simpson väitti elokuussa 2016 Milliania yhdeksi välikädeksi Trumpin kamp                          anjan ja venäläisten välillä. Simpson on maalaillut Millianista sekä Steelen kansion eniten kohua herättäneiden väitteiden lähdettä ja yhtä Trumpin ja Venäjän välisen salaliiton päätekijöistä.

Todellisuudessa Millian kannatti Trumpia presidentiksi ja halusi päästä mukaan kampanjaan. Millian lopulta luopui aikeesta, kun hän sai tietää, että kampanjan neuvonantajat kuten Page ja Papadopoulos tekevät työtä palkatta.

Clintonin ”lokakuun yllätyksen” kolmas pilari oli väitetty yhteys Trumpin kampanjan ja venäläisen Alfa Bankin välillä. Salaliittoteorian mukaan Trumpin kampanjan viestiliikenne Venäjän tiedustelun kanssa kulki Alfa Bankin palvelimen kautta. ”Huolestuneiksi nörteiksi” itseään kutsunut ryhmä väitti löytäneensä 2700 nimipalveluhakua, jotka Alfa Bankin palvelin oli tehnyt Trumpin sähköpostipalvelimesta.

Todellisuudessa kyse oli Cendyn-nimisen yhtiön omistamasta sähköpostipalvelimesta, jonka kautta markkinointimateriaalia lähetetään Trump-yhtiöiden omistamien hotellien asiakkaille, joita hyvin todennäköisesti löytyy Alfa Bankin työntekijöiden joukosta.

Alkujaan vihje Alfa Bankin palvelimesta tuli Clintonia edustaneen lakiasiaintoimisto Perkins & Colen Michael Sussmanilta, jonka kautta tieto päätyi Steelen kansioon. Alfa Bankin tarinaa on yritetty lämmittää uudelleen vielä tässä kuussa.

Kirsikkana kolmen kivijalan päällä oli New York Timesin artikkeli, jonka olisi pitänyt sisältää tiedot FBI:n Carter Pagen tutkinnasta saamia tietoja Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksistä. Koko paketin piti kruunata Clintonin tie presidentiksi.

Valitettavasti FBI pilasi kaiken. Operaatio Crossfire Hurricane ei tuottanut toivottua näyttöä Trumpin kampanjan vehkeilystä venäläisten kanssa. Kun Clintonin ”lokakuun yllätys” vetikin yllättäen vesiperän, FBI huomasi, että sen tekemä Trumpin kampanjan tutkinta tuli julkisuuteen ja asiasta vastuullisilla oli syytä pelätä mahdollisia oikeudellisia seuraamuksia.

Asiaan liittyy vielä yksi Clintonin kannalta ikävä käänne. FBI löysi Clintonin avustaja Huma Abedinin aviomies Michael Weinerin viestintälaitteista satoja sähköposteja Clintonin ja Abedinin välillä. Viestit oli lähetetty Clintonin yksityiseltä sähköpostipalvelimelta. FBI:n johtaja James Comey oli aiemmin vapauttanut Clintonin salassa pidettävän tiedon levittämisestä. Ulkoministerikaudellaan Clinton välitti yksityiseltä sähköpostipalvelimeltaan salassa pidettäviä tietoja, mikä on lain vastaista.

Lopulta kävikin niin, että Clintonin lokakuun yllätys olikin tieto siitä, että FBI aloittaa uuden tutkinnan Clintonin sähköposteista. Todetaan vielä, että Abedinin aviomies Weiner oli se, joka lähetti seksuaalissävyteisiä kuvia itsestään 15-vuotiaalle tytölle ja joutui tämän takia vankilaan.

Aivan viime aikoina on selvinnyt, miten Venäjä-huijaus sai alkunsa. Huijauksena pani alulle Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton, joka päätti yrittää sitoa Trumpin kampanjan Demokraattien sähköpostipalvelimen väitettyyn hakkerointiin. Tarkoituksena oli vielä huomio pois Hillary Clintonin ulkoministeriaikanaan käyttämästä yksityisestä sähköpostipalvelimesta.

25.7.2016 Clintonin kampanjapäällikkö Robby Mook käynnisti Venäjä-huijauksen CNN-uutiskanavalla suorassa lähetyksessä. Mook väitti, että venäläiset hakkerit vuosivat Demokraattisen puolueen sähköpostit julkisuuteen auttaakseen Donald Trumpia voittamaan vaalit marraskuussa 2016.

Mook väitti:

”Tämä tapahtuu sen jälkeen, kun Republikaanien ohjelmaa on muutettu Venäjälle myönteisemmäksi.”

Clintonin toiminta oli ehkä häikäilemätöntä mutta ei kuitenkaan laitonta. Loanheitto valitettavasti kuuluu osana vaalikampanjoihin. Rikolliseksi toiminta muuttui vasta sitten, kun Obaman hallinto ja tiedusteluorganisaatiot alkoivat salakuunnella Trumpin kampanjaa. Kuten monet ovat sanoneet salakuunteluun syyllistyneet olivat luultavasti varmoja Clintonin voitosta eivätkä näin pelänneet kiinnijäämistä.

Äskettäin julkistettujen asiakirjojen perusteella on selvinnyt, että Obaman hallintoa informoitiin siitä, että Clinton aikoo sitoa Trumpin kampanjan Vladimir Putiniin ja Demokraattien sähköpostien väitettyyn hakkerointiin. Tieto perustuu entisen CIA-johtaja John Brennanin muistiinpanoihin. Brennan informoi presidentti Obamaa 26.7.2016.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut myös selvittivät, että venäläiset tiesivät Clintonin aikeista sitoa Trumpin kampanja Putiniin ja väitettyyn sähköpostihakkerointiin.

Steelen kansion päälähde paljastunut

Sen jälkeen, kun kirjoitin Obamagaten ensimmäisen osan, kansion väitetyn kirjoittajan Christopher Steelen päälähde on paljastunut. Kyseessä on amerikkalaisen liberaalin ajatushautomo Brookings Instituten tutkija Igor Danchenko. Nimestään huolimatta Danchenko ei asu Venäjällä vaan on syntynyt Ukrainassa, saanut koulutuksensa Venäjällä ja asuu Yhdysvalloissa.

Danchenkolla ei ole tiedustelutaustaa vaan hän tutkii Venäjään liittyviä poliittisia ja taloudellisia riskejä. Danchenko kertoi ”tiedoistaan” FBI:lle sillä ehdolla, että hänen henkilöllisyytensä pysyy salassa. Kun Yhdysvaltojen oikeusministeriö William Barrin johdolla poisti salaisuusluokituksia Crossfire Hurricane -tutkintaan liittyvistä asiakirjoista. Danchenkon nimi paljastui ja on myös venäläisten tiedossa.

Lisäksi Steele maksoi Danchenkolle kolme matkaa Moskovaan, jossa hänen piti vahvistaa Steelen kansiossa esitetyt väitteet mm. seksiseikkailut Moskovan Ritz Carlton -hotellissa vuoden 2013 Miss Universum -kisojen aikana. Mitään tukea väitteille ei ole löytynyt.

Myöhemmin on selvinnyt, että Steelen kansion päälähde Danchenko oli FBI:n vastavakoilututkinnan kohteena 2009 - 2011. Häntä epäiltiin Venäjän agentiksi ja uhaksi kansalliselle turvallisuudelle.

Miten asiat oikeasti menivät?

Olen itse lukenut tai kuunnellut useita asiaan liittyviä kirjoja ja muodostanut oman käsitykseni tapahtumista ja kerron siitä tässä.

Tutkinta käynnistettiin tekaistuilla perusteilla jo ennnen kuin tieto Demokraattien sähköpostien vuotamisesta Wikileaksille paljastui. Tutkintaa ei avattu Steelen kansion perusteella vaan sen toteuttamisesta vastasi CIA:n johtaja John Brennan.

CIA:lla ei ole toimivaltuuksia Yhdysvalloissa, joten Brennan järjesti tutkinnan avaamiseen liittyvät asiat ulkomailla yhdessä Yhdysvaltojen liittolaisten Britannian ja Australian tiedustelupalvelujen kanssa. Tässä yhteydessä Australian Britannian suurlähettiläs Alexander Downer kertoi Yhdysvaltojen tiedustelupalvelulle keskustelustaan Trumpin kampanjatyöntekijä George Papadopouloksen kanssa.

Sillä, kertoiko Papadopoulos yhtään mitään Clintonin sähköposteista, ei ole merkitystä. Tapaamisella saatiin aikaiseksi Steelen kansiota uskottavampi peruste vastavakoilututkinnan aloittamiselle. Steelen kansion lisäksi tarvittiin muitakin lähteitä, jotta tutkinta ei näyttäisi lepäävän pelkästään kansion varassa.

Mitä tulee itse kansioon, se on mitä todennäköisemmin kauttaaltaan sepitettä, joka on syntynyt sekä Danchenkon tarinoista (joista tämä luultavasti sai hyvän palkkion) ja Fusion GPS -yhtiön Glenn Simpsonin sepittämistä tarinoista. Simpson oli aikanaan huomannut, kuinka Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafort lobbasi Ukrainan ”Alueiden puolueen” johtaja Viktor Janukovitshin puolesta. Janukovitsh pyrki tuolloin Ukrainan presidentiksi toista kertaa ja hänet valittiin vuoden 2010 presidentinvaaleissa.  Maidanin vallankumouksen jälkeen vuonna 2014 Janukovitsh joutui pakenemaan Venäjälle.  Näistä aineksista Simpson kehitti tarinan, joka kuulosti uskottavalta mutta joka lopulta lepäsi tyhjän päällä.

Kansio oli pääasiallinen ja ainoa todiste Trumpin kampanjan vehkeilystä Venäjän kanssa. Muut yritykset yhdistää Trumpin kampanja Venäjään ovat vetäneet vesiperän. Tämä ei toki estä sitä, että amerikkalainen Demokraatteja tukeva valtamedia ei yrittäisi lämmittää Venäjä-huijausta aina uudelleen ja uudelleen.

Kuten tämän blogitekstin varsinaisessa osiossa kerroin, Crossfire Hurricanen tavoitteena oli tuottaa Clintonin kampanjan kannalta sopiva tulos, jotta Clinton saisi nostetta presidentinvaalin aattona. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Trumpin valinta tuli salahankkeessa mukana olleille yllätyksenä. FBI:n tutkinta kuitenkin jatkui vallanvaihdon yli ja jatkui FBI-johtaja James Comeyn potkujen jälkeen erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintana ja sen jälkeen viraltapanomenettelynä Kongressin Edustajainhuoneessa.

Kokonaisuutena Trumpin syrjäyttämiseksi presidentin virasta, jota hän ei Demokraattien mielestä koskaan ansainnut, on tehty kaikki mahdollinen, mutta Trump on pysynyt virassa kaikeasta huolimatta.

Syrjäyttämisyritykset jatkuvat edelleen. Seuraavissa kirjoituksissa kerron, mitä Demokraatit aikovat tehdä Presidentinvaalin jälkeen.

1 kommentti:

TeePee kirjoitti...

Erinomainen analyysi Vasaralta jälleen