keskiviikkona, joulukuuta 11, 2013

Ruotsissa peli menee likaiseksi


Äskettäin Ruotsissa vasemmistolaiseen Expo-järjestöön liittyvä tutkimusryhmä Researchgruppen sai haltuunsa nettisivustojen kommentointipalvelu Disquksen käyttäjätunnuksia ja sähköpostiosoitteita. Disqus-palvelu on käytössä suositulla ruotsalaisella Avpixlat-sivustolla.

Iltapäivälehti Expressen on saanut haltuunsa nämä tiedot ja on julkaissut Disqus-palvelun käyttäjien nimiä ja kuvia sivustollaan. Lehti on keskittynyt Ruotsidemokraattien riveissä vaikuttaviin poliitikkoihin.

Mitä tietoja on hankittu

Tietojen hankinnassa on käytetty jos ei laittomia niin ainakin eettisesti kyseenalaisia keinoja. Researchgruppen mainostaa lisäksi omilla sivuillaan:

”Olemme onnistuneet paljastamaan noin joka neljännen aktiivikommentaattorin, eli 406 noin 1500 päivittäisestä kirjoittajasta. Olemme tutkineet tarkemmin näitä 406 henkilöä ja selvittäneet, mitä tietoja he ovat jättäneet verkkoon, seuranneet heidän kanssakäymistään viranomaisten kanssa, tarkistaneet missä he ovat kirjoilla, selvittäneet heidän ikänsä ja lukeneet heidän tuomionsa.”

Ulkopuolisesta vaikuttaa käsittämättömältä, miten yksittäinen äärivasemmistoon kytkeytynyt ”tutkimusryhmä” toimii kuin tiedustelupalvelu. Pelottavinta ovat ryhmän yhteydet katuväkivaltaa harjoittavaan AFA-liikkeeseen. Ruotsissa on runsaasti tapauksia, joissa huppupäiset antifasistit ovat tunkeutuneet yksittäisen esim. Ruotsidemokraatteja edustavan henkilön kotiin, töhrineet seiniä ja jopa pahoinpidelleet kyseisen henkilön.

Mikä Researchgruppen?

Tutkimusryhmä Researchgruppen on osa Expo-lehden ympärille ryhmittynyttä verkostoa, jonka rakenteesta löytyy erilaisia kaavioita internetistä. Expo-lehden vastaava päätoimittaja on tunnettu ruotsalainen tv-tuottaja ja journalisti Robert Aschberg, jonka isoisä Olof Aschberg keräsi omaisuutensa välittämällä bolshevikkien Venäjältä vallankumouksen jälkeen ryöstämiä aarteita länteen.

Aschberg oli nuoruudessaan 1970-luvulla vakaumuksellinen maolainen kommunisti, joka kuitenkin omien sanojensa mukaan alkoi ottaa etäisyyttä kommunismiin Tshekkoslovakian matkansa jälkeen ja myöhemmin Kiinassa, jossa hän näki maidon ja hunajan asemesta nälänhätää. 80-luvulla hän siirtyi media-alalle ja on tuottanut useita Ruotsissa suosittuja tosi-tv -ohjelmia.

Hän kommentoi Expon perustamista sanomalla, että näin haluttiin lopettaa väkivalta ja torjua demokratianvastaisia voimia. Ruotsidemokraatteja hän kommentoi seuraavasti:

”Ääni SD:lle on ääni rikollisille.”

Researchgruppenin ja Expo-lehden lisäksi Expo-verkostoon kuuluu ”uutistoimisto” nimeltä Piscatus, joka kerää tietoja tuomioistuimilta ja syyttäjäviranomaisilta. Luultavasti Researchgruppen käytti Piscatuksen resursseja kerätäkseen tietoja 406:n Avpixlat-sivuston aktiivikommentaattorin rikostuomioista ja asioinnista viranomaisten kanssa.

Kummisetä Aschbergin varsinaisina työrukkasina paljastuksessa toimivat Mathias Wåg ja Martin Fredriksson, joiden kummankin taustalta löytyy väkivaltainen AFA-järjestö. Wåg kävi alustamassa reilu pari vuotta sitten Vasemmistonuorten järjestämää Äärioikeiston anatomia -keskustelutilaisuutta, jonka järjestäjiin kuuluivat Vasemmistoliiton nuorisopoliitikot Dan Koivulaakso ja Li Andersson. Tuolloin Wågista käytettiin titteliä ”rasismin ja fasismin tutkija”. Wåg kuuluu Ruotsin AFA:n perustajajäseniin.

Martin Fredriksson puolestaan tuomittiin tammikuussa 2006 pahoinpitelystä Linköpingin käräjäoikeudessa. Pahoinpidelty henkilö oli jakamassa lentolehtisiä, kun Fredriksson suihkutti pippurisumutetta tämän silmille. Sen jälkeen hän löi miestä rautaputkea muistuttavalla esineellä. Tuomioksi tuli 75 tuntia yhdyskuntapalvelua ja tietysti korvaukset pahoinpitelyn uhrille. Fredriksson kaiketi pitää itseään tutkijana ja toimittajana.

Mitä tämä kertoo Ruotsista?

Vaalit lähestyvät ja Ruotsidemokraattien kannatus gallupeissa on noussut yli kymmenen prosentin ja suurimmat luvut ovat jo ylittäneet 15 prosenttia. Edellisessä kirjoituksessa käsitelty vasemmiston moraalipaniikki Dagens Nyheterissä julkaistusta kirjamainoksesta oli vasta alkua.

Expo-verkoston toiminta vaikuttaa ammattimaiselta, ja heillä on myös taloudellisia resursseja käytössään. Aschberg ei ole köyhä mies, ja lisäksi Expo saa tukea monilta järjestöiltä ja säätiöiltä sekä veronmaksajalta.

Paljastusten tarkoituksena on tietysti horjuttaa Ruotsidemokraatteja ja pelotella ihmisiä, jotta he eivät uskaltaisi toimia puolueen riveissä. Researchgruppenin toimijoiden AFA-tausta tarkoittaa myös fyysisen väkivallan uhkaa.

Ruotsalainen yhteiskunta muuttuu totalitaristiseen suuntaan, jos ja kun poliittinen eliitti antaa Expo-verkoston ja antifasistien mellastaa vapaasti valtamedian hiljaisella ja joskus avoimella tuella viranomaisten katsoessa sivusta. Ruotsista on vaikea enää puhua avoimena ja demokraattisena yhteiskuntana silloin, kun yhden poliittisen puolueen menestys herättää niin voimakasta hysteriaa vasemmistossa ja valtamediassa.

En lähde ennustamaan, mihin kehitys johtaa, mutta mitään suurta juhlaa ei kannata odottaa. Seuraavista valtiopäivävaaleista luultavasti tulee kaikkien aikojen likaisimmat.

7 kommenttia:

Yksityisajattelija kirjoitti...

Voi Sveamamma ressukkaa.
Se on jo tullut vanhaksi.
Toivottaan että ei nyt mitään varsinaista sisätiloissa kumminkaan. Sitä vallankumousta meinaan, jos sitten Kuningas joutuisi lähtemään ubåtille ja tänne.
Mutta tuskinpa siinä niin käy.
Siellkin on hyviä konsteja ;)
Siellä on, där är.

Kumitonttu kirjoitti...

Uskomatonta. Ihan on ku Ruskeapaidat.

Vasarahammer kirjoitti...

"Uskomatonta. Ihan on ku Ruskeapaidat."

Ruotsi on pisimmälle kehittynyt liberaalifasistinen valtio.

Joskus muutama vuosi sitten, kun Fjordman kirjoitteli Ruotsista "poliittisesti korrektina tyranniana", suhtauduin siihen vähän skeptisesti. En uskonut, että tilanne oikeasti olisi niin paha.

Internetin anonymiteetin murtaminen lisää ihmisten pelkoa. Researchgruppen tarjoaa 55 000 kruunua Flashback forumin käyttäjätiedoista ihan julkisesti Twitterissä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ruotsissa ei sitten varmaankaan tunneta termiä "laiton henkilörekisteri". Jokseenkin hyytävää, että maa, joka pitkään tunnettiin rauhallisuuden ja maltillisuuden prototyyppinä kehittelee nyt ihka oikeita noitavainoja.

Vasarahammer kirjoitti...

"Ruotsissa ei sitten varmaankaan tunneta termiä "laiton henkilörekisteri"."

Kyllä näiden Expo-verkoston puljujen henkilörekisterit ovat laittomia myös Ruotsin lain mukaan. Etenkin tietojen yhdistely Researchgruppenin sivuilla kuvatulla tavalla on laitonta.

Kokonaan toinen asia on, tutkitaanko näiden tyyppien laittomuuksia vai ei. Epäilen, että nämä herrat selviävät puuhistaan ilman rangaistusta.

Median vahtikoira kirjoitti...

Jotenkin alkaa kylmätä tämä touhu. Se että todellisuutta vääristellään ja totuutta salataan kaikin mahdollisin tavoin on oma lukunsa.

Mutta kun "ajatusrikollisia" (jotka kertovat kylmiä faktoja) vainoamaan ja "paljastamaan" perustetaan järjestöjä, alkaa oikeasti tulla 1930- luku ja Saksa mieleen.

Eiiiiii! Käytin muuten juuri natsikorttia :D

Kirjautukaa hyvät ihmiset varmuuden vuoksi taiteilijanimellä avatulla s-postiosoitteella keskustelupalstoille, sillä kyllä tämä ihmisjahti rantautuu vielä tännekin. Tämä käytäntö ei näköjään olekaan itsestään selvä kaikille, koska Ruotsissakin ovat verikoirat ihmisten koteihin tiensä löytäneet.

Vasarahammer kirjoitti...

"Mutta kun "ajatusrikollisia" (jotka kertovat kylmiä faktoja) vainoamaan ja "paljastamaan" perustetaan järjestöjä, alkaa oikeasti tulla 1930- luku ja Saksa mieleen."

Sanomalehti Expressenin toiminta on saanut monet muut valtamedian edustajat ottamaan etäisyyttä.

Esim. sosialistinen Aftonbladet ei lähtenyt mukaan julkiseen lynkkaukseen.

Jopa Ruotsidemokraatteja intohimoisesti vihaava Lisa Bjurwald arvosteli Expressenin toimintaa, jossa käytettiin mahdollisesti rikollisin keinoin hankittua aineistoa ja ahdisteltiin tavallisia ihmisiä.

Bjurwald ei tehnyt tätä siksi, että hän tuntisi erityistä sympatiaa paljastuneita rasisteja kohtaan. Hän vain ymmärtää, että homma kääntyy lopulta Expresseniä ja suvaitsevaisia vastaan.