maanantaina, helmikuuta 22, 2010

Rajendra Pachauri ja Suomi

Monet IPCC:n ja sen johtaja Rajendra Pachaurin uskottavuuskriisiä seuranneet ihmettelivät varmaan, kun pääministeri Matti Vanhanen luovutti Pachaurille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan komentajamerkin. Miten voi olla mahdollista, että skandaaleissa ryvettynyt rautatieinsinööri saa näin suuren tunnustuksen Suomen valtiolta?

TERI, Pachauri ja Ilmatieteen laitos

Intialainen TERI (The Energy and Resources institute) ja suomalainen Ilmatieteen laitos ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2004 alkaen. Oheisesta pdf-dokumentista löytyy tiedot projektista, jonka tavoitteena oli tutkia Intian niemimaan yllä leijuvaa saastepilveä ja siirtää suomalaista osaamista Pachaurin johtamalle TERI-instituutille.

Hankkeen tehtävinä oli

  • rakentaa aerosolien mittausasema, joka tutkisi saastepilven sisältämiä hiukkasia, niiden kausivaihtelua ja pitkän aikavälin trendejä.

  • Lisätä tietojen vaihtoa ja tieteellistä yhteistyötä suomalaisten ja intialaisten tiedemiesten kanssa.

  • Selvittää, miten aerosolien määrä ja ominaisuudet muuttuvat lähitulevaisuudessa ja miten muutokseen voitaisiin vaikuttaa erilaisilla päästöjen kontrollimekanismeilla.

Hankkeen käynnistämisestä löytyy tämä vuodelta 2004 peräisin oleva uutinen Ilmatieteen laitoksen sivuilta ja toinen, vuodelle 2006 päivätty uutinen, jossa kerrotaan mittausaseman valmistumisesta. Hanketta rahoitetaan Ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista ja sen budjetti oli seuraava:

  • 1. vaihe (2004 – 2006) 302 000 euroa

  • 2. vaihe (2007 – 2009) 220 000 euroa

  • 3. vaihe (2010 – 2012) 480 000 euroa (suunniteltu)

Kehitysyhteistyön tarkoituksena ei ole pyyteetön avunanto vaan sen avulla pyritään edistämään myös suomalaisten yritysten liiketoimia. Tässä Rajendra Pachaurin suhteilla ja arvovallalla on voinut olla merkitystä.

Suomalaiset ”puhtaan teknologian” yritykset osallistuivat Delhissä järjestettyyn kestävän kehityksen seminaariin, jonka yhteydessä Pachauri sai komentajamerkkinsä pääministeri Matti Vanhaselta ja Suomen Intian suurlähettiläs Terhi Hakalalta.

Pachaurin toiminnan tekee ongelmalliseksi se, että hän saa palkkaa IPCC:ltä mutta nauttii samalla muista taloudellisista eduista. TERI-instituutti on intialaisen multimiljonäärin yksi sivutulojen lähde ja on mahdollista, että myös suomalaisen veronmaksajan rahaa on päätynyt Pachaurin taskuun.

Lisäys 23.2.2010 Pachaurin toimintatavoista voi lukea tästä Timesin artikkelista. Pachauri saa palkkaa TERI-instituutilta, mutta palkan suuruutta ei kerrota.

Lisäys 2: Verkkouutiset kertoo myös Pachaurin saamasta kunniamerkistä. Verkkouutisten mukaan:

"Rajendra Pachaurin eroa on viime aikoina vaadittu. Hänen on syytetty hankkineen asemastaan hyötyä yhtiöiden neuvonantajana. "


"Pachaurin johtaman IPCC:n ja TERI-instituutin korruptiosta on uutisoitu maailmalla lähes päivittäin. IPCC:n Nobel-palkitusta 2007 raportista on paljastunut lukuisia virheitä."

2 kommenttia:

Pikkupoika kirjoitti...

Sitran dokumentista vuodelta 2005 tulee hyvin selville mistä on kyse: Suomi–Intia-osaajavaihto.

Ilmatieteen laitos osallistuu tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään Etelä-Aasian ylle kasaantuneen saastepilven ominaisuuksia. Samalla arvioidaan saasteiden ja kasvihuoneilmiön vaikutuksia ilmastoon, kasvillisuuteen, maankäyttöön ja ihmisten terveyteen. Saastepilven hiukkasten analysointi pohjustaa laajempaa ilmastomuutoksen arviointityötä Etelä-Aasiassa. Vuonna 2004 aloitetun pilottihankkeen tarkoitus on tukea intialaista yhteistyökumppania siirtämällä sille Ilmatieteen laitoksen osaamista. Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroista rahoitettua projektia varten Intiaan rakennetaan ja toimitetaan liikkuva laboratorio. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Ilmatieteen laitos ja intialainen The Energy and Resources Institute
(TERI), jonka pääjohtaja Rajendra K. Pachauri toimii myös Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) puheenjohtajana. TERIä pidetään Intian johtavana ilmasto- ja energia-alan tutkimuslaitoksena, jonka tutkimusta suomalainen tuki voi hyvinkin hyödyttää. Projekti jatkuu vuoteen 2006 asti. Sen jälkeen sitä on tarkoitus jatkaa ja laajentaa toimintaa kaupunkimittauksiin. Tähän asti mukana on ollut
kolme suomalaista ja kolme intialaista tutkijaa.


Ei helvetti, suomalaiset maksaa siitä että siirtää omaa osaamistaan Pachaurin putiikille. Ja siitä hyvästä pokataan vielä komentajamerkki!

Tapio Tuuri kirjoitti...

Olenkohan ymmärtänyt oikein, että tasavallan presidentillä on vielä sen verran valtaa, että hän voi päättää kunniamerkkien saajista?

Hommafoorumillakin asiasta keskusteltiin ja kuviteltiin, keitä kaikkia Tarja Halonen oikeastaan voisi palkita ja kenelle hän voisi osoittaa Suomen valtion tunnustusta.

http://hommaforum.org/index.php/topic,565.msg317754.html#msg317754