perjantaina, maaliskuuta 07, 2008

Suomalainen pilakuvaskandaali

Siinä se on nimittäin pikku-uutinen pelkästään internetissä ilmestyvässä sanomalehdessä. Erään eteläsuomalaisen kaupungin sheriffi tutkii tapausta rikosnimikkeellä ”kiihottaminen kansanryhmää vastaan”. Yksikään valtamedia ei ole toistaiseksi uutisoinut asiasta.

Edes Uusi Suomi ei uskalla kertoa videon sisällöstä tai videolla esiintyneestä henkilöstä tuon enempää. ”Poliisin vanha tuttu” on siis kyseessä. Suuri osa suomalaisista internet-käyttäjistä on myös tutustunut miehen laajaan mutta tasoltaan vaihtelevaan tuotantoon.

Video ilmestyi Youtube-palveluun alkuviikosta ja keräsi ensimmäisen esitysvuorokauden aikana noin 15 000 katselukertaa ja satoja kommentteja. Tämän jälkeen YouTube-palvelu poisti videon, mutta se ilmestyi sinne aina vaan uudelleen. En tiedä, onko videota tällä hetkellä saatavilla Youtube-palvelussa. Tuolta sen voi ladata flv-muodossa, ja tuolla se on vielä toistaiseksi katsottavissa.

Yksi asia kuitenkin mietityttää. Uuden Suomen uutisessa tutkinnanjohtaja sanoo, että videolla esiintyvä henkilö voi olla vaarassa joutua kostoiskun kohteeksi kommenttiensa takia. Ymmärtääköhän tekijä, että hän joutuu tekonsa takia elämään jatkuvassa kuolemanvaarassa? Jos hän on tehnyt videonsa riskeistä tietoisena, niin ei voi kuin nostaa hattua.

Piirroksen taiteellinen vaikutelma voisi olla parempi, mutta kokonaisuutena esitys on kyllä uskomaton performanssi. Tuon rinnalla taannoinen kohu Mannerheimin esittämisestä homoseksuaalina näyttäytyy entistäkin naurettavampana.

Mielenkiinnolla odotan, pyytääkö Matti Vanhanen tällä kertaa anteeksi loukkausta kaikilta maailman muslimeilta. Vai riittääkö viranomaisille, että ”poliisin vanha tuttu” saa tuomion? Itse uskon, että valtamedia ja poliitikot vaikenevat asian mieluiten kuoliaaksi, jos vain pystyvät.

Jatkoa 8.3.2008

Iltasanomat ei maininnut nettisivuillaan sanaakaan eteläsuomalaiseen ”Poliisin vanhaan tuttuun” kohdistuvasta esitutkinnasta eikä siihen liittyvästä videosta. Sen sijaan lehti löysi Ruotsista sananvapauteen liittyvän ”skandaalin”, jonka mittasuhteet ovat samaa luokkaa kuin ”Homomarskigatessa”.

Tällä kertaa skandaalin polttopisteessä on toimittaja eli itsetehostus ja hurskastelu on sen mukaista. Entinen Dagens Nyheterin toimituspäällikkö ja nykyinen Östgöta Correspondentenin päätoimittaja Ola Sigvardsson on saanut yhden tappouhkauksen, kun hän julkaisi lehdessään kuvan, jossa Saatana istuu Jeesuksen ristin päällä ja ulostaa.

Tämä tekopyhyyden maailmanmestari haluaa opettaa lukijoitaan:

Kristinusko on pääuskonto Ruotsissa. Siksi on kohtuullista, että sen kannattajat kestävät enemmän kritiikkiä ja että uskontoa voidaan käsitellä rajummalla tavalla kuin vähemmistön uskontoja.

Tarvitseeko Sigvardsson poliisin suojelua? Tuskin tarvitsee. Onko Sigvardssonin henki oikeasti vaarassa? Ei varmasti ole. Sigvardsson saa rauhassa jatkaa pissa- ja kakkaleikkejään Östgota Correspondentenin sivuilla, mikäli lukijoita vain riittää.

4 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

En jaksanu katsoa ku vähän alkua, mutta asian ydin taisi tulla selväksi. On tää aivan älytön tilanne, että rasismin vastustamisen nimissä on ajauduttu tilanteeseen, jossa "media" (siis paperiset painotuotteet) ei uskalla kertoa, minkälainen rikos on tehty tai edes kuvailla tehtyä rikosta. Muistuu mieleen wanhat hywät ajat, jolloin uutinen piti lukea rivien sijaan rivien välistä. Kaiken maailman paskaa saa julkaista, mutta jotain videota pelätään kuin myrkkykäärmettä. Kuka väittikään ettei yhdellä äänellä ole merkitystä?

Pikkupoika kirjoitti...

Löytyypi tällä hetkellä myös noista osoitteista:
http://www.youtube.com/watch?v=sO_gQmKt8kM
http://video.google.com/videoplay?docid=7534577658232176805

Vasarahammer kirjoitti...

Median sipsuttelu asian ympärillä jatkuu. Ilmeisesti eteläsuomalaiselle "Poliisin vanhalle tutulle" ei haluta antaa julkisuutta.

Lisäsin tuohon juttua liittyen Iltasanomien uutiseen Ruotsissa tapahtuneeseen "sananvapausongelmaan".

Seppo Lehdon kannanottoja julkisuuden henkilöille kirjoitti...

Tapasinpa tänään vanhan neekerituttuni ja juttelimme mm. neekerivaltioista ja neekeriydestä.

Tunnustan että muistan lämmöllä vielä lapsuuteni neekerinukkea.

Olenko rasisti;)?

Minustako neekerien orja? - Entä sinusta? Paavo Väyrynen näkyy haluavan ainakin lisää kehitysapua neekerivaltioihin.

Seppo Lehto Tampere