sunnuntaina, huhtikuuta 05, 2015

There is no business like Kepu business


Haja-asutusalueiden jätevesiasetus eli kansanomaisemmin ”paskalaki” on ehkä yksi Suomen epäsuosituimmista laeista tällä vuosituhannella. Paskalailla oli oma osuutensa Keskustan musertavassa vaalitappiossa vuonna 2011 kuten myös Perussuomalaisten ”jytkyssä”.

Kyseinen laki velvoittaisi jokaisen haja-asutusalueella asuvan hankkimaan kalliin, useita tuhansia euroja maksavan jätevesien puhdistuslaitteiston omaan kiinteistöönsä. Velvoittaisi, jos lain voimaantuloa ei olisi hallituksen päätöksellä siirretty eteenpäin vuoteen 2018.

Sipilä ja Green Rock

Perussuomalaisten äänenkannattaja Suomen Uutiset on selvitellyt Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän kytköksiä pienpuhdistamoja valmistavaan Green Rock -nimiseen yritykseen. Viimeisimmässä jutussaan Suomen Uutiset väittää melko suoraan, että Sipilään kytköksissä oleva Green Rock näytteli keskeistä roolia, kun jätevesiasetusta synnytettiin.

Paljastukset ovat merkittäviä, koska ryvettymättömästä Juha Sipilästä on jo valtamediassa tehty Suomen seuraava pääministeri. Media kirjoittaa koskettavia tarinoita Sipilän menehtyneestä Tuomo-pojasta ja on ilmiselvästi ottanut aiemmin halveksimansa puolueen omakseen. Vaaleissa jännitetään ainoastaan, mitkä puolueet lähtevät Keskustan kaveriksi panemaan ”Suomi kuntoon”. Valitettavasti Keskustan ”Suomi kuntoon” muistuttaa yhä enemmän House of Cards -tv-sarjan päähenkilö Frank Underwoodin America Works -ohjelmaa. Sarjassa Amerikka pannaan töihin veronmaksajan rahalla. Niin tehdään myös kepubisneksessä.

Alun perin maaseutuväestön etujen puolustajana toiminut Keskusta ei olisi selviytynyt, jos se ei olisi taitavasti kyennyt kanavoimaan veronmaksajan rahaa omille kannattajilleen ja heitä lähellä oleville tahoille. Kepubisnes on sellaista, että sitä ei olisi olemassa ilman Kepua ja sen poliittista vaikutusvaltaa. Suomen Uutisten Matias Turkkila toteaa:

”Yrittäjiähän tämä maa kipeästi kaipaa. On kuitenkin erotettava toisistaan business ja niin sanottu regulaatiobusiness. Ensimmäinen on aitoa ja markkinaehtoista, toinen onkin sitten toista maata. Regulaatiobusiness menestyy vain ja ainoastaan silloin, jos markkinat luodaan lainsäädännöllisellä pakolla.”

Keskustan vaaliohjelmaan kuuluu yhtenä kohtana ”biotalous”. Paskalaki oli ”biotaloutta” eli kepubisnestä. Paskalaki meni kuitenkin pieleen, koska sen maksajat olivat Keskustan kannalta vääriä eli haja-asutusalueiden asukkaita. Kepubisneksen onnistuminen edellyttää, että bisneksen maksajat löytyvät enimmäkseen muualta kuin Keskustan vahvoilta kannatusalueilta.

Tuulivoimaa

Keskusta vihertää nykyisin aidosti, sillä se on ymmärtänyt, millaiset rahavirrat ympäristönsuojelun avulla on mahdollista kanavoida Keskustan perinteisille kannatusalueille. Pitkäaikainen Keskustan kansanedustaja ja moninkertainen ministeri Mauri Pekkarinen ainakin ymmärtää, koska hän oli elinkeinoministerinä junailemassa tuulivoiman syöttötariffijärjestelmää, joka astui voimaan 1.1.2011.

Pekkarisen kytkökset tuulivoimabisnekseen ovat selkeät, sillä hänen vävypoikansa Taamir Fareed toimii tuulivoimajohtajana pörssilistautumista harkitsevassa Taaleritehdas -nimisessä yrityksessä. Taaleritehdas sijoittaa tuulivoimaan, joka ei olisi kannattavaa bisnestä ilman syöttötariffeja. Tämän myös Taamir Fareed myönsi Iltalehden haastattelussa.

Ns. paskalakiin verrattuna tuulivoiman syöttötariffit ovat Keskustan kannalta parempaa kepubisnestä. Ne luovat työpaikkoja Keskustan vahvoille alueille, ja kustannukset eivät yksipuolisesti jää Keskustan kannattajien maksettaviksi.

Pekkarinen on tyypillinen keskustapoliitikko, tarmokas ja sanavalmis. Vakuuttavalta kuulostava selitys löytyy vaikeisiinkin kysymyksiin kytköksistä vävypojan liiketoimiin. Menestyneiden keskustapoliitikoiden tapaan Pekkarisella on kotimaakunnassaan oma monumentti, Päijänteen ylittävä Kärkisten silta. Kansantaloudellisilta perusteiltaan kyseenalainen ja Pekkarisen kotimaakuntaa räikeästi suosiva siltahanke synnytti termin ”pekkarointi” kuvaamaan oman vaalipiirin suosimista muiden kustannuksella.

Stubbin ja Kataisten hallituksia ei voi millään mittapuulla luonnehtia menestyksekkäiksi. Katainen halusi pääministeriksi ja pääsi tehtävään mutta hyppäsi EU-virkaan ensimmäisen sopivan tilaisuuden tullen. Katainen on tyypillinen politiikasta itselleen uran luonut broileri, kun taas Keskustan Juha Sipilällä on kokemusta yrityksen johtamisesta. Sipilä vaikuttaa monen mielessä sopivalta johtamaan Suomi taas ulos vaikeasta taloudellisesta tilanteesta.

Äänestäjän pitää kuitenkin ymmärtää, että Sipilän mukana tulee kepubisnes kaikkine siihen liittyvine suhmurointeineen. Puheenjohtaja ja pääministeriehdokas ei itsekään ole osoittautunut immuuniksi kepubisneksen houkutuksille. Suomen talous ei nouse lapioimalla tukiaisia muutoin kannattamattomaan liiketoimintaan tai pakottamalla ihmiset hankkimaan laitteita, joita he eivät ostaisi ilman lainsäädännöllistä pakkoa. Tarvitaan oikeita työpaikkoja avoimessa taloudessa, koska veronmaksajan kustantamat työpaikat vähentävät työpaikkoja muualla. Kannettu vesi ei myöskään tahdo pysyä kaivossa, eli kepubisnes kaatuu, kun tukiaiset loppuvat.

12 kommenttia:

Ekku kirjoitti...

Keskusta on perinteisesti ollut hyvä tuossa kotiinpäinvedossa, mutta jos asiaa tarkastelee täältä Keski-Suomen korkeudelta, niin on todettava, että nämä nykyiset päättäjät eivät ole onnistuneet kahmimaan esim. tierahoja omaan maakuntaan.

Kun vertailee tiestön tasoa esimerkiksi Kuopion nurkilla ja tekee vertailun Keski-Suomeen, huomaa selvästi, että Kuopiolaiset ovat olleett taitavampia pelureita.

Metsä-asioissa Kepu on ollut kumman hiljaa. Metsäteollisuuden kartelli on hyväksikäyttänyt metsän omistajia ja silti MTK ja Kepu eivät vaadi oikeutta tapahtuvaksi vaan ovat korvausasioiden suhteen ihan hiljaa.

On tainnut rahaa kuitenkin liikkua sopiviin taskuihin riittävästi...

Kumitonttu kirjoitti...

Mistähän ihmeestä Turkkila on keksinyt nuo termit "bisnes" ja "regulaatiobisnes"? Perinteisesti on käytetty käsitteitä capitalism ja crony capitalism. Toki voitaisiin keksiä suomalaiset termit kuten markkinaehtoinen kilpailu ja säännelty/luvanvarainen liiketoiminta.

Mutta määreistä viis. Kirjoituksesi pointti on hyvä - Kepu on demarien ja Sekoomuksen tavoin sääntelyyn ja lupakäytäntöihin nojaava puolue eli puhtaasti sosialistinen liike. Kepulle ei tehnyt vaikeuksia nieleskellä eurokriisiä tai pankkikriisiä, kun veronmaksajat laitettiin maksamaan viulut. Kepu ei ole markkinataloutta ajava oikeistopuolue vaan luterilainen konservatiivipuolue, joka yrittää kiillottaa kilpeään kuin vanhan ja köyhtyneen aatelisperheen isä pojan naitua rikkaan porvarin tyttären.

Tässä tapauksessa Sipilä on tuo porvarin tytär ja pekkariset, väyryset ja kumppanit edustavat maa-aatelisen poikaa. Läänitykset, veroedut ja renkien/piikojen holhous kuuluu henkisen maa-aatelin ikiaikaisiin nautintaoikeuksiin, joista Kepu laskee irti vasta sinä päivänä kun sillä on kuula niskassa.

Oinomaos kirjoitti...

Lyhyesti: on muuten aika paska laki tuo paskalaki.

Vasarahammer kirjoitti...

Voi olla melko varma, että paskalain toteutuminen perustuu lobbaukseen. Paskalaki syntyi Paula Lehtomäen toimiessa ympäristöministerinä. Lehtomäki ei käsittääkseni ole niitä penaalin terävimpiä kyniä.

Ideologisesti paskalaki voisi olla ainoastaan vihreiden käsialaa mutta sitä se ei ole.

Yleisesti Kepu toimii ilmastohumpan ja ympäristönsuojelun suhteen pragmaattisesti. Kun kerran ylempänä EU:ssa on päätetty tietystä uusiutuvien osuudesta energiatuotannossa, hoidetaan asiat niin, että raha löytää tiensä oikeisiin kohteisiin.

"Kun vertailee tiestön tasoa esimerkiksi Kuopion nurkilla ja tekee vertailun Keski-Suomeen, huomaa selvästi, että Kuopiolaiset ovat olleett taitavampia pelureita."

Kyllä näin on Kuopion ohitustien perusteella päässyt käymään.

Kukaan ei kuitenkaan voita entistä kansanedustaja Eino Uusitaloa, joka järjesti kotikuntansa Lehtimäen kaikille teille kestopäällysteen. Kekkosen hännystely kannatti.

Oinomaos kirjoitti...

Tässä on hyvä kirjoitus korruptiosta ja yhdestä kepuleiden lempilapsesta, tuulivoimasta.

Suomessa rehottaa laajamittainen korruptio

Kari kirjoitti...

Kepu, RKP ja Vihreät määrittelevät itsensä sosiaaliliberaaleiksi hyvinvointivaltio-puolueiksi.

Itse yhdistin Kepun sosialismiin maataloustukien kautta jo kauan sitten.

Kokoomuksen, Muutoksen ja Suomen Maaseudun Puolueen(Turkkilan Persut) ymmärsin pistää samaan joukkoon vasta Homma-aikoinani joku vuosi sitten.

Vasarahammer kirjoitti...

Oinomaos: Juuri tuosta linkin takana mainitusta ilmiöstä kepubisneksessä on kyse. Jos puolue keskittyy rahan jakamiseen itseään lähellä oleville yrityksille, se on korruptoitunut. Kepu on suomalaisen korruption sydämessä eikä ole sattumaa, että juuri Kepu ryvettyi pahiten ns. vaalirahaskandaalissa.

"Kepu, RKP ja Vihreät määrittelevät itsensä sosiaaliliberaaleiksi hyvinvointivaltio-puolueiksi."

Kepu kuuluu Europarlamentissa liberaalien ryhmään. Puolueen kannattajien enemmistö ei välttämättä ole liberaaleja mutta puolue itse on "uussuomalaisine" ehdokkaineen ehdottoman liberaali. Kysy vaikka Kimmo Tiilikaiselta.


Valkea kirjoitti...

Kaksi tietoiskua uusiutuvasta energiasta:

http://www.talouselama.fi/Tebatti/kysymykset/tuulivoiman+tuki+on+miljardien+tulonsiirto/a2299667

http://www.theregister.co.uk/2014/11/21/renewable_energy_simply_wont_work_google_renewables_engineers

Professori kirjoitti...

Kyllä se viime aikojen paskin laki on ollut laki julkisista hankinnoista. Sen negatiiviset talousvaikutukset ovat jättimiset verrattuna paskalakiin tai siltahankkeisiin.

Vasarahammer kirjoitti...

"Kyllä se viime aikojen paskin laki on ollut laki julkisista hankinnoista."

En epäile tätä, vaikka en ole julkisen puolen kanssa itse ollut paljonkaan tekemisissä.

Paskalaki on kuitenkin epäsuosituin laki ja syystä. Jos pakotat tietyn väestönosan ostamaan tuhansia euroja maksavan laitteen, jota he eivät halua ostaa eivätkä tarvitse, seuraukset ovat ikävät. Tämä on hyvä asia, paljon parempi kuin se, että ihmiset olisivat lammasmaisesti alistuneet.

Vasarahammer kirjoitti...

Sipilä on lähtenyt energia-asioissa haihattelulinjalle, joka tulee kalliiksi Suomen taloudelle, mikäli se toteutuu.

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2015/04/mista-juha-sipilan-energiaremonttituki.html

Juha Rikala kirjoitti...

Kansalaisaloite jätevesiasetuksen kumoamiseksi

Vireillepanija Juha Rikala

Aloitteen sisältö
Vuonna 2003 voimaantullut, valtioneuvoston asetus talousjätevesien käsittelystä vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla kohdistuu pienituloisiin haja-asustusalueiden asukkaisiin. Jätevesien puhdistusjärjestelmät ovat osoittautuneet toimimattomiksi ja erittäin kalliiksi, eikä toivottua jätevesien puhdistusastetta ole saavutettu. Paremmat puhdistustulokset saavutetaan, kun perinteisen sakokaivojärjestelmän jätteet kuljetetaan oikealle, toimivalle jätevesipuhdistamolle. Me allekirjoittaneet vaadimme jätevesiasetuksen kumoamista.
Linkki aloitteeseen: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1204