maanantaina, toukokuuta 16, 2011

Rasistinen MM-kulta

Koko vaalien jälkeisen ajan media on ollut täynnä juttuja, joissa väitetään Perussuomalaisten voiton lisänneen avointa rasismia. Todisteeksi ei tietysti ole esittää tutkimuksia, vaan mikä tahansa yksittäistapaus tai yksityishenkilön esittämä väite on kelvannut osoitukseksi rasismin lisääntymisestä.

Siksi ei ole lainkaan yllättävää, että Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-kulta on aiheuttanut uusia rasismin kokemuksia itseään moraalisesti parempina pitävien keskuudessa. Paloma Hannonen -niminen henkilö oli julkaissut adressin, jossa vaadittiin Suomen jääkiekkomaajoukkueelta rasisminvastaista kannanottoa. Tieto tästä levisi myös tiedostavaan mediaan, kuten Helsingin Sanomiin ja Vihreään Lankaan.

Hannonen kirjasi adressiin oman kokemuksensa helsinkiläisessä raitiovaunussa:

”Raitiovaunussa kotimatkalla todella isokokoinen mies uhkaili kahta tummaa poikaa, haukkui näitä terroristeiksi ja huusi Suomen jääkiekkojoukkueen näyttävän kaikille. Hommasimme poikakaverini kanssa tälle riidanhaastajalle häädön raitiovaunusta ja pyysin anteeksi vaivaantuneesti hymyileviltä pojilta kaikkien meidän suomalaisten puolesta, jotka kyllä iloitsivat teidän voitosta, mutta joita hävetti kaduilla rasistisesti ja uhkaavasti käyttäytyvät suomalaiset.”

Valitettavasti maajoukkue ei Kauppatorilla esittänyt Hannosen toivomaa rasisminvastaista julistusta, mutta Nelosen toimittaja onnistui saamaan Leijonien kapteeni Mikko Koivulta rasisminvastaisen kannanoton.

Blogisti Kumitonttu palautti asiat oikeisiin mittasuhteisiin omassa kirjoituksessaan toteamalla:

”Samainen rasismi nostaa rumaa päätään joka ikinen talvinen lauantai-ilta, kun jääkiekkokierros on päättynyt. Mutta siksipä maajoukkuetta kutsutaan leijoniksi ja ruotsalaiset tekivät siitä pilkkaa piirtämällä tutin suuhun. Ei luulisi olevan niin kovin vaikea ymmärtää tätä miesten elämäntapaa, johon kuuluu tunteiden näyttäminen uhoamalla? Mutta tärähtäneistö onkin siitä kiva aate, että voi itse päättää, ketä pidetään tärähtäneenä.”

Jos minulta kysytään, Hannonen vaikuttaa tärähtäneeltä. Ainakin hän on toinen Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton (ViNO) puheenjohtajista. Eduskuntaan hän ei sentään viime vaaleissa päässyt.

Suvaitsevainen tärähtäneisyys on siitä mielenkiintoista, että se pakottaa kaikki tunnustamaan omaa uskoaan. Enää ei riitä, että itse käyttäytyy moitteettomasti, vaan pitää myös ottaa kantaa hyvän asian puolesta. Kaikkien pitää ottaa etäisyyttä humalaisten idioottien väitettyyn häiriköintiin. Jos jätät tuomitsematta, olet vähintäänkin piilorasisti. Ilman uskontunnustusta et saa nauttia Suomen maailmanmestaruudesta.

Urheilu ja monikulttuuri

Media teki kuitenkin velvollisuutensa monikulttuurisuuden edistämiseksi kertomalla, että Mikael Granlund on somalien suosikki. Nyt jokainen kantasuomalainen voi hyvällä omatunnolla juhlia maailmanmestaruutta, kun kerran somalitkin kannattavat Suomea. Inklusiivinen maailmanmestaruus olisi toki uskottavampi, jos Leijonien riveissä pelaisi Muhammad-niminen pelaaja. Sellaista ei valitettavasti löydy edes Ruotsin joukkueesta.

Jokaisen tiedostajan kannattaisikin alkaa kannattaa Suomen jalkapallomaajoukkuetta, joka on näyttänyt rasismin vastustamisessa esimerkkiä Rasisti on reppana -kampanjalla. Lisäksi joukkueessa pelaa useita maahanmuuttajataustaisia pelaajia, kuten esimerkiksi kansanedustaja Teuvo Hakkaraista pahoinpitelyllä uhannut Perparim Hetemaj. Oheisella videolla maajoukkueen keskikenttämies Mika Väyrynen näyttää esimerkkiä pallottelemalla somalitytön kanssa.

Maskuliinisuuden syvin olemus

Onneksi meiltä löytyy myös tutkijoita, jotka osaavat selittää, mistä urheilukannattajien käyttäytymisessä oikeasti on kyse. Åbo Akademin maskuliinisuuden tutkija (sellaisiakin on) Anders Ahlbäck selittää nuorten miesten kylpemistä suihkulähteessä seuraavasti:

”...ilmiötä ei ole tutkittu Suomessa, mutta aihetta sivutaan ruotsalaisessa jalkapallofaniutta tarkastelevassa tutkimuksessa.”

”Siinä käy ilmi, että ekstaattisessa tilassa, kuten vaikka jalkapallokatsomossa, miehen on sallittua ylittää länsimaissa ihannoitavan pidättyneisyyden raja.”

Ahlbäck jatkaa:

”Jääkiekkohan on hyvin maskuliininen laji. Ehkä halutaan osoittaa tässä yhteydessä myös se oma maskuliinisuus. Paljastaa lihakset tai se kaljamahakin voi olla miehelle vahva miehisen ylpeyden aihe.”

Miten tulisimmekaan toimeen ilman Ahlbäckin kaltaisia viisaita tutkijoita.

Rasismihysteria ja maskuliinisuuden päivittely ovat syrjäyttäneet perinteiset vasemmistolaiset tavat kritisoida urheilua ja sen seuraamista. Nykyisin ei niinkään valitella alkoholin ja urheilutapahtumien välistä epäpyhää allianssia, urheilun kaupallisuutta ja sen luonnetta viihdeteollisuuden osana. Harva jaksaa enää valittaa jääkiekon väkivaltaisuudestakaan. MM-kisojen venäläismonsteri Jevgeni Artjuhinistakin tehtiin mediassa sympaattinen nallekarhu.

11 kommenttia:

Pikkupoika kirjoitti...

Ja ne rasistit eivät edes yrittäneet olla Hyvän puolella, hylkäsivät puunhalaaja-Oskarinkin:
http://www.iltalehti.fi/mmlatka2011/2011051613726612_jm.shtml

Vasarahammer kirjoitti...

"hylkäsivät puunhalaaja-Oskarinkin"

Eivät halunneet pelastaa planeettaa.

Sen tosin ymmärtää, koska keskiverto NHL-jääkiekkoilija lentää melkein yhtä paljon kuin Al Gore jäähallien hiilijalanjäljestä puhumattakaan.

Juha kirjoitti...

Suvaitsevaisparodiaa ei enää kannata edes yrittää, koska todellisuus voittaa 6-1. Hannonen & co. ovat taas todistaneet tämän.

Tiedemies kirjoitti...

Käsittääkseni tämän vetoomuksen kirjoittaja oli itse pommittanut sillä kaikkia mahdollisia tiedotusvälineitä.

Sitä vaan en jotenkin tajua näissä teidän jutuissa, että mikä siinä karnevaalissa on niin pyhää, että saa vähän mutiaisiakin vetää dunkkuun sen varjolla?

Vasarahammer kirjoitti...

"...mikä siinä karnevaalissa on niin pyhää, että saa vähän mutiaisiakin vetää dunkkuun sen varjolla?"

Tiedemies lukee taas tekstistä sellaista, mitä siellä ei ole.

Tiedemies kirjoitti...

Pienenä vitsinä se nyt oli lähinnä tarkoitettu. Siis, Hannosen juttu oli minustakin typerä, koska se oli selvästi yritys valjastaa osa maajoukkueen pelimenestystä oman moraalisäteilyn esilletuomiseen.

Se, mitä en kuitenkaan ihan ymmärrä on, että miksei toisaalta saisi sanoa ääneen sitä, että osa porukasta ottaa tällaisista jutuista itselleen oikeuden rähjätä "kaiken maailman neekereille"? Kumiskin totesi, että "Ei luulisi olevan niin kovin vaikea ymmärtää tätä miesten elämäntapaa, johon kuuluu tunteiden näyttäminen uhoamalla"

Tämä on vähän monitulkintainen veto. Oma heittoni oli piikki, jonka tarkoitus oli tuoda esiin se, että tämä on hyvin helppo tulkita niin, että täytyyhän sitä nyt vähän antaa mutiaisillekin kyytiä kun kerran maailmanmestareita ollaan.

Tällaisen asentaan ja Hannosen moraalisäteilyn välissä on kuitenkin aika paljon pelivaraa.

Vasarahammer kirjoitti...

"Tällaisen asentaan ja Hannosen moraalisäteilyn välissä on kuitenkin aika paljon pelivaraa."

Juuri näin.

Itse wanhan liiton miehenä vierastan julkijuopottelua ja urheilijoiden (tai lähinnä joukkueen johdon) esiintymistä kännissä televisiossa.

Kumitonttu kirjoitti...

Tämä on vähän monitulkintainen veto.

Tällaiset Tidarin heitot hiukan ihmetyttävät. Ollaan vuosia luettu toistemme kirjoituksia, ja vielä se vänkää, että pohjimmiltani minusta väkivalta ylipäätään ja erityisesti kohdistuneena johonkin ihonväriin liittyen, olisi hyväksyttävää.

Tiedemies kirjoitti...

Kumis, tiedät vallan hyvin, etten sellaista väittänyt. Veto on helppo minulle tulkita oikein, mutta ei satunnaiselle lukijalle.

Pointti on lähinnä se, että tähän keskustelukulttuuriin tottumattomalle voi juttu näyttää siltä, että ns. suvaitsevaisto on ihan oikeassa, eli että jengi nyt vetää tuolla mutiaisia dunkkuun ja että tätä moraalisäteilyä kritisoivat ovat sitä mieltä että se on OK.

Tomi kirjoitti...

Tuli tästä Muhammad-nimisestä pelaajasta mieleen, että Ruotsin suosituin ja ihailluin urheilija on Zlatan Ibrahimović.
Zlatanissa ei ole mitään kantaruotsalaista, mutta tämä ei ole estänyt ruotsalaisia ihailemasta häntä.
Zlatanin isä on muslimi.

Ranskassa taas Zidane on kansallissankari vaikka onkin algerialaistaustainen ja muslimi.

Sama on varsin mahdollista myös Suomessa, kunhan vain tarpeeksi suuri ulkomaalaistaustainen tähti syntyy.

Vasarahammer kirjoitti...

Zlatanin käytös on kuitenkin varsin diivamaista eli "epäruotsalaista". Ruotsalaiset eivät varauksetta pidä Zlatanista toisin kuin käyttäytymiseltään ruotsalaisesta Henrik Larssonista, joka minusta oli parhaimmillaan pelaajanakin ailahtelevaa ja yliarvostettua Zlatania parempi.

Henrik Larsson on tämän näköinen kaveri.