Tappouhkaus ja miten sitä käytetään
Äkettäin julkisuudessa esiintynyt Facebook-ryhmä, jonka jäsenet ilmoittautuvat vapaaehtoisesti istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta, on selkeästi ainakin hyvän tavan vastainen eikä sen poliisitutkintaa voi millään pitää perusteettomana, vaikka kyse olisikin pelkästä huonosta huumorista tai ryhmän perustajan inhimillisestä typeryydestä.
Kuitenkin Astrid Thors ja Hyvyyden puolueen ekstrasuperplushyvä puheenjohtaja Stefan Wallin käyttävät tapahtunutta poliittisesti hyväksi tavalla, joka antaa aiheen epäillä, että taustalta löytyy epäilyttäviä kontrollin lisäämiseen pyrkiviä tavoitteita.
Thors itse paljastaa kortit jo hyvissä ajoin lausunnollaan:
”Jos emme tee loppua tällaisesta kirjoittelusta emmekä selvästi viestitä, että avoimesti rasistiset uhkailut eivät ole hyväksyttävissä, joku voi luulla, että on laillista siirtyä sanoista tekoihin.”
”Kun keskustelu verkossa muuttuu näin aggressiiviseksi, on olemassa vaara, että syyttömät joutuvat kärsimään. Se joka sanoin villitsee rasistisiin rikoksiin, on moraalisesti vastuussa, jos joku niitä myös tekee.”
Minä kun luulin, että kyse oli tappouhkauksesta, joka on mielestäni riittävän vakava asia ilman kytköksiä todelliseen tai kuviteltuun rasismiin tai kuten Hannu Visti kirjoittaa blogissaan:
”Jossain määrin surullista on huomata, että ilmeisesti murhakaan ei ole rikoksena kyllin raskas itsessään, vaan sillekin pitää antaa lisäpontta rasistikortilla.”
Visti myös analysoi perusvirhettä Astridin logiikassa. Rasisminvastustamisen vastustaminen ei ole rasismia, vaikka Hyvyyden puolue pyrkii toiminnallaan antaman tällaisen vaikutelman. Siksi Hyvyyden puolueen puheenjohtaja Stefan Wallin on taas kokoamassa kaikkia poliittisia puolueita hyvyyden rintamaan:
”Kaikki poliitikot ja puoluejohtajat ovat samassa veneessä tällaisten uhkausten kanssa ja siksi meidän on osoitettava, että vapaalla keskustelulla avoimen yhteiskunnan sosiaalisissa medioissa on rajansa.”
Ennen eurovaaleja Hyvyyden puolue kokosi kaikki muut puolueet Perussuomalaisia lukuun ottamatta yhteiseen hurskastelurintamaan, jonka tarkoituksena oli estää Jussi Halla-ahon ehdokkuus Perussuomalaisten riveissä. Wallinin ajama julkilausuma onnistui tavoitteessaan, vaikka Timo Soini ei sitä allekirjoittanutkaan. Wallin ehkä yrittää käyttää hyväksi havaittua kikkaa uudelleen.
Vapaa keskustelu ja sen suitsiminen
Kenellekään tuskin on epäselvää, että Wallin, Thors ja muut heidänlaisensa edistykselliset eivät oikeasti kannata vapaata kansalaiskeskustelua vaan haluavat suitsia sen. Vapaa keskustelu ja avoin yhteiskunta kelpaavat koristeeksi puheeseen, vaikka todellisuudessa tavoitteena olisi mielipiteiden sensurointi ja keskustelun tukahduttaminen. Vapaasti saa keskustella vain, jos omaa oikeat mielipiteet.
Toimittajan taustan Åbo Underrättelserissä ja Vasabladetissa omaava Wallin nimittäin paljastaa Hbl:n jutussa kannattavansa sensuuria:
”Kaikki itseään kunnioittavat sanomalehdet ovat jo kauan sitten kieltäneet anonyymit kirjoitukset mielipidesivuillaan. Mutta nykyisin sallitaan myös erittäin asiattomat heitot vain, koska ne sanotaan anonyymisti netissä. Osa lehdistä sitä paitsi julkaisee osan nettikirjoituksistaan paperilehdessä ja näin rehabilitoi anonyymin keskustelukulttuurin joka tapauksessa.”
Jo noin vuosi sitten Hyvyyden puolueen puoluesihteeri Ulla Achrén vaati nimettömän nettikeskustelun kieltämistä, kun Hbl:n verkkokeskustelussa vaadittiin Hyvyyden puolueen johdon eroa.
Oikeusministeriössä on jo valmisteilla laki, jossa laajennetaan kiihotusrikoksen määritelmää, lisätään palveluntarjoajien vastuuta ja kovennetaan rangaistuksia. Facebookissa esitetty tappouhkaus palvelee siis erinomaisesti suvaitsevaiston päämääriä.
Rasismin vastustaminen on väärin
Lopuksi kerron oman käsitykseni syistä, miksi rasismin vastustaminen satsaamalla propagandakampanjoihin ja lisäämällä kontrollia on yksiselitteisesti väärin ja johtaa huonompaan lopputulokseen kuin vaihtoehto olla tekemättä mitään.
Propagandalla voidaan vaikuttaa vain kaikkein hyväuskoisimpiin eli käytännössä lapsiin. Propaganda kääntyy myös itseään vastaan, jos todellisuus on räikeässä ristiriidassa propagandassa esitettyjen väitteiden kanssa. Neuvostoliitossa kävi näin eikä kansa uskonut kaikkivoivan puolueen lupauksia uudesta paremmasta yhteiskunnasta.
Mielipiteitä voidaan myös kontrolloida estämällä ja kriminalisoimalla ei-toivottujen mielipiteiden esittäminen. Valtamedia alistetaan viralliselle antirasistiselle agendalle, mikä on Suomessa jo tapahtunut. Seuraavaksi estetään kansalaisten mahdollisuuden ilmaista vapaasti oma mielipiteensä ilman pelkoa jälkiseuraamuksista. Tämä on Suomessa parhaillaan käynnissä.
Lopputuloksena saadaan totalitaristinen kontrolliyhteiskunta, joka on varsin kaukana suvaitsevaiston puheissaan kannattamasta avoimesta kansalaisyhteiskunnasta. Kansalaiskeskustelu vaikeista asioista katoaa maan alle ja maahan saadaan uusia rikollisia, jotka ovat syyllistyneet sananvapauden väärinkäyttöön.
Antirasistit väittävät suojelevansa vähemmistöjä ja ”kaikkein heikoimmassa asemassa olevia”. Kuitenkin näille ryhmille rasismista tulee helppo tekosyy selittää omaa heikkoa suoriutumistaan yhteiskunnassa, mikä vahvistaa syrjäytymiskehitystä. Suojellut vähemmistöt eivät ole enää vastuussa teoistaan, vaan voivat jopa käyttää rasistisyytöksiä keinona kiristää rahaa valtiolta tai muilta heitä kohdelleilta tahoilta.
Antirasistinen eetos tarjoaa myös äärivasemmistolaisille viharyhmille avoimen valtakirjan harjoittaa väkivaltaa ja terroria väärin ajattelevia kohtaan. Ruotsissa ja monessa muussa Euroopan maassa antifasisteiksi itseään kutsuvat katuhuligaanit ovat käyttäneet tätä hyväkseen poliittisen eliitin ja viranomaisten hiljaisella hyväksynnällä.