keskiviikkona, heinäkuuta 17, 2024

Trumpin murhayritys ja sen seuraukset

 

yritys ja sen seuraukset.

Yhdysvaltojen entinen presidentti joutui äskettäin salamurhayrityksen kohteeksi kampanjatilaisuudessaan Pennsylvaniassa.

Ampuja, joka lymyili esiintymislavasta reilu sadan metrin päässä olevan rakennuksen katolla ehti ampua useita laukauuksia  kohti entistä presidenttiä. Yksi laukauksista lävisti presidentin korvan. Jos laukaus olisi osunut lähemmäs kalloa, on todennäköistä, että seuraavaksi odotettaisiin entisen presidentin hautajaisia.

Yhdysvalloissa varhainen kritiikki kohdistui Presidentin turvallisuudesta vastanneen Secret Servicen toimintaan.


Vaikka arvostelulle olisi syytäkin, kannattaa muistaa,että entisen presidentin suojeluun ei panosteta yhtä paljon kuin istuvan presidentin,Trump on toki gallupeja johtava presidenttiehdokas ja hänen uhka-arvionsa saattaa jopa olla suurempi kuin istuvan presidentin, Secret Servicen panostukset eivät tämän takia muutu.

Secret Servicen suojelun myöntämisessä on ollut havaittavissa vastenmielistä politikointintia. Ensin Bidenin hallintoeväsy riippumattomalta presidenttiehdoksas Robert Kennedy Juniorilta Secret Servicen suojelun. Sekä SKennedyn isä että setä tulivat aikanaan murhatuiksi. Robert Kennedy murhattiin, kun hän oli vaalikiertueella Kaliforniassa. Myös presidentti Trumpin Secret Service -suojelu yritettiin poistaa lainmuutoksella.Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuudesta vastaavassa komiteassa toimiva Demokraattien kongressiedustaja Bennie Thompson yritti saada aikaiseksi lain, jossa evättäisiin Secret Servicen suojelu niiltä entisiltä presidenteiltä, jotka ovat saaneet vankilatuomion joko liittovaltion tai osavaltion tuomioistuimesta. Tämä pykälä oli tähdätty Donald Trumpia vastaan siinä toivossa, että Demokraattien masinoimista oikeusjutuista joku tärppäisi ja johtaisi vankilatuomioon.

Vilkaisin myös kotimaan median uutisia, joissa Korkeimman Oikeuden presidentille määräämä syytesuoja herätti huomattavaa närkästystä.Lehdistö tietysti pitää siitä, että oikeusjutuja vatvotaan mediassa viikko- ja kuukausikaupalla.

Valitettavasti siinä unohtuu usein, että äänestäjät päättävät poliittisiin luottamustehtäviin valitut henkilöt, ei Demokraatien toverituomioistuin. Demokraatit menivät pyrkimyksissään jälleen kerran liian pitkälle, mikä aiheutti vastareaktion. On täysin kohtuutonta,että Istuvan presidentin hallinto virittää tärkeimmälle poliittiselle vastustajalleeen tekaistuista ja vähintäänkin heppoisista syytteistä syytteistä koostuvan esteradan. Näin Bidenin hallinnon oikeusministeriö teki Trumpille ja käytti tähän mittavan summan veronmaksajan rahaa. Ilman tätä pelleilyä ja pelkoa, että lawfare-oikeudenkäynneistä tulisi vakiintunut käytäntö, mitään immuniteettia ei tarvittaisi.

Retoriikka eli Trump on Hitler

Vanhassa internetissä Hitler-kortin käyttö oli osoitus suhteellisuudentajun puutteesta. Nykyisin Hitler-korttia viljellään rutiiinomaisesti poliittisen kentän vasemmalla laidalla. Trumpin salamurhayrityksen jälkeen vasemmiston retoriikka sai ainakin jonkinlaista arvostelua osakseen. Toisaalta Trumpin kutsuminen Hitleriksi nauttii perustuslain 1.lisäyksen tarjoamaa suojaa. Kuka tahansa voi kutsua Trumpia Hitleriksi, jos vain sattuu huvittamaan. Vasemmistolaisessa valtamediassa Trumpiaon useinrinnastettu Hitleriin. Moinen tuskin aiheuttaa edes olankohautusta. Samaan aikaan on syytä muistaa, että rinnastus Hitleriin ei tarkoita, että sanoja todellisuudessa uskoisi Trumpin olevan Hitlerin kaltainen kansanmurhaaja.Runsas Hitler-kortin viljely ei tosin kerro hyvääjulkisen keskustelun sisällöstä ja tasosta.


Ei kommentteja: