torstaina, elokuuta 28, 2008

Koran im Kopf

Barino on nuori saksalaismies, Egyptistä paenneen koptilaisen isän ja saksalaisen katolisen äidin poika. 18-vuotiaana Barino etsi itselleen uskonnollista kotia ja löysi sellaisen kölniläisestä Abu Bakr –moskeijasta.

Muslimiksi on helppo ryhtyä, siihen riittää pelkkä shahadan lausuminen. Barino kuitenkin halusi ymmärtää uutta uskontoaan, mikä lopulta johti jihadiin. Barinolla oli ystävinä ei-muslimeja, jotka vähitellen katosivat, koska Koraanissa kielletään pitämästä uskottomia ystävinä ja suojelijoina. Barino uskoi Koraanin olevan sellaisenaan Allahin sanaa ja noudatti sen käskyjä, vaikka se tuntui vaikealta.

Erityisesti Barinoon vaikutti seuraava Koraanin lause Lehmän suurasta

2:146 (Yusuf Ali) Fighting is prescribed for you, and ye dislike it. But it is possible that ye dislike a thing which is good for you, and that ye love a thing which is bad for you. But Allah knoweth, and ye know not.

Allah tietää uskovaa paremmin, mikä hänelle on hyväksi. Muslimi ei välttämättä halua taistella uskonsa puolesta, mutta Allah tietää uskovaa paremmin, mikä tälle on hyväksi. Barino myös sai selville, että uskovalle ainoa varma tie päästä paratiisiin on kuolla tai tulla tapetuksi taistelussa Allahin puolesta. Muut joutuvat elämään epävarmuudessa elämänsä loppuun asti.

Koran im Kopf –dokumentti on saksalaisen WDR-kanavan tuotantoa eikä sitä ole tekstitetty englanniksi tai suomeksi. Teoriassa on mahdollista, että kyseinen dokumentti esitetään Ylen kanavilla, mutta sen puolesta ei kannata pidätellä hengitystä. Dokumentin ensimmäisessä osassa kerrotaan Barinon kääntymisestä ja muuttumisesta fundamentalistimuslimiksi (saksankielinen).


Koran im Kopf 2/4

Koran im Kopf 3/4

Koran im Kopf 4/4

Ensimmäisen osan lopussa Barino hyväksyy jo minkä tahansa islamin pyhiin kirjoituksiin (Koraania ja Hadith) perustuvan teon oikeutuksen. Toisessa osassa kerrotaan, miten Barino luopui islamista ja kääntyi isänsä uskontoon eli koptilaiseksi kristityksi.

Dokumentissa Barino esimerkiksi kertoo jälkikäteen hävenneensä kääntymystään, koska hänen isänsä oli paennut Egyptistä nimenomaan fundamentalistisen islamin takia. Isä ei kuitenkaan missään vaiheessa halunnut rajoittaa poikansa valinnanvapautta. Barino myös vertaa Jeesuksen ja Muhammedin opetuksia ja ottaa malliksi kivittämisen. Siinä missä Muhammad käski kivittää aviorikokseen syyllistyneen naisen, Jeesus pyysi armahtamaan, sillä kukaan ei lopulta ole synnitön.

Koran im Kopf 2 1/5

Koran im Kopf 2 2/5

Koran im Kopf 2 3/5

Koran im Kopf 2 4/5

Koran im Kopf 2 5/5

Dokumentti on harvinaisen rehellinen kuvaus nuoren miehen kääntymisestä islamiin ja siitä luopumisesta. Poikkeuksellisesti siinä ei erityisesti korosteta valtaosan muslimeista olevan rauhanomaisia tai Barinon islamin edustavan väärää islamia. Islam-apologisteille ei myöskään anneta suunvuoroa.

Barino on käännynnäinen, joten hänellä on paremmat edellytykset punnita valintojensa moraalia kuin sellaisella, joka on kasvanut islamiin ja pienestä pitäen tottunut pitämään sitä ainoana oikeana uskontona. Barinon kääntymyksen alkuvaiheessa näkee selvästi, miten hän epäröi uskottomiin vihamielisesti suhtautuvien ja väkivaltaisten Koraanin lauseiden edessä. Vasta lopussa hän antautuu, koska usko vie voiton epäilystä. (via Snaphanen)

Ei kommentteja: