torstaina, syyskuuta 22, 2011

Edelleen ajankohtainen kuva

Tanskan Muhammad-pilakuvakriisistä on kulunut jo yli viisi vuotta. Kurt Westergaardin piirtämästä pommiturbaanimiehestä tuli kaikkein tunnetuin kuva, vaikka Jyllands Posten julkaisi samanaikaisesti 11 muutakin piirrosta.

Uhatut piirtäjät

Westergaard joutui äskettäin keskeyttämään Norjan vierailunsa, kun Norjan tiedustelupalvelu PST ilmoitti mahdollisesti häneen kohdistuvasta uhasta. Westergaardin tarkoituksena oli mainostaa Oslossa lastenkirjaa, johon hän oli tehnyt kuvituksen.

Tammikuussa 29-vuotias somalimies Mohammed Geele hyökkäsi kirveen kanssa Westergaardin taloon. Geele istuu paraikaa vankilassa kymmenen vuoden tuomiota murhayrityksestä.

Westergaard ei omien sanojensa mukaan piirtänyt Muhammadia vaan terroristin. Hän kertoo Ylen mukaan:

”Se ei ole Muhammed. Piirros näyttää, että on terroristeja, jotka ovat inspiroituneita islamin osista. Tämä on se, mitä piirros näyttää, ja niin minä olen aina sanonut.”

”Ylempänä teemana oli Muhammed, mutta siellä oli myös useita muita piirroksia, jotka eivät ole varsinaisia Muhammed-hahmoja. Minä valitsin piirtää terroristin, mutta on ollut otollisempaa sanoa, että se oli Muhammed.”

Jyllands Postenin pilakuvat olivat sen verran kesyjä, että tanskalaisen imaami Abu Labanin piti lisätä alkuperäisten sekaan vähän mehukkaampia kuvia, kun hän kiersi Lähi-idässä lietsomassa uskonveljiään pyhään vihaan Tanskaa ja tanskalaisia kohtaan.

Eikä sitä paitsi ole väliä, esittääkö kuva Muhammadia vai terroristia. Kuvasta voi helposti päätellä, että sen esittämän terroristin tärkein esikuva on profeetta Muhammad kuten muillakin jihadisteilla.

Ruotsalaisen Lars Vilksin piti puolestaan vierailla Göteborgin kirjamessuilla. Ruotsin poliisi pidätti ennen messuja neljä miestä murhan valmistelusta. Turvallisuuspoliisi Säpo ei ole kuitenkaan vahvistanut, että Vilks olisi ollut murhaa suunnitelleiden kohteena.

Kirjamessujen järjestäjät peruuttivat tilaisuuden, jossa taiteilijan piti esiintyä. Messujen tiedotusjohtaja Birgitta Jacobsson Ekblom selittää syyn:

”Messuvieraat voivat tulla levottomiksi, ja kaikkien pitää tuntea olonsa rauhalliseksi.”

Vilksille tarjottiin mahdollisuutta esiintyä videolinkin kautta, mutta Vilks ei halunnut aiheuttaa järjestäjille turhaa vaivaa. Sen sijaan hän vihjasi tulevansa messuille joka tapauksessa:

”Tulen ehkä paikalle tai sitten ei. Ehkä saavun valepuvussa.”

Sekä Westergaard että Vilks ovat jo ajat sitten saaneet jättää haaveet normaalista rauhallisesta elämästä taakseen. Tämän hinnan he joutuvat maksamaan, koska he ovat uskaltautuneet piirtämään kuvan profeetta Muhammadista.

Uusi Suomi sensuroi blogin

Se, että verkkolehti Uusi Suomi poistaa Puheenvuoro-palvelustaan blogin varoittamatta ja jälkiä jättämättä, ei ole mikään uutinen. Mikko Mäkisen blogi sen sijaan poistettiin mitä todennäköisimmin sen takia, että hän julkaisi pommiturbaanimiehen omassa blogikirjoituksessaan, joka löytyy enää Googlen välimuistista.

Suomessa yksikään sanomalehti ei ole julkaissut Tanskan Muhammad-pilakuvia sivuillaan. Siksi ei ole mitenkään yllättävää, että päätoimittaja Markku Huuskon viikate heilahtaa, kun pommiturbaanimies sivuille vilahtaa.

Amerikkalainen Diana West viittasi pommiturbaanimieheen artikkelissaan Missing: The Face of the Age. Siinä West pohtii, että 9/11-terrori-iskujen muistotilaisuudesta puuttui jotakin. Hänen mielestään pommiturbaanimies kuvaa sekä terrori-iskua itseään että lännen vastausta siihen paremmin kuin mikään muu asia.

Westin mukaan:

”Länsimainen media ei ole juuri koskaan uskaltanut uhmata islamilaista lakia (sharia) näyttääkseen, mistä kohussa on kyse. He eivät ole julkaisseet Westergaardin Muhammadia, joka ei ainoastaan kuvaa islamin profeetta Muhammadia (kielletty) vaan myös islamilaista jihad-väkivaltaa eli epäsuoraa islamin arvostelua, joka on myös kiellettyä.”

Sen sijaan vapaa länsimainen lehdistö on hyväksynyt islamilaiset ilmaisuvapauden rajoitukset ja soveltanut niitä sensuroimalla vapaaehtoisesti taitavasti piirretyn, osuvan poliittisen pilakuvan. Suomessa vastaavaa kutsuttiin aikanaan itsesensuuriksi ja rähmällään oloksi.

Pommiturbaanimies on myös inspiroinut väkivaltaista jihadia islamilaisissa maissa. Afganistanilainen poliitikko Burhanuddin Rabbani murhattiin viime tiistaina itsemurhaiskussa. Tappaja kätki pommin turbaaniinsa.

West toteaa kirjoituksensa lopuksi:

”...Länsi ei ole vapaa, ennen kuin otamme takaisin oikeutemme julkaista Westergaardin Muhammadin.”

Kun kuuntelee Suomen vihapuhekeskustelua, mitään merkittävää läpimurtoa sananvapauden suhteen ei ole odotettavissa. Ainakin suomalainen vapaa lehdistö tekee parhaansa, että vapautta olisi mahdollisimman vähän. Tiedotusvälineiden käyttämät asiantuntijatkin kääntävät tosiasiat päälaelleen. Sotahistorioitsija Jussi Jalonen väitti, että Jussi Halla-aho esiintyy eräänlaisena islaminuskoa kohtaan tunnetun pelkuruuden apostolina. Hän on väärässä, koska pelkuruutta islamia kohtaan osoittavat aivan muut tahot kuin kansanedustaja Halla-aho.

Edit: Unohdin mainita, että tanskalainen sananvapausjärjestö Trykkefrihedsselskabet myy pommiturbaanimiehen kuvalla varustettua kahvimukia 50 Tanskan kruunun hintaan (noin seitsemän euroa, hinta ilman postikuluja).

10 kommenttia:

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

No nyt vasta minullakin loksahti ymmärrys. Seurasin säännöllisesti Mäkisen blogia, joka oli mielenkiintoinen ja sujuvasti kirjoitettu. Ja ihmettelin suuresti, miksi se joutui puhdistuksen kohteeksi, kun kuitenkin Usarissa saavat jatkaa kaikenlaiset paskanjauhajatkin. Mutta se olikin tuo kuva. No, toisaalta Huuskoa ja Herliniä ymmärtää, Jylland Post on joutunut muuttamaan itsensä aikamoiseksi linnoitukseksi...

Kumitonttu kirjoitti...

Jos tilaat mukin, niin ota samantien useampi kappale, koska minäkin voisin ostaa yhden.

Jussu Jalosen lässytys Halla-ahon tuntemasta "pelosta" islamiin on niin keittiöpsykologiaa kuin vain olla osaa. Jos minä ajan ylinopeutta, niin johtuuko se pelosta, etten uskalla noudattaa nopeusrajoitusta? Jussi Jalosen ei kannattaisi kauheasti lähteä diagnosoimaan ihmisiä ja heidän motiiveitaan, sillä hänellä ei yksinkertaisesti riitä siihen osaamista. Totalitarismiin kuuluu, että toisinajattelijat leimataan mielisairaiksi, joten sikäli JJ kulkee keskellä valitsemaansa polkua.

Ari kirjoitti...

Mikko Mäkisen kirjoituksia löytyy:
http://ajattelemista.blogspot.com

- buuri johannesbuurista -

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Kiitos Ari!

Toivoin ja arvelinkin, että Mäkinen tavalla tai toisella jatkaisi blogaamista. Etsinkin joskus uutta blogia ihan Mäkisen nimellä, mutta silloin en saanut tuota Google-haaviin.

Pitääkin heti lisätä tuo omaan blogirolliin...

Vasarahammer kirjoitti...

Mäkisen selitys kertoo hyvin Huuskon toimintatavasta. Hän luettelee säännöt mutta ei perustele, mitä nimenomaista kohtaa vastaan on rikottu ja millä tavalla.

Itse pidän selvänä, että bänni tuli pommiturbaanimiehen takia.

En silti hirveästi moiti Huuskoa tästä, koska islamin pelko on ymmärrettävää päätoimittavastuussa olevalle. Toivoisi kuitenkin, että sensuurin syiden suhteen oltaisiin rehellisiä.

Maria kirjoitti...

Suostuisikohan Vistaprint painamaan pommiturbaanin vaikka mukiin? Aika halpaa muuten. Olen itse tilannut sieltä käyntikortteja ja postikortteja useisiin eri tarkoituksiin, ja laatu on ollut hyvä eikä hinta todellakaan säikäytä.

http://www.vistaprint.fi/mukit-painatuksella.aspx?xnav=TsrItem&xnid=aMugsPromotion+%26amp%3b+Events

Kari kirjoitti...

"Pohjola, Tapiola ja Sampo eivät halunneet uskonnonvastaista leimaa ja pikaisesti käskivät Kaltiota poistamaan mainoksensa sen verkkosivuilta. Samalla yhtiöt irtisanoivat yhteistyösopimuksensa kulttuurilehden kanssa (Kaleva 24.2.2006)."

http://poistyopoydalta.blogspot.com/

Kunkin kannattaa miettiä suhtautumistaan näihinkin sananvapauden vastustajiin ja samalla muistaa se, että islam on ennenkaikkea maailmanhallintaan kaikin keinoin(myös terrorismi) tähtäävä fasistinen, poliittinen ideologia, eikä niinkään uskonto.

Tiedemies kirjoitti...

Minusta ei ole lainkaan outoa, eikä edes millään tavalla epätotta, muttei myöskään halventavaa, jos joku esittää Halla-ahon kirjoituksista tulkinnan, että tämä pelkää islamia. Minusta tämä on aika luonteva tulkinta.

Sensijaan pelkuruus viittaa paitsi pelkoon myös jonkinlaiseen raukkamaisuuteen, eikä Halla-ahoa voi sellaisesta ainakaan syyttää. Hän kirjoittaa omalla nimellään ja on arvostellut -- epäsuorasti ja ikäänkuin kiistettävyyden säilyttäen toki, mutta kuitenkin -- islamia, mitä voi pitää rohkeutena nykyisenä maailmanaikana.

En ota kantaa siihen, onko tässä rohkeudessa jotain sankarillista. Kunhan totean. Pelkuri ei ole se, joka pelkää, vaan se, joka ei kohtaa pelkoaan.

Kulttuurihistorioitsija matkakuvaaja Seppo Lehto kirjoitti...

Look at how this is possible? http://islamkriitikko.blogspot.com

Islamin rakkaita monikulttuurisuuden hedelmiä ja suomalaisuutta rakastavia demoneita Suomessa kuten Seppo Lehdon henkeä vapaasti uhkailevia islamisteja?

Poliisi seuraa ilmeisesti sivusta?

"Prominent Jihadist Renews Call for Murder of Finnish Far-Right Activist
Category: Jihadist News / Jihadist News

A prominent jihadist renewed his call for Muslims in Finland to "cut off the head" of Seppo Olavi Lehto after Lehto requested protection against the threat. The jihadist, "Abu Suleiman al-Nasser,"

Tappouhkailut perustuvat lähdeiden valossa muhammed videoon 2008

Muhammed caricaturist Seppo Lehto

Vasarahammer kirjoitti...

"En ota kantaa siihen, onko tässä rohkeudessa jotain sankarillista. Kunhan totean. Pelkuri ei ole se, joka pelkää, vaan se, joka ei kohtaa pelkoaan."

Pelkoa voi käsitellä eri tavoin. Voi todeta, että uhka on olemassa ja sitä vastaan pitää toimia.

Voi myös teeskennellä, että mitään uhkaa ei ole. Muhammad-pilakuvat jätetään julkaisematta "vastuullisen sananvapauden" nimissä ja samalla toitotetaan, kuinka ne loukkaavat islamin pyhiä arvoja.

Jälkimmäisessä tapauksessa on kyse pelkuruudesta, koska pelkoa ei myönnetä vaan yritetään saada oma pelkuruus näyttämään ylevältä toiminnalta.