tiistaina, maaliskuuta 18, 2008

Fitna tulossa pian

Hollantilaispoliitikko Geert Wildersin Koraania käsittelevä elokuva Fitna ilmestyy huhujen mukaan piakkoin internetissä. Erillistä lehdistötilaisuutta ei pidetä, koska yksikään hollantilainen tv-kanava ei suostunut julkaisemaan Wildersin elokuvaa. (via Klein Verzet).

Hollannin hallitus onnistui painostamaan maan tv-kanavia, joista yksikään ei lopulta uskaltanut esittää elokuvaa. Hallitus on myös vierittämässä etukäteen syytä mahdollisista mellakoista Wildersin harteille ja on mm. uhannut laskuttaa Wildersiä mahdollisen lehdistötilaisuuden turvatoimista. Sosialistinen sisäministeri Guusje ter Horst on myös käynnistänyt tutkimukset koskien Wildersin puolueen rahoitusta. Lisäksi oikeusministeriö on parhaillaan selvittämässä, miten Wilders saataisiin oikeuden eteen mielipiteidensä takia.

Hallitus siis pyrkii etukäteen sekä varautumaan mahdollisiin mellakoihin että syyttämään Wildersiä mellakoista ja mahdollisista vahingoista hollantilaisille liikeyrityksille, jotka ovat yrittäneet ottaa etäisyyttä Wildersin elokuvaan.

Myös valtamedia on Hollannissa suhtautunut kriittisesti Fitna-elokuvaan. Mielipidetiedusteluissa 41 prosenttia hollantilaisista (noin 6 miljoonaa) ilmoitti haluavansa nähdä elokuvan. Valtamedia kuitenkin otsikoi, että puolet hollantilaisista ei halua nähdä elokuvaa. On ihmeellistä, että tv-kanavat eivät halua täyttää kuuden miljoonan ihmisen toivetta mutta antavat samanaikaisesti auliisti tilaa Wildersin elokuvaan kriittisesti suhtautuville ohjelmille. Myös suomalaiset ovat innokkaita katsomaan Wildersin elokuvaa ainakin tähän blogiin kohdistuneiden Google-hakujen perusteella.

Wildersin elokuvan julkaisuun liittyy kuitenkin pieni ongelma. Mistä löytyy palveluntarjoaja, joka pystyy tarjoamaan riittävästi kapasiteettia elokuvalle? Youtube ei ole luotettava, koska he luultavasti poistavat filmin jakelusta ja saattavat jopa kieltää sen. Toisaalta Wildersin elokuvan virallisen sivuston kapasiteetti tuskin vastaa kysyntää.

Elokuvan julkaisuun liittyy myös moraalinen ongelma. Jos elokuvan julkaisu johtaa mellakoihin ja ulkomailla asuvien Hollannin kansalaisten turvallisuuden heikkenemiseen, kuka on vastuussa? Vasemmistolainen hallitus on vierittänyt syytä Wildersin niskoille ja entinen NRC Handelsblad –lehden päätoimittaja jopa vihjaili televisiossa Wildersin turvatoimien lopettamisella: ”Annetaan hänen tuntea, miltä tuntuu niistä, joiden hengen hän vaarantaa.” Hoflandin kommentit eivät herättäneet juuri minkäänlaista kummastusta Hollannin tiedotusvälineissä.

Brussels Journalin mielestä tämä oli ennakoitavissa jo Ayaan Hirsi Alin kohtelun perusteella. Hirsi Alin naapurit haastoivat hänet oikeuteen, koska jatkuvassa poliisivartioinnissa elävän Hirsi Alin läsnäolo vaaransi heidän henkensä. Oikeus vetosi päätöksessään Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8. artiklaan, jonka perusteella Hirsi Alin läsnäolo vaarantaa naapurien oikeuden yksityiselämään.

Gates of Viennan jutussa kerrotaan, kuinka hollantilainen tv-tuottaja Harry de Winter syyttää Wildersiä rasismista. Vasemmistolaisessa Volkstrant-lehdessä julkaistussa ilmoituksessa de Winter sanoo: ”Jos Wilders olisi tehnyt saman juutalaisista (ja Vanhasta Testamentista), hänet olisi kauan sitten tuomittu antisemitismistä.” Lehdessä ilmestyneessä haastattelussa de Winter vertaa Wildersin kantaa islamiin tapaan, jolla natsit aloittivat juutalaisten joukkotuhon valmistelun. Vasemmisto on siis epätoivossaan kaivanut Hitler-kortin esiin ja vertaa Wildersiä avoimesti natseihin.

Pelko on vahva motivaattori. Hollantilaiset eivät ole tanskalaisia ja heidän keskuudessaan esiintyy myös halukkuutta vaientaa Wildersin kaltaiset ja yrittää elää normaalisti, ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Toisaalta jos antaa kerran periksi pelottelulle, vaatimukset ja uhkailut eivät lopu siihen. Tässä tapauksessa antautuminen tarkoittaa sananvapauden lopullista menettämistä ja käytännössä kaikenlaisen islam-kritiikin vaientamista Hollannissa.

Miten sitten käy Wildersille? Todennäköisesti hollantilainen veronmaksaja ei loputtomiin jatka hänen turvatoimiensa kustantamista. Wildersin olemassaolo saa muut tuntemaan itsensä turvattomiksi, koska hän ei suostu antautumaan islamin edessa, kun taas muut ovat siihen halukkaita. Todennäköisesti elokuva silti julkaistaan tavalla tai toisella.

Lisäys 19.3.2008: Täältä löytyy Geert Wildersin haastattelu Spectator-lehdessä. Wildersin elokuvan alkuteksteissä kiitetään Hollannin pääministeri Jan-Peter Balkenendeä elokuvan hyväksi tehdystä markkinointityöstä.

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Eikös ihmisoikeuksista niin kiinnostunut T Halonen voisi järjestää Wildersille kutsun ja turvapaikan Suomeen?

En ymmärrä mikä moraalinen aspekti liittyy elokuvan julkaisuun hollantilaisten mielestä. Jos elokuva aiheuttaa väkivaltaa, väkivaltaan syyllistynyt on moraalisessa vastuussa. Mielenkiintoinen näkökulma on, että poliisi ei saisi suojella Wildersiä, joka "kerjää vaikeuksia". Kielletään sitten samaan syssyyn nuoriin humalaisiin naisiin kohdistuneet raiskaukset ja lihavien ihmisten lääkkeet, koska tulevatyhteiskunnalle tolkuttoman kalliiksi.

Vasarahammer kirjoitti...

"En ymmärrä mikä moraalinen aspekti liittyy elokuvan julkaisuun hollantilaisten mielestä."

Tietysti taustalla kummittelee pelko. Se vain täytyy peittää jotenkin ja kätevä keino tähän on kiinnittää huomio provokaation tekijään.

Onhan Wildersin elokuvasta kohuttu jo pitkään ja muslimipuolelta on tullut enemmän tai vähemmän peiteltyjä uhkauksia.

Hollantilaisia sotilaita on Afganistanissa ja ainakin heistä tulisi muslimeille luvallisia kohteita. Myös Unilever-konserni toimii muslimimaissa. Tuotteet saattaisivat joutua boikottiin, vaikka konserni itse on sanoutunut näkyvästi irti Wildersin elokuvasta.

Tanskalaisyritykset lisäsivät myyntiään Amerikassa pilakuvaskandaalin aikoihin. Tähän tietysti vaikutti suoraselkäinen sananvapauden puolustaminen, jota ei hollantilaisilta toistaiseksi ole nähty.

Lokasanko kirjoitti...

Tuo rasismisyyte jotenkin hymyilyttää.
Tarkistin sanakirjasta, siellä sen sanotaan olevan rotuun tai kansalaisuuteen perustuvaa syrjintää.
Haluaisikohan de Winter kertoa, missä päin maailmaa tämä Islam-niminen valtio sijaitsee, tai sen niminen kansa asustelee?