torstaina, marraskuuta 16, 2023

Vuosi valehtelua Nord Streamista

 

Hieman missasin Seymour Hershin viimeisimmän artikkelin NordStream -kaasuputkien räjäytyksestä. Todettakoon, että Hershin ei tässä asiassa ole tarvinnut muuttaa mieltään.

Viimeisen vuoden ajan Nord Streamin  räjäytyksestä on kiertänyt tarina ukrainalaisesta purjeveneestä. Tämä tarina ei alkujaankaan vaikuttanut uskottavalta.  Hershin viimeisimmässä artikkelissa   Hersh  kertoo suoraan, että Bidenin hallinto teki sen. Presidentti Biden ja alivaltiosihteeri Victoria Nuland ovat ainoat, jotka ovat julkisesti ilmoittaneet, että Nord Stream -putket tullaan tuhoamaan.

Hersh kertoo, että Bidenin hallinto ei ole myöntänyt vastuutaan putkien räjäyttämisestä eikä sabotaasin todellista tarkoitusta.

Hersh kertoo tietävänsä vain vähän CIA:n operaatioista. Hänen mukaansa tehtävän onnistuminen kuitenkin edellyttää, että teko on mahdollista uskottavasti kieltää. Niinä kuukausina, jolloin amerikkalaiset miehet ja naiset matkustivat Norjaan ja sieltä edelleen räjäyttämään kolme Nord Streamin kaasuputkista hankkeeseen osallistuneet eivät jättäneet itsestään jälkiä, jos onnistuneesti suoritettua tehtävää ei sellaiseksi lasketa.

Mahdollisuus kieltää osallisuus hankkeeseen oli välttämätön osa operaatiota. Tietoja siitä ei kirjattu tietokoneelle.Valkoinen Talo oli eristetty tapahtumien kulusta Oslon lähistöllä. Raportit ja päivitykset lähetettiin suoraan CIA:n johtaja Bill Burnsille. joka oli ainoa linkki hankkeen suunnittelijoiden ja sille luvan syyskuun 26. päivänä 2022 antaneen Presidentin välillä. Kun tehtävä oli suoritettu, kaikki kirjallinen materiaali kopioineen tuhottiin eikä mitään fyysistä jälkeä jätetty. Mitään todisteita ei jätetty myöskään mahdolliselle erikoissyyttäjälle tai presidentilliselle historioitsijalle. Tätä voisi kutsua täydelliseksi rikokseksi.

Hershin mukaan yksi virhe kuitenkin tehtiin. Tehtävän suorittajien ja presidentti Bidenin välillä oli aukko  ymmärryksessä. siinä, miksi  tehtävä suoritettiin. Hershin aiemmassa kirjoituksessa hänen tehtävästä perillä ollut  lähteensä kertoi: ”Se oli kaunis peitetarina mutta sen ainoa vika oli päätös toteuttaa se. Tämä on ensimmäinen julkisuuteen kerrottu asia tästä viasta räjäytysten vuosipäivänä. Ja siitä Presidentti Biden ja hänen kansallisen turvallisuuden tiiminsä eivät pidä.

Jos palataan Nord Stream-putkiin, on tärkeä ymmärtää, että kaasu ei virrannut  Saksaan putkia pitkin, kun presidentti Biden antoi määräyksen putkien tuhoamisesta. Nord Stream 1 oli toimittanut suuria määriä hinnaltaan edullista maakasua Saksaan vuodesta 2011 lähtien ja auttanut vahvistamaan Saksan asemaa teollisuusjättinä. Putki kuitenkin suljettiin Elokuun lopussa 2022, jolloin Ukrainan sota oli parhaimmillaankin pattitilanteessa.

Nord Stream 2 saatiin valmiiksi syyskuussa 2021, mutta Saksan liittokansleri Olaf Scholz esti kaasun toimittamisen putkea pitkin kaksi päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Koska Venäjän öljy- ja kaasuvarat ovat valtavat, Yhdysvaltojen presidentit John F. Kennedystä alkaen  ovat varautuneet  näiden luonnonvarojen käyttöön poliittisiin tarkoituksiin. Tämä näkemys on vallitseva Bidenin ulkopoliittisia haukkoja edustavan neuvonantajakaartin keskuudessa.,Hehin kuuluvat ulkoministeri Anthony Blinken, turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan ja varaulkoministeri Victoria Nuland

Hersh kertoo nyt myös sen, mitä hän ei tiennyt ensimmäisen Nord Stream -kirjoituksensa aikaan eli todellisen syyn putkien räjäytykselle. Hershin lähde kertoi, että Venäjä toimittaa öljyä ja kaasua yli 12 putken kautta eri puolille maailmaa, mutta Nord Stream kulki suoreaan Saksaan Itämeren kautta.Bidenin hallinto valitsi Nord Streamin, koska ne olivat ainoat putket, jonne amerikkalaisilla oli pääsy ja ainoat, joiden räjäyttäminen saatettiin uskottaasti kiistää. Ikun tekijät olettivat, että Nord Streamia käytettäisiin pelotteena sodan estämiseksi. Siksi hankkeen suunnitteluryhmälle ei tullut yllätyksenä, kun Victoria Nuland kertoi julkisuuteen, että putket eivät etenisi, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.  Nuland totesi myös, että keskustelut saksalaisten liittolaisten kanssa jatkuisivat.

Kaksi viikkoa Nulandin lausunnon jälkeen Helmikuun 7. päivänä 2022  Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Bidenin kanssa, että Saksa liittyisi samaan rintamaan Yhdysvaltojen kanssa ja kulkisi samaa polkua. Nuland ilmoitti, että Venäjän hyökätessä Nord Stream 2 lakkaisi olemasta. Kun Nulandilta kysyttiin, miten putki tuhottaisiin, jos se on saksalaisten hallinnassa, Nuland lupasi, että homma pystytään hoitamaan.

Yhteisen lehdistötilaisuuden aikohin  räjäytyshankkeen toteuttajat ymmärsivät, että Saksan liittokansleri oli tietoinen tulevista tapahtumista.

Noihin aikoihin tiedusteluyhteisöllä oli haasteena saada aikaiseksi suunnitelma, joka olisi riittävän  tehokas estämään Putinia hyökkäämästä Ukrainaan.Hershin lähde kertoi, että he löysivät erinomaisen pelotteen,jolla oli voimakas vaikutus Venäjän talouteen.  Lopulta Putin hyökkäsi pelotteesta riippumatta.Yhdysvaltojjen laivaston sukeltajien tutkimustyö ja harjoitteli vaaativat  useita kuukausia,, ennen kuin tehtävä oli valmis toteutettavaksi.Erinomaiset norjalaiset merimiehet löysivät nopeasti paikat räjähteillle.Korkeat virkamiehet Ruotsissa ja Tanskassa väittävät edelleen, että he eivät tienneet, mitäheidän yhteisellä merialueellaan tapahtuu, ja katsoivat tapahtumia sormien läpi.

Amerikkalainen sukeltajatiimi sekä tiimin emoalus, joka oli norjalainen miinanraivaaja olivat hankalia pitää näkymättömissä.

Tiimi ei tiennyt, ennen kuin pommit oli räjäytetty, että Nord Stream 2 -putksessa oli maakaasua 750 mailin matkalla.

Aiempaa kirjoitusta laatiessaan Hersh ei vielä tiennyt, että Bidenin ennennäkemättömän uhkauksen jälkeen CIA:n tiimi sai tiedon, että putkia ei räjäytettäisi välittömästi van tiimin pitäisi olla valmiina laukaisemaan pommit sodan alkamisen jälkeen ,kun käsky tulee.

Kun Biden antoi käskyn räjäyttää putket, norjalaisen hävittäjän tarvitsi vain lentää lyhyt matka ja pudottaa muunneltu kaikuluotain oikeaan paikkaan. Tuossa vaiheessa CIA:n tiimi oli jo hajotettu eikä enää ollut mukana operaatiossa.

Tuolloin Hershin lähteelle selvisi, että putkien räjäyttämisellä ei ollut mitään tekemistä Ukrainan sodan kanssa.

Kun putket oli räjäytetty, Valkoinen Talo ei sanonut mitään samalla, kun koko maailma ihmetteli, kuka oli toteuttanut sabotaasin.Hershin lähde totesi tuolloin,että presidentin päätös oli isku Saksan ja Läntisen Euroopan taloudelle. Hän olisi voinut tehdä sen kesäkuussa ja kertoa Putinille, että me sanomme, mitä teemme.Hershin lähteen mielestä Valkoisen talon hiljaisuus ja kiistämiset olivat petos sitä kohtaan, mitä he olivat tekemässä. Jos aiot räjäyttää putket, tee se silloin,kun sillä on merkitystä, Hershin lähde totesi. Räjäytys oli askel kohti kolmatta maailmansotaa. Mitä jos  Venäjä olisi todennut, että te tuhositte kaasuputkemme. Me aiomme tuhota teidän putkenne ja tietoliikennekaapelinne?

Muutaman päivän sisällä räjäytyksistä Ruotsi ja Tanska ilmoittivat  tekevänsä tutkimuksen räjäytyksistä. Mitään merkittäviä tuloksia tuskin kannattaa odottaa

Ei myöskään ole todisteita, että Bidenin hallinto olisi teettänyt räjäytyksistä minkäänlaista tutkimusta.

Hersh kyseli noin kuukauden verran räjäytysten jälkeen  amerikkalaiselta tiedustelulähteeltä: Kuka teki sen?  Amerikkalaiset ja Saksalaiset  tiedusteluhenkilöt olivat haluttomia vastaamaan.

 

Artikkelin lopussa Hersh kertoo käsityksensä siitä, miksi putket piti räjäyttää. Teolla ei ollut mitään tekemistä Ukrainan sodan lopettamisen tai voittamisen kanssa. Bidenin hallinto räjäytti putket, koska se pelkäsi, että Saksa horjuisi ja käynnistäisi venläläisen kaasun virtauksen uudelleen. Tässä tapauksessa Saksa ja sitä myötä Nato siirtyisivät hiljalleen Venäjän etupiiriin taloudellisista syistä edullisen energian ja raaka-ainevarojen houkuttelemina. Tästä seuraisi perimmäinen pelko Yhdysvaltojen johtavan aseman menetyksestä Länsi-Euroopassa.

Ne,jotka ovat tätä blogia lukeneet, voivat muistaa, että syy Yhdysvaltojen sotiilaallisselle läsnäololle Euroopassa on estää yhtäkään yksittäistä valtiota dominoimasta Euroopan mannerta. Käytännnössä vain Venäjällä on tähän edellytykset. Aiemmin historiassa Britannia on näytellyt vastaavaa valvojan roolia.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos Sanoma tai Yle saisivat päättää niin Nord Streamista valehdeltaisiin sata vuotta. Tässähän oli jo lähtökohta älytön. Ei tosin se että Venäjä olisi tuhonnut "oman putkensa", niin simppeli ei maailma ole. Mutta näin simppeli on: se putki tarjosi ainakin mahdollisuuden vaikuttamiseen tai kiristämiseen, siis Venäjälle suhteessa Saksaan. Tuhottu mahdollisuus taas on (tällä erää) tuhottu mahdollisuus. Mainio blogi taas kerran.

-jussi n

Anonyymi kirjoitti...

Ihan helvetin sama, korruptio kaasu virtaisi ja itä-saksalaiset neuvostodesantit muu roskasakki riemuitsisivat ja saksa tukisi vielä enemmän venäjää kuin nyt.. Hyvä, että pamautettiin edes vähän neuvostoliiton ote siinä hellitti.

Anonyymi kirjoitti...

Cui bono. Hyvä kirjoitus sinänsä, ruudit USAsta ja hyväksyntä Saksasta. Saksa sai epäsuorana hyötynä Unioerin takaisin ja pikahyötynä kymmeniä miljardeja. Posaus laski kaasun hintaa liki momentaanisesti, koska satamissa kytänneet LNG-laivat tajusivat, ettei putket enää kilpaile. Suomea kohtaan evättiin force majeure, posaus toimi kätevästi tekosyynä käyttää force majeurea Uniperin kaasusopimuksiin, koska nyt ruutia kaasun toimituksen esteenä. Avartavaa tämä kirjoitus sikäli, että nyt luovun ajatuksesta, että ruuti olisi Saksasta. Saksa otti rahat, ruudin maksoikin joku muu.

IDA kirjoitti...

USA:lle on todella tärkeää, että Eurooppa ei lähenny Kiinan ja Venäjän muodostamaa liittoutumaa. Rauhallisessa maailmassa sellainen lähentyminen olisi aika luontevaa.