torstaina, helmikuuta 09, 2023

Yhdysvallat on vastuussa Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksestä

 


Joskus sokea kanakin löytää jyvän. Viime vuoden syyskuussa Nordstream-kaasuputket räjäytettiin. Tuolloin kukaan ei ilmoittautunut syylliseksi. Itse esitin tässä blogissa, että Yhdysvallat on luultavasti räjäyttänyt kaasuputket. Tätä mahdollisuutta ei koskaan otettu esille suomalaisessa valtamediassa. Sen sijaan tapahtuneesta syytettiin Venäjää sen kummemmin miettimättä, oliko Venäjällä mitään syytä räjäyttää venäläistä kaasua Saksaan tuovat kaasuputket.

Äskettäin Seymour Hersh-niminen tuktiva journalisti kirjoitti Lontoon Timesissa julkaistun artikkelin, jossa kerrottiin, että Yhdysvallat on vastuussa Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisestä. Tähän asti suomalaisessa valtamediassa ei ole vihjaistukaan siihen suuntaan, että joku muu kuin Venäjä voisi olla syyllinen. Räjäytyksen jälkeen Suomen johtavan ulkopoliittisen asiantuntijaorganisaation johtaja vertasi kaasuputkien räjäytystä Mainilan laukauksiin.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith kertoivat mielipiteensä Helsingin Sanomissa syyskuun 28. päivänä 2022.

Seymour Hersh ei ole kuka tahansa journalisti. Hänen ensimmäinen suuri skuuppinsa oli, kun hän paljasti Vietnamin sodassa tapahtuneen My Lain joukkomurhan ja sen peittelyn. Sen lisäksi hän paljasti saman sodan aikana tapahtuneet Kambodzhan salaiset pommitukset.

Irakin sodan aikana Hersh paljasti Abu Ghraibin vankilassa tapahtuneen vankien huonon kohtelun. Hersh myös raportoi Obaman hallinnon valehdelleen Osama bin Ladenin kuolemaan johtaneista tapahtumista. Myöhemmin hän raportoi, että väite presidentti Assadin hallinnon kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa oli perätön.

Operaatio

Räjäytysoperaatio sai alkunsa Norjassa, jossa Yhdysvallat on viime vuosina merkittävästi vahvistanut meri- ja ilmavoimien tiloja. Lisäksi Norjaan on rakennettu täysin uudistettu sukellusvenetukikohta, josta käsin voidaan vakoilla idempänä sijaitsevaa Kuolan niemimaata ja sen venäläistä sukellusvenetukikohtaa.

Norja oli sopiva tukikohta, koska norjalaiset vihasivat venäläisiä ja heillä oli loistavia merenkävijöitä ja sukeltajia, joilla oli pitkä kokemus syvän meren öljy- ja kaasuesiintymien tutkimiseesta. Heidän voitiin myös luottaa pitävän heille kerrotut asiat omana tietonaan.

Operaation varsinainen tapahtumapaikka oli Tanskalle kuuluvan Bornholmin saaren lähettyvillä. Tällöin tulivat mukaan operaation varsinaiset toteuttajat eli Yhdysvaltojen laivaston Panama Cityssä koulutetut sukeltajat.

Nord Stream -kaasuputket kulkivat meren pohjassa melko lähellä toisiaan. Putkien välillä oli etäisyyttä vain vähän alle kaksi kilometria ja ne makasivat 260 jalkaa (n. 79 metriä) vedenpinnan alapuolella.

Viime vuoden kesäkuussa laivaston sukeltajat työskentelivät keskikesän BALTOPS22-sotaharjoituksen suojassa ja sijoittivat etälaukaistavat räjähteet oikeisiin kohtiin.Nämä räjähteet tulisivat kolme kuukautta myöhemmin tuhoamaan kolme neljästä Nord Stream -putkesta.

Kaksi putkista kuului Nord Stream-ykköseen, joka oli tuonut Saksalle ja muille Länsi-Euroopan maille halpaa venäläistä maakaasua yli vuosikymmenen ajan. Toinen putkipari eli Nord Stream 2 ei ollut vielä käytössä.

Lopullisen päätöksen putkien tuhoamisesta teki presidentti Joe Biden. Päätöstä räjäyttää putket edelsi pitkä kädenvääntö hallinnon sisällä. Kyse oli lähinnä siitä, miten toteuttaa putkien tuhoaminen siten, että vastuussa oleva taho ei paljastuisi.

Presidentti Bidenin ulkopoliittinen tiimi eli turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan, ulkoministeri Tony Blinken ja alivaltiosihteeri Victoria Nuland suhtautuivat vihamielisesti kaasuputkiin, jotka kulkivat vierekkäin 1200 kilometrin matkan Itämeren pohjassa.

Putket nähtiin Washingtonissa jo varhain  uhkana. Amerikkalaiset näkivät putket keinona saada tuloja ja tehdä Länsi-Euroopan maista riippuvaisia venäläisestä kaasusta samalla, kun riippuvuus Yhdysvalloista vähenisi.

Näin kävikin. Monet saksalaiset näkivät putket Willy Brandtin kuuluisan idänpolitiikan jatkeena. Tämän avulla Saksa rehabilitoisi itsensä.

Nord Stream 1 oli itsessään vaarallinen mutta Nord Stream 2, joka valmistui syyskuussa 2021 kaksinkertaistaisi halvan maakaasun määrän. Toinen putkipari olisi tuonut yli puolet Saksan tarvitsemasta maakaasusta.

Samaan aikaan jännitteet Naton ja Venäjän välillä lisääntyivät ja niitä lisäsi Bidenin hallinnon aggressiivinen ulkopolitiikka.

Lisäys 13.2.2023 Tucker Carlson  käsittelee putkien räjäytystä

Foliohattuilua

Kun pitkästä aikaa tarkastelin aiempaa Nord Streamia koskevaa blogikirjoitustani, huomasin, että otsikon linkissä oli jotakin outoa. Ensinnäkin kun blogista hakee edellisen Nord Stream -kirjoituksen, sen otsikossa ei näy mitään linkkiä. Kirjoitukselle on kuitenkin linkki, joka ei kuitenkaan näytä normaalilta Bloggerin otsikon linkiltä. Kokeilin myös kirjoituksen hakua. DuckDuckGo-hakukoneella kirjoitus löytyy normaalisti (Huom! Nord Stream on vanhassa blogikirjoituksessa kirjoitettu yhteen (Nordstream) Sen sijaan Googlen hakukoneella kirjoitusta ei löydy lainkaan hakusanoilla (Nordstream vasarahammer)

Voi tietysti olla, että olen itse kämmännyt jotenkin. Toisaalta tuntuu siltä, että alkuperäisen kirjoitukseni näkyvyyttä on jostain syystä joku halunnut rajoittaa. 

Vaihtoehtoinen teoria

Lee Smith on esittänyt Tabletmag-sivustolla oman teoriansa Nord Streamista. Kunnioitan Lee Smithiä, koska hän oli aikanaan Venäjä-huijauksessa oikeassa. Olen lukenut hänen kirjansa Permanent Coup, jossa käsitellään Venäjä-huijausta ja sen  jälkeisiä tapahtumia.

Video putken sisältä räjäytysten jälkeen

Kommenttiosastossa jotkut tuntuvat olevan sitä mieltä, että putki räjäytettiin sisältä päin. Näin voi toki olla, mutta video ei mielestänit todista sitä. kuten ei myöskään ulospäin suuntautuva räjähdys.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On ne aika taitavia ne Amerikkalaiset ja Norjalaiset, kun ovat päässeet putken sisälle asettamaan räjähdyspanokset. Räjähdysjäljistä päätellen muu ei ole ollut mahdollista. Mutta ilman muuta, jos tällainen asiantuntija sanoo, että se on USA, joka homman veti.

Vasarahammer kirjoitti...

Tämä kirjoitus perustuu Seymour Hershin alkuparäiseen kirjoitukseen, joka on julkaistu Lontoon Timesissa ja Seymour Hershin Substackissa.

Regiimin media on jo tehnyt vastaiskun. https://www.businessinsider.com/russia-embraces-hersh-claims-biden-blew-up-nord-stream-2-2023-2?r=US&IR=T

Tekniikka on se perinteinen eli kaivon myrkyttäminen. Seymour Hersh on paska journalisti, joka on keksinyt jutun omasta päästään. Jos juttu on keksitty, miksi se on "lahja Putinille"?

Presidentti Biden ja alivaltiosihteeri Victoria Nuland ovat julkisuudessa kerskailleet putkien räjäyttämisellä. Mikään muu taho ei ole tehnyt näin.

Venäjän osuudesta ei ole todisteita. https://www.breitbart.com/europe/2023/02/04/no-evidence-of-russian-involvement-in-nord-stream-pipeline-explosions-german-investigators-admit/

Anonyymi kirjoitti...

Olisi kiva päästä tuon ekan anonyymin pään sisään, että mistä hän on saanut päähänsä, että putki räjäytettiin sisäpuolelle asetetulla räjähteellä.

Tämä on niin jäätävä paljastus, että se uhkaa NATO:n olemassaoloa. On täysin käsittämätöntä minkä tempun USA teki Saksalle, tärkeimmälle liittolaiselleen. Saa nähdä miten saksalaiset poliitikot reagoivat, mutta kansa on jo valmiiksi USA-vastainen. Vielä kun talous romahtaa ja kaasu loppuu, veikkaan että Saksa lähtee ovet paukkuen.

- Kumis

Hemuli kirjoitti...

Voitko kertoa lähteesi sille että putket on räjäytetty sisältä päin? Itse en tuota äkkiseltään googlaamalla löytänyt kun esmes ruotsalaiset eivät tietääkseni ole julkistaneet tutkimustuloksiaan

Vasarahammer kirjoitti...

Linkki lähteeseen ainakin piti olla tekstissä mutta tässä se onhttps://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream.

Seymour Hersh on erittäin ansioitunut journalisti.

Kyseinen juttu on julkaistu myös Times-lehdessä. (UK)

Vasarahammer kirjoitti...

Hakukoneella löytyy useita uutisia, joiden mukaan Venäjän osallisuudesta räjäytyksiin ei ole löytynyt todisteita.

Jos saa arvata, mistä anonyymi on saanut tietonsa, että räjähdykset olisivat tapahtuneet putkien sisällä, luulisin, että joissakin räjähdyksen jälkeisissä valokuvissa saattaa näkyä jotakin siihen viittaavaa.

Mitä tulee Seymour Hershiin, hänellä on lähteensä, jotka ilmeisesti eivät ole antaneet nimeään julkisuuteen.

Vasarahammer kirjoitti...

Tässä on veden alla kuvattua videota Nord Stream-putkista räjäytysten jälkeen.

https://www.youtube.com/watch?v=p2yCqEA435o

Vasarahammer kirjoitti...

Minä en tuosta videosta kykene päättelemään, mistä suunnasta räjäytykset tehtiin. Ehkä joku muu osaa.

Vasarahammer kirjoitti...

Tässä on vähän juttua siitä, mitä putkelle tapahtuu, kun se räjähtää.

https://ing.dk/artikel/underwater-drone-reveals-at-least-50-metres-of-the-nord-stream-pipeline-have-sunk-into-the

Yksi jutun asiantuntijoista sanoo, että kuvien perusteella on vaikea arvioida, mitä putkelle tapahtui. Se siitä sitten.

Tämä löytyy jutusta vielä. What often happens with gas pipes is that as soon as a crack forms, the positive internal pressure from the gas will cause the pipe to open like a zip. The internal pressure alone can tear the pipe apart and move it, and that may explain what happened. These are some really strong forces that are being unleashed.”

Kaasuptki siis avautuu kuin vetoketju, kun murtuma muodostuu. Putken sisäinen paine saa sen avautumaan kuin vetoketjun.

Olaf Stephanos kirjoitti...

Tässä toinen paketti, joka ei varsinaisesti liity aiheeseen muuten kuin teemojen "mielipidevaikuttaminen" ja "vasemmiston valeuutiset" kautta mutta joka epäilemättä kiinnostaa sinuakin. Arvostettu Columbia Journalism Review on julkaissut New York Timesin entisen toimittajan pitkän raportin Trumpia koskevasta systemaattisesta valeuutisoinnista v. 2016 alkaen. Monia näistä väitteistä ei varsinkaan Suomen mediassa ole koskaan oikaistu. https://www.cjr.org/special_report/trumped-up-press-versus-president-part-1.php

Vasarahammer kirjoitti...

Olaf Stephanos: "Arvostettu Columbia Journalism Review on julkaissut New York Timesin entisen toimittajan pitkän raportin Trumpia koskevasta systemaattisesta valeuutisoinnista v. 2016 alkaen. Monia näistä väitteistä ei varsinkaan Suomen mediassa ole koskaan oikaistu. https://www.cjr.org/special_report/trumped-"

Kiitos linkistä, perehdyn siihen paremmalla ajalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä vielä kannattaa korostaa miten Hersh on ollut valtavirtamedian huipulla vuosikymmeniä. Saa siis yhä valtavaa julkisuutta mutta ylittikö tämä juttunsa meillä ns. uutiskynnystä? Tuskin nyt kukaan viitsii tarkistaa mutta tällaiset ovat toivottavasti vielä monen gradun aiheita. Jos Mediapooli vielä joskus palaa neljännestä ulottuvuudesta kolmanteen, syytesuojan ja hyvän ja huonon tuolta puolen. (Kahviautomaatinkin siirto olisi iso operaatio.) -jussi n

Anonyymi kirjoitti...

Victoria "fuck EU" Nuland antaa tälle teorialle uskottavuutta.

Vasarahammer kirjoitti...

Jussi- n Ehkä vielä kannattaa korostaa miten Hersh on ollut valtavirtamedian huipulla vuosikymmeniä. Saa siis yhä valtavaa julkisuutta mutta ylittikö tämä juttunsa meillä ns. uutiskynnystä?

Hershin kirjoitusta siteerattiin ainakin Hesarissa. Korporaatiomedian narratiiviksi luultavasti muodostuu se, että Hersh on vanhemmiten muuttunut huonoksi journalistiksi. Business Insider yritti jo tätä.

Wikipediassa Hershin sivu sotattiin ja Hershin titteliksi lisättiin salaliittoteoreetikko, joka ehkä nykyisen vasemmistobliberaalin käyttämistä loukkauksista yksi pahimmista.

Todellisuudessa on vaikea löytää yhtä ansioitunutta journalistia kuin Hersh. Suurin osa häntä salaliittoteoreetikoksi nimittelievistä ei kelpaisi sitomaan hänen kengännauhojaan.

Anonyymi
"Victoria "fuck EU" Nuland antaa tälle teorialle uskottavuutta" Ei ainoastaan Nuland vaan myös Joe Biden, joka julkisesti ilmoitti, että Nordstream 2 tullaan tuhomamaan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Lupaus pidettiin. Nuland on neoconi, otka ovat suurimmaksi osaksi hallinneet Yhdysvaltojen Ukrainan politiikkaa lyhyttä Trumpin kautta lukuun ottamatta. Nulandilla on muistaakseni jonkinlainen henkilökohtainen sidos Ukrainaan.

Joppos123 kirjoitti...

Tämä lienee jokin putlerfanien oma sivujuonne sinänsä ansiokkaan bloginpitäjän siivellä?
Jos putkista puhutaan niin löytyy datakaupalla todisteita siitä, että sisältäpäin ne meni.
Putleristit,tietenkin, ohjaavan ihmisperseen mukaisesti kieltää sen kaiken. Vittu miten säälittävää.
Eikä ryssä hyökännyt minnekkään vaan halusi häätää natsit Ukrainasta, eiks niin?
Seuraavaksi natsit häädetään Suomesta. Näinhän se putlerfanien järjenuoksu menee.

Vasarahammer kirjoitti...

"Jos putkista puhutaan niin löytyy datakaupalla todisteita siitä, että sisältäpäin ne meni.
Putleristit,tietenkin, ohjaavan ihmisperseen mukaisesti kieltää sen kaiken. Vittu miten säälittävää.
Eikä ryssä hyökännyt minnekkään vaan halusi häätää natsit Ukrainasta, eiks niin?
Seuraavaksi natsit häädetään Suomesta. Näinhän se putlerfanien järjenuoksu menee.

Demokraattien kongressiedustaja Adam Schiff kertoi nähneensä valtavasti todisteita Trumpin vehkeilystä Venäjän kanssa. Shiff ei koskaan esittänyt mitään todisteita televisioesiintymistensä aikana.

Samalla tavalla Anonyymi putkiasiantuntija väittää omaavansa todisteet siitä, että putket räjäytettiin sisältä päin mutta ei ole esittänyt yhtään mitään, joten on syytä olettaa, että anonyymi putkiasiantuntija puhuu lämpimikseen paskaa.