sunnuntaina, helmikuuta 12, 2023

Google manipuloi Suomen vaaleja


 En voi sanoa olevani yllättynyt, kun luin siitä, miten Suomen valtio aikoo tehdä yhteistyötä Googlen kanssa.

oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi, että eduskuntavaaleihin voi kohdistua kyberhyökkäyksiä ja muuta häirintää.

Suomen valtion yhteisyökumppani Googlen edustaja Heidi Jern kertoo, että myös Googlella ollaan valmistauduttu torjumaan vaikutusyrityksiä.

”Hybridivaikuttaminen on vaikeasti hallittava kokonaisuus”.

Aivan varmasti on. Kyseisen sanahirviön merkityskin on epämääräinen.

HS:n jutun mukaan Google luo vaaleja varten erityisen turvallisuustiimin. Heidi Jernin mukaan yhtiö toimii näin kaikkialla maailmassa.

”Haluamme torjua väärää tietoa ja mahdollista disinformaatiota.

Valistuneimmat lukijat varmasti ymmärtävät, että termi disinformaatio ei kuulu normaaliin julkiseen keskusteluun vaan se on tiedustelumaailmasta peräisin oleva termi, joka tarkoittaa tahallaan levitettyä väärää informaatiota. Disinformaation torjunnassa siis poistetaan väärä informaatio ihmisten näkyviltä. Hetkinen, eikös kyse tällöin ole sensuurista?

Big Tech -yhtiöt ovat suuria, mutta ne eivät pidä palkkalistoillaan kaikkien alojen erikoisasiantuntijoita, jotka tunnistavat, mikä on väärää informaatiota ja mikä taas sallittua ja oikeaa tietoa.

Yhdysvalloissa Big Tech -yhtiöt ovat ulkoistaneet disinformaation määrittelyn ns. ”faktantarkistajille”.  Näiden tuomiota käytetään hyväksi, kun ”disinformaatiota” poistetaan. En tiedä, onko Suomessa toimivaa ammattimaista faktantarkastusorganisaatiota, joka voisi toimittaa tämän virkaa. Yritelmiä on toki ollut.

Heidi Jern jatkaa:

”Keskeisessä roolissa on teknologia, joka tunnistaa väärää tietoa ja disinformaatiota erityisesti Googlen hakukoneessa sekä yhtiön tuotepalettiin kuuluvassa Youtubessa.”

Tässä vaiheessa lienee selvää, että Googlen sensuurityökaluja käytetään sekä sensuroimaan disinformaatioksi luokiteltua aineistoa Googlen omilta alustoilta ja  että edistämään ”oikean tiedon” näkyvyyttä.

Jos tämän luettuasi uskot hankkeen takana olevien kotimaisten tahojen vilpittömyytteen, olet naiivi. Ei ole olemassa sellaista yleistä hyvää, jota vaalijohtaja Arto Jääskeläisen toimet tuottavat. Kyseessä on vaalien manipulointi, joka naamioidaan ”disinformaation” torjunnaksi.

Yksi kaikkein vahingollisimmista typeryyden muodoista on ilmoittaa omistavansa totuus ja sen perusteella kieltää väärät mielipiteet.  Big Tech -yhtiöt kuitenkin tekevät näin joka päivä kaikkialla maailmassa.  Googlen hakukone manipuloi hakutuloksia niin paljon, että se näkyy jo päälle päin. Googlen hakutulosten manipuloinnissa  muutetaan usein menneisyyttä eli kyseessä on samanlainen ”menneisyyden hallinta”, jota George Orwellin  kirjan 1984 päähenkilö Winston Smith harjoittaa nykyistä paljon huonommalla tekonologialla.

Kun hakukoneesta poistetaan menneitä tapahtumia, voidaan todeta, että niitä asioita ei koskaan tapahtunut. Yhdysvalloissa tällaisista asioista käytetään termiä ”memoryholed”.

En kuitenkaan halua olla epäreilu Big Tech -yhtiölle, vaikka pidänkin Googlea ehkä vahingollisimpana Big Techin edustajana, joka ei enää ole sympaattinen Piilaakson teknologiayhtiö vaan osa Yhdysvaltoja ja muutakin läntistä maailmaa hallitsevaa oligarkiaa.

Google yhtiönä voisi toimia ilman hakutulosten manipulointia. Yhtiölle sensuuri on pelkkä ylimääräinen kustannus tai olisi, jos valtiolliset toimijat eivät olisi halukkaita maksamaan siitä. Sitä paitsi jos Google ei toimisi Yhdysvalloissa liittovaltion määräämällä tavalla, Googlen toimintaa todennäköisesti rajoitettaisiin ankaralla sääntelyllä. Nykyisin sosiaalisen median vastuuta niillä  julkaistusta sisällöstä on Yhdsysvalloissa rajoitettu erillisellä lainsäädännöllä. Pelkästään tämän lainsäädännön poistaminen saattaisi olla kohtalokasta some-yhtiöille.

Yhdysvalloissa suora liittovaltion harjoittama sensuuri loukkaisi perustuslain 1. lisäyksen kansalaisille takaamia oikeuksia. Twitterfilesien perusteella tiedämme, miten sensuuriregiimi käytännössä toimi. Liittovaltion edustaja liputti viestin sensuroitavaksi, mutta itse sensuroimistyö oli Twitterin vastuulla. Eli kaikki oli perustuslain kannalta täysin ok, kun sensuurin teknisenä toteuttajana oli yksityinen taho.

Suomessakin Googlen harjoittama laajamittiainen disinformaation torjunta todennäköisesti loukkaa kansalaisen perustuslain takaamia oikeuksia. Tosin Suomessa näistä oikeuksista ei perinteisesti ole piitattu kovin paljon.

Kuitenkin teknologiayhtiö Googlen Suomen vaaliviranomaisten toimeksiannosta toteutettava sensuuri rikkoo suomalaiseen sananvapauteen olennaisesti liittyvää ennakkosensuurin kieltoa. Sen mukaan Sananvapauteen liittyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Jos teknologiayhtiö Google sensuroi vaaleihin liittyvää aineistoa viranomaisen toimeksiannosta, kyse ei ole ainoastaan vaalien törkeästä manipuloinnista vaan myös kansalaisten perusoikeuksien loukkaamisesta.

Google ei tällaisessa tapauksessa toimi yksityisenä yrityksenä vaan osana viranomaistoimintaa. Siksi sensuuritoimissa ei voi piiloutua sen taakse, että kyseessä on yksityinen yritys.

Google lisäksi on toiminut kotimaassaan yksityisenä yrityksenä puolueellisesti siten, että sen ei voi Suomessakaan luottaa toimivan puolueettomasti vaan yhtiön puolueellisuus heijastuu käytännön toimintaan.

Googlen kotimaassa Yhdysvalloissa on äskettäin paljastunut Twitterfiles- nimellä kulkeva skandaali, jossa sosiaalisessa mediassa paljastui laaja viranomaisten ja tiedusteluorganisaatioiden ohjauksella toimiva sensuuriregiimi, jonka tarkoituksena oli kiertää Yhdysvalloissa perustuslain takaama sananvaapaus ja sensuroida konservaitiivista sisältöä.

Googlen omstama Youtube toimii myös Suomessa ja on tullut tunnetuksi säälimättömästä yksityisiin sisällöntuottajiin kohdistuvasta sensuurista.

Suomessakin monet käyttäjät ovat havainneet, että Googlen hakukoneen tulosluetteloa manipuloidaan salamyhkäiselä tavalla pudottamalla aiemmin suosittuja hakukohteita tuloslistan hännille mielivaltaisella tavalla tai jopa poistamalla sivustoja tai artikkeleita kokonaan hakukoneen tuloslistoilta.

Kaiken tämän perusteella voi olla ainoastaan sitä mieltä, että Googlen osallistuminen vaaleihin altistaa vaalit manipuloinnille pahemmin kuin se, että Google ei lainkaan osallistuisi Suomen vaaleihin. Eli tässä tapauksessa lääke on pahempi kuin tauti. Suomalaiset eivät tarvitse Googlen ”äänestyspäätösten tueksi laatimaa ”oikeaa tietoa” yhtään mihinkään. Google kuuluu Suomen vaaleihin vain hakukoneena ja videoalustana niille, jotka moisia kokevat tarvitsevansa. Googlea valtion piikkiin toimivana vasemmistolaisena sensuuriviranomaisena ei tarvitse kukaan. Mielestäni Vaaliviranomaisten toimeksiantona hankittu Googlen sensuuriregiimi on laiton eikä sitä saa ottaa käyttöön tulevien Eduskuntavaalien yhteydessä.

Myös Yle mainostaa sivuillaan Googlea ja sivuilta löytyy pölkkypäinen artikkeli, jossa kansalaisia opastetaan tunnistamaan väärä tieto ja ”vaikuttamisen tekniikat”

Nämä jutut ovatt enimmäkseen hölynpölyä. Todellisuudessa olet informaatiotulvassa täysin omillasi. Ei ole olemassa luotettavia tiedotusvälineitä. Suurimmalla osalla valtamedioista on narratiivi, jota ne toitotttavat sen todenperäisyydestä välittämättä.

Lisäksi vaarallisinta propagandaa ei ole se, joka tulee helposti epämääräiseksi tunnistettavista lähteistä vaan se, joka tulee tutusta ja turvallisesta tiedotusvälineestä kuten Iltasanomista, vaikka kyseinen media edustaisikin suurimmassa osassa asioita yhtenäistä korporaatiomedian narratiivia. Jos haluat oikeasti tietää jostakin asiasta totuuden, sinun on itse otettava asioista selvää. Ilmaisia lounaita ei ole, eikä takeita ola siitäkään, että edes löydät oikean totuuden. Vaikeissa asioissa, joudut selvittämään jopa perusasiat, koska ilman niitä et ymmärrä, mistä totuudessa on kyse.

Siksi niin monet hakevat uutisensa sosiaalisesta mediasta, jossa on myös asioista paljon ymmärtäviä, jolloin et ole tietämättömän valtamedian toimittajan varassa. Jälleen kerran on omalla vastuullasi, millaisen asiantuntijan varassa olet missäkin yksittäisessä aiheessa.

Kaikkein vaikeinta informaatioympäristössä on huomata, milloin ns. valtavirta on väärässä ja mistä tällöin saa selville totuuden. Tällaisessa tapauksessa saatat jopa turhautua, koska kaikki ihmiset eivät ole kiinnostuneita totuudesta vaan heille riittää valmiiksi pureskeltu narratiivi.

Lisäys 14.2.2023:  Ilkka Remeksen kirjassa Horna Suomen armeija ostaa apua amerikkalaiselta somejätiltä Venäjän propagandaa vastaan. Todellisuus jäljittelee fiktiota.

18 kommenttia:

Olavi Koskela kirjoitti...

Helpointa Googlen suhteen on tietysti se, ettei sekaannu sen käyttöön tai hakutuloksiin lainkaan! Itse olen irrottautunut siitä jo vuosia sitten, enkä käytä mitään hakukoneita, postipalveluita tai muutakaan, jossa on jokin maininta tästä urkkimis- ja vakoiluvirityksestä. Ei ole tosiaan ollut minkäänlaista tarvetta sen käyttöön. Haistakoon p:n

Anonyymi kirjoitti...

Nämä amerikkalaiset suurfirmat ovat täysin Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen talutusnuorassa ja tekevät niinkuin niitä käsketään, mutta eihän se tietenkään ole vaalivaikuttamista, jos Amerikka vaikuttaa Suomen vaaleihin, ainoastaan Venäjän touhut ovat kuulemma vaalivaikuttamista (mitenkään niitä tietenkään puolustelematta)
Tuskinpa tulevissa vaaleissa tulee tapahtumaan mitään ihmeellistä. Lisää homotusta, matutusta, verotusta, kurjistamista ja transuja ja jos vastustat näitä niin olet joko natsi tai putinisti. Henkevää ja syvällistä poliittista debattia siis toisin sanoen. (Ironiaa)
Oma neuvoni äänestämiseen on että edustaja tai ehdokas, jonka suusta on päässyt jossain muodossa "oma kansa ensin ajattelu on vaarallista" ei kuulu Suomen parlamenttiin, kuin korkeintaan vessojen siivoajaksi.
Loppukevennyksenä ja disinformaation kitkemisestä puheenollen koskettaako tämä myös vaalilupauksia vai onko kansalle valehteleminen edelleenkin järjestelmäpuolueiden yksinoikeus?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Nähtäväksi jää, kuinka paljon Suomen vaaleihin pyritään vaikuttamaan. Mitä tulee noihin ”faktantarkistajiin” niin Suomessahan sellaisen arkkityyppi on Johanna Vehkoo joka kertoo asiasta jo aika paljon.

Joppos123 kirjoitti...

Jäipä tässä sanomatta. On se nyt perkele jos joku väittää USA:n vaaleja väärennetyiksi tai vaikkapa COVID-19 Rokotteita paskaksi ja seuraavaksi räjähtää kuuppa tai sydän.
Joskus tulee mieleen, mahtaako "Vasara" kirjoitella rajantakaa tai puolesta.

Anonyymi kirjoitti...

-älykäs
-käyttää Googlea
voit valita vain yhden

Vasarahammer kirjoitti...



Olen joskus kirjoittanut blogia ulkomailta mutta en koskaan itärajan takaa.

"Joskus tulee mieleen, mahtaako "Vasara" kirjoitella rajantakaa tai puolesta."

Olavi Koskela: "Helpointa Googlen suhteen on tietysti se, ettei sekaannu sen käyttöön tai hakutuloksiin lainkaan! Itse olen irrottautunut siitä jo vuosia sitten, enkä käytä mitään hakukoneita, postipalveluita tai muutakaan, jossa on jokin maininta tästä urkkimis- ja vakoiluvirityksestä. Ei ole tosiaan ollut minkäänlaista tarvetta sen käyttöön. Haistakoon p:n"

Googlen hakukone on todennäköisesti teknisesti parempi kuin kilpailijansa mutta en enää aktiivisesti käytä sitä vaan olen siirtynyt DuckDuckGo:n käyttäjäksi.

Jos haluaa nähdä, miten Google manipuloi hakutuloksia, tee seuraava haku:

Google: Nordstream Vasarahammer

Tee sama haku DuckDuckGo- tai Bing-hakukoneella. Huomaatko mitään eroa hakutuloksissa?

Vasarahammer kirjoitti...

Anonyymi: "Nämä amerikkalaiset suurfirmat ovat täysin Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen talutusnuorassa ja tekevät niinkuin niitä käsketään, mutta eihän se tietenkään ole vaalivaikuttamista, jos Amerikka vaikuttaa Suomen vaaleihin, ainoastaan Venäjän touhut ovat kuulemma vaalivaikuttamista (mitenkään niitä tietenkään puolustelematta) "

Yhdysvalloissa tiedusteluorganisaatiot ovat mukana sosiaalisessa mediassa. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, koska sosiaalisnen media tarjoaa kyseisille organisaatioille paljon mahdollisuuksia.

Some-yhtiöt ovat pääosin alistuneet liittovaltion taholta tulevan painostuksen edessä, koska muuten poliitikot uhkaavat romuttaa some-yhtiöille myönnetyn vastuuvapauden alustoilla julkaistusta sisällöstä. Elon Muskin omistama Twitter on ainoa, jossa liittovaltion sensuuriregiimi ei ole käytössä.

Vasarahammer kirjoitti...

"Jäipä tässä sanomatta. On se nyt perkele jos joku väittää USA:n vaaleja väärennetyiksi tai vaikkapa COVID-19 Rokotteita paskaksi ja seuraavaksi räjähtää kuuppa tai sydän."

Yhdysvaltojen kehityksessä parin viime vuoden aikana on ollut havaittavisssa samanlaisia elementtejä kuin itärajan takana vuoteen 1991 käytössä olleessa järjestelmässä oli. Sensuuri on epäamerikkkalaista.

Bogreol kirjoitti...

Onhan se selvää, millaisia vaikutusyrityksiä Google sensuroi, väärää tietoa ja disinformaatiota sisältyy kaiketi enemmän konservatiivisiin kansallismielisiin sisältöihin. Gender-ideologiaa, transliikettä, avointa maahanmuuttoa ja ilmastonmuutoksen torjuntaa voi kannattaa ilman bannausta. Vaalityössä tulee vaikuttaa oikeansuuntaisesti edistäen intersektionaalista feminismiä ja diversiteettiä.

Douglas Murray kirjoittaa, että samalla kun Google kasvattaa ihmisiä pois ennakkoluuloista, se syöttää omat ennakkoluulonsa tietoa hakevien käsiteltäviksi, ja vinouttaa hakutuloksia ohjaten käyttäjiä tiettyyn poliittiseen suuntaan, hyökkää niitä kohtaan, joilla katsotaan olevan sen agendan vastaisia pyrkimyksiä. Jos diversiteettiä ei ole riittävästi, sitä tehdään. Murray kysyy, halutaanko todella antaa totuudenvastainen kuva hakukoneen avustamana.

Anonyymi kirjoitti...

Maailman mahtavimman valtion privilegio on se että he voivat tehdä ihan mitä haluavat ilman pelkoa rangaistuksesta. Ei kai tässä voi pieni ihminen muuta kuin vaan kai rukoilla iltaisin että se Yellowstone purkautuu ja tuhoaa Amerikan, koska muuten Suomi ja Eurooppa tulevat tuhoutumaan tähän multikultiin, kapitalismiin, homosaatioon ja transuiluun, jota Amerikka levittää mahdillaan ympäri maailmaa.

Vasarahammer kirjoitti...

Bogreol: "Douglas Murray kirjoittaa, että samalla kun Google kasvattaa ihmisiä pois ennakkoluuloista, se syöttää omat ennakkoluulonsa tietoa hakevien käsiteltäviksi, ja vinouttaa hakutuloksia ohjaten käyttäjiä tiettyyn poliittiseen suuntaan, hyökkää niitä kohtaan, joilla katsotaan olevan sen agendan vastaisia pyrkimyksiä. Jos diversiteettiä ei ole riittävästi, sitä tehdään. Murray kysyy, halutaanko todella antaa totuudenvastainen kuva hakukoneen avustamana.

Kiva, kun muistutit Douglas Murraysta. Kävin kokeilemassa valkoista ylivaltaa tursuavalla hakusanalla "white couples" Joukkoon tuli muutama mustan ja valkoisen muodosttama pariskunta eli Google haluaa kouluttaa sinut pois rasismista ja valkoisesta ylivallasta.

Murrayn Google-kokeilut herättivät sen verran huomiota, että Google päätti selitellä asiaa.
https://www.seroundtable.com/google-image-search-results-racist-26904.html

Toinen tuttu rasistinen haku on "American inventors", jossa mielestäni tehdään selkeämmin rotupoliittista propagandaa kuin White couples-haussa.

Vasarahammer kirjoitti...

Anonyymi: "Maailman mahtavimman valtion privilegio on se että he voivat tehdä ihan mitä haluavat ilman pelkoa rangaistuksesta"

Noin se oli ennen eli aika Neuvostoliiton hajoamisesta aina näihin päiviin asti oli ns. yksinapaisuuden aikaa, jolloin Yhdysvallat oli ainoa supervalta ja saattoi tehdä maailmassa melkein mitä halusi.

Yhdysvallat aloitti tuona aikana sotia, jotka eivät olleet Yhdysvaltojen kansallisten etujen kannalta elintärkeitä. Jotkut sodista (kuten Irakin sota) olivat strategisia virheitä.

Yksinapaisuuden aikana Yhdysvalloilla oli varaa tehdä virheitä. Se ei saanut niistä rangaistusta. Tilanne on kuitenkin muuttunut Kiinan nousun myötä. Valitettavsti Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa johtavat neoconit eivät tunnu täysin tajunneen tätä.

Vasarahammer kirjoitti...

Yrjöperskeles: "Nähtäväksi jää, kuinka paljon Suomen vaaleihin pyritään vaikuttamaan. Mitä tulee noihin ”faktantarkistajiin” niin Suomessahan sellaisen arkkityyppi on Johanna Vehkoo joka kertoo asiasta jo aika paljon.

Kyllä samat vanhat tutut tahot niihin varmasti yrittävät vaikuttaa. Big Tech -oligarkkien omistamat alustat tulevat nekin sensuroimaan mielivaltaisesti joidenkin puolueiden ehdokkaita.

Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Ei se Duckduckgo sen parempi ole:
https://duckduckgo.com/?t=lm&q=American+inventors&iax=images&ia=images

Aika monet näyttävät nykyään vakaasti uskovan Wakandan olevan todellisen maan.

Vasarahammer kirjoitti...

Käsittääkseni DuckDuckGo käyttää austalla Microsoftin- Bing hakukonetta, jos en väärin muista.

Mutta kokeilepas hakea Googlesta hakusanoilla Nordstream vasarahammer ja tee sama Duckduckgo-hakukoneessa. Huomaat varmasti eron.

Anonyymi kirjoitti...

"Tämä on suurin rikospaikka, minkä olen koskaan elämässäni nähnyt, jonka humanitäärinen hinta on suurin, mistä tulemme koskaan puhumaan ja tämän vaikutukset tulevat näkymään vuosia tulevaisuuteen. Taloudelliset kerrannaisvaikutukset tulevat olemaan kovat."

Tucker Carlson haastatteli Ed Dowdia 22.2.2023 – Äkkikuolemien epidemia

https://rapsodia.info/tucker-carlson-haastatteli-ed-dowdia-22-2-2023-akkikuolemien-epidemia/?unapproved=97548&moderation-hash=dc4fc3326a90da2724ee4b2793f48960#comment-97548

Anonyymi kirjoitti...

Eikös tuo mv-lehti ollut jo suhtkoht "vaarallista" kun aluksi tiedotti vain ja ainoastaan suomenmediosta puutuvilla termeillä ja tapauksista joissa kerrottiin lehdissä vain jotain ja sitten pikku hiljaa joukkoon venäjää piilo ihannnoivia juttuja joissa klopulta lanka oli venäjän punainen ja väärennettyä historiaa tyyliin magneettimedia pikku hiljaa lisäten ja kommentikentissä pyörivät pro-venäjä tyypit antamassa uskottavuutta lopulta kuitenkin lanka oli jo täysin ryssänpunainen(tuntuu kyllä että moni ei sitä näe vieläkään) ja sanoma oli, että vain venäjä voi meidät vapauttaa(jo iljan aikana). Tässä oli pointtina vielä venäjän ihanuuden lisäksi se että _kaikki_ mitä suomen lehdistö kertoo on valetta paitsi mv..

Enkä tällä tarkoita sitä, että olisi pitänyt sensuroida. Jotkut kuitenkin ovat sen venäjä propagandan nielleet eivätkä huomaa muuallakaan vellovia punaisen siiman päässä olevia koukkuja.

P.S. Onneksi kaasuputki sanoi poks vituttaa varmasti itäsaksan ihmeitä ja muita ryssiä noita neuvostojen eteen työskenteleviä neukkuihmisiä siellä brysselin neuvostossa jotka puhuneet paskaa alusta punaisena paksuna huomioköytenä vain tasan kauppa venäjän kanssa, vitutaa kyllä suomessa tuo sähkön hinnalla vedätys kun saavat ryssät hyvää kasvualustaa eiköhän niissäkin firmoissa ympäri eurooppaa ryssän agentteja korkeilla palleilla ole jotka näennäisesti tekee firmoille voittoa mutta tosi asiallinen syy on painostaa venäjän kauppaan.

Minä vain Denoittelen.. Enkä tuomitse. Eihän se häpeä ole jos joku olisikin hieman niellaisut tuota pikku hiljaa syötettyä koukkua onhan sitä ammattilaiset hioneet kuitenkin pitkään.

Vasarahammer kirjoitti...

Anonyymi moittii Janitskinin ajan MV-lehteä. Kyllähän siellä oli ne Nato-vastaiset jutut sielläkin. Kaikki ne pystyivät lukemaan.

MV-lehden varsinainen ongeolma oli kuitenkin se, että ihmiset joutuivat menemään sinne, jotta he saisivat selville totuuden tietyistä asioista. Tämä taas ei ollut MV-lehden vika mitenkään.

Jos joku sivusto on johonkin suuntaan kallellaan, on hyvä ymmärtää se. Ihmisen pitää tottua puolueelliseen tietoon, koska valtaosa tiedosta on sellaista.

Mitä tulee Nord Stream -kaasuputkiin, niiden avulla Saksa sai hlvempaa kaasuia kuin muuten olisi saanut. Kauppa oli luultavasti edullinen molemmille osapuolille. LNG on kallista ja tekee Saksan energiavaltaisesta teollisuudesta kannattamatonta. Tämä on se hinta, jonka saksalaiset maksavat Nord Stream -putkien räjäytyksistä.LNG:n sijasta Saksan kannattaisi suosiolla palata ydinvoimaan.

"Enkä tällä tarkoita sitä, että olisi pitänyt sensuroida. Jotkut kuitenkin ovat sen venäjä propagandan nielleet eivätkä huomaa muuallakaan vellovia punaisen siiman päässä olevia koukkuja.
Valitettavan monet puhuvat "punaisista siimoista" epämääräisesti ja salamyhkäisesti sen sijaan,että sanoisivat suoraan. Seurain jonkin aikaa Venäjä-hysteriaa Yhdysvalloissa eli sitä, kuinka istuvasta presidentistä yritettiin tehdä mediassa Venäjän asiamisestä. Venäjä toimii myös mörkönä, ehkä paremmin kuin houkuttimena.