tiistaina, elokuuta 11, 2015

Verityö IKEA-myymälässä


Ruotsin Västeråsissa tapahtui eilen verityö, jossa sai surmansa 55-vuotias nainen ja hänen 28-vuotias poikansa. Kumpikaan uhreista ei ollut paikkakuntalainen. 55-vuotias Carolin Herlin työskenteli Skellefteån terveyskeskuksessa ja 28-vuotias oli hänen poikansa Emil.

Epäiltyjä tekijöitä on kaksi, joista molemmat pitivät majaa läheisessä Arbogan vastaanottokeskuksessa. Lehtitietojen mukaan miehet ovat eritrealaisia ja ainakin tässä internetistä löytyvässä asiakirjassa nimi viittaa sille suunnalle. Tosin turvapaikanhakijat eivät välttämättä kerro oikeaa lähtömaata, koska tällöin turvapaikan saanti voi jäädä haaveeksi. Länsimaalainen ei välttämättä erota eritrealaista somalista tai etiopialaisesta. Siksi joissakin internetissä levinneissä silminnäkijätiedoissa miehiä kuvattiin somaleiksi.

Eritrean väestöstä puolet on kristittyjä ja 48 prosenttia muslimeja. Edellä linkitetyssa asiakirjassa oleva nimi antaa aiheen olettaa, että tekijät olisivat kristittyjä eikä teon motiivi näin liittyisi islamilaiseen jihadismiin.

Tapahtumien seuranta valtamediasta on vaikeaa, koska ruotsalaiset tiedotusvälineet yleensä pimittävät tiedon rikoksentekijöiden etnisestä taustasta viimeiseen asti, mikäli se vain on mahdollista. Suomen tiedotusvälineet taas käyttävät ruotsalaismediaa lähteenä sellaisenaan. Muissa Pohjoismaissa kuten Tanskassa ja Norjassa raportointi ei täysin nojaa ruotsalaismedian tietoihin.

Koska tiedotusvälineet pimittävät tietoa, erilaiset internetin epäviralliset lähteet, kuten Avpixlat, Exponerat ja Flashback-foorumi tarjoavat uteliaalle lisätietoa, joka tosin on usein ristiriitaista. Ajan kuluessa foorumien tiedot tosin päivittyvät, mutta yksittäiseen viestiin ei missään nimessä pidä luottaa. Tässä tapauksessa vasemmistolainen iltapäivälehti Aftonbladet kertoi tekijöiden olevan turvapaikanhakijoita, minkä jälkeen etnistä taustaa ei enää piiloteltu.

Oliko kyseessä terrori-isku?

On selvää, että mikään organisoitu ryhmittymä ei ollut vastuussa Västeråsin veriteoista. Sen sijaan on mahdollista, että teon taustalla oli islamilainen jihadismi. Tällaisia yksittäisten tekijöiden terroritekoja on tapahtunut Euroopassa viime vuosina. Päällimmäisenä tulee mieleen Lee Rigbyn murha Britanniassa toukokuussa 2013.

Sen sijaan se, että tekijöitä oli kaksi, kertoo teon tietynlaisesta suunnitelmallisuudesta. Tässä yhteydessä on hyvä käydä läpi ne tekijät, jotka viittaavat islamilaiseen jihadismiin.

Tämän linkin takaa löytyy norjalaisen NRK:n julkaisema video, jossa poliisi pidättää toisen epäillyistä tekijöistä. Minuutin ja kuuden sekunnin kohdalla tuntuu kuuluvan huuto ”Allahu akbar”. Videon ääni on epäselvä, joten kuulohavaintoa ei voi sataprosenttisesti todentaa.

Rikoksen uhrista on myös otettu epäselvä kuva, jossa näkyy, että uhrin pää olisi irrallaan ruumiista. Lisäksi vahvistamattomat lähteet väittävät seuraavaa:

”Näytti kuin pää olisi irrallaan ruumiista. Näin naisen makaavan lattialla eikä ensihoitaja yrittänyt pelastaa häntä.”

Pään katkaisu viittaisi Islamilaisen valtion inspiroimaan terroriin. Viranomaiset eivät ole kertoneet motiivista mutta heidän mukaansa mikään ei viittaa terrori-iskuun. Kyseessä oli ”järjetön teko”, jonka motiivia ei tiedetä.

Joidenkin spekulaatioiden mukaan uhrien ja tekijöiden välille olisi kehkeytynyt kiistaa. Koska kiistan osapuoli oli nainen, kunniakulttuurin edustajan oli pakko kostaa nöyryytys. Mene ja tiedä, pitääkö tämä paikkansa.

Todellinen uhka ja oikea selitys tapahtuneelle

Se, että Välimeren yli henkensä kaupalla matkaavat ”siirtolaiset” murhaavat satunnaisia ruotsalaisia ei tunnu olevan mikään todellinen ongelma. Ruotsin demaripääministeri Stefan Löfven ei ole sanonut mitään tapahtuneesta.

Ruotsin poliisi ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että Arbogan vastaanottokeskusta suojellaan ”pimeiden voimien” hyökkäykseltä. Sitä, ketkä edustavat näitä pimeitä voimia, ei mainittu. Oletettavasti viranomaiset pelkäävät iskua vastaanottokeskukseen. Tarkoituksena ei siis ole suojella ruotsalaisia vastaanottokeskuksen asukkailta.

Ruotsin media on myös alkanut tehdä Västeråsin murhaajista uhreja. SVT:n nettisivuilla on haastateltu kriminologian professori Jerzy Sarneckia, jonka mielestä teko luultavasti johtui konfliktista.

Tekijöiden ja uhrien välille oli kehittynyt konflikti. Sarneckin mukaan terve ihminen ei tuossa tilanteessa tartu veitseen mutta tekijöiden henkinen epätasapaino voi selittää tapahtuneen. Poliisin tietojen mukaan uhrit oli valittu sattumalta mutta Sarneckin mielestä tekoa on luultavasti edeltänyt jonkinlainen vastakkainasettelu.

Psykologian professori Niklas Långström sanoo, että yksilötasolla voi olla riskitekijöitä, joista hän mainitsee erikseen psyykkiseet oireet, huumaavien aineiden väärinkäytön ja mielenterveyden ongelmat, jotka voivat kasvattaa väkivallanteon riskiä etnisyydestä riippumatta. Långströmin mielestä on tärkeää muistaa, että riskitekijöitä voi esiintyä ihmisellä, jonka suku on elänyt Ruotsissa useiden sukupolvien ajan.

Jos kyseessä olisi terrori-isku, se olisi vakava isku Ruotsin hallitukselle ja anteliasta maahanmuuttopolitiikkaa kannattaville valtapuolueille. Siksi en itse usko, että terrori-isku voisi virallisesti olla motiivi, vaikka se sitä olisikin. Tämä suosisi oppositiopuolue Ruotsidemokraatteja eikä sitä voi sallia.

Joidenkin tietojen mukaan Västeråsissa olisi järjestetty rasisminvastainen kynttiläkulkue IKEA-myymälän tapahtumien takia. Tämä tieto on kuitenkin osoittautunut vääräksi.

9 kommenttia:

Professori kirjoitti...

Pääministerin hiljaisuus saattaa johtua myös siitä, ettei tapahtuma eroa Ruotsin nykymenosta kovinkaan merkittävästi. Mitäpä sitä silloin kommentoimaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Onhan se aikalailla eri asia tuikata puukolla takaapäin kylkeen kuin vetäistä kurkku auki korvasta korvaan. Sitä saa nimittäin harjoitella muutaman kerran eikä se onnistu ensimmäisellä yrittämällä. Uhri pitää saada tiukkaan otteeseen jotta onnistuu. En väitä että on harjoiteltu aiemmin ihmisellä vaan voi olla lampaallakin. Mutta ensikertalainen ei ole kyseessä.

Kuulemma vetivät veitset pois myynnistä IKEA:ssa. Sehän se ratkaisee ongelman.

Vasarahammer kirjoitti...

KT: Tekotapa viittaa Islamilaiseen valtioon ilman muuta.

Jos kyseessä on terrori-isku, on kokonaan toinen asia myöntää se. Poliittisia paineita selittää asia jollakin muulla löytyy kyllä. Terrori-iskun tapauksessa tekijöistä on vaikeampi saada uhreja, kuin jos kyseessä olisi tavallinen tappo. Tosin kyllä sekin ruotsalaisilta onnistuu. Tahtoa ainakin riittää.

Toistaiseksi ainoa Ruotsissa tapahtunut islamilainen terrori-isku on Taimour Abdulwahabin räjäytys Tukholman Drottninggatanilla. Sekin meni pahasti pieleen, koska tekijä onnistui räjäyttämään vain itsensä.

Anonyymi kirjoitti...

Oliko teon motiivi siinä että tekijät halusivat vankilaan voidakseen välttää karkotuksen? Vankilassa saa majoituksen, ruokaa, päivärahaa ja on myös mahdollisuus tehdä duunia palkkaa vastaa. Vankilassa voi verkostoitua ja tehdä bisneksiä. Ruotsin vankilat ovat aika lailla erilaisia verrattuna Eritrean vankiloihin.

Islamin oppien mukaan itsemurhaiskun tekijä ei tee itsemurhaa vaan on shahid eli todistaja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shahid

Miten se menee islamin oppien mukaan jos pommi-isku, hyökkäys, tms. epäonnistuu? Jos tekijä ei onnistu tappamaan ketään vaan kuolee itse niin ei pääse sinne paratiisiin? Tekijän sukulaiset joutuvat varmaan häpeään ja naurunalaisiksi, eikä heille makseta palkkiorahoja, kuten iskussa onnistuneen sukulaisille maksetaan?

Vasarahammer kirjoitti...

Vieras: Tuo on yksi mahdollisista motiiveista eli päästä vankilaan ja muodostaa siteet Ruotsiin, jotta karkotus muuttuu mahdottomaksi.

Eritrea on muuten maa, jonne Ruotsi ei palauta ketään, koska "maa on diktatuuri". Siksi maahan saapuvan kannattaa ilmoittautua eritrealaiseksi.

En ole islamin uskonoppinut mutta käsitykseni mukaan myös Ruotsin epäonnistunut itsemurhapommittaja on islamin mukaan marttyyri, koska hän kuoli taistelussa Allahin puolesta.

Vasarahammer kirjoitti...

Nyt on julkisuuteen tullut tietoja:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21246001.ab

35-vuotias epäilty on saanut Dublinin sopimuksen perusteella karkotuspäätöksen Italiaan, jossa hänellä on voimassa oleva oleskelulupa. Ilmeisesti kilahtaminen on ollut seurausta tästä.

Becker kirjoitti...

Tämä on niin tyypillista nykyajan Ruotsia. Ainoa joka kommentoi ja esitti surunvalittelunsa oli SD:n Jimmy Åkesson. Valtiohallinnon puolesta ei inahdustakaan.
Mutta jos kohteena oli olleet nuo mamut ja tekijänä joku kantaväestöön kuuluva, niin ulkona ei olisi voinut liikkua ilman kuulosuojaimia kahten viikkoon.
Ja poliisi, joka oli vaihtanut kuivat kalsarit Pride-juhlista päästyä, selitteli vain että tapahtumien kulku oli heille selvää. No niinhän se tuntuu oleva kaikille selvää.

Suurin pelko paskahousujen ja pelkureiden täyttämässä maassa on puukkomaakarien syyttäminen, mutta ollaan vaan hiljaa jottei paikallisväestön tappamisen tuomitsemisesta aleta puhua rasisimina. Joskus tulee mieleen, että nyt on Ruotsissa jo vajottu puhjalle, niin kyllä sieltäkin ilmeisesti päästään vajoaamaan vieläkin alemmas.

Gruvmor - Maria Olsdotter kirjoitti...

Rakkaan pääministerimme löytymiseksi on ehdotettu, että häntä ryhtyisi etsimään Missing People -järjestö.

Luultavasti hän kuitenkin kykenisi ainoastaan ilmoittamaan, että kaikkein tärkeintä on nyt pidättäytyä syyttelemästä maahanmuuttajia tai maahanmuuttopolitiikkaa. Viis uhreista, menneistä ja tulevista. Koska uhreja luultavimmin syntyy lisää. Ai niin, Snickesnack-Sarneckihan jo antoi ymmärtää, että puukotus oli uhrien itsensä aiheuttama.

Jos puukottaja leikkii häiriintynyttä onnistuneesti, hänet voidaan passittaa psykiatriseen laitokseen, josta hänet sitten kai vapautetaan hyvinkin lyhyen "istumisen" jälkeen.
Sverige är fantastiskt.

Vasarahammer kirjoitti...

Julia Caesar on kirjoittanut jutun näistä viimeisimmistä maahanmuuttajien tekemistä murhista:

http://snaphanen.dk/2015/08/17/julia-caesar-sveriges-morka-krafter/

Siinä kerrotaan, että Ingrid Carlqvist olisi kysynyt tutkintaa johtavalta poliisilta, oliko toiselta uhrilta katkaistu kaula.

Per Ågren ei myöntänyt eikä kieltänyt vaan yksinkertaisesti kieltäytyi kuvaamasta tekotapaa.