Lukaisin Diana Westin kolumnin somaleista otsikolla ”Kiinnittäkää huomiota somaleihin” (Pay attention to the Somalis). Siinä kerrataan lyhyesti viime aikojen somaleihin liittyvät tapahtumat amerikkalaisesta näkökulmasta. Ainakin minulle oli yllätys, että kymmeniin tuhansiin yltävine siirtolaismäärineen somalit ovat suurin yksittäinen afrikkalaissiirtolaisten ryhmä Yhdysvalloissa (tietenkin ”siirtolaisiksi” aikanaan pakotettujen neekeriorjien jälkeläisiä lukuun ottamatta).
Somalit Amerikassa
Olen lukenut somalisiirtolaisten edesottamuksista aiemminkin. Lewistonin pikkukaupunkiin Mainen osavaltiossa tulleet somalit saivat vuonna 2002 paikkakunnan sekaisin. Lewistonissa somalit etsivät halvempia asuntoja ja anteliaampaa sosiaaliturvaa, kuin muualla Yhdysvalloissa oli saatavilla.
Seuraavaksi luin somalien edesottamuksista, kun Minneapolisin kaupungin lentokentän taksikuskeista osa kieltäytyi ottamasta kyytiin matkustajia, joilla oli alkoholia mukanaan. Somalialaissyntyinen taksinkuljettaja Mohamoud Mohamud sanoi:
”Se on uskontoani vastaan enkä mielestäni voi kuljettaa sellaista ihmistä, jolla on alkoholia mukanaan.”
Suuremman kohun aiheutti se, että osa taksinkuljettajista kieltäytyi kuljettamasta matkustajia, joilla oli eläimiä, eritoten koiria, mukanaan. Paikallinen muslimien hengellinen johtaja Hassan Mohamoud sanoi, että islam pitää koiria saastaisina. Mohamoud sanoi:
”Kyse on siitä, koskettaako koiran kuola muslimin ruumista. Heidän on pestävä itsensä vähintään seitsemän kertaa ennen rukousta.”
Koirakielto koskettaa erityisesti näkövammaisia, joille opaskoira on välttämätön. Tämä sai lopulta viranomaiset reagoimaan ja ehdottamaan 30 päivän lentokenttätaksiluvan menetystä niille, jotka kieltäytyvät kuljettamasta matkustajaa ensimmäisellä kerralla. Somalialainen taksinkuljettaja Muse Mohamud kertoi kuitenkin oman mielipiteensä asiasta:
”On väärin, jos he jäädyttävät luvan joltakin tämän uskon tai uskonnon takia. Se on ehdottoman väärin, väärin.”
Seuraavaksi luin somaleista Amerikassa, kun somalien ja Latinalaisesta Amerikasta peräisin olevien siirtolaisten välillä puhkesi kiistoja Ramadanin aikana pidettävistä rukoushetkistä. Viranomaisten ratsioiden seurauksena paperittomat latinotyöntekijät joutuivat jättämään paikkansa, ja heidät korvattiin somaleilla.
Tämä kuitenkin johti kiistoihin JBS Swiftin tehtaalla Coloradon Greeleyssä, koska somalityöntekijät vaativat itselleen oikeuden pitää taukoja Ramadanin aikaisten rukoushetkien aikana. Työnantajaa vaadittiin muuttamaan työntekijöiden ruoka-aikaa, jotta se sopisi yhteen muslimityöntekijöiden rukoushetkien kanssa. Lisäksi muslimityöntekijöille annettiin vapaaksi Eid al-Fitr juhlapyhä, jolla he korvasivat Työntekijöiden päivän (syyskuun ensimmäinen maanantai). Tämä ei kuitenkaan sopinut työpaikan latinoille, jotka nostivat asiasta metelin.
Työnantaja ei suostunut ehdotettuihin muutoksiin, koska ne olisivat kuormittaneet liikaa tehtaan ei-muslimeja. Tämä sai somalit marssimaan ulos työpaikoiltaan. Koska somalit eivät ulosmarssinsa jälkeen palanneet työpaikalle työntanjan asettamaan määräaikaan mennessä, he saivat potkut.
Lisää somaleista Amerikassa
Palataan takaisin Diana Westin kolumniin. Siinä hän kertoo, että Yhdysvaltojen ulkoministeriö on paljastanut laajamittaisen maahanmuuttoon liittyvän petoksen, joka liittyy afrikkalaisten maahanmuuttajien perheidenyhdistämisiin. Koska somalit ovat suurin afrikkalainen maahanmuuttajaryhmä Yhdysvalloissa, petos liittyy merkittävältä osin heihin. 95 prosenttia afrikkalaisista perheidenyhdistämisistä koskee somaleja, etiopialaisia ja liberialaisia.
Yhdysvalloissa tehtiin DNA-testit perheidenyhdistämisen perusteella maahan pyrkiville, ja niissä havaittiin, että vain 20 prosentissa tapauksista voitiin todentaa aito sukulaisuussuhde. Tämän seurauksena ulkoministeriö tilapäisesti lakkautti Afrikasta ja myöhemmin myös muualta maailmasta tulevat perheidenyhdistämiset, joihin liittyvän P-3 –ohjelman turvin Yhdysvaltoihin on saapunut 36 000 afrikkalaista sitten vuoden 2003.
Ehkä juuri tästä syystä ei ole yllätys, että somaleilla on myös poliittista vaikutusvaltaa erityisesti Minnesotan osavaltiossa, jossa heitä on kymmeniä tuhansia. Yhdysvaltain ensimmäinen muslimikongressiedustaja Keith Ellison valittiin Minnesotasta välivaaleissa 2006, ja hän kiitti 7000 äänen voittomarginaalistaan nimenomaan muslimisomaleja.
Äskettäisissä kongressivaaleissa Ellison teki voimakkaasti töitä Al Frankenin valitsemiseksi Yhdysvaltojen senaattiin. Frankenin ja republikaaniehdokas Norm Colemanin senaattikisa on toistaiseksi ratkaisematta, ja viimeisessä ääntenlaskennassa Coleman johtaa 215 äänen marginaalilla. Ellisonin tutkaparina kampanjatyössä oli somalisyntyinen Abdullahi Ugas Farah, joka vuonna 2003 oli mukana avaamassa sharia-tuomioistuinta Mogadishun Shirkolen alueella, kun islamistit hallitsivat tilapäisesti Somalian pääkaupunkia.
Somalit ja merirosvous
Viime päivien näkyvimmät somaleihin liittyvät otsikot koskevat kuitenkin merirosvousta, jota on harjoitettu jo jonkin aika Somalian rannikkovesillä. Viime aikoina merirosvojen toiminta-alue on merkittävästi kasvanut ja ulottuu nykyisin Adenin lahdelta Kenian ja Tansanian rannikolle saakka.
Syynä tähän ovat luonnollisesti lunnaat, joita länsimaiset hallitukset ja yritykset ovat maksaneet aiemmista laivankaappauksista. Nämä rahat on käytetty veneiden ja aseistuksen parantamiseen. Tilanne on äitynyt niin pahaksi, että NATO:n sota-alukset partioivat Somalian rannikkovesiä, koska Adenin lahden kautta kulkee merkittävä osa Euroopan ja Aasian välisestä kaupasta. Partioitava alue on kuitenkin niin laaja, että muutama sota-alus ei riitä turvaamaan merenkulkua.
Merirosvojen toiminta on myös vaarantanut Somaliaan kulkevat avustuskuljetukset, joiden varassa arvioidaan elävän noin kolme miljoonaa ihmistä. Merirosvot saattoivat kuitenkin tehdä ratkaisevan virheen, kun he kaappasivat Yhdysvaltoihin matkalla olevan saudiarabialaisomisteisen öljytankkerin.
Hyväuskoinen hölmöys
Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole moittia somaleita. Somalia on epäonnistunut valtio, jossa ei ole ollut toimivaa hallintoa vuoden 1991 jälkeen. Ehkä Somalia sellaisen saa, kunhan islamistit ottavat vallan, vaikka edellinen islamistien yritys johtikin Etiopian armeijan väliintuloon. Islamistit kun erehtyivät uhoamaan Mogadishun valtauksen jälkeen jihadia Etiopiaa vastaan.
Moitteita sen sijaan ansaitsee länsimainen hyväuskoinen hölmöys, jota somalimaahanmuuttajat ovat ihailtavasti käyttäneet hyväkseen sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Maahanmuutto on tapahtunut milloin pakolaisuuden, turvapaikan tai perheidenyhdistämisen varjolla. Pohjoismaissa somalit kuormittavat erityisesti sosiaalisektoria. Yhdysvalloissa he joutuvat tekemään töitä, mutta aiheuttavat muulla tavoin vaikeasti selvitettäviä hankaluuksia.
Merirosvojen toiminta puolestaan osoittaa, että lunnaiden maksu on kuin housuun kuseminen pakkasella. Hetken lämmittää, mutta vähän ajan päästä on vielä kylmempää. Kuulin BBC:n uutisista, että somalimerirosvojen hallussa on tällä hetkellä 15 alusta ja lisäksi heillä on panttivankeina 200 merimiestä. Lisälunnaat eivät varmasti rauhoita tilannetta, koska rahat vain rohkaisevat uusia yrittäjiä ja parantavat merirosvojen aseistusta. Yhdysvaltojen puuttumista asiaan ei myöskään kannata odottaa, koska Black Hawk Down on liian tuoreessa muistissa eikä Somaliassa ole öljyvaroja. Sitä paitsi presidenttikin vaihtuu pian.
7 kommenttia:
Veikkaan, että jos USA ei ryhdy toimiin, niin ranskalaiset ryhtyvät. Eivät toki missään nimessä lähde Somaliaa miehittämään, mutta Eylin saattavat pommittaa paskaksi.
En tiedä, pitäiskö toivoa ilmastomuutoksen etenemistä ja koillisväylän avautumista meriliikenteelle. ;-)
Merirosvoukseen on toki reagoitu, mutta aika pahaksi on tilanne ehtinyt päästä, kun katsoo BBC:n sivuilta löytyvää karttaa.
Tuo sauditankkerin kaappaus voi osoittautua ratkaisevaksi virheeksi, tai sitten saudit haluavat tahallaan nostaa öljyn hintaa.
Vai olemmeko palaamassa takaisin kaapparimerirosvojen aikakauteen, jolloin Välimeren merkitys kauppareittinä heikkeni?
Yarr! There´s a rum in me khat, lads!
Taas malliesimerkki siitä mitä tapahtuu kun ongelman annetaan eskaloitua.
Isot pelaajat kiinnostuvat asiasta vasta, kun aikuisten oikeat kauppaintressit ovat kyseessä. Ranskan laivastohan oli jo keväällä vähän huseeraamassa, kun ranskalainen loistoristeilijä (tai mikälie huvipursi se nyt oli) kaapattiin.
Minusta Somalian tilanne - niin Somaliassa kuin ulkomaillakin - on aika hyvä esimerkki siitä, mitä valtion hajoaminen tuo tulleessaan. Tai oikeastaan, eihän alueella ole koskaan pitkäaikaista toimivaa valtiota oikein ollutkaan, siis ei ollut mitään oikeaa valtiota jota hajottaa. Somaliassa taitaa olla sodittu ja tapeltu viimeiset 70 vuotta, muutamaa parin vuoden väliaikaa lukuunottamatta.
Olisi aika yllättävää, jos alueelta lähteneillä olisi suurina joukkoina kovin hyviä edellytyksiä sopeutua oikein mihinkään yhteiskuntaan.
Suosittelen lukemaan Ayaan Hirsi Alin kirjan "Infidel". Siitä löytyy sisäpiiriläisen näkökulma somalialaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Minusta Somalian tilanne - niin Somaliassa kuin ulkomaillakin - on aika hyvä esimerkki siitä, mitä valtion hajoaminen tuo tulleessaan.
Verrattuna muihin Afrikan maihin -ja Somaliaan ennen valtion tuhoutumista- entisen Somalian alue on melko rauhallinen, osoittanut kohtuullista taloudellista kehitystä, omaa kohtuullisen hyvän (ja jopa paranevan) infrastruktuurin tason. (http://www.independent.org/pdf/working_papers/64_somalia.pdf)
Kaikki ongelmat joita Somaliassa tällä hetkellä on, on seurausta tribalismista ja islamista. Ts. kaikki ongelmat joita Somaliassa on, ovat sellaisia jotka ovat yhteisiä kaikille Afrikan maille, ja joita ei voida (todistetusti) helpottaa ainakaan lisäämällä valtiovaltaa. Tribalistisessa yhteiskunnassa valtio tulee edustamaan tribalistisia arvoja, eli taikauskoisuutta, ksenofobiaa, jne. Seurauksena on väistämättä, aina ja ikuisesti, kaikissa mahdollisissa maailmoissa, jonkinsortin plutokratia.
Ymmärrän Santun pointin. Tottakai valtio voi olla ja usein onkin enemmänkin osa ongelmaa kuin ratkaisu. Valtio kuitenkin tarjoaa foorumin, jolla heimot voivat päästä edes jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen siitä, mitä saa ja kannattaa tehdä.
Merirosvous on minusta aika hyvä esimerkki toiminnasta, joka ei ole valtion (tai muun sellaisen isomman yhteenliittymän) etujen mukaista mutta johon joku faktio saattaa ryhtyä jos ei valtion tapaista yhteenliittymää ole katsomassa päältä.
Seurauksena on väistämättä, aina ja ikuisesti, kaikissa mahdollisissa maailmoissa, jonkinsortin plutokratia.
Minusta tuo on ehkä vähän vahvasti sanottu. Tribalismi voi kuitenkin myös heiketä yhteiskunnassa, mutta sellaiselle kehitykselle on vaikea nähdä mitään alkupistettä jos ei ole jotain voimatekijää joka kilpailisi heimojen kanssa. En väitä, että sen tarvitsee olla (nykymuotoinen) valtio, mutta heimoyhteisöt täyttävät jonkun tehtävän ja niiden hävittäminen vaatii, että joku instituutio täyttä niiden jättämän tyhjiön.
Lähetä kommentti