torstaina, lokakuuta 02, 2008

Ihmisoikeudet, Isä Zakaria ja islamofobia

Kuwaitin ihmisoikeusneuvoston (Kuwait Human Rights Society) puheenjohtaja, tohtori Adel Al-Damkhi vaati Arab Timesin artikkelin mukaan maan hallitukselta toimia, jotta YouTube-videosivustolta poistettaisiin kaikki islamia ja muslimeita halventavat lausunnot. Al-Damkhi korosti, että alatyyliset ilmaisut profeetta Muhammadia kohtaan ovat pahin mahdollinen ihmisoikeusloukkaus maailmassa. Al-Damkhi huomautti, että YK:n ihmisoikeusneuvosto (UNHRC) on voimakkaasti tuominnut hyökkäykset pyhiä profeettoja ja uskontoja kohtaan.

Kun näkee yllä olevan kaltaisia uutisia, ei voi välttyä vaikutelmalta, että ihmisoikeudet ovat vuosien saatossa muuttuneet lähinnä omaksi irvikuvakseen. YouTube teki työtä käskettyä, rikkoi Pat Condellin ilmaisuvapautta ja poisti tämän videopakinan sivustoltaan. Tosin Condellin viimeisin Britannian sharia-tuomioistuimia arvosteleva video on jo palautettu sivustolle, mutta viesti on selkeä: islamin arvostelua ei suvaita.

Arvostelua ei suvaita edes Suomessa, jossa Jiri Kerosen blogi poistettiin Uusi Suomi –verkkolehden sivuilta ennalta ilmoittamatta. Samalla tavalla kunnallisvaaliehdokas Markus Janssonin blogi katosi näkyvistä ”teknisen vian” takia.

Isä Zakaria

Sensuroijat yleensä pelkäävät jotakin. Islamin arvostelu halutaan kieltää ei vain siksi, että kyseessä on kuolemantuomioon johtava rikos etenkin vääräuskoisen kohdalla, vaan myös sen takia, että muslimit itse voivat saada vääränlaisia vaikutteita. Islamilaisten paratiisien asukkaat saattavat omaksua uskottomien tapoja ja näin rikkoa Allahin tahtoa vastaan.

Ayaan Hirsi Alin elämäkerrasta Infidel käy ilmi, miten naisille tarkoitetut romanttiset kertomukset auttoivat nuorta Hirsi Alia ymmärtämään, että naisen elämä voi olla muutakin elämää alistettuna kotiorjana suvun valitseman aviopuolison kanssa. Musliminaisen kohdalla Barbara Cartland tai turkkilainen saippuaooppera auttaa näkemään elämän mahdollisuuksia paremmin kuin Pat Condell.

Niille, joihin romanttiset novellit eivät vetoa, on tarjolla myös toisenlaista propagandaa. Isä Zakaria Botros on koptilainen pappi, jolla on oma tv-ohjelma arabiankielisellä Al Hayat -satelliittikanavalla ja oma internet-sivusto.

Lännessä huonosti tunnettu, 70-vuotias koptilaispappi kerää ohjelmilleen miljoonia katsojia, ja miljoonat muslimit kääntyvät hänen ohjelmiensa ansiosta kristinuskoon. Monet kääntyvät salaa, koska avoin kääntymys johtaa useissa islamilaisissa maissa ongelmiin viranomaisten kanssa, vankilatuomioon ja joissakin maissa jopa kuolemantuomioon.

Botrosin menestyksen salaisuus piilee hänen tyylissään arvostella islamia tämän omien lähteiden avulla. Kullakin jaksolla on teema, kuten ”Onko Jihad kaikkien muslimien velvollisuus?”, ”Ovatko naiset miehiä alempiarvoisia islamissa? tai ”Sanoiko Muhammad, että aviorikokseen syyllistyneet naarasapinat tulisi kivittää?”.

Botros käsittelee islamilaista aineistoa riittävän yksityiskohtaisesti, jotta ristiriitainen aihe todistetaan olennaiseksi osaksi islamia. Vaikka todisteet olisivat kiistattomat, Botros ei suoraan päättele, että universaali Jihad ja naisten alempiarvoinen asema ovat islamin perusopetuksia. Sen sijaan hän jättää kysymyksen avoimeksi, ja pyytää nöyrästi ulemaa, korkea-arvoisia sharia-lain tulkitsijoita, vastaamaan ja osoittamaan hänen käsittelytapansa vääräksi.
Hyvin usein vastauksena on syvä hiljaisuus, mikä kiehtoo Botrosin Life TV –ohjelman muslimikatsojia. Silloin, kun ulema on vastannut hänelle, se on usein ollut pakotettu olemaan samaa mieltä. Tästä National Review Onlinen artikkelista voi lukea lisää Botrosista.

Suosiolla on kuitenkin hintansa. Al-Qaeda järjestö liitti Isä Zakarian tappolistalleen, ja hänen päästään on luvattu miljoonien dollarien palkkio. Esimerkkejä isä Botrosin ohjelmista löytyy Memri TV:n sivuilta ( 1 )

OIC:n johtaja vierailee Suomessa

Suomessa tuulet puhaltavat kuitenkin toisaalta. Isä Zakaria Botrosia tuskin kutsutaan koskaan Suomeen, mutta islamilaisten maiden järjestö OIC:n turkkilainen pääsihteeri Ekmeleddin Ihsanoglu saapuu Suomeen 7.10.2008 Ulkopoliittisen Instituutin järjestämään seminaariin ”Islam in Europe”.

Ihsanoglun johtama järjestö perusti taannoin Islamofobian tarkkailuelimen, joka varoitti tiedotteessaan ennakkoon Kölnissä järjestettävästä ”islaminvastaisesta” konferenssista. OIC:n tiedottaja totesi seuraavaa:

”OIC toivoo, että saksalaisen yhteiskunnan kaikki kerrokset vastustavat konferenssin järjestämistä ja hylkäävät vihaa ja rasismia edustavat tahot.”

Saksalaiset vastasivat kutsuun kiitettävästi ja estivät konferenssin. Nyt OIC ja Ihsanoglu tulevat karkottamaan islamofobian Suomesta. Mukana on myös vanha tuttu islamintutkija, tohtori Marko Juntunen.

[Lisäys 3.10.2008] Kutsu "Islam in Europe" -seminaariin

The Finnish Institute of International Affairs (FIIA) has the pleasure of
inviting you to a seminar:

Islam in Europe

on 7 October 2008 at 15:30-17:00
at the Auditorium of the Finnish Film Foundation (SES), Kanavakatu 12


Islam has been a major religion in many parts of Europe since its earliest days,
meaning that Muslim communities are long standing members of the wider European
community. But today, due to fears over terrorism, security and immigration,
European Muslims are facing mounting hostility. What can be done to counter
this situation? Can a dialogue between cultures alleviate the fears of Muslims
and non-Muslims in Europe?

Speaker:

Professor Ekmeleddin Ihsanoglu, Secretary General of the Organization of the
Islamic Conference:

"Islam in Europe: Islam as a shared history and understanding between Europe
and its neighbours; the need to better understand Islam's position in Europe;
and the future between Europe and the World of Islam at large"

Professor Ihsanoglu took the office as the Secretary General of the
Organization of the Islamic Conference in January 2005. Previously, he has held
other positions within the organisation, as well as academic positions,
including the position of the first Professor and founding Head of the
Department of History of Science of Istanbul University. He is also the
founding Chairman of Turkish Society for History of Science (TBTK) and ISAR
Foundation.

The Organisation of the Islamic Conference (OIC) is the second largest
inter-governmental organisation after the United Nations which has membership
of 57 states spread over four continents. It seeks to act as the collective
voice of the Muslim world and to safeguard and protect the interests of the
Muslim world in the spirit of promoting international peace and harmony among
various peoples of the world.

Comments:
Dr. Marko Juntunen, University of Helsinki

Chair:
Dr. Raimo Väyrynen, Director, The Finnish Institute of International Affairs

Coffee will be served before the seminar, starting at 15:00. We kindly ask you
to confirm your participation by filling in the registration form below at the
latest on 3 October

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Onko siis Markus Janssoninkin blogi poistettu?

Aika härskiä touhua.