tiistaina, toukokuuta 06, 2008

Suhteellisuudentajun tuolla puolen

En ole koskaan erityisemmin luottanut Yleisradion uutisiin. Luottamus meni vuonna 1991, kun Poikkeustilakomitea kaappasi Neuvostoliitossa vallan Gennadi ”Sarvikuono” Janajevin johdolla. Tuolloin Ylen tv-uutisissa spekuloitiin, mitä Janajevin nousu valtaan merkitsisi idänkaupalle. Samaan aikaan Ruotsin tv ja CNN näyttivät Boris Jeltsinin legendaarista puhetta panssarivaunun päällä.

Rasistiset rikokset lisääntyneet Suomessa

Uusi pohjanoteeraus nähtiin tänään 5.5.2008 Erityisesti tämä uutispätkä edustaa absurdeinta neuvostotyylistä uutisointia. En olisi koskaan uskonut, että näkisin mitään tuon kaltaista Suomessa.

”Rasistiset rikokset yleistyvät Suomessa.”

Mitkä rasistiset rikokset? Potkivatko skinheadit maahanmuuttajia? Ei taida olla skineistä kyse.

”Internetistä on tullut ääriliikkeiden ja vähemmistövihamielisten liikkeiden kasvualusta.”

90-luvulla internetin yleistyessä peloteltiin lapsipornolla. Näköjään sieltä löytyy muutakin pahaa. Mitä muuten ovat nämä ääriliikkeet ja vähemmistövihamieliset liikkeet? Uutisessa ei tietenkään kerrota.

”Viranomaiset pitävät netissä toimivia ääriryhmiä jo uhkana arjen turvallisuudelle.”

Mitkä ääriryhmät? Millä tavalla ne uhkaavat ihmisten arkea? Ketkä viranomaiset?

Sitten kuvataan netissä myytäviä natsilippuja ja mukaan tulevat ”asiantuntijat”. Ensimmäisenä on vuorossa lähetystöneuvos Kirsti Westphalen:

”Rasististen rikosten määrä on merkittävästi noussut.”

Mitä ovat ”rasistiset rikokset? Mihin tietoihin tuo väite perustuu? Tampereella kaksi nettisoimaajaa saa kuulemma syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

”Vain harva verkkorasisti jää kiinni.”

Annetaan ymmärtää, että netissä on paljon verkkorasisteja, joista vain harvat kuitenkin jäävät kiinni. Itse tiedän kolme kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuomittua ”verkkorasistia”. Petri Peltosen runokirja julkaistiin netissä, ja runoilija antoi itsensä ilmi. Tomashotin sivustolle koottiin uutisia maahanmuuttajien tekemistä rikoksista ja seurauksena oli myös sakkotuomio. Mikko Ellilän kirjoitus ”Yhteiskunta koostuu ihmisistä” tuomittiin lainvastaiseksi käräjäoikeudessa, mutta hovioikeudessa asian käsittely on vielä kesken.

Tämän jälkeen suunvuoron saa valtionsyyttäjä Mika ”Kim Jong” Illman, mikä lopullisesti paljastaa kupletin juonen. Uutisen tarkoituksena on paisutella nettirasismia, jotta Illmanin ja vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään ajama tiukka rasisminvastainen linja voitaisiin edes jotenkin perustella.

Kim Jong Illman on väitöskirjassaan vaatinut tiukkaa sananvapauden suitsimista. Luonnollisesti Illman, Suurpää ja Kirsti Westphalen eivät vaivaudu määrittelemään kiellettyä rasismia tarkemmin. Pelotevaikutus on sitä suurempi, mitä epämääräisemmin rasismi määritetään.

Viranomaispropagandaa

Kun viranomainen haluaa lisää rahaa, lisää toimivaltuuksia tai muutosta lakiin, se käyttää mediaa hyväkseen. Luodaan ”uutinen”, jossa jokin yhteiskunnallinen ongelma. kuten huumeet, veronkierto, talousrikollisuus, alkoholinkulutus tai muu vastaava esitetään räjähdysmäisesti kasvavana ilmiönä.

Käytetään ylisanoja, esitetään perusteettomia väitteitä ja maalaillaan kauhukuvia. Kaikki nuo Goebbelsiltä opitut propagandakeinot löytyvät tuostakin nettirasismia käsittelevästä uutisesta. Yleisradio ja valtalehtien vanhat stalinistitoimittajat antavat auliisti palstatilaa, kun viranomainen edistää ”hyvää asiaa” tai ”oikeaa aatetta”.

Illmanin tavoitteena on muuttaa lakia siten, että internet-sivustojen ylläpitäjät (eli käytännössä palveluntarjoajat) velvoitettaisiin vastaamaan palvelimien sisällöstä. Luonnollisesti Ylen kaltainen tiedotusväline ei vaivaudu selvittämään, mitä käytännön seurauksia lainmuutoksesta olisi.

On täysin selvää, että yksikään palveluntarjoaja ei lähde seuraamaan kaikkia palvelimiensa sivustoja. Sen sijaan he summittaisesti poistavat asiakas- ja viranomaispalautteen perusteella ne sivut, joissa mahdollisesti epäillään olevan lainvastaista aineistoa. Kun ”sananvapausrikoksia” koskeva lainsäädäntö on epämääräinen, maallikon on täysin mahdotonta arvioida, mikä aineisto täyttää rikoksen tunnusmerkit ja mikä ei. Illman haluaa vetää lain tulkinnan tiukaksi syyttämällä mahdollisimman montaa ”verkkorasistia”, jotta ennakkotapauksia tulisi paljon. Siksi ex-vähemmistövaltuutettu ja nykyinen apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen tehtaili tutkintapyyntöjä ollessaan vähemmistövaltuutetun virassa.

Nettisoimaajat käräjäoikeudessa

Eikä siinä ole vielä kaikki. Kim Jong Illman on ajamassa Tampereen käräjäoikeudessa syytettä kahdelle ”nettisoimaajalle”. Näiden soimaajien väitetään julkaisseen eräitä julkisuuden henkilöitä herjaavia blogeja internetissä. Nettiä pitkään seuranneet tietävät kyllä, kuka on väitetty tekijä ja mistä blogeista on kyse. Helsingin Sanomat uutisoi.

”Tampereen käräjäoikeudessa maanantaina aloitetussa jutussa on yhdeksän asianomistajaa. Heistä on laadittu loukkaavia sivuja kuluvan vuosikymmenen puolivälissä tai sen jälkeen.”

Kyseessä ovat maamme johtavat poliitikot, joiden nimellä löytyy törkyblogeja Googlen ylläpitämiltä palvelimilta. Koska Google on amerikkalainen yhtiö, Suomen viranomaiset eivät saa Yhdysvaltain perustuslain sananvapaussäädöksen suojaamia tietoja yritykseltä itseltään.

Kim Jong Illmanin kannalta tilanne on kuitenkin herkullinen. Jos hän saa johtavien poliitikkojen herjaajat vastuuseen, hänen ajamallaan lakiesityksellä on hyvät mahdollisuudet mennä läpi. Kahden nettisoimaajan kohtalolla ei ole väliä kuten ei myöskään vähemmän tunnetuilla soimatuilla.

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas ja Suomen Sisun puheenjohtaja Teemu Lahtisen nimellä löytyy samanlainen törkyblogi, mutta Lahtinen ei ole jutussa asianomistajana. Näin on siitä huolimatta, että vaalien alla Ylioppilaslehti antoi ymmärtää törkyblogin olevan Lahtisen käsialaa. Lahtinen oli tehnyt törkyblogista rikosilmoituksen, mutta Orwellin maailmassa toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset eikä Kim Jong Illmanille ole mitään hyötyä Teemu Lahtisen asian ajamisesta.

Illmanin aatetoveri Demlasta vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää avasi myös sanaisen arkkunsa tässä Uusi Suomi –verkkolehden jutussa:

”Suurpää tuntee nettirasismin omakohtaisesti. Häntä tituleerataan rasistisissa blogeissa jo ”neekerivaltuutetuksi”. Suurpään mukaan netti onkin rasismille selkeä kasvualusta.”

Google-haku sanalla ”neekerivaltuutettu” tuottaa tulokseksi pelkästään väitettyjen nettisoimaajien sylttytehtaan tuotantoa.(HT: Pikkupoika) Blogeja on useita, mutta sana tuskin on kovin laajassa käytössä.

”Kirjoittelijat eivät suoraan suuntaa nimittelyä eri etnisille ryhmille, vaan siinä haetaan vastakaikua omalle ajattelulle toisilta samantyyppisiltä ihmisiltä.”

Johanna esittää terävää psykologista analyysiä. Valitettavasti siihen ei voi suhtautua vakavasti, koska Suurpään todellisuudentaju on pahasti hukassa.

”Täysin rasististen sivustojen ja ”kovemman aineiston” taustalla on vähemmistövaltuutetun mukaan pienehköjä porukoita, joita ei voi suoraan yhdistää kaikkiin keskustelupalstojen kommentteihin. Teksteistä on Suurpään mukaan tullut myös aiempaa hienotunteisempia.

”Tekijät ovat tulleet tietoisiksi siitä, että he ovat rikosoikeudellisesti vastuussa omista teksteistään. Tämä on tärkeä signaali varsinkin nuorille. Sananvapaus ei ole täysin rajoittamatonta eikä kukaan saa sanoa ihan mitä tahansa, Suurpää toteaa.”

Vähemmistövaltuutettu Suurpään kannattaisi pitäytyä tosiasioissa ja jättää mielikuvituksen käyttö vähemmälle, jos hän haluaa säilyttää vähäisetkin uskottavuuden rippeet.

60-luvun arvot

Palataan vielä Gosteleradion Vremja-uutislähetykseen. Siinä nimittäin selviää, minkälaisesta ajatus- ja arvomaailmasta nettirasismin vastainen ristiretki kumpuaa. Lähetyksessä kerrotaan nettirasismin lisäksi Bolivian kriisistä, joka sai alkunsa, kun Santa Cruzin provinssi uhkasi ottaa etäisyyttä keskushallintoon. Bolivian näkyvän vasemmistolainen presidentti Evo Morales edustaa alkuperäisväestöä ja on Venezuelan presidentti Hugo Chavezin hyvä kaveri. Yleisradion ja Illmanien arvomaailmassa hän on siis hyvien puolella pahoja vastaan, mikä näkyy toimitetusta uutisesta.

Samaa arvomaailmaa edustaa myös uutisointi Hamas-järjestön hallitseman Gazan kaistaleen polttoainepulasta. Luonnollisesti pula on Israelin syytä kuten kaikki palestiinalaisten kärsimykset kautta aikojen Yleisradion ja Demlan jäsenten arvomaailman mukaan.

Nettirasismia vastaan taistelevat 60-lukulaiset Demla-virkamiehet haluavat saada kaikki ihmiset noudattamaan omia eettisiä periaatteitaan. Näin tehdään ylhäältä päin pakottamalla, kuten kaikki vasemmistolaiset kaikkialla maailmassa aina ovat tehneet. Kansalaiskeskustelun ja demokratian kärsimät kolhut ovat merkityksettömiä oheisvahinkoja, kun ollaan hyvän puolella pahaa vastaan.

Jälkikirjoitus

Yleisradion uutislähetyksessä esiintyneiden natsilippujen inspiroimana aion myydä hallussani olevan neuvostovalmisteisen Lenin-pienoispatsaan eniten tarjoavalle. Ilmoitan tästä myöhemmin, kunhan keksin mihin lahjoitan mahdolliset rahat. Patsas on taatusti aito ja sen takaa löytyy kyrillisin kirjaimin kirjoitettuna teksti: ”A. Murzin 64”.

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Tarjoa sitä patsasta Kuusakoskelle.

IDA kirjoitti...

"Ilmoitan tästä myöhemmin, kunhan keksin mihin lahjoitan mahdolliset rahat."

Lahjoitus Kymin, Helsingin ja Tampereen punakaarteille taistelussa kommunismia vastaan työväestön parissa voisi olla paikallaan. Joisimme kai rahat pois ;)

Vasarahammer kirjoitti...

Patsas jäi kerran takan päälle ja oli sulaa. Kertoo jotain metallikoostumuksesta.

En tiedä, mikä on aitojen Made in USSR -patsaiden markkina-arvo. Aikanaan niitä tuotettiin paljon kute n myös propagandajulisteita ja Leninin koottuja teoksia.

Jos huonosti käy, huuto.netistä ei välttämättä saa edes postikuluja pois.