tiistaina, lokakuuta 07, 2014

Ben Affleck ja poliittinen korrektius


Amerikkalaisen tv-juontaja Bill Maherin talkshow-ohjelmassa nähtiin harvinainen islamia käsittelevä keskustelu. Amerikkalaisessa valtavirran televisiossa islam kuuluu tabuaiheisiin eli siitä ei voi keskustella rehellisesti luettelematta tavanomaisia latteuksia islamin perimmäisestä rauhanomaisuudesta ja siitä, kuin ylivoimainen valtaenemmistö muslimeista on tavallisia rauhallisia ihmisiä.

Keskusteluohjelman nimi oli ”Real Time with Bill Maher”, joka ei aiemmin ole tullut tunnetuksi poliittisesti epäkorrekteista aiheista. Ohjelman isäntä Bill Maher edustaa lajissaan tavanomaista tyyliä eli on omahyväinen, kovaääninen ja itserakas. Maher kuitenkin näyttää saaneen jonkinlaisen herätyksen islamin kohdalla eli hän ei itse näytä uskovan enää viralliseen totuuteen islamista.

Tukenaan Maherilla oli tunnettu ateisti Sam Harris, jonka kunniaksi voi sanoa, että hän sentään näkee eroja uskontojen välillä. Tyypillisen ateistin tavoin Harris ei säästele sanojaan kristinuskosta mutta pitää islamia uskonnoista kaikkein pahimpana.

Mukana oli myös Hollywood-näyttelijä Ben Affleck ja New York Timesin kolumnisti Nicholas Kristof. Keskustelu oli siis amerikkalaisten liberaalien jäsentenvälinen, johon oli kutsuttu kiintiörepublikaanina mukaan Michael Steele.

Affleck menettää malttinsa

Keskustelijoiden suusta kuultiin tosin normaaleja liberaaleja latteuksia. Kristof tiivisti vasemmiston perinteiset argumentit sanomalla:

”Jakolinja ei kulje islamin ja muiden välillä vaan kunkin uskonnon fundamentalistien ja maltillisten.”

Tässä Kristof asettaa kristityt fundamentalistit moraalisesti samanarvoiseen asemaan islamilaisten jihadistien kanssa. Kristittyä terrorismia ei kuitenkaan ole olemassa merkittävässä mittakaavassa siten, että sitä voisi verrata islamilaiseen terrorismiin.

Bill Maher, joka on poliittisesti vasemmalla melkein jokaisessa Yhdysvaltojen julkiseen keskusteluun kuuluvassa poliittisessa kysymyksessä aloitti keskustelun sanomalla:

”Liberaalien täytyy puolustaa liberaaleja periaatteita... Liberaalit periaatteet kuten sananvapaus, vapaus harjoittaa mitä tahansa uskontoa ilman pelkoa väkivallasta, vapaus luopua uskonnosta, naisten tasa-arvo ja vähemmistöjen esim. homoseksuaalien tasa-arvo ovat liberaaleja periaatteita, joille liberaalit osoittavat suosiotaan, mutta kun sanot, että nämä asiat puuttuvat muslimimaailmasta, he suuttuvat.”

Sam Harris säesti Maheria sanomalla, että liberaalit ovat epäonnistuneet teokratiakysymyksessä:

”He arvostelevat kristittyjä vuonna 1984 tapahtuneista aborttiklinikan pommituksesta. Mutta kun puhutaan naisten ja homoseksuaalien kohtelusta muslimimaailmassa, liberaalit ovat mielestäni pettäneet meidät. Ja tärkeä sekoittava tekijä on se, että meille on myyty meemi ”islamofobia”, jonka avulla kaikki islamin opinkappaleisiin kohdistuva arvostelu muuttuu rasismiksi muslimeja kohtaan. Tämä on älyllisesti naurettavaa.”

Tässä vaiheessa näyttelijä Ben Affleck heräsi ja kysyi Harrisilta:

”Oletko henkilö, joka ymmärtää virallisesta islamin oppia?”

Harris vastasi olevansa hyvin perillä aiheesta. Tähän Affleck kuittasi:

”Sanotko, että islamofobiaa ei ole olemassa?”

”Se on törkeää. Se on rasistista.”

”Se on kuin sanoisi, että en ole epäluotettava juutalainen.”

Tällä Affleck viittasi vanhaan antisemitistiseen ennakkoluuloon. Tähän Harris vastasi:

”Meidän pitää pystyä arvostelemaan huonoja ajatuksia. Islam on huonojen ajatusten kultasuoni.”

Affleck poltti lopullisesti päreensä ja sanoi:

”Jeesus! Tuo oli rumasti sanottu.”

Affleck edustaa perinteistä vasemmistolaista ajattelua. Kysymys siitä, ovatko Sam Harrisin väitteet totta, on merkityksetön. Sen sijaan vasemmisto on yleensä huolissaan siitä, ovatko väitteet poliittisesti korrekteja.

Affleck antoi itsestään kuvan heikosti asioista perillä olevana omahyväisenä suurisuuna. Toisaalta Hollywood-näyttelijältä ei välttämättä kannata enempää odottaakaan, vaikka valitettavan moni tavallinen ihminen omaksuu mielellään mielipiteitä julkisuuden henkilöiltä näiden asiantuntemuksesta tai lähinnä sen puutteesta huolimatta.

Joskus tämän blogin alkuaikoina olisin saattanut taputtaa käsiäni moiselle keskustelulle mutta nyt voi vain todeta, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Yhdysvaltojen vasemmistolla on vielä matkaa jäljellä ja kysymyksiä vastaamatta. Amerikkalainen konservatiivikolumnisti Dennis Prager kertoo vielä yhden kysymyksen, josta Maher ja Harris voisivat vielä keskustella, eli siitä, miten perinteisten juutalaiskristillisten arvojen kuolema ja korvautuminen yleisvasemmistolaisuudella tuottaa satoja miljoonia ihmisiä, jotka ajattelevat kuin Nicholas Kristof tai Ben Affleck.

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Tässä Kristof asettaa kristityt fundamentalistit moraalisesti samanarvoiseen asemaan islamilaisten jihadistien kanssa. Kristittyä terrorismia ei kuitenkaan ole olemassa merkittävässä mittakaavassa siten, että sitä voisi verrata islamilaiseen terrorismiin.

Muslimit eivät itse edes väitä, että islam ei opeta, velvoita ja rohkaise vääräuskoisten alistamiseen. Niin väittävät vain sekulaarit vasemmistolaiset.

Kristityt itse eivät puolestaan väitä, että kristinusko velvoittaisi pakanoiden alistamiseen. Niin väittävät vain sekulaarit vasemmistolaiset.

Sosialismi oikeuttaa väkivaltaan toisinajattelijoita kohtaan, ja - mikä hulluinta - tämän väitteen allekirjoittavat kaikki - myös sekulaarit vasemmistolaiset, kuten Arhinmäki, Andersson tai Koivulaakso Suomessa.

Vasarahammer kirjoitti...

Raymond Ibrahim on kirjoittanut tarkemman analyysin Affleckin puheista.

Ben Affleck: Clueless islam apologist

Kari kirjoitti...

Olen usein ihmetellyt, miksi keskinkertainen ajatuksenjuoksu ja takapajuisuus on niin usein kulttuurintekijöiden osana?
Silti heidän aivoituksiaan työnnetään joka tuutista, kuin jotakin ihmeellisempääkin.

Vielä enemmän ihmettelin, kun Harma sai YLEstä kenkää.