maanantaina, heinäkuuta 21, 2008

Valehtelemisen taito

Poliitikkoja on sanottu valehtelijoiksi. Voi olla, että he ovatkin sellaisia. Maailmasta löytyy kuitenkin muitakin valehtelijoita, joten ainakin minulle herää kysymys, millaiset valehtelijat päätyvät poliitikoiksi.

Tony Blair ylistää islamia

Britannian entinen pääministeri Tony Blair luonnehti Foreign Affairs –lehdessä tammi-helmikuussa 2007 islamia seuraavin sanankääntein

"Minulle hämmästyttävin asia Koraanissa on sen edistyksellisyys. Kirjoitan asiasta nöyrästi toisen uskontokunnan jäsenenä. Ulkopuolisena Koraani vaikuttaa uudistusmieliseltä kirjalta, joka yrittää palauttaa juutalaisuuden ja kristinuskon juurilleen vähän samalla tavalla, kuin kristillisen kirkon uudistajat yrittivät tehdä vuosisatoja myöhemmin. Koraani on inklusiivinen. Se huokuu tiedettä ja tietoa ja kammoaa taikauskoa. Se on käytännönläheinen ja paljon edellä aikaansa asenteissaan avioliittoon, naisiin ja hallintoon.

Sen johdolla islamin leviäminen aiemmin kristittyjen ja pakanoiden maille oli häikäisevää. Vuosisatojen ajan islam perusti imperiumin ja johti maailmaa keksinnöissä, taiteessa ja kulttuurissa. Suvaitsevaisuuden lipunkantajat löytyivät varhaiskeskiajalla todennäköisemmin muslimien kuin kristittyjen mailta."

Kirjoitus kuulostaa mairealta ja ylenpalttisen kohteliaalta. Toki lainaus on irrotettu asiayhteydestään. Blair käsitteli puheessaan myös islamilaisia ääriliikkeitä kuten Muslimiveljeskuntaa ja esitti oman käsityksensä islamilaisen radikalismin syistä.

Kuitenkin yllä siteeratut kaksi kappaletta kertovat paljon niin Tony Blairista kuin vallitsevista länsimaisista arvoista. Olen nähnyt televisiosta Tony Blairin puheita ja ne ovat säännönmukaisesti olleet vakuuttavia ja saaneet uskomaan puhujan rehellisyyteen. Blair on pystynyt perustelemaan parlamentille ja äänestäjilleen Irakin sodan kaltaisia epäsuosittuja toimenpiteitä ja voittanut kolmet vaalit peräkkäin.

Blairin sanat on selkeästi suunnattu muslimikuulijoille ja niiden tavoitteena on kertoa, että Irakin ja Afganistanin sotatoimien tavoitteena ei ole taistella islamia vastaan vaan pelkästään tuhota ääriliikkeet, jotka ovat pilanneet muutoin rauhanomaisen uskonnon maineen. Lisäksi Britanniassa Työväenpuolue tarvitsee myös muslimiäänestäjien äänet. Britannian toinen muslimipääri Lordi Ahmed on Työväenpuolueen jäsen ylähuoneessa.

Lisäksi Blair on moderni liberaali, joka ei usko muihin arvoihin kuin täydellisen syrjimättömyyden periaatteeseen. Blair ei liberaalina voi sanoa, että ääriliikkeiden aatemaailma perustuu selkeästi perinteiseen tulkintaan islamista. Hän ei myöskään voi sanoa, että islamilaisen maailman takapajuisuuden syy on islamissa itsessään. On paljon helpompi valehdella, ja valehtelu muuttuu hyväksytyksi, jos sen tekee hyvän asian puolesta. Sellainen kuuluu politiikkaan.

Olenkin tullut siihen johtopäätökseen, että Blairin poliittisen menestyksen salaisuus piilee hänen kyvyssään valehdella vilpittomästi. Kyllä moni varmasti huomaa hänen valehtelevan, mutta hän tekee sen niin hyvin, vakuuttavasti ja vilpittömän näköisesti, että valehteluun ei enää voi suhtautua vihamielisesti kuten ”normaaliin” kusetukseen.

Blairin valehtelu vakuutti jopa Guardianissa kirjoittavan muslimin Ajmal Masroorin, joka viime jouluaatolle päivätyssä artikkelissaan ihmettelee Blairin kääntymistä katoliseen uskoon. Jos Blair puhuu niin ylistävään sävyyn islamista, miksi hän valitsee katolisen uskon? Masroor kysyy aiheellisesti:

”Jos hän oikeasti haluaisi uudistuksia ja hengellisyyttä, hänen tulisi valita islam.”

”Blairin mukaan islam ”huokuu tiedettä ja tietoa ja kammoaa taikauskoa”. Olen samaa mieltä, mutta miksi hän on valinnut katolisen uskon, jonka historia on täynnä taikauskoa ja vihamielisyyttä tiedettä kohtaan?”
...

”Jos islam kunnioittaa perhettä ja naisia, miksi hän on valinnut kirkon, joka kieltää pappejansa menemästä naimisiin ja jonka johtohenkilöitä vaivaavat syytteet homoseksuaalisuudesta ja pedofiliasta…”

En usko, että Masroor uskoo Blairin rehellisyyteen sen enempää kuin minäkään. Masroor uskoo islamiin ja tietää Blairin valehtelevan. Itse asiassa Masroor pilkkaa Blairia paremmin, kuin mihin itse ikinä pystyisin.

Jäljittelijä Sarkozy

En olisi ottanut Blairin islam-ylistystä puheeksi, mikäli Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ei olisi luonnehtinut islamia miltei samoin sanankääntein. Sarkozy, joka on ollut itselleni suuri pettymys sekä ulko- että sisäpolitiikassaan, sanoi:

”Islam tarkoittaa edistystä, tiedettä, ylpeyttä ja nykyaikaa.”

Sarkozy puhui Pariisin Louvren taidegallerian islamilaista taidetta käsittelevän näyttelyn yhteydessä. Hänen tarkoituksenaan oli miellyttää saudiarabialaisia vieraitaan eli hän todellisuudessa tuskin on samaa mieltä sanomisiensa kanssa. Hän on kuitenkin Blairin tavoin moderni liberaali, jolle täydellinen syrjimättömyys (ja oma poliittinen etu) ohittaa kaikki muut periaatteet. Poliitikkona Sarkozy on toistaiseksi vain halpakopio Blairista, joka oikeasti uskalsi ajaa omaa politiikkaansa vastustuksesta piittaamatta. Sarkozyn näytöt ovat vielä antamatta, ja on Ranskan kansasta kiinni, tuleeko näyttöpaikkoja enää ensimmäisen kauden jälkeen.

3 kommenttia:

Paavo Saariranta kirjoitti...

Luultavasti Blair tosiaan puhuu poliittisesti korrektia ”muunneltua totuutta.” Asian vaarallisempi puoli on se, että koulujen oppikirjat Euroopassa enenevässä määrin tarjoilevat samanlaista hatusta vedettyä islamin historiaa ”Euro-arabialaisen dialogin” (EAD) nimellä kulkevan ohjelman kulttuurinvaihtosopimuksen mukaisesti. Tämä kulttuurinvaihto tarkoittaa käytännössä sitä, että eurooppalainen kulttuuri vaihdetaan vähitellen islamilaiseksi kulttuuriksi.
Turhauttavaa on se, että tämä on yksinomaan EU:n poliittisen eliitin hanke. Kansa ei tätä halua, mutta ei tyhmiltä hallintoalamaisilta mitään kysytäkään EU:n hallinnollisten perinteiden mukaisesti. EU:n politiikkaa ei ohjaa reaalitodellisuus, jonka keskellä kansa elää, vaan todellisuudesta irralliset utopiat. K*****ismin perintö elää ja voi hyvin Euroopassa…

Vasarahammer kirjoitti...

Blair puhui kaiken lisäksi Koraanista, josta on kyllä tiede aika kaukana. Tuo "void of superstition" nauratti kaikkein eniten.

Paavo Saariranta kirjoitti...

Yhtä paksua puppua, muttei niin naurettavaa (ainakaan minun mielestäni) on Blairin lausuma:

”Koraani vaikuttaa uudistusmieliseltä kirjalta, joka yrittää palauttaa juutalaisuuden ja kristinuskon juurilleen vähän samalla tavalla, kuin kristillisen kirkon uudistajat yrittivät tehdä vuosisatoja myöhemmin.”

Blair toisin sanoen väittää, että Koraani täydentää kristinuskon vajaaksi jääneen ja historian kuluessa vääristyneen ilmoituksen. Tällä lausumallaan Blair käytännössä tunnustautuu muslimiksi. Tuntuu, että Britannian muuttuminen islamilaiseksi valtioksi on enää ajan kysymys. Sitten Blairkin saisi tuta millä tavalla Koraanin ilmoitus ”täydentää” kristinuskon vajavuutta…