perjantaina, tammikuuta 25, 2008

Miten islamisoitumista pitäisi vastustaa?

Otsikon kysymykseen ei ole helppoa vastausta yhtä lukuun ottamatta. Se helppo vastaus on: ei mitenkään. Antamalla asioiden mennä omia polkujaan ja toivomalla parasta joko islamisoitumista ei tapahdu tai islamisoitumiseen sopeutuu. Itse asiassa Euroopan tulevaisuuden suhteen jälkimmäinen on se realistisin vaihtoehto.

Jäljelle jäänyt kantaväestön osa eli ne, joilla ei ole halua tai mahdollisuuksia muuttaa pois, vain sopeutuu, kävi miten kävi. Ensimmäinen vaihtoehto puolestaan edellyttää aikamoista toiveajattelua, vaikka mahdollistahan sekin on, että muslimit joko sopeutuvat läntiseen yhteiskuntaan tai heidän lukumääränsä ei jostain syystä kasvakaan kantaväestöä suuremmaksi.

Islamisoitumisen vastustaminen on nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä erittäin vaikeaa erityisesti, jos haluaa välttyä syytöksiltä rasismista, ksenofobiasta ja islamofobiasta. Islamisoitumisen vastustajan on siis vähintäänkin liattava kätensä ja pahimmassa tapauksessa antauduttava kuolemanvaaraan, kuten Pim Fortuyn ja Theo van Gogh joutuivat huomaamaan.

Ei näin

Helpoin vaihtoehto on ryhtyä puolustamaan kantaväestön etuja identiteettipolitiikan keinoilla. Esimerkiksi Britannian kansallispuolueen eli BNP:n sivuilta löytyy lause, jossa kehotetaan liittymään mukaan ja voittamaan maa takaisin:

BNP:n jäsenyys on avoin brittiläistä tai eurooppalaista alkuperää oleville. Vaikka kannatamme yhteyksiä muiden rotujen patriootteihin ja nationalistehin ja ei-valkoisiin, jotka vastustavat pakotettua monirotuisuutta, pyydämme heitä kunnioittamaan oikeuttamme perustaa oma organisaatio kuten mekin kunnioitamme heidän oikeuttaan järjestäytyä.

Tässä lähestymistavassa suljetaan osa potentiaalisesta kannattajakunnasta pois jo kättelyssä, koska jäsenyys on avoin vain ”valkoisille”. Lisäksi nyky-yhteiskunnassa kasvaneen on vaikea sitoutua mihinkään arvoihin, jotka perustuvat valkoisen rodun puolustamiseen, vaikka siinä ei periaatteessa olisi sen enempää pahaa kuin mustan rodun puolustamisessa.

BNP on saavuttanut jonkin verran kannatusta Pohjois- ja Keski-Englannin kaupungeissa, joissa asuu paljon Intian niemimaalta kotoisin olevaa väestöä. Monet äänestävät puoluetta, koska mikään muu puolue ei kiinnitä huomiota maahanmuuton aiheuttamiin ongelmiin, vaikka he eivät jakaisikaan BNP:n valkoisen rodun puolustamiseen liittyvää ideologiaa.

Lisäksi vastustettava asia määritetään virheellisesti. Kaikki maahanmuutto ei ole haitallista eivätkä läheskään kaikki maahanmuuttajat gettoudu ja pyri eristäytymään isäntäyhteiskunnasta, vaan monet ovat valmiita hyväksymään isäntäyhteiskunnan arvot ja mahdollisesti pitämään joitakin omaan alkuperään liittyviä tapoja.

Kantaväestön oikeuksia puolustava järjestö voi ajan kuluessa kehittyä toiseen suuntaan, mutta rotuun liittyvästä poltinmerkistä on erittäin vaikea päästä eroon. Rotuidentiteetillä ratsastava puolue jää marginaaliseksi eikä pysty vaikuttamaan valtapuolueiden linjauksiin.

Vaan näin

Belgialaisen Flanderin itsenäisyyttä ajavan Vlaams Belang –puolueen johdolla perustettiin Antwerpenissä kansanliike ”Kaupungit islamisoitumista vastaan”. Liikkeen tavoitteet ovat lyhennettynä seuraavat.

  • Monikulttuuri-ideologian vastustaminen
  • Islamin institutionaalisen aseman vastustaminen
  • Islamilaisia arvoja kohtaan tehtävien myönnytysten vastustaminen
  • Yksilön uskonnonvapauden (myös islamin) varmistaminen
  • Sharia-lain vastustaminen

Liike perustaa toimintansa länsimaisiin perusarvoihin, jotka ovat lähtöisin renessanssista, juutalaiskristillisestä perinteestä, humanismista, valistuksen ajatuksista, kansallismielisyydestä, liberalismista jne. Koska liike on sitoutunut kirkon ja valtion erillisyyteen, demokratiaan, sananvapauteen sekä miesten ja naisten tasa-arvoon, siihen voivat liittyä myös muut kuin ”valkoiseen rotuun” itsensä lukevat ihmiset ja sellaiset, jotka pitävät rotuun perustuvaa politikointia vastenmielisenä.

Tämä ei silti tee islamisoitumisen vastustamista poliittisesti korrektiksi eikä tee immuuniksi syytteiltä rasismista ja ksenofobiasta. Länsimaisten perusarvojen pohjalle rakennettua liikettä on kuitenkin vaikeampi horjuttaa vasemmiston perinteisillä keinoilla eli rasistikorteilla, vihjailuilla epämääräisistä kytköksistä ja demonisoinnilla kuin puhtaasti identiteettiin nojautuvaa puoluetta.

Kannattaako provosointi?

Hollantilainen liinatukka Geert Wilders on tullut tunnetuksi räväköistä lausunnoistaan, joissa hän mm. rinnastaa Koraanin Adolf Hitlerin Mein Kampf –teokseen. Wilders on edesmenneiden Van Goghin ja Fortuynin tavoin huolestunut maansa nopeasta islamisoitumisesta. Esikuviensa mukaisesti Wilders provosoi ja menee äärimmäisyyksiin.

Viime aikoina Wilders on mainostanut tulevaa Koraania käsittelevää elokuvaansa, jossa hänen väitetään tuhoavan kopion Koraanista. Euroopan parlamentissa vieraillut Syyrian suurmufti Ahmad Badr Al-Din Hassoun varoitti Hollantia:

Jos PVV-johtaja Wildersin Koraania käsittelevästä elokuvasta seuraa mellakoita, verenvuodatusta ja väkivaltaa, Wilders on vastuussa.

Tänä vuonna vietetään Euroopan kulttuurienvälisen dialogin vuotta, joten provokaatio ja sitä mahdollisesti seuraavat väkivaltaisuudet veisivät luonnollisesti uskottavuutta juhlavuodelta.

Brussels Journalin Thomas Landen epäilee kuitenkin, että provosointi voi lopulta kääntyä itseään vastaan. Jos Lähi-idässä asuvat ja työskentelevät hollantilaiset joutuvat kidnapatuiksi tai tapetuiksi, ihmiset voivat syyttää tästä Wildersiä, ja islamisoitumisen vastainen taistelu voi näin vaikeutua. Tanskalainen Jyllands Posten ei synnyttänyt Muhammad-pilakuvakriisiä tahallaan, vaan Lähi-itää kiertänyt Tanskassa asuva imaami sai sen aikaan lisäämällä sinänsä harmittoman oloisten pilakuvien joukkoon provosoivampia otoksia.

Wildersin elokuva voidaan sen sijaan tulkita tahalliseksi ärsyttämiseksi. Joka tapauksessa seuraavien viikkojen aikana kannattaa odottaa, millainen Wildersin elokuva lopulta on. Ainakaan Hollannin hallitus ei aio etukäteen estää sen julkaisua. Toisin kuin Landen, minä uskon ihmisten ymmärtävän, ketkä filmin julkaisua mahdollisesti seuraavasta väkivallasta oikeasti ovat vastuussa.

Lisäys: Lupamaksuvaroilla rahoitettu vihervasemmistolainen Yleisradio uutisoi Geert Wildersin tulevasta elokuvasta. Huomatkaa Wildersin Vapauspuolueen (PVV) edessä käytetty määre "äärioikeistolainen".

Ylen sivustolta löytyy myös toinen uutinen, jossa ruoditaan äärioikeiston silmitöntä pahuutta. (Hat tip: Reino)

Lisäys 2: Somalialaissyntyinen entinen hollantilaisparlamentaarikko Ayaan Hirsi Ali kommentoi oheisessa videossa Geert Wildersin vielä julkaisematonta elokuvaa (via Hot Air).

5 kommenttia:

IDA kirjoitti...

LGF:ssä ja GoV:ssa näyttää taas olevan vääntöä siitä miten eurooppalaisten puolueiden pitäisi toimia.

Näkemykseni on, että islamisaatiota ei missään tapauksessa pitäisi vastustaa amerikan suosituimpien "konservatiivien" tapaan.

He tekisivät paremmin, jos omistaisivat aikansa vaikka sen selittämiselle miksi Republikaaninen puolue tekee yhteistyötä tunnetun fasistin ja piinkovan rasistin Ron Paulin ja hänen kannattajiensa kanssa. Eurooppalaisena en mitenkään voi luottaa mihinkään selityksiin, koska en näe edes mitään yritystä siihen suuntaan, että GOP sanoutuisi selkeästi irti Paulista ja hänen kannattajistaan.

Sillä välin kannattaa merten takaa antaa kaikki tuki Demokraateille ;)

IDA kirjoitti...

"BNP:n jäsenyys on avoin brittiläistä tai eurooppalaista alkuperää oleville."

On vähän kaksipiippuinen juttu mitä ne tuolla tarkoittavat. Brittiläinen ei välttämättä merkitse mitään tai on ainakin hyvin laaja määritelmä. Monet saaren alkuperäisistä asukeistakaan ( en viitsi käyttää oikeaa termiä ;)) eivät miellä itseään briteiksi.

Jos he siis tarkoittavat skotteja, walesiläisiä jne...niin asiahan on ihan ok. Mitä esimerkiksi me suomalaisina tekisimme brittien kansallispuolueessa?

Briteissä on myös aina ollut imperialismin vastaisuutta, eikä kaikkia brittiläisiä voi mitenkään pitää vastuullisena epädemokraattisesti toteutetusta siirtomaiden kolonisaatiosta. BNP:n voi halutessaan nähdä jatkumona tuolle linjalle.

Amerikkalainen kärjistys valkoinen rotu vastaan muut rodut ei tässä oikein täydelleen päde.

Vasarahammer kirjoitti...

Ehkä ei päde amerikkalaiset kärjistykset. Jos seuraavan blogin tietoihin on uskominen, BNP:ssä on käynnissä kädenvääntöä puolueen linjasta:

http://enoughisenoughnick.blogspot.com/

Britanniassa ei nykyisellään ole kunnollista konservatiivipuoluetta ja UKIP on lähinnä euroskeptinen ja salaliittoteorioihin taipuvainen klubi.

Monet konservatiivit ovat moittineet BNP:n talouspoliittisia näkemyksiä sosialistisiksi.

Enkä minä ole ketään tässä moralisoimassa. Mielestäni tuo Cities against islamization -tyyli vain on parempi.

IDA kirjoitti...

"Enkä minä ole ketään tässä moralisoimassa. Mielestäni tuo Cities against islamization -tyyli vain on parempi."

Joo. Samaa mieltä.

Kuitenkin taustalla pitäisi olla myös puolueita tai järjestöjä, jotka pystyisivät vaikuttamaan parlamentissa.

En tarkoittanut, että moralisoisit vaan viittasin juuri tuohon amerikkalaiseen vääntöön. Ainakin LGF:n mukaan jokainen nationalistipuolue on rasistinen, koska se lähtee islamin vastustamisen lisäksi oman kansan edun ja itsenäisyyden ajamisesta.

Näkemys on amerikassa yleisempikin, mutta on aika huolestuttavaa, jos siitä tulee siellä konservatiivien näkemys.

Vasarahammer kirjoitti...

"Näkemys on amerikassa yleisempikin, mutta on aika huolestuttavaa, jos siitä tulee siellä konservatiivien näkemys."

Niin onkin, mutta uskon Siperian (tai tässä tapauksessa Meksikon) opettavan.