torstaina, huhtikuuta 22, 2021

Sensuuri on hyvää bisnestä


Tänään 22.4. julkaistiin  oikeusministeriön toimeksiannosta toteutettu raportti tekoälyn hyödyntämisestä vihapuheen torjunnassa. Oikeusministeriön sivuilla todetaan:

” Raportissa vihapuheella tarkoitetaan viestintää, jonka merkitys tai sävy on halventava, nöyryyttävä, uhkaava, vihamielinen, hyökkäävä tai epäinhimillistävä. Kohteena voivat olla henkilökohtaiset ominaisuudet kuten henkilön ikä, uskonto tai vakaumus tai tietty ihmisryhmä.”

Määritelmä on tyypillinen hatusta vedetty ja vasemmistoliberaalin ideologian mukainen. Tähän päivään mennessä vihapuheelle ei ole kyetty tarjoamaan sellaista määritelmää, jonka kaikki kykenisivät hyväksymään tai ymmärtämään. Sananvapauden kannattajan ja oikeistolaisen konservatiivin näkökulmasta vihapuhe on höttöinen käsite, joiden avulla vasemmistoliberaali kuvaa puhetta, josta hän ei pidä ja joka ei ole hänen edustamansa ideologian mukainen.

Yksikään, joka hakee toiminnalleen oikeutuksen ”vihapuheen” torjunnasta ei ole liikkeellä vilpittömin mielin vaan tavoittelee sellaista julkisen keskustelun kontrollia, joka ei kuulu vapaaseen yhteiskuntaan. Siksi jokaisella vapaan keskustelun kannattajalla on moraalinen velvollisuus vastustaa kaikkia yrityksiä kaventaa sananvapautta ”vihapuheen” torjuntaan vetoamalla.

Itse raportin tekoälyn hyödyntämisestä vihapuheen seurannassa  voi käydä lukemassa täältä.

Raportin lukeminen herättää ensimmäisenä kysymyksen, miten pitkälle nykyiset poliittiset päättäjät ja virkamiehet ovat valmiita menemään estääkseen vapaan kansalaismielipiteen pääsyn julkisuuteen. Vastauksena voi sanoa, että ainakaan toistaiseksi mitään rajaa ei ole tullut vastaan.

Pahimmat sensuroijat ja keskustelun tukahduttajat toimivat yleensä sananvapauden nimissä ja kuvittelevat tietävänsä, mitkä asiat kuuluvat sananvapauteen ja mitkä eivät. Lisäksi sananvapauteen liittyy aina ”sananvastuu”.

Ihmiset, jotka puhuvat noin, eivät yleensä ymmärrä, miten typeriltä ja samaan aikaan pelottavilta heidän käsityksensä kuulostavat. He eivät tunnu ymmärtävän, että heidän ajamansa tie vie meidät askel askeleelta kohti totalitarismia.

Raportin sisältö

Luonnollisesti raportti on saanut rahoitusta Euroopan Unionilta ja se on osa Euroopan Unionin ”Tiedolla vihaa vastaan” -hanketta. Oikeampi nimi sille olisi ”Sensuurilla kansalaismielipidettä vastaan”.

Raporttia varten haettiin hakurobotilla tai manuaalisesti (sivustoilla, jotka ovat estäneet hakurobotin käytön) vihapuheeksi tulkittavaa aineistoa. Menetelmä ei täysin perustunut ”tekoälyyn” vaan oli puoliautomaattinen eli koneen hakeman tekstin määritteli vihapuheeksi ihminen.

Vihapuheen määritelmää käsittelevässä osuudessa oli myös kohta, jossa määritettiin vihapuhe, joka kohdistuu tiettyihin henkilöihin ammattiroolin ulkopuolella henkilökohtaisiin ominaisuuksiin tai johonkin hänen edustamaansa ihmisryhmään. Ammattirooleihin oli listattu juuri ne ihmisryhmät, joiden ”suojelemiseksi” yritetään ns. ”maalittamista” saada rikosnimikkeeksi rikoslakiin, eli poliitikot, virkamiehet ja toimittajat. Tässä yhteydessä ei mitenkään otettu huomioon sitä, että näiden ammattinimikkeiden takana olevat ihmiset käyttävät usein merkittävää valtaa tavallisia kansalaisia kohtaan. Lisäksi tiettyjen ammattien arvostus on vuosien varrella alentunut. Näihin ammatteihin kuuluvat poliitikko, virkamies ja toimittaja, joita ylempänä arvostuksessa ovat esimerkiksi käytettyjen autojen kauppiaat.

Kaikkiaan raporttia varten käytiin läpi useita miljoonia suomenkielisiä viestejä niin keskustelupalstoilla kuin tekno-oligarkkien ylläpitämillä sosiaalisen median alustoilla.

Käytännön valinnoissa vihapuheeksi päätyivät varmimmin sellaiset viestit, joissa oli käytetty ihmisryhmistä alatyylistä ilmaisua kuten esimerkiksi ”neekeri”, ”hinttari” tai ”ählämi”.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan pyritty etsimään alatyylistä puhetta vaan pyrkimys oli löytää keino tunnistaa ”aito vihapuhe”.

Raportissa kerrotaan (sivu 28):

”Vihapuhe on huomattavasti harvinaisempaa ja vakavampaa kuin se epäasiallinen sisältö, jota nettipalvelujen tarjoajat usein poistavat sivustoiltaan. Harvinaisuutensa vuoksi vihapuhetta on tilastolliseen mallinnukseen pohjautuvan tekoälyn vaikeampi tunnistaa kuin yleisempää epäasiallista sisältöä.”

Tästä syystä tutkimuksessa käytettiin vihapuhetta helpommin paljastavaa Utopia AI Moderator -tekstianalytiikkajärjestelmää.

Tämä  kappale myös paljastaa, että tekoälyn tarkoituksena ei ole toimia moderaattorina vaan sensuroijana.

Useimmat toimivat keskustelupalstat tarvitsevat moderointia, jotta niillä pystyisi keskustelemaan järkevästi ilman, että erilaiset häiriköt kohtuuttomasti sabotoisivat keskustelua. Sen sijaan mikään keskustelupalsta tai edes sosiaalisen median alusta ei tarvitse ihmisten mielipiteisiin kohdistuvaa sensuuria.  Suomen hallitus ja Utopia AI Moderator -ohjelmiston kehittäjät kuitenkin pyrkivät tähän.

Poliittinen eliitti ja virkamiehistö on EU:n myötä etääntynyt tavallisista kansalaisista ja heidän pyrkimyksensä eivät enää herätä positiivista vastakaikua kansalaismielipiteessä. Poliitikkojen puheisiin ei luoteta, toimittajat keksivät valeuutisia ja virkamiehet simputtavat kansalaisia. Tämä kehitys on ollut käynnissä jo vuosikymmenien ajan.

Järjestelmän ratkaisu tähän on ollut viimeisen reilu kymmenen vuoden aikana pyrkimys tukkia ihmisten suut ja saada nämä hiljaiseksi esimerkiksi syyttämällä näitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kun nämä keinot eivät ole vähentäneet arvostelua, on haluttu uusia rikosnimikkeitä, joilla kansalaisia voisi saada tuomiolle. Tutkimus tekoälyn käytöstä vihapuheen torjunnassa on yksi lisätyökalu, jolla tätä kehitystä edistetään.

Tekstianalytiikkayritys nosteessa

Raportin tekoälyn käytöstä vihapuheen tunnistamiseksi oli tehnyt yritys nimeltä Utopia Analytics. Kyseinen vuonna 2014 perustettu yritys on tämän uutisen mukaan noussut muutamassa vuodessa startupista maailmaa valloittavaksi kasvuyritykseksi.

 Raportin päätekijä tekniikan tohtori Mari-Sanna Paukkeri on Utopia Analyticsin toimitusjohtaja.

Business Finlandin sivuilla julkaistu artikkeli ei puhu mitään ”vihapuheen” etsinnästä tekoälyn avulla eli sensuurista. Mari- Sanna Paukkeri toteaa:

” Käytännössä tuotteemme tehtävä on sama kuin järjestyksenvalvojilla fyysisessä maailmassa – valvoa ihmisten käyttäytymistä. Tuotteemme moderointilinjan määrittelee aina ihminen: tekoäly oppii ihmisen tekemistä päätöksistä esimerkkien avulla. Moderointilinjan määrittely on asiakkaamme tehtävä. Me tarjoamme työkalun, jolla sitä voi toteuttaa käytännössä hyvinkin suurilla volyymeilla”

Kuten raportista voi selkeästi lukea, kyse ei ole mistään varsinaisesta moderointityökalusta vaan sensurointiin soveltuvasta välineestä, jolle löytynee kysyntään niin perinteisesti autoritaarisista valtioista kuin kansalaisten kontrollia kasvattavista läntisistä demokratioista.

Sosiaalisen median merkityksen lisääntymisen myötä on kasvanut myös tarve kontrolloida sen sisältöä. Tällä kontrollilla voi tehdä rahaa. Tämän on huomannut myös perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén, joka  toimii Utopia Analyticsin johtokunnan puheenjohtajana.

Todellinen vihapuhepoliisi ei olekaan parodiapoliisi Keijo Kaarisade vaan oikea poliisi ja kansanedustaja Tom Packalén, joka on haistanut vihapuheessa mahdollisuuden ansaita rahaa.18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vihapuhe on helppo määritellä tarkasti : Kaikki joka millään tavoin kyseenalaistaa tai vastustaa mädäntynyttä vihreää stalinismia ja sen kätyreitä on vihapuhetta.
Aivan kaikki.

Anonyymi kirjoitti...

Lisättäköön vielä edelliseen että mikään,siis mikään mitä sanotaan ei automaattisesti ole vihapuhetta.Sanoma on täysin yhdentekevää - vain sanojan asema voi määritellä vihapuheen.
Esim. vain ja ainostaan valkoisia,vääräuskoisia lapsia joukkoraiskaava muslimi kirkumassa torilla että kaikkien persujen kurkut pitää viiltää auki EI ole vihapuhetta.Koskaan.
Jos persu sen sijaan ehdottaa samaa torilla muslimeista kyseessä on automaattisesti vihapuhe.
Punaiseen fasismiin ja sen sortotoimiin on aika vastata sen vaatimalla kovuudella tuo tosiasia mielessä pitäen.
Nyt on kolmas sortokausi.
On kysymys enää siitä milloin propagandalla aivopestyt ymmärtävät avata silmänsä ja todeta että näin on.

Vasarahammer kirjoitti...

Nimetön 1: "Kaikki joka millään tavoin kyseenalaistaa tai vastustaa mädäntynyttä vihreää stalinismia ja sen kätyreitä on vihapuhetta."

Ei ihan kaikki vaan se osa, jossa vihervasemmiston pyhät lehmät eli erilaiset identiteettivähemmistöt asetetaan kyseenalaisiksi.

Nimetön 2: " vain sanojan asema voi määritellä vihapuheen.
Esim. vain ja ainostaan valkoisia,vääräuskoisia lapsia joukkoraiskaava muslimi kirkumassa torilla että kaikkien persujen kurkut pitää viiltää auki EI ole vihapuhetta.Koskaan."

Sanojan uhripositio verrattuna sanomisen kohteeseen määrittää, onko kyseessä vihapuhe vai ei.

Uhripositiota ei ole kirjattu lakiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai uskonrauhan rikkomista koskevaan lakiin. Käytännössä se on kuitenkin siellä eli laki ei ole kaikille sama. Jos uhripositio kirjattaisiin lakiin, kuten kuuluisi tehdä, ihmiset eivät välttämättä suhtautuisi myönteisesti tuollaiseen lakiin ja se olisi lisäksi länsimaisten oikeusperiaatteiden vastainen avoimen rasistinen laki.

KKi kirjoitti...

"
On kysymys enää siitä milloin propagandalla aivopestyt ymmärtävät avata silmänsä ja todeta että näin on.
"
Onhan tuota ihmetelty täällä blogistaniassa semmosen parikytävuotta. Minäpä luulen, ettei simmut aukea, eikä kapinaa synny koskaan.
Ei ainakaan niin kauan kuin keskikaljaa ja tositeeveetä piisaa.

Ei ihmisiä kansallisuudet, eikä sananvapaudet kiinnosta niin kauan kuin voi seurata teinien panemista temppareissa.

Joppos123 kirjoitti...

Pitää myös muistaa, että Harakka valmistelee kaikessa hiljaisuudessa ihan ikiomaa "Putinmediaa".
Verovaroin on tarkoitus tukea hallitukselle uskollista "vastuullista mediaa" ja sen vastuullisuuden määrittelevät hallitus ja media itse.
Kun yhdistetään sensuuri, oikeuslaitos ja hallituksen talutusnuorassa oleva media niin ollaankin valtava askel lähempänä diktatuuria.
Aikana ennen nettiä sodissa ja vallankaappauksissa vallattiin ensimmäisenä kohdemaan radio-ja tv-asemat, nyt se ei enää riitä.
Kaikenlainen mädätys etenee vauhdilla kaikissa instituutioissa ja se yrittää puskea myös organisaatioon jota itse edustan.
On kaikenmaailman paskanhiertämistä "vihreästä siirtymästä", sukupuolineutraalista asepalveluksesta ja muusta sonnasta mitä vanhemman virkamiehen verenpaine ei vaan kestä. Käymme viivytystaistelua monella rintamalla siihen asti kunnes vihervasemmisto paiskataan ikuiseen oppositioon.
Toivottavasti heidän valtakaudestaan ei jää liian paljon korjattavaa.

J. Jörgensen kirjoitti...

Sitä mennään taas tuommosten tekoälysovellusten värkkäämisen kanssa ihanasti peppu edellä puuhun. Ensin pitäisi aivan ehdottomasti saada aikaiseksi ja yhteisesti hyväksytyksi se lainsäädäntöön käyvä määritelmä ja tunnusmerkit vihapuheelle. Ehkei se ole helppoa, mutta ei kai se mahdotontakaan voi olla. Vasta sitten kun määritelmä on käytettävissä, kannattaa ryhtyä miettimään miten määritelmää ja tunnusmerkkejä vastaavia ilmaisuja on syytä hakea. Tuota OM:n raportin määritelmää ei tietysti ole tarkoitettukaan yleisesti käytettäväksi, vaan " vihapuheella tarkoitetaan...". Toivoisi kyllä, että alan ministeriössä olisi ollut enemmän yritystä tai paneutumista asiaan, mutta edes jotenkin yli matalasta kohdasta...

Catilina kirjoitti...

Tiesittekö, että myös "jogger" on nykyään kielletty sana. Se toi minulle bannin historum.com sivustolla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Todellisuus lähestyy päivä päivältä Orwellia. Ja tuo firman nimi ”Utopia Analytics” on kyllä oikeastaan aika hyytävä. Kertoohan historia oikein mainiosti että mitä utopistit saavat aikaiseksi. Huomiosi pohjalta herää myös kysymys että mitä hittoa Packalén oikeastaan persuissa tekee.

Pauli Vahtera kirjoitti...

Piti kirjoittaa kommentti tälle sivulle, mutta siitä tulikin oma blogi. Kiitos innostukseesta

https://www.vahtera.blog/post/orwellin-1984-toteutuu-tekoälyn-avulla

Anonyymi kirjoitti...


Tervehdys vasara ja kumppanit.

Roskamediassa ihmetellään kirkkain? silmin kun nuoriso voikin pahoin yhtäkkiä.
Ei tietenkään juolahda mieleen että saastanlevitys tarttuu erityisesti arvostelukyvyttömiin nuoriin.

Yksi lääke olisi kehittää myös sensuuri mädättävälle roskamedialle.
Muutama aihe joihin pitäisi puuttua:

- vihervassarilesbojen kylvämä ilmastoahdistus.
- sukupuolisuus-käsitteen mielisairas hämmentäminen.
- yliopistojen politisoituminen.
- oikeuslaitoksen politisoituminen
- mielisairas seksuaalivalistus jo alakouluissa.
- poliisijohdon rapauttaminen.
- vähämielisten maahantunkeutujien kutsuminen "siirtolaisiksi" aivan kuin se olisi
joku normi.
- kristinuskon arvojen tietoinen häpäisy,piispoja myöten.
- poliitisen opposition demonisointi jo alakouluissa.

Noin ensialkuun...


Rgds; Gowdy-Wink

Vasarahammer kirjoitti...

Kki: "Ei ihmisiä kansallisuudet, eikä sananvapaudet kiinnosta niin kauan kuin voi seurata teinien panemista temppareissa."

Kyllä nykyinen keski-ikäisten sukupolvi saa syyttää itseään siitä, mihin suuntaan maa on kehittynyt. Ylipolitisoituneen 1970-luvun jälkeen mentiin toiseen äärimmäisyyteen eli välinpitämättömyyteen, jonka aikana politiikka jätettiin pyrkyreille ja vasemmistolaisille hörhöille ja kansalaistoiminta valtion nänniä imeville syöttiläille.

Silti, kun katsoo tätä videota, tavallisetkin ihmiset alkavat ymmärtää, että meiltä ollaan viemässä kaikkia perusoikeuksia.

https://youtu.be/YZJ2ed_8_WI

Vasarahammer kirjoitti...

Joppos123: "Pitää myös muistaa, että Harakka valmistelee kaikessa hiljaisuudessa ihan ikiomaa "Putinmediaa".
Verovaroin on tarkoitus tukea hallitukselle uskollista "vastuullista mediaa" ja sen vastuullisuuden määrittelevät hallitus ja media itse."

Voihan sitä verovaroilla tehdä mediaa mutta se ei takaa, että yleisöä kiinnostaa. Veikkaisin, että aika moni on jo sulkenut Ylen kanavat eikä nuoremmat sukupolvet ole koskaan sinne löytäneetkään.

Mediaa tuetaan, koska valtamedia on vasemmiston tärkein tukija. Myös Kanadassa ja Ruotsissa mediaa tuetaan verovaroista.Bogreol kirjoitti...

Miksi ne vihapuheet etsittiin juuri Ylilauta- tai Hommaforum-alustoilta, vaikuttaa rakenteelliselta enemmistöä vainoavalta ideologialta. Diversiteetti on erityisessä suojeluksessa, ja vihapuhetta saa laukoa vähemmistöjen omilla vierakielisillä tai kotimaisia kieliä käyttävillä alustoilla miten paljon tahansa. Hinta diversiteetistä on sensuuri, ja sensuurilla luodaan utooppista ihanneyhteiskuntaa, vaikka pitäisi olla jo selvillä, ettei maahanmuutto vierakulttuureista johda utopiaan vaan dystopiaan ja totalitarismiin.

Vasarahammer kirjoitti...

Pauli Vahtera: "Piti kirjoittaa kommentti tälle sivulle, mutta siitä tulikin oma blogi. Kiitos innostukseesta"

Kiitos itsellesi. Pauli kertoo blogissaan, miten paljon valtio on tilannut Utopia Analyticsilta palveluita.

https://www.vahtera.blog/post/orwellin-1984-toteutuu-teko%C3%A4lyn-avulla

Vasarahammer kirjoitti...


Catilina: " "jogger" on nykyään kielletty sana"

Enpä olisi uskonut, että hölkkääjää tarkoittava sana muuttuu poliittisesti epäkorrektiksi.

Yrjöperskeles: " Huomiosi pohjalta herää myös kysymys että mitä hittoa Packalén oikeastaan persuissa tekee."

Eipä mitään luultavasti mutta ei myöskään vahingoita puoluetta riittävästi, jotta hänet erotettaisiin eduskuntaryhmästä. Ei liene riidanhaluinen tyyppi.

Vasarahammer kirjoitti...

Gowdy-wink: "Roskamediassa ihmetellään kirkkain? silmin kun nuoriso voikin pahoin yhtäkkiä.
Ei tietenkään juolahda mieleen että saastanlevitys tarttuu erityisesti arvostelukyvyttömiin nuoriin."

Ei tietysti. Ilmassto- ja suvaitsevaisuuskultti on uskonnon korvaava järjestelmä. Ei tarjoa pelastusta eikä vahvaa perustaa elämälle kuten kristinusko mutta jonkinlaisen merkityksellisyyden tunteen kuitenkin.

DuPont kirjoitti...

Kiitokset Vasaralle ja myös Pauli Vahteralle hyvistä kirjotuksista. Toivon sydämestäni, että saatte kirjoittaa myös synkässä tulevaisuudessamme.

En ole siitä varma. Niin pelottavia ovat nuo hankkeet vihervasemmalta. Mutta onko muuta vaihtoehtoa, kuin pitää itse enemmän ääntä, muuten nuo eivät peräänny. He ovat valmiita jyräämään Lokat, Halla-ahot, Vasarahammerit, Ykät, Hamilot, Wiikit ja Vahterat jne., jos heille tilaa annetaan.

Heidän näkemyksisiään tulee kyseenalaistaa ja ehkä naurunalaistaakin, kun syytä joskus on. Keisarin vaatteet...

Pelkään vaan, että suomessakin sananvapauskeskustelusta tulee pian entistä rumempaa, yritystä noilla tosiaan on.

Vasarahammer kirjoitti...

DuPont: "En ole siitä varma. Niin pelottavia ovat nuo hankkeet vihervasemmalta. Mutta onko muuta vaihtoehtoa, kuin pitää itse enemmän ääntä, muuten nuo eivät peräänny. He ovat valmiita jyräämään Lokat, Halla-ahot, Vasarahammerit, Ykät, Hamilot, Wiikit ja Vahterat jne., jos heille tilaa annetaan. "

Itse uskon, että järjestelmä hyökkää vain riittävän korkean profiilin omaavien kimppuun. Pienet kalat saavat jäädä lampeen uimaan.