torstaina, lokakuuta 27, 2016

Tunteilla manipulointia


Vuosi sitten alkaneen turvapaikanhakijoiden vyöryn käynnisti Turkin rannikolle hukkunut pikkulapsi Alan Kurdi. Hänen kuviaan näytettiin kaikissa medioissa, mikä sai aikaan valtaisan tunnekuohun. Sen alle jäi se tosiasia, että ylivoimainen valtaosa Eurooppaan tunkeutuneista oli aikuisia miehiä.

Missään tämä ei näy paremmin kuin Ranskan Calaisin pahamaineisessa ”Viidakoksi” ristityssä leirissä, jossa tuhannet Eurooppaan päässeet muslimit ja afrikkalaiset odottavat mahdollisuutta siirtyä laittomasti Britanniaan.

Empatiaa

Kun Britannia ja Ranska yhdessä sopivat Calaisin leirin tyhjentämisestä, massojen manipulointiin tarvittiin taas tunnetta. Sitä tarjosi parhaat päivänsä jo nähnyt pop-tähti Lily Allen, joka pyysi Calaisin leirissä asuneelta teinipojalta anteeksi oman maansa puolesta sitä, mitä poika on joutunut kestämään, ja purskahti sen jälkeen itkuun.

Koska Lily Allen kuuluu ns. hyviin ihmisiin, kukaan (paitsi rasistit) ei asettanut kyseenalaiseksi pop-tähden oikeutta pyytää anteeksi koko Britannian puolesta. Häntä ei ole äänestetty poliittiseen luottamustehtävään ja hän on ansioitunut lähinnä vain musiikin puolella. Allen liikuttui 13-vuotiaaksi itseään väittävän afgaanipojan tarinasta kyyneliin asti, vaikka tarinan todenperäisyydestä ei ole mitään varmuutta eli kyseessä voi olla ns. kurpitsavaunutarina.

Lisäksi ei ole Britannian vika, että nuoret muslimiehet viettävät aikaansa Calaisin leirillä. Nämä miehet ovat itse valinneet kohtalonsa tavoitellessaan huoletonta loppuelämää brittiläisen veronmaksajan kustannuksella itselleen ja myöhemmin maahan tuleville sukulaisilleen.

Ranska taas ei ole mikään kehitysmaa vaan moderni eurooppalainen yhteiskunta, joka kyllä pystyisi järjestämään leirin asukeille paremmat oltavat, jos tahtoa löytyisi. Sitä taas ei löydy, koska Ranska haluaa mieluummin siirtää vastuun leirin asukkaista kanaalin takaiselle naapurilleen eikä halua, että ”Viidakon” asukkaat hakisivat turvapaikkaa Ranskasta.

Partalapsia Britanniaan

Hieman ennen Allenin itkeskelyä Britannian sisäministeri Amber Rudd ilmoitti Britannian ottavan vastaan alaikäisiä Calaisin leiriltä ja kehotti Ranskaa nopeuttamaan prosessia. Pariisi puolestaan ilmoitti, että leiri suljetaan piakkoin.

Pian alaikäisiä alkoikin saapua vastaanottokeskukseen. Mikään suuri yllätys ei ollut se, että suuri osa tulijoista näytti aikuisilta miehiltä. Daily Mail kirjoitti:

”Lapsiksi itseään väittävät maahantulijat peittivät kasvonsa vihreään huopaan saapuessaan eilen Britannian anomaan turvapaikkaa, mikä herätti epäilyksiä, että jotkut valehtelivat ikänsä.”

Lehtijutussa on myös kuva sinisessä hupparissa kävelevästä, lähes nelikymppiseltä näyttävästä miehestä, jota avustusjärjestöt aluksi väittivät pakolaislasten tulkiksi. Myöhemmin kävi ilmi, että mies ei ollut tulkki vaan valehteli ikänsä.

Lily Allen kyyneliä tarvittiin peittämään se ikävä tosiasia, että suurin osa Britannian vastaanottamista turvapaikanhakijoista ei ole alaikäisiä vaan aikuisia miehiä. Allenin kyyneleet eivät kuitenkaan riittäneet, vaan turvapaikanhakijoiden saapumispaikalle Lontooseen oli pystytetty verho, jota kutsuttiin ”Croydonin poimutetuksi verhoksi” ja jonka tarkoituksena oli estää lehtimiehiä kuvaamasta tulijoita.

Aiemmin käsite partalapsi (skäggbarn) on tullut tutuksi Ruotsista, joka ei ole tehnyt alaikäisiksi itseään väittäneille tulijoille ikätestejä. Hyvien ihmisten mielestä ikätestit olisivat loukkaavia. Siksi aikuisia turvapaikanhakijoita sijoitetaan kouluihin ruotsalaislasten kanssa. Tämä taas johtaa tahattomaan komiikkaan, kun valtamedia ja viranomaiset joutuvat teeskentelemään, että aikuiset miehet ovat oikeasti lapsia. Ne, joiden mielestä keisarilla ei ole vaatteita ja uskaltavat myös sanoa sen ääneen, joutuvat nimittelyn ja moralisoinnin kohteeksi.

Ritari valkoisella ratsullaan

Luonnollisesti kaikki eivät olleet vaikuttuneita Lily Allenin kyynelistä vaan rohkenivat antaa negatiivista palautetta. Edes Allenin uhriutuminen ei auttanut, joten avuksi tarvittiin ritari valkoisella ratsullaan, joka pelasti Allenin vihapuheelta ja haukkui arvostelijat rasisteiksi.

Ritarin roolin otti itselleen entinen jalkapalloilija ja nykyinen tv-kommentaattori Gary Lineker, joka twiittasi:

”Tapa, jolla jotkut kohtelevat näitä nuoria pakolaisia, on hävyttömän rasistinen ja täysin sydämetön. Mitä maallemme on tapahtumassa?”

Joku voisi kysyä, mikä oikeus entisellä jalkapalloilijalla ja nykyisinkin hyvin tienaavalla ”punditilla” on nostaa itsensä muiden yläpuolelle ja ryhtyä tuomariksi. Näin moni tekikin ja kysyi, millä oikeudella Linekerin kaltaiset miljonäärijulkkikset kertovat briteille, mitä heidän pitäisi tehdä.

Konservatiivien kansanedustaja David Davies puolestaan vaati tulijoille ikätestejä ja totesi:

”Avustusjärjestöjen mukaan nuoret lapset tarvitsevat apuamme toisin kuin ne tänne saapuvat vantterat nuoret aikuiset.”

Valheella on tarkoituksensa

Turvapaikanhakijoiden vastaanotto on kokonaisuudessaan rakennettu valheen päälle. Käytännössä siitä on muodostunut taloudellisen siirtolaisuuden väylä niille, joita kukaan järkevää maahanmuuttopolitiikkaa harjoittava valtio ei ikinä hyväksyisi asukkaikseen.

Valheen pönkittämiseen tarvitaan manipulointia. Tätä taas edustaa niin Lily Allenin kyynelet, Gary Linekerin omahyväinen moralisointi kuin viranomaisten harjoittama peittely. Britannia on kuitenkin huono paikka tällaiselle, koska siellä mediasta löytyy myös niitä, jotka naureskelevat partalapsille eivätkä tee Allenin ja Linekerin kaltaisista narsistisista julkkiksista pyhimyksiä.

Suomessa Allen ja Lineker olisi jo kanonisoitu valtamedian yksiäänisellä ylistyksellä eikä vastaväitteille olisi annettu palstatilaa tai tv-aikaa. Voi olla, että heidän tuekseen olisi jo järjestetty Meillä on unelma- tai Peli poikki -mielenosoitus.

Sentimentaalisuuden alle nimittäin jää kokonaan Calaisin asukkaiden vuosikaudet jatkunut turvattomuus, jota lähellä sijainnut ”Viidakko” on aiheuttanut. Leirin purkaminen, jos se nyt tällä kertaa onnistuu, olisi helpotus paikallisten asukkaiden lisäksi myös rekkakuskeille, jotka kulkevat Calaisista autolautalla Britanniaan. Helpotusta lisää myös tien suojaksi rakennettava muuri, jonka toivotaan pitävän rekkoihin pyrkivät salamatkustajat loitolla.

Brittiläisestä näkökulmasta Calaisin leiri ei kuulu heille vaan se on näyttö Euroopan Unionin suuren unelman eli Schengenin alueen epäonnistumisesta. Kun EU ei pysty valvomaan ulkorajojaan ja rajaviranomaiset pyörittävät Välimerellä lähinnä meritaksipalvelua, uusia tulijoita tulee jatkuvasti lisää. Britannia teki aikanaan oikein, kun se jäi pois Schengenin sopimuksesta. Luultavasti Calaisin leirillä oli oma merkityksensä, kun enemmistö briteistä äänesti EU:sta eroamisen puolesta.

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Lienet käynyt Neuvostoliitossa ja nähnyt reaalisosialismin. Suomi muistuttaa niin paljon sitä, että on vaikea uskoa todeksi. Partalapset ovat meidän vastineemme niille reaalisosialismin maalauksille ja patsaille, joissa lihaksikkaat miehet ja hulmuavahiuksiset naiset kädet pystyssä kantoivat sosialismin soihtua nyrkeissään. Nimestään huolimatta realismi oli niistä yhtä kaukana kuin oman aikamme valokuvat hätää kärsivistä pakolaisista.

Sametti kirjoitti...

Ihan käsittämätön meininki. Olen ollut jonkin aikaa Aasiassa ja katsonut vähän toisenlaista menoa. Ihan suu auki saa aina lueskella kotimaan kuulumisia.

Vasarahammer kirjoitti...

Kyllä suvaitsevainen julkinen häpäisy rasisti- ja natsikortteineen muistuttaa enemmän Kiinan kulttuurivallankumousta kuin Neuvostoliittoa.

"...reaalisosialismin maalauksille ja patsaille, joissa lihaksikkaat miehet ja hulmuavahiuksiset naiset kädet pystyssä kantoivat sosialismin soihtua nyrkeissään."

Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan valtiollisessa estetiikassa oli paljon yhteistä