perjantaina, toukokuuta 04, 2007

Halveksittava niljainen viemärirotta

Tässä kirjoituksessa en käsittele eläinkunnan ilmiöitä muutoin kuin allegorisesti. Tarkoituksena on valottaa vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalaisen toimintaa. Puumalainen on mielestäni halveksittava, niljainen viemärirotta.

Puumalaisen työn tärkeyttä voidaan arvioida tarkastelemalla hänen aiempia tekojaan. Hän oli vastuussa Tatu Vanhasta kohtaan käydystä oikeusjutusta, jossa Vanhanen oli syytteessä tutkimuksistaan rotujen välisistä älykkyyseroista. Vanhasen tapausta on kommentoitu paremmin täällä. Jutusta voi päätellä, miten paljon vähemmistövaltuutettu Puumalainen kunnioittaa tieteen vapautta.

Myöhemmin Puumalainen on keskittynyt makeisrasioihin ja lakritsien käärepapereihin. Fazerin lakujupakkaa hän kommentoi oheisessa videopätkässä. Ilman nopeutetusta kuvasta johtuvaa pikkuoravamaista ääntäkin kommenteista voi päätellä, että puhujalla ei ole ns. kaikki kotona.

Puumalainen ei ole surkuhupaisasta toiminnastaan huolimatta (tai ehkä juuri sen ansiosta) saanut kovin suurta kritiikkiä osakseen valtamediassa. Tämä johtuu siitä, että kyse ei ole ollut erityisen merkittävistä asioista. Vain harva jaksaa tuohtua karkkipapereista ja Tatu Vanhasen tapauksestakin teki lähinnä merkittävän se, että kyseessä oli pääministerin isä.

Videolinkin takana tulee paljastetuksi syykin, miksi Puumalainen sai karkkipaperijihadinsa aikana puuhastella varsin rauhassa. Hän väistää ovelasti kritiikin omaa suhteellisuudentajun puutettaan kohtaan kyseenalaistamalla arvostelijoiden motiivit. Koska kyse ei ole merkittävästä asiasta ja Puumalainen on ilmeisen tosissaan, harva pääkirjoittaja viitsii jatkaa enempää asian vatvomista. Maailmassa on tärkeämpiäkin juttuja meneillään.

Puumalainen saa siis jatkaa temmeltämistään, koska kukaan ei nouse vastustamaan sitä, kuten Jussi Halla-aho toteaa kirjoituksessaan Syitä hulluuden voittokulkuun. Puumalaiselle karkkipaperit eivät kuitenkaan riitä. Viime viikolla hän teki Espoon Poliisille tutkintapyynnön bloggaaja Mikko Ellilän kirjoituksista.

Viemärirotta iskee jälleen

Tälläkään kertaa kyse on näennäisesti merkityksettömästä asiasta. Mikko Ellilän blogi on yksityisen henkilön ylläpitämä ja kyseinen henkilö kirjoittaa omalla nimellään. Juuri kukaan harvalukuisen suomalaisia blogeja seuraavan yleisön ulkopuolella ei ole koskaan kuullutkaan Mikko Ellilästä. Tämä tekee hänestä helpon saaliin virkaintoiselle ja oman valtansa sokaisemalle Puumalaiselle.

Samalla Puumalainen on kuitenkin tehnyt elämänsä suurimman virheen, joka takaa hänen paikkansa suomalaisen internetin lyhyessä mutta kunniattomassa historiassa. Hän hyökkää sananvapautta vastaan pyrkimällä sensuroimaan Ellilän kirjoituksia. Hän ei kuitenkaan pysty poistattamaan tekstejä palvelimelta, koska palvelin sijaitsee Suomen rajojen ulkopuolella. Lisäksi sivuston ylläpitäjä on ilmoittanut, että hän ei poista kirjoituksia ilman australialaisen oikeuden päätöstä. Puumalainen tuskin lähtee tuhlaamaan veronmaksajan rahoja enempää lähtemällä käräjöimään maapallon toiselle puolelle. Sen sijaan hän tekee tutkintapyynnön Ellilän kirjoituksista ja siitä, rikkovatko ne rikoslain 11. luvun 8. pykälässä määritettyä kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Puumalainen perustaa tutkintapyyntönsä tähän kirjoitukseen, jossa Ellilä kertoo oman käsityksensä kulttuurien välisistä eroista. Korostan tässä tapauksessa, että kenenkään ei tarvitse pitää kyseisen kirjoituksen sisällöstä tai olla samaa mieltä sen kanssa. Kyse onkin siitä, onko kirjoituksen julkaisu rikos aiemmin mainitun rikoslain pykälän mukaan.

Kyseistä pykälää vahvempi on nimittäin sananvapaus, joka on taattu Suomen perustuslain 12. pykälässä. Näin ainakin itse maallikkona kuvittelen. Lisäksi Puumalaisen toimintaa leimaa virkaintoisuus ja vakava suhteellisuudentajun puute sekä hänen aiempien toimiensa (esim. karkkipaperijihad) että sen tosiasian perusteella, että kirjoituksen takana on suuren yleisön silmissä tuntematon vähän yli parikymppinen opintotuella elävä nuorukainen (tai ainakin näin olen ollut itse ymmärtävinäni).

Minua viemärirotta-Puumalaisen toiminta loukkaa sekä veronmaksajana että kansalaisena. Veronmaksajana en halua, että verorahoja tuhlataan hyödyttömään taisteluun tuulimyllyjä vastaan. Kansalaisena minä olen närkästynyt virkamiehen vähäisestä kunnioituksesta kansalaisen perusoikeudeksi luettavaa sananvapautta kohtaan. Minusta olisi oikeutettua tehdä kantelu vähemmistövaltuutetun toimista ja esittää hänen erottamistaan.

Valtamedia juhlii sananvapautta

Ironisesti torstaina 3.5. vietettiin sananvapauden päivää. Tämä sai lehdet innostuneesti kertomaan tästä valtion alamaisille. Helsingin sanomien toimittaja Maija Aalto kirjoitti tästä oikein kirjoituksen blogiinsa tai ”clogiin” (Corporate blog), joiksi valtamedian palkallisten toimittajien ylläpitämiä blogeja suuressa maailmassa kutsutaan.

HS on muuten tunnettu siitä, että se sensuroi varsin mielivaltaisesti kirjoittajien jättämiä kommentteja internet-sivustoltaan. Tähän HS:llä on sivuston omistajana täysi oikeus, vaikka se vähentääkin sananvapaudella hurskastelun uskottavuutta. Itsekin tekisin niin, jos minulla olisi kommentteja, joita sensuroida.

Valtamedia siis onnittelee itseään Suomen erinomaisesta sananvapauden tilasta, mutta samaan aikaan yksityinen blogikirjoittaja on menossa poliisikuulusteluun valtion virkamiehen tekemän tutkintapyynnön johdosta.

Miten viemärirotan käy?

Bloginimimerkki Laiva on täynnä on kirjoituksessaan jo ehtinyt arvioimaan viemärirotan seuraavia toimia. Hänen mukaansa Puumalainen a) jatkaa kampanjaansa pahoja väärintekijöitä vastaan b) vaatii suurempia sakkoja ”rikollisille” c) käynnistää internetin sensurointikampanjan. Olen taipuvainen uskomaan tähän skenaarioon, koska Puumalainen on lehtilausunnoissaan ja hallitusohjelmaan kirjatussa liitteessä vaatinut tiukkaa puuttumista ”nettirasismiin” ja halunnut, että toimenpiteissä otetaan mallia lapsipornon vastaiseen taisteluun käytetyistä keinoista.

Jos viemärirotta onnistuu, kiihotuksesta kansanryhmää vastaan jaetaan jatkossa kovempia tuomioita. Lisäksi on mahdollista, että nettioperaattorit joutuvat estämään pääsyn sivustoille, joissa kirjoitetaan kiihottavasti. Samanlaista nettisensuuria harjoitetaan nykyisin mm. islamilaisissa maissa ja Kiinassa. Hyvässä seurassa siis ollaan.

Näin voi käydä, vaikka viemärirotan tutkintapyyntö ei johtaisikaan tuomioon. Luotan sen verran suomalaiseen oikeusjärjestelmään, että en usko ihan minkä tahansa järjettömän tutkintapyynnön johtavan tuomioon. Jos tuomio tulee, viemärirotta todennäköisesti innostuu vaatimaan tiukempaa lainsäädäntöä rasismin kitkemiseksi.

Itse uskon, että viemärirotta saa vielä pitkään jatkaa touhujaan tieteen- ja sananvapautta vastaan. Yksikään kunnianhimoinen poliitikko ei Mikko Ellilän takia halua leimautua rasismin puolustajaksi. Lisäksi kunnianhimoinen ja aikaansaava virkamies ylennetään varmasti jossain vaiheessa. Toivoa vain sopii, ettei hän seuraavassa tehtävässään saa suhteellisuudentajun puutteellaan yhtä paljon vahinkoa aikaiseksi. Mikko Ellilä saanee kirjoituksistaan pienet sakot ja joutuu poistamaan kirjoituksensa tai itkemään ja poistamaan.

Viemärirotan seuraavat tehtävät

Jutun lopuksi ehdotan viemärirotalle puuttumista seuraaviin vakaviin epäkohtiin. Disneyn piirroselokuvassa Basil Hiiri Mestarietsivä päähenkilö Basil lausuu professori Ratiganille: ”Olet halveksittava niljainen viemärirotta” tai jotakin sinne päin. Kyseinen lause on jopa elokuvan trailerissa.

Mielestäni lause rohkaisee elokuvan katsojia syrjimään toisia ulkomuodon perusteella. Professori Ratigan on elokuvassa isokokoinen hiiri, jota kohtaan päähenkilö Basil tuntee ylemmyyttä pelkän ulkoisen olemuksen perusteella, vaikka Ratigan on korkeasti koulutettu professori. Lapsille opetetaan näin syrjiviä ja rasistisia asenteita. Lisäksi Ratiganin voi olettaa nuoruudessaan joutuneen kokemaan syrjintää suuren kokonsa takia, mikä selittää hänen ajautumisensa rikollisen uralle. Basil on elokuvassa sankari, joten hänen ei pitäisi moisia ilmaisuja käyttää ulkoisesti erilaista lajitoveriaan kohtaan. Ehdotan, että vaaditte kohtauksen saksimista pois DVD:llä levitetyistä julkaisuista tai elokuvan myynnin kieltämistä Suomessa uhkasakon uhalla.

Taiteilija Juice Leskinen on julkaissut Ajan Henki –levyllään kappaleen Mussoliini Perusdiini. Siinä on mm. seuraavia lauseita

Minä olen maailman vallesman (one and only Mr. Big)
Aatu on überallesman (jotain sekavaa saksankielistä juttua)

Neekerit on rumia, niillä on huulet kumia, ne polttaa oopiumia (nirri pois).

Kappaleen sanoituksessa esitetään fasistiset diktaattorit Hitler ja Mussolini ikään kuin humoristisina hahmoina. Tämä on omiaan viemään huomiota pois heidän teoistaan, jotka johtivat miljoonien ihmisten kuolemaan. Myös diktaattorien kansanryhmiin kohdistama vaino esitetään laulussa hauskana asiana. Koska kappaleen sanoittaja Juhani Leskistä ei tämän kuoleman takia voi saattaa edesvastuuseen rasistisesta lyriikastaan, ehdotan, että a) kiellätte Ajan Henki –albumin myynnin tai b) pakotatte levy-yhtiön poistamaan selvästi rasistisen kappaleen levyltä ennen uusintajulkaisua, uhkasakon uhalla tietenkin c) kaupoissa jo olevat Ajan Henki -levyt poistetaan jakelusta.

Koska te Mikko Puumalainen olette osoittanut aiemminkin puuttuvanne tärkeisiin asioihin, oletan, että korjaatte nämä kaksi vääryyttä, kunhan kiireiltänne ehditte.

4 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Tuo loppu oli varmaan ironiaa, mutta...

Omasta kirjastostani ei enää löydy Taiteilija Professori Kari "suomalaista syntyperää olevan" pilapiirroksia...

Kannattaa varmaan ottaa Juicesta MP3 kopio jos aikoo sitä vielä vanhana kuunnella.

Vasarahammer kirjoitti...

Karin viimeiset piirrokset julkaistaan samizdatina joskus kymmenen vuoden päästä Eurabia-Suomessa.

Toivoisin, että Juice olisi vielä hengissä ja täysissä voimissa. Hän varmasti olisi oiva henkilö luonnehtimaan vähemmistövaltuutettu Puumalaisen toimintaa.

Kehotan todellakin ottamaan Ajan Henki -albumin talteen, ennen kuin Puolueen poliisi tulee sen takavarikoimaan.

Loppu oli ironiaa, mutta Puumalaisen tapauksessa sekään ei naurata. Todellisuus on niin absurdia, että se ei naurata, vaan samanaikaisesti itkettää ja pelottaa.

IDA kirjoitti...

Itse asiahan on juuri kuten sanot.

Tatu Vanhasta vastaan ei kuitenkaan saatu aikaiseksi oikeusjuttua vaan Puumalainen siinäkin elvisteli tutkintapyynnöllään.

Poliisi näki silloin aika nopeasti, että syytekynnys ei ylity eikä asiaa muistaakseni viety edes syyttäjälle.

Vasarahammer kirjoitti...

Tatu Vanhasen jutussa merkittävintä taisi olla pääministeri Vanhasen julkinen irtisanoutuminen isänsä ajatuksista. Täten hän vältti Puumalaisen perusteettoman tutkintapyynnön tuoman moraalisen tuomion.

Onko meidän kiittäminen pääministerin munattomuutta Puumalaisen yhä jatkuvasta sodasta Suomen kansalaisia vastaan?