sunnuntaina, syyskuuta 04, 2022

Jokerien KHL-aika hyödytti suomalaista jääkiekkoa

 

Helsingin Jokerit Primary Logo - Kontinental Hockey League (KHL ...Tämä kirjoitus ei ole perusluonteeltaan poliittinen, vaikka se sijoittuu poliittisen kontekstiin kuten melkein kaikki asiat nykyisin.

Äskettäin jääkiekon Liiga eväsi Helsingin Jokereilta liigalisenssin. Tämä syöksi maineikkaan seuran tyhjyyteen ainakin seuraavaksi kaudeksi ja vaarantaa jopa seuran olemassaolon.

Iltapäivälehtien mielestä Jokereiden KHL-rupeama oli surullinen, mutta oliko se oikeasti sitä?

Hyödyttikö KHL-Jokerit suomalaista jääkiekkoa?

Jokereiden KHL-urakkkaa tuskin olisi seuran aikanaan pelastanutta ja uudelle hienolle areenalle johtanutta Harry ”Hjallis” Harkimoa. Harkimo luultavasti olisi halunnut nähdä Jokerien pelaavan NHL:ssä. Harkimo kuitenkin luultavasti ymmärsi, että NHL-haaveella ei olisi realistisia toteutumismahdollisuuksia.

Harkimo ajatteli aina suuria asioita, mutta hänen oli seuransa suhteen kuitenkin tyytyminen venäläisen KHL-liigan paikkaan. Pian järjestettiin jo lehdistötilaisuuksia, jossa esiintyivät seuran ja hallin uudet omistajat Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg. Heidän tuolloinen visionsa oli luoda paikalliskilpailija KHL:n suurseura Pietarin SKA:lle.

Harkimo ei olisi voinut ryhtyä hankkeeseen yksin. Hän tarvitsi tukea arvovaltaiselta kiekkotaholta ja sitä hän sai Kalervo Kummolalta.  SM-liigaseurat luonnollisesti olivat käärmeissään moisesta ja näkivät KHL-Jokereissa uhan omalle sarjalleen.

Kummola näki (oikein tai väärin) Minskin MM-kisoissa 2014, miten KHL-taustaisilla pelaajilla ryyditetyt maat pärjäsivät hyvin kisoissa. Suomelle kisat olivat vaikeat. Lopulta Suomi selvisi ehkä hieman yllättäenkin loppuotteluun, jossa vastaan tuli Venäjä. Suomi hävisi ottelussa, jota leimasivat räikeät tuomarivirheet ja epäilyt tuomarien puolueellisuudesta. Kyseisten kisojen mestaruus on muuten toistaiseksi viimeinen Venäjän voittama maailmanmestaruus.

Vuoteen 2014 sijoittuvat myös Maidanin tapahtumat Ukrainassa ja Krimin valtaus. Nämä tapahtumat värittivät tuolloin voimakkaasti Jokereiden KHL-taipaleen alkua.

Kaikki ihmiset eivät tienneet, millainen liiga KHL olisi. Kyseessä ei ollut liiketoiminta. KHL:n seuroista kaikki toimivat raskaasti tappiolla ja paikallinen oligarkki kuittasi kauden päätteeksi tilikauden tappiot. Näin oli koko ajan myös Jokereissa sen KHL-taipaleen ajan. Siksi esimerkiksi Jari Kurrin kutsuminen KHL-seura Jokereiden omistajaksi oli totta vain paperilla.

Suomen Liiga ja NHL taas ovat molemmat liiketoimintaa. Liigat ovat luonteeltaan kartelleja, jotka sääntelevät liigaan pääsevien seurojen määrää. Suomen Liiga löysi Mestiksen vasta, kun entiselle KHL-seura Jokereille piti löytää paikka. Liigaan ei ole vuosikausiin otettu seuroja urheilullisin perustein.

Mikä oli Jokereiden KHL-taipaleen idea?

Suomen jääkiekkoliiton johtomiehet tai ainakin Kalervo Kummola halusivat ilmeisen vilpittömästi tarjota mahdollisimman monelle suomalaispelaajalle mahdollisuuden pelata kovempia vastustajia vastaan kuin SM-liigassa. Kun arvioidaan, miten tämä tavoite toteutui, voidaan antaa arvio siitä, oliko Jokereiden KHL-taival onnistunut vai ”surulllinen”, kuten iltapäivälehdet kirjoittavat.

Suomen Liiga itsessään on hyvätasoinen ja hyvin hoidettu sarja. Jokereiden KHL-kaudella se oli myös sarja, josta Jokerit suurimmaksi hankki pelaajia. KHL-Jokereiden kannalta olisi ollut edullista, jos Jokerit olisi saanut peluuttaa farmijoukkuetta Liigassa. Tähän Liigan ylpeys ei kuitenkaan taipunut. Jokereista saapuvien pelaajien pääsyä Liigaan vaikeutettiin tarkoituksella.

Kun katsoo, millaisia pelaajia Jokerit rekrytoi Liigasta, he olivat yleensä kokeneita liigapelaajia, joilla ei kuitenkaan ollut realistisia mahdollisuuksia päästä pelaamaan NHL:ssä. Toinen edellistä pienempi ryhmä olivat nuoret pelaajat, jotka tulivat hakemaan kokemusta kovemmista peleistä. Näihin kuuluivat mm. Eeli Tolvanen ja Mikko Lehtonen.

Lisäksi kannattaa muistaa, että Jokereiden KHL-rupeama tarjosi myös mahdollisuuksia Suomen eturivin valmentajille. Jokereita valmentsivat sen KHL-kaudella sellaiset nimet uin Erkka Westerlund, Jukka Jalonen ja Lauri Marjamäki. Näistä jälkimmäisin ei tosin ole koskaan nauttinut varauksetonta suosiota Suomen maajoukkueen kannattajien keskuudesssa. Sitä, että hän oli ”eturivin valmentaja” ei kuitenkaan voi kiistää.

Jokereiden KHL-rupeama tarjosi siis ylemmän keskitason liigapelaajille ja nuorille NHL-pelaajille mahdollisuuden kehittyä Liigaa kovemmassa sarjassa.

Jokereiden KHL-aikaan liittyy myös erikoihen ja sykähdyttävä tuhkimotarina. Marko Anttila-niminen isokokoinen ja vähän kolhon tuntuinen jääkiekkoilija liittyi Jokereihin Jukka Jalosen ensimmäisellä valmennuskaudella.

Täytyy myöntää, että Anttilan kaltainen pelaaja herätti aluksi hieman hilpeyttä. Ajan myötä Anttila kuitenkin kehittyi pelaajana ja hänestä tuli erinomainen roolipelaaja, joka osasi käyttää ulottuvuuttaan joukkuueen hyväksi.

Kaikki tietävät, miten Mörkö-Marko ratkaisi Suomelle maailmanestaruuden lähes yksin, joten ei siitä sen enempää.

Itse olen vakuuttunut, että ilman KHL-sarjaa ja KHL-Jokereita Suomen maajoukkueen kansainvälinen menestys olisi ollut paljon nähtyä heikompaa. Entinen maajoukkuepuolustaja ja KHL-Jokereissakin esiintynyt Jere Karalahti on sitä mieltä, että Jokereiden KHL-taival palveli suomalaista jääkiekkoa.

” Se siivitti Suomen näihin mestaruuksiin. Ilman KHL-pelaajia Suomen taso tuskin olisi riittänyt. Ilman että Jokerit meni KHL:ään, en usko, että Suomi olisi nyt olympiavoittaja ja maailmanmestari, Karalahti paaluttaa.”

Tässä vaiheessa moni saattaa sanoa, että moni suomalainen pelaaja liittyi KHL:n venäläisseuraan ja sai ”samat edut” Ei saanut, sillä valmentajat olivat enimmäkseen venäläisiä ja heillä oli erilainen toimintakulttuuri. Jukka Jalonenkin sai aikanaan potkut Pietarin SKA:sta. KHL:n menestyksekkäin suomalaisvalmentaja onkin vähän maun mukaan joko Kari Jalonen tai Raimo Summanen. Molemmat ovat vieneet seuransa Gagarin Cupin finaaliin.

KHL-valmentajan työssä venäjän kielen osaaminen olisi etu mutta vielä tärkeämpää olisi ymmärtää, mitä venäläiset pelaajat valmentajalta odottavat. Se nimittäin saattaa poiketa suomalaisesta valmennuskulttuurista.

 

Jokereiden KHL-taipaleen ongelmat eivät pääsääntöisesti johtuneet urheilullisista asioista. Toki aina ajoittain vaikutti, että tuomaritoiminnassa Jokereita kohdeltiin eri tavalla kuin venäläisjoukkueita. Jäähyjä tuli, kun pelaaja ”antoi mahdollisuuden viheltää”. Toisaalta tuomaritoiminta oli suurimmalta osaltaan hyvää tai kelvollista tasoa.

Itse asiassa Jokereiden KHL-ajan pahin tuomarivirhe tuli Jokereiden ensimmäisellä KHL-kaudella Playoff-sarjassa Moskovan TsSKA:ta vastaan. Tuolloin tuomarit vihelsivät Ossi Väänäselle viiden minuutin jäähyn täysin puhtaasta taklauksesta. Jäähy johti siihen,että Jokerit hävisi kyseisen pelin ja Puna-armeijan Keskusurheiluseura eteni playoff-parista jatkoon.. Tuomiosta jai paha maku suuhun ja myös venäläiset ymmärsivät hävetä tapahtunutta, vaikka tilannetta ei mitenkään hyvitetty Jokereille.

Moni epäili, että Jokerieille ei annettaisi todellista mahdollisuutta taistella sarjan voitosta. Itsekin uskoin ja uskon edelleen niin. Lev Praha pääsi Kari Jalosen valmentamana aina Gagarin cupin finaaliin saakka, mutta hävisi siellä Metallurg Magnitogorskille. Ennen ottelusarjaa useimmat asiantuntijat pitivät selvänä, että Lev Prahan ei annettaisi voittaa sarjaa. Oliko asia oikeasti näin? Sitä emme voi tietää sataprosenttisella varmuudella.

Joka tapauksessa Jokereiden KHL-tien päättyminen ei viime kädessä ollut kiinni urheilullisista asioista vaan politiikasta.

Ensimmäiset säröt Jokereiden ja KHL:n suhteisiin tulivat koronaviruspandemian aikana. Venäläisillä oli suomalaisia huomattavasti ”väljempi” tapa hallita pandemiaa. Kun Jokerit keväällä 2020 vetäytyi KHL:n pudotuspeleistä, seura sai paljon kritiikkiä venäläisiltä kilpakumppaneiltaan.

Seuraavan kerran sukset menivät ristiin, kun Jokerit Valko-Venäjän kansannousun aikana kieltäytyi pelaamasta Minskissä paikallista Dinamoa vastaan

Lopulta viimeinen pisara oli, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa 2022 Ukrainaan. Tämä tapahtuma päätti Jokereiden KHL-taipaleen ja hyvästä syystä.

Se, että Jokereiden KHL-taival päättyi Venäjän suuvaltapoliittisten manööverien takia on jollakin tapaa helpompi hyväksyä kuin se, miten Suomen Liigan napamiehet kohtelivat Jokereita, kun seura yritti paluuta Suomen Liigaan.

Ennalta julkisuudessa seuran monivuotinen omistaja Harry ”Hjallis” Harkimo saatiin valtamediassa näyttämään suurelta roistolta, koska hän oli vienyt Jokerit KHL-liigaan ja toiminut seuran puheenjohtana KHL-aikana. Helsingin Sanomat löysi jostakin jopa henkilön, joka väitti, että Harkimo olisi haluttu asettaa Yhdysvaltojen pakotelistalle mutta Suomesta tuli joku, joka esti sen.  Uskoo ken tahtoo. Lehden juttu vaikuttaa huteralta.

Itsekin valtamedian hampaissa ollut Wille Rydman kommentoi Twitterissä Harkimon kohtelua.

Kyseessä on Twitter-ketju, joka kannattaa lukea kokonaisuudessaan.

HS:n Harkimo-lokajuttu noudattaa tuttua kaavaa: 1) valitse loattava kohde ja keksi kuohuttava perusnarratiivi, 2) kerää narratiiviin istuvaa materiaalia ja sivuuta kaikki siihen sopimaton, 3) jos mitään konkreettista ei löydy, vihjaile ainakin vahvasti jotain tarinaan sopivaa.1/8”

Tähän väliin on syytä todeta, että Harkimon ja Sanoman välit ovat edelleen huonot Areenan myyntiin liittyvien epäselvyyksien takia. Sanoman media kirjoitti KHL-Jokereista pelkästään negatiivisia juttuja niin kauan, kun Harkimo oli seuran puheenjohtaja. Jutut muuttuivat neutraaleiksi, kun Harkimo väistyi ja korvautui Jari Kurrilla. Mediassa Kurri on kuitenkin jo leimattu ajat sitten Venäjän poltinmerkillä. Häntä ja Harkimoa ei haluttu mukaan Liigaan pyrkiviin Jokereihin  Venäjä-yhteyksiensä takia.  Kumpikaan herroista ei ole Yhdysvaltojen pakotelistalla, vaikka Harkimoa on sinne yritetty saada HS:n ”tietojen” mukaan.

Lisäys: Tämä Matias Turkkilan analyysi antaa aiheen olettaa, että Hesarilla on Harkimon pakotejutussa "sisältöön liittyviä ongelmia.

Kumpaakaan ei ole syytetty rikoksesta ainakaan toistaiseksi. Silti kummastakin on tullut epähenkilö suomalaisessa jääkiekkomaailmassa ihan ansioistaan riippumatta. Jari Kurri oli ensimmäinen suomalainen jääkiekon supertähti, kun hän pelasi Wayne Gretzkyn rinnalla Edmonton Oilersissa. Jari Kurria tulisi kunnioittaa jääkiekkosaavutustensa takia eikä tehdä hänestä jonkinlaista Kremlin kätyriä.

Harkimo herättää toiminnallaan ristiriitaisia tunteita, mutta hänenkin tekemänsä työ jääkiekon hyväksi ylittää useimpien pikkusieluisten Liigapomojen saavutukset.

On aivan selvää, että Jokerien paluu Liigaan parantaisi sarjan seurojen taloudellista asemaa.

Ongelmaton seuran paluu ei olisi, koska Areena on pakotelistalla olevien oligarkkien omistuksessa. Tämä asiaintila on sellainen, joka pitäisi muuttaa, jotta Jokereiden tie takaisin Liigaan olisi helpompi.

Sen sijaan hatusta vedetyt Jari Kurrin Venäjä-yhteydet eivät voi olla sellaiset, joilla oikeasti on mitään merkitystä. Valtamedia tekee niille merkityksen ja erityisesti valtamedian lietsoma jyrkkä Kurriin ja Harkimoon kohdistama kiihkoilu, jossa jokainen venäläisen kanssa tekemisissä ollut, on lähtökohtaisesti epäilyksenalainen.

5 kommenttia:

Professori kirjoitti...

Olet nähdäkseni oikeilla jäljillä. Se mitä minä en oikein ymmärrä on Erkkomedian motiivi Harkimoa ja Kurria vastaan. Viime kädessähän HS on ollut SDP:n äänenkannattaja ja sen suhteen Harkimon puolue on nimenomaisesti hyödyllinen viedessään ääniä Kokoomukselta ja Perussuomalaisilta.

Vasarahammer kirjoitti...

Professori: "Käsittääkseni Harkimon ja Sanoman vihanpidossa on kyse siitä, että Harkimo jollakin tavalla harhautti Sanomaa Areenan osakkeisiin liittyvissä kaupoissa ja vieläpä voitti jutun oikeudessa. Tätä Sanoma ei ole koskaan antanut anteeksi, mikä on näkynyt jo vuosikaudet Sanoman lehtien kirjoittelussa.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hjallis-voitti-miljoonariidan-sanomaa-vastaan-tiesin-etten-ole-tehnyt-mitaan-vaaraa/5577154

Siinä jää poliittiset yhteneväisyydet sivuseikaksi, kun oikein kunnolla joutuu nöyryytetyksi.

Vasarahammer kirjoitti...

Viimeisessä Hesarin uuutisessa väitettiin, että Harkimo olisi joutunut Yhdysvaltojen pakotelistalle 2014, ellei joku olisi häntä sieltä ottanut pois. Ennemminkin on todennäköistä, että Sanoma halusi Harkimon pakotelistalle mutta ei onnistunut saamaan häntä sinne Hesarin juttu on puhdasta Harkimon tahallista mustamaalausta vihjailujen avulla. Jutun substanssi on aika lähellä nollaa. Ei kerro hyvää Hesarin journalismista tuokaan.

Joppos123 kirjoitti...

Kumma sisänsä kun Harkimoa ja Kurria jahdataan vaikka Jokerithan jätti KHL:n samantien kun örkit lähtivät höökimään Ukrainaan.
Ei kenelläkään ollut kristallipalloa mistä sen olisi voinut ennustaa.
Samalla tavalla voisi jahdata kaikkia niitä yrityksiä jotka toimivat Venäjällä ja miksipä ei niitä satoja politiikkoja jotka vuosien varrella nuoleskeli puten palleja?
Nyt on uhrheiluseurasta ja urheilijoista tehty suurimpia roistoja ja ihan syyttä. Eri juttu jos Jokerien toiminta jatkuisi KHL:ssa entiseen malliin.

Vasarahammer kirjoitti...

Kun Jokereiden KHL-taival alkoi vuonna 2014, Venäjä oli anastanut Krimin niemimaan. Tämä ei tuolloin aiheuttanut mitään toimenpiteitä. Tuolloin Jokerit ei ottanut poliittisesti kantaa.

Myöhemmin otti Valko-Venäjän kohdalla ja jälleen kerran tuli osoitetuksi, että urheilun ja politiiikan sotkemisesta ei yleensä seuraa mitään hyvää. Median moralistit jatkavat sormella osoitteluaan. Et voi voittaa siinä pelissä.

Z-örkkien hyökkäys teki toki jäämisen KHL:ään mahdottomaksi.

Loppusalso oli kuitenkin se, että venäläiset oligarkit maksoivat Jokereille suomalaisen jääkiekon kehittämisestä. Minulle on edelleen hieman epäselvää, mitä venäläiset kuvittelivat hyötyvänsä Jokereista. Oliko tarkoituksena luoda Jokereista samanlainen nyrkkeilysäkki kuin show-koripalloseura Harlem Globetrottersin vastustajasta? Nähdyn perusteella tämä ei ollut tarkoitus.