maanantaina, marraskuuta 09, 2015

Ruotsi nostanut kädet pystyyn - Mitä tekee Suomi?


Samaan aikaan, kun Suomessa näyteltiin poliittista teatteria sote-alueiden varjolla, maamme rajojen ulkopuolella tapahtui merkittäviä asioita. Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson ilmoitti selkeästi, että Ruotsissa on raja saavutettu. Maa ei enää pysty tarjoamaan kaikille tulijoille kattoa pään päälle.

Suomen hallituksessa olisi tässä vaiheessa kellojen pitänyt soida. Ruotsin vastaanottokyky on romahduspisteessä, ja tämä tarkoittaa, että tulijoiden virta Suomeen kiihtyy. Tämä on jo näkynyt viikonlopun aikana Torniossa. Tilapäinen tulijamäärän lasku on ohi, ja Suomeen tulee siirtolaisia usean sadan päivävauhtia. Vain Tukholman ja Luulajan välisen junan kapasiteetti on rajana.

Tanskasta ei sympatiaa Ruotsille

Päivää ennen Johanssonin lausuntoa pääministeri Stefan Löfven oli pyytänyt EU-komissiolta apua Ruotsiin saapuneiden tulijoiden sijoittamiseksi muihin EU-maihin. Pääministeri Löfven katsoo, että Ruotsi on jo tehnyt osansa:

”Ruotsi on jo pitkään ottanut uskomattoman paljon vastuuta verrattuna muihin EU-maihin, ja nyt olemme hyvin tiukassa tilanteessa. Muiden maiden on nyt aika kantaa oma vastuunsa ja siksi hallitus vaatii Ruotsissa olevien pakolaisten uudelleenjakoa.”

Ruotsin vaikeuksien suuruudesta kertoo se, että kehitysmaista Ruotsiin kohdistuvaan maahanmuuttoon erittäin myönteisesti suhtautuva hallitus nostaa kädet pystyyn. Löfvenin lausunto kertoo myös siitä, että tämä kuvittelee muiden EU-maiden suhtautuvan yhtä naiivin hyväksyvästi kehitysmaalaisten hallitsemattomaan maahanmuuttoon kuin Ruotsi ja muilla EU-mailla olisi suorastaan velvollisuus auttaa ankarasti vastuuta kantanutta humanitaarista suurvaltaa.

Tanskassa on pitkään katsottu karsaasti Ruotsin vastuutonta maahanmuuttopolitiikkaa ja kärsivällisesti odotettu, milloin ruotsalaiset tulevat järkiinsä. Nyt kriisin koko karmeus on käynyt selväksi jopa Ruotsin sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitukselle. Tanskan hallitukselta ei kuitenkaan heru sympatiaa. Maahanmuuttoministeri Inger Stöjberg totesi seuraavaa:

”Huolehdimme niistä turvapaikkahakemuksista, jotka tehdään Tanskaan, ja odotan tietysti, että Ruotsi käsittelee omat turvapaikkahakemuksensa. Minulla ei ole aikomustakaan ottaa pienintäkään osaa Ruotsiin saapuneista turvapaikanhakijoista."

Stöjbergiltä kysyttiin vielä, aiheuttaako Morgan Johanssonin lausunto huolta Tanskan hallituksessa. Stöjberg vastasi:

”Ruotsi on itse ajanut itsensä nykyiseen tilanteeseen harjoittamalla maahanmuuttopolitiikkaa, joka on kaikilla mittareilla erittäin löyhää. Pakolaisten siirto muihin maihin ei ole mikään ratkaisu. Toivottavasti ruotsalaiset nyt saavat realistisemman kuvan tilanteesta.”

Stöjbergin lausunto ei kaipaa lisäselityksiä. Ruotsi makaa niin kuin petaa.

Suomi nukkuu

Suomessa naapurimaan muuttunut tilanne ei ole aiheuttanut minkäänlaisia toimenpiteitä. Hidasjärkinen sisäministeri Petteri Orpo on vihdoin tajunnut, että muilla EU-mailla ei ole mitään kiirettä soveltaa taannoista taakanjakopäätöstä. Orpo on ilmoittanut, että Suomi keskeyttää turvapaikanhakijoiden vastaanoton, jos muut EU-maat eivät osallistu.

Kyseinen päätös on yksi EU:n historian törkeimmistä kansallisen suvereniteetin loukkauksista. Siinä enemmistö pakottaa haluttomat maat ottamaan vastaan siirtolaisia, jotka eivät edes halua kyseisiin maihin. On luultavaa, että tehtyä päätöstä ei noudateta. Kriisi etenee niin nopeasti, että hidasliikkeinen EU-päätöksenteko ei pysy mukana. Tällöin jokainen maa tekee niin kuin parhaaksi katsoo. Perjantaina Slovenia ilmoitti olevansa valmis rakentamaan aidan Kroatian vastaiselle rajalleen. Tarvikkeet aidan rakentamista varten on jo ostettu.

Suomen hallituksen toiminta kriisin aikana on edustanut näennäistekemistä puhtaimmillaan. Tornion paljon kehuttu järjestelykeskus lähinnä organisoi maahantulijoiden logistiikkaa, eli lähettää uusia turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksiin. Ennen sitä tulijat saivat itse rauhassa päättää, minne menevät.

Sisäministeriön alainen Maahanmuuttovirasto on onnistunut ainoastaan uusien vastaanottokeskusten perustamisessa. Viimeisin niistä avattiin Hyvinkäälle entisen sikatalouden tutkimuskeskuksen tiloihin. Maahantulijoiden virtaa ei ole edes yritetty pysäyttää.

Jos hallitus toimisi veronmaksajan edun mukaisesti, se yrittäisi kaikin keinoin estää tulijoita saapumasta Suomeen. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kirjoitti Facebookissa:

”Maahan päästetyistä ihmisistä on käytännössä hyvin vaikeaa päästä eroon jo sen vuoksi, että lähtömaat eivät ota vastentahtoisia kansalaisiaan vastaan.”

Lisäksi turvapaikanhakijoiden majoitus maksaa paljon, kuten myös heidän turvapaikkahakemustensa käsittely Maahanmuuttoviraston byrokratiassa. Veronmaksajan edun mukaista olisi, jos tulijat eivät ylittäisi rajaa vaan jäisivät Ruotsiin. Toisin kuin Ruotsilla, Suomella ei ole enää varaventtiiliä siinä vaiheessa, kun vastaanottokyky täällä romahtaa. Ruotsin rajan sulkemiselle on lailliset perusteet, koska Ruotsi on turvallinen maa ja turvapaikanhakijan pitää rekisteröityä siellä.

Jos Petteri Orpo olisi kaukaa viisas, hän olisi jo sulkenut Ruotsin vastaisen rajan. Jos hän olisi Viktor Orbanin tasoinen valtiomies, hän olisi rakentanut rajalle neljä metriä korkean aidan. Hän on kuitenkin vain tapahtumiin myöhässä reagoiva yksinkertainen poliittinen broileri tehtävässä, johon hänen kykynsä eivät riitä.

Ruotsi nimittäin työntää Suomeen maahanmuuttajia koko ajan. Luulajan junat ovat nyt taas loppuun myytyjä ja avustusjärjestöt ohjailevat tulijoita junaan. Oheiselta videolta voi katsoa siirtolaisten kulkua Tukholmasta 9.11. klo 17.55 lähteneeseen Luulajan junaan. Huomioliiveihin pukeutuneet avustusjärjestöjen edustajat opastavat ja ohjaavat poliisin katsoessa vierestä.

On vaikea ymmärtää, miksi Suomen on niin vaikea toimia samoin kuin Tanska eli kertoa Ruotsille suoraan, että itse olette soppanne keittäneet eikä Suomella ole mitään velvollisuutta ratkaista Ruotsin itse itselleen luomaa ongelmaa. Onko kyseessä vuosisataisen alamaisuuden aiheuttama kompleksi vai ovatko suomalaiset päättäjät yksinkertaisesti niin naiiveja, että uskovat suureen valheeseen eli siihen, että tänne tulevat kymmenet tuhannet muslimit oikeasti hyödyttävät suomalaista yhteiskuntaa?

Maahanmuuttoklusteriin kuuluu virastoja, järjestöjä ja yrityksiä, jotka suoraan hyötyvät tulijavirrasta, mutta päätöksenteon ei tulisi olla heidän käsissään. Hallituksen, jossa kaiken lisäksi istuu maahanmuuttoon teoriassa kriittisesti suhtautuva puolue, pitäisi pystyä parempaan. Valitettavasti näytöt ovat heikkoja eivätkä vakuuta ketään.

Hallituksen sote-teatterissa säästämät pennoset kuluvat kyllä maahanmuuton suoriin ja välillisiin kustannuksiin. Ihmiset tietävät tämän eivätkä katso sitä hyvällä. Teatteriesitykset saavat riittää.

16 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

On jokseenkin säälittävää, että Ruotsi piiloutuu jonkun kuvitteellisen vastuun kantamisen taakse, vaikka kyse on pelkästään järjettömän sinisilmäisestä ”rajat auki, kaikki tänne”-politiikasta ja sen korottamisesta äärimmäiseksi yhteiskunnalliseksi itseisarvoksi.

Suomen hallituksen olisi todellakin aika herätä, mutta epäilen tätä vahvasti ja inhimillisessä mielessä se on täysin ymmärrettävää. Sehän meinaan vaatisi julkisen tunnustamisen siitä, että tähän astinen toiminta on ollut vahingollista ja jopa peruuttamattoman vahingollista. Ja poliitikkohan ottaa mieluummin luodin polveensa kuin tunnustaa toimineensa väärin.

Yrjöperskeles kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Yrjöperskeles kirjoitti...

Tuuppasi näköjään saman kommentin kahteen kertaan. Liekö bloggerilla hikka?

Becker kirjoitti...

Tässä taas törmätään siihen suomalaiskansallisen alemmuuskompleksin ikuiseen kysymykseen, "Mitähän muut ajattelevat meistä." Ja erityisesti veljeskansa ruotsalaiset ajattelevat meistä, jos tungemme parasiitit takaisin Luulajan junaan.
Suomalaisten on oltava vähintään yhtä hyviä kuin muut EU-maat ja kannettava "vastuuta" oman väen hyvinvoinnista piittaamatta.

Niin ja sitäpaitsi hyvinvointivaltio Suomi saa taas ruoka-apua EU:lta, joten olisihan
se pirun kiittämätöntä olla ottamatta "vastuuta" kun meitäkin autetaan. Stubbin ja Orpon on myöskin mukavempaa hännystellä Brysselissä, ja kehuskella miten valtion voimavarat ja erityisesti varat on asetettu tämän inhimmillisen tragedian hoitamiseen.

Vasarahammer kirjoitti...

Ykä: "Sehän meinaan vaatisi julkisen tunnustamisen siitä, että tähän astinen toiminta on ollut vahingollista ja jopa peruuttamattoman vahingollista. Ja poliitikkohan ottaa mieluummin luodin polveensa kuin tunnustaa toimineensa väärin."

Oikeastaan tuo Orpon toteamus, että Suomi lopettaa taakanjakotulijoiden vastaanottamisen, jos muut eivät osallistu, saattaa herättää hitaasti oppivan sisäministerin päässä ajatuksia. Ehkä kaikkia EU-päätöksiä ei tarvitse noudattaa kuuliaisen mallioppilaan tavoin. Ehkä pitäisi tässä itsekin tehdä jotakin. En tosin pidättele hengitystäni Orpon järkiintymistä odotellessa.

Becker: "Tässä taas törmätään siihen suomalaiskansallisen alemmuuskompleksin ikuiseen kysymykseen, "Mitähän muut ajattelevat meistä." Ja erityisesti veljeskansa ruotsalaiset ajattelevat meistä, jos tungemme parasiitit takaisin Luulajan junaan."

Orpo ja Stubb haluavat, että Suomea pidetään sivistyneenä Länsi-Euroopan maana. Ajatus, että joutuisimme samaan viiteryhmään Puolan, Unkarin, Tshekin ja Slovakian kanssa kauhistuttaa. Siksi mennään Saksan ja Ruotsin peesissä, vaikka se on varman tuhon tie.

Osa myös uskoo "eurooppalaisiin arvoihin", vaikka "eurooppalaiset arvot" ja niihin sisältyvä epärealistinen yltiöhumanismi edistävät itsetuhoa ja estävät terveen itsesuojelun.

Jokuvaan kirjoitti...

Ranska ja Britannia ovat jo lopettaneet avoimien ovien politiikan omalla kohdallaan. Pelätäänkö nyt että joudumme johonkin muuhun viiteryhmään kuin Ruotsi? Tai sitten Ruotsin hallituksen kanssa on tehty salaa jotain lehmän kauppoja.

Bogreol kirjoitti...

Missä viipyy anteeksipyyntö, kirjoittaa blogissaan Rebecca Weidmo Uvell. Monet ovat Ruotsissa puhuneet ja kirjoittaneet maahanmuutosta asiallisesti vaatien sitä samanlaiseksi osaksi politiikkaa kuin muutkin politiikan osa-alueet. He ovat tosiasioihin perustuen varoittaneet ja vaatineet vastuuttoman ja holtittoman maahanmuuton hillitsemistä. Heitä ei ole kuunneltu. Vielä toukokuussa 2015 sosiaalidemokraattinen pääministeri kielsi puoluettaan keskustelemasta maahanmuutosta. Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia on syyllistetty. Nyt politiikan suuntaa käännetään 180 astetta, eikö asiaa pitäisi selittää edes vähäsen, kuinka hallitus voi vakavana katsoa itseään peilistä tänään. Poliitikkojen tulisi pyytää edes anteeksi, anteeksipyynnön tulisi ulottua kaikkiin, jotka ovat uskaltaneet lausua totuuden pelkäämättä urakehityksensä tai henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta. Heidän joukossaan on monia 'rasisteiksi' kutsuttuja.
Ruotsin lehdistö on pääsyyllinen siihen, että järkevää keskustelua on viivästetty kaksikymmentä vuotta verrattuna Tanskaan, ja että se keskustelu, mitä nyt käydään, on leikkikehän tasoa. Lehdistö on myös itse syyllinen siihen, että aidosti elävää ja informoivaa keskustelua käydään nykyään kaikkialla muualla paitsi lehdistössä.

Anonyymi kirjoitti...

Järjetöntä touhua ottaa puoli lähi-itää Eurooppaan elätettäväksi. Maksaa ihan saatanasti ja lisäksi saamme monikulttuurihelvetin riesaksemme. Kulttureja, tapoja, perinteitä, uskonnollisia määräyksiä japrimitiivistä menoa jotka ovat vastoin LAKEJA,DEMOKRATIAA,IHMISOIKEUKSIA, SANANVAPAUTTA, SIVISTYSTÄ JA TERVETTÄ JÄRKEÄ!

Vasarahammer kirjoitti...

Bogreol: Ruotsidemokraattien demonisointi ei ole lainkaan vähentynyt, vaikka establishment on hiljalleen kääntämässä kurssia samaan suuntaan. En usko, että se vähentyykään. Totuudenpuhujista ei pidetä varsinkaan sellaisista, jotka ovat aina olleet oikeassa.

Vielä en ole nähnyt kirjoitusta, jossa koko matukriisistä syytettäisiin Ruotsidemokraattien rasismia. Ainakaan puolueen äskettäinen matuille suunnattu tiedotetempaus ei kerännyt sympatioita.

Euvostotaivas kirjoitti...

Tuo Orpon toteamus, että "Suomi harkitsee" on vellihousuilua pahimmillaan. Samaan aikaan kuin kaikkea reagointia enintään harkitaan maahantunkeutujia marssii suvakkien säestyksellä satoja päivässä. Kas kun ei vielä lähetetä torvisoittokuntaa toivottamaan tervetulleeksi jokainen, joka vain eksyy paikalle.

Peli vaikuttaa jo hävityltä. Muistelkaamme kaiholla sitä maata, jota ei enää ole.

Castor kirjoitti...

Tjaa, minusta juuri Viro, Unkari, Tshekki, Puola ja Slovenia (varmaankin myös Slovakia) edustavat niitä oikeita "eurooppalaisia arvoja", eivät EU:n ns. arvoja.

Anonyymi kirjoitti...

Aitoa monikulttuurisuutta olisi säilyttää Suomi, ja muutkin maat omanlaisinaan. Kohta on 20-30 maata jotka pyristelevät sisällissodan partaalla kasvavan muslimiväestön kanssa. Kaikki se paska mitä lähi-idässä vallitsee on meillä pian jokapäiväistä elämää. Minneköhän kantaväestö sitten pakenee tulevaisuudessa? Australia, Kanada, Uusi-Seelanti, Aasia? EUROOPPA ON MENETETTY

Lauri Stark kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Lauri Stark kirjoitti...

Alkaa olla kiinnostava paikat, YLEkin uutisoi mielialojen kääntymisestä Ruotsissa. Eikös Ruotsi ollut se ihmisoikeuksien suurvalta, joka on meitä kymmeniä vuosia edellä. Tuohon on silkkaa rassismia, mitähän mahtaa Rosenberg tuumata. Minne hän voi enää muuttaa, kun fasismi on saavuttanut hänet antifasismin emämaassa.

Ruotsi pelkää, että koko järjestelmä pettää. Hyvinvointivaltiolla on kipuraja. Tästä varoitti jopa maailmaparannushenkinen ulkoministeri Margot Wahlström Dagens Nyheterin haastattelussa.

Tuntuu välillä, että nämä ihmiset ovat hieman yksinkertaisia. Mistähän sitä ollaan nuivalla puolella varoitettu jo vuosikausien ajan? Pitääkö vasaralla lyödä omatkin sormet murskaksi ennen kuin voi olla varma että sattuu?

Maanantaina maltillinen kokoomus kiristi vaatimuksiaan: tulijoita täytyy ryhtyä käännyttämään rajalta takaisin Tanskaan ja Saksaan. Se ei ole minkään EU-sopimuksen mukaista, mutta kokoomuksen mukaan mikään muukaan pakolaiskriisiin liittyvä ei toimi EU:ssa.

No shit sherlock.

Ihmisistä tuskin on tullut maahanmuuttajavastaisempia, mutta käytännön asiat huolettavat. Miksi ottaa ihmisiä telttoihin? Mistä asunnot, koulut, toimeentulo ja työpaikka kaikille? Aiemmin tulleidenkin on ollut paljon vaikeampi työllistyä kuin Ruotsissa syntyneiden

Nyt siis vasta tulivat asiaa ajatelleeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä se on kun päättäjien älykkyys on mitä on. Eli hyvinkin vajavaista. Suoranainen kusipäisyys vallitsee hallituksessakin.
Suomi, 5:n miljoonan asukkaan VÄHEMMISTÖ on todellisessa vaarassa. Kehitysmaista riittää halukkaita Länsimaihin SATOJA MILJOONIA. Suomen kansa ei ole kuin hyttysen paska jos sieltä vyöryvät kaikki halukkaat tänne! Ja meidän MAANPETTURIHALLITUS seisoo tumput suorina, kuten EU:n johtokin. Olisipa olemassa nappi jota painamalla koko maapallo räjähtäisi niin en epäröisi painaa, saisi tämä sairas ihmiskunta ansionsa mukaan...

Vasarahammer kirjoitti...

Ruotsissa Maltillisen Kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra on ehdottanut tilapäisten rajatarkastusten aloittamista:

http://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-systemet-riskerar-att-kollapsa/

Suomen media ei tästäkään kerro.