tiistaina, maaliskuuta 20, 2012

Marianne Lydén ja vastajihad

Hufvudstadsbladetin journalisti Marianne Lydén julkaisi äskettäin kirjan ”Jag är inte racist. Jag vill bara ha främlingsfientliga röster”. Vasta äskettäin löysin Magma-sivustolta otteen kirjasta, jossa myös tämä blogi mainitaan sivulauseessa. En ole lukenut Lydénin kirjaa, mutta otoksesta saa luultavasti kohtalaisen käsityksen sisällön tasosta.

Counterjihad, Breivik ja Halla-aho

Otos pyörii viime kesältä tuttujen teemojen ympärillä. Lydén on lukenut Jussi Jalosen blogia, josta kirjan avainkohdat mystisestä vastajihadista on poimittu. Halla-aho ja Ruotsidemokraatit yhdistetään massamurhaaja Anders Breivikiin aivan samalla tavalla kuin Helsingin Sanomien artikkelissa viime heinäkuussa tai Jussi Jalosen blogikirjoituksissa.

”En ole lainkaan yllättynyt, että norjalainen massamurhaaja ylisti Halla-ahoa manifestissaan.”

”Gates of Viennalla esiintyy usein kirjoituksia norjalaiselta bloggari Fjordmanilta, joka oli yksi Breivikin tärkeimmistä inspiraation lähteistä. Breivik kuulemma löysi Fjordmanin blogista Halla-ahon sitaatin.”

Tässä kohdassa Lydén muuntelee totuutta tarkoitushakuisesti. Fjordman siteerasi Halla-ahoa, ja kyseinen kirjoitus oli yksi monista, jonka Breivik kopioi sellaisenaan manifestiinsa. Käsitys, että kyseinen Halla-aho-sitaatti olisi erityisesti inspiroinut Breivikiä, on syntynyt Lydénin omassa mielikuvituksessa.

Gates of Vienna -sivusto korotetaan ”liikkeen merkittävimmäksi internet-sivustoksi”. Virginian osavaltiossa asuvan keski-ikäisen pariskunnan ylläpitämästä sivustosta rakennetaan salamyhkäisen järjestön pääpaikka. Tapa on tuttu Jussi Jalosen kirjoituksista, joita Lydén siteeraa.

Tundra Tabloids -blogin ylläpitäjä KGS:stä rakennetaan aasinsilta Debbie Schlusseliin, joka Lydénin mukaan kirjoitti blogissaan, että Utöyan uhrit olivat vihantäyteisiä, etuoikeutettuja nuoria, jotka boikotoivat juutalaisia ja liittoutuivat juutalaisten murhaajien kanssa. Tästä syystä he saavat syyttää tapahtuneesta itseään. Schlusselia nimitetään ”ultrakonservatiiviksi”, mikä kertoo jälleen kerran Lydénin tarpeesta demonisoida ja rakentaa pahaenteisiä yhteyksiä kunnon salaliittoteoreetikon tavoin.

Utöyalla Työväenpuolueen nuoret todellakin harjoittelivat Israelin boikotointia, kun Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Store vieraili siellä. Suomalaismediassa tätä asiaa ei kerrottu. Luonnollisesti tämä ei tee Breivikin teosta mitenkään oikeutettua.

Journalisti Lydén jatkaa Breivik-rinnastuksiaan:

”Ei voi kieltää, että Åkesson kuulostaa Ekerothilta, joka kuulostaa Halla-aholta, joka puolestaan kuulostaa Breivikiltä. Vain viimeksi mainittu on syyllistynyt joukkomurhaan Norjassa. Muut ovat syyttömiä ja ovat vaihtelevilla tavoilla yrittäneet tekeytyä uhreiksi. Tämä on melko vastenmielistä.”

Lydén ei ymmärrä, että nettikirjoituksista on pitkä matka joukkomurhaan. Lydén itse pyrkii yhdistämään Halla-ahon ja Breivikin toisiinsa. Lydénin kollegat eri tiedotusvälineissä yhdessä joidenkin poliitikkojen kanssa pyrkivät varsin pian tapahtuneen jälkeen vierittämään vastuuta Breivikin teoista Fjordmanille, Halla-aholle ja Ruotsidemokraateille. Mielestäni tämä oli paljon vastenmielisempää kuin edellä mainittujen poliitikkojen väitetty uhriutuminen. Toimittajien ja vasemmistopoliitikkojen sensuurihenki tuntui tapahtumien jälkimainingeissa ajoittain hyytävältä.

Eikä Breivik kuulunut mihinkään Counterjihad-liikkeeseen vaan Temppeliritareihin, jonka Breivik on itse kehittänyt omassa häiriintyneessä mielessään. Hänen lisäkseen muita temppeliritareita ei ole poliisitutkimuksissa löydetty.

Laskelmoiva opportunisti

Otoksen lopuksi Lydén maalaa poliitikko Jussi Halla-ahosta kuvaa laskelmoivana opportunistina. Lähteenä on käytetty Halla-ahon eurovaaliehdokkuuden puolesta nimienkeräyskampanjaa vetänyttä Juha Mäki-Ketelää:

”Mäki-Ketelän mukaan nimienkeräys Halla-ahon eurovaaliehdokkuuden puolesta pakotti Timo Soinin ottamaan Halla-ahon vakavasti.”

”Tämä varmisti hänen paikkansa Perussuomalaisten listoilla eduskuntavaaleissa. Ilman tätä pientä näytöstä Soini olisi heittänyt Halla-ahon ulos Perussuomalaisista, kuten hän on aiemmin heittänyt muita hänen asemaansa uhkaavia henkilöitä.”

”Mäki-Ketelä näkee Halla-ahon poliittisena pelurina, joka on taitavasti rakentanut julkisuuskuvaansa. Itsensä Mäki-Ketelä näkee työkaluna, jonka Halla-aho heitti sivuun, kun kaikki ei toiminut hänen haluamallaan tavalla.”

Itse tapahtumia sivusta seuranneena en voi pitää tuota täysin totuudenmukaisena. Tuolloin Halla-aholla oli vaihtoehtoina ryhtyä uuden poliittisen liikkeen johtohahmoksi tai jatkaa Perussuomalaisissa. Molemmissa vaihtoehdoissa oli hyvät ja huonot puolensa, joita itsekin aikanaan analysoin.

Nykyaikaisena journalistina Lydén ei vaivaudu tonkimaan Mäki-Ketelän taustoja. Soini nimittäin näki Mäki-Ketelän puolueen hajottajana. Tony Halmeen muistelmissa kerrotaan, kuinka Halmeen eduskunta-avustaja Veikko Vallin ja Juha Mäki-Ketelä suunnittelivat Halmeen eroa Perussuomalaisista ja uuden puolueen perustamista.

Analyysi puuttuu

Lydénin kirja sisältää otoksen perusteella lähinnä hämärien kytkösten rakentelua ja demonisointia. Analyysia ilmiöiden syistä ei löydy yhtään enempää kuin Jussi Jalosen blogista. Jopa kirjaa arvostellut Erkki Tuomioja tuntuu ymmärtävän tämän:

”Se mitä Lydénin muutoin mainiosta kirjasta kokonaan puuttuu on itse maahanmuuton ja maahanmuuttajien kotoutumisen analyysi ja yrityskin ymmärtää tai edes selittää niitä asioita, jotka "maahanmuuttokriittisyyttä" ja sen käyttöä poliittisessa onnenonginnassa Suomessakin ruokkivat.”

Itse en usko, että Tuomiojakaan pääsisi analyysissaan tuloeroja ja eriarvoisuutta pitemmälle. Toisin kuin Lydén hän luultavasti edes yrittäisi analysoida eikä pelkästään mustamaalata rakentelemalla epämääräisiä kytköksiä.

Analyysia ei ole itse asiassa kovin vaikea tehdä, koska epäluulo islamia kohtaan ei ole syntynyt tyhjästä ja laajamittaisen muslimien maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ovat todellisia. Eurabiasta on valitettavasti tehty salaliittoteoria, vaikka Bat Ye'orin kirja ei niinkään maalaile tulevaisuuden dystopiaa vaan esittää asiakirjalähteiden perusteella käsityksen syistä, joiden takia Euroopan maiden politiikka muuttui arabimyönteisemmäksi ja Israelia kohtaan vihamielisemmäksi. Bat Ye'or esitetään Jalosen ja Lydénin kirjoitelmissa höperehtivänä salaliittoteoreetikkona, vaikka hän on tehnyt ihan oikeaa historiantutkimusta esimerkiksi ei-muslimien asemasta islamilaisessa yhteiskunnassa.

Pääsin itsekin kirjan sivuille. Allekirjoittanutta Lydén luonnehtii sellaiseksi, jolla taistelu ”islamisoitumista” vastaan on sydämen asia ja joka tästä syystä esiintyy Gates of Viennan sivuilla. Hänen mukaansa olen yksi kolmesta vastajihadistien liikkeeseen kuuluvasta suomalaisesta yhdessä KGS:n ja Jussi Halla-ahon kanssa. Tämä ei imartele mutta ei erityisemmin enää ärsytäkään.

9 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vasara onkin sitten korotettu oikein ässä-äärioikeistolaiseksi. Lämpimimmät onnittelut.

Sehän ei ole sinänsä vaarallista, että ihmiset puhuvat läpiä päähänsä, mutta tätäkin kirjaa tullaan sitten jatkossa siteeraamaan virallisena lähteenä, ja siteeraus menee nyky-Suomessa täydestä kuin väärä raha.

Vasarahammer kirjoitti...

Jos valhetta toistaa tarpeeksi, se muuttuu joidenkin mielistä totuudeksi. Ainakin Jussi K. Niemelä ja Panu Höglund tuntuvat uskovan näin melko hapokkaissa kirjoituksissaan. Levy on herroilla jäänyt pyörimään samaa uraa, ja liioittelu syö lähinnä heidän omaa uskottavuuttaan.

Kyllä Lydénin kirja vaikuttaa vanhan kaurapuuron uudelleenlämmitykseltä, jos ei sitten Suti Aittoniemen nostamista "falangin" henkiseksi oppi-isäksi pidetä suurena oivalluksena.

Kumitonttu kirjoitti...

Vai on Vasara nyt sitten valtakunnan äliitin toimesta nimetty äärioikeistolaiseksi ultrakonservatiiviksisi kansainvälisen salalitton juonittelijaksi. Ei oo totta! Mikä ihme Lydeniä vaivaa? Onko hän tyhmä vai sokea?

Joskus lueskellessani vanhojen kommareitten muistelmia tai heidän elämäkertojaan mieleen hiipii ajatus, että he olivat yksinkertaisesti tolloja tai totalisen yksinkertaisia. Kun toisaalta tietää ettei niin ainakaan kaikkien osalta mitenkään voi olla, ei jäljelle jää muuta hyvää selitystä kuin se, että nämä ihmiset uskovat itse voimakkaasti johonkin sellaiseen, mitä ympäristö ei havainnoi ollenkaan. Siksihän marxismi kaikkine sovelluksineen on erittäin uskontovaltainen ilmiö, kun sen tärkein kilpakumppani massojen hallinnasta on toinen uskoon perustuva oppirakennelma.

Lydenin taustalla toki on puhdasta opportunismiakin. Hänen on kirjoitettava, mitä toimitus on linjattu sanomaan ja siitä hän saa elantonsa. Pidäm tuon tyylistä toimintaa moraalin kannalta ongelmallisena, koska vaikka itse uskookin asian oikeutukseen, pitäisi aina pystyä erottamaan oman toiminnan motiivit laajemmassa yhteydessä. Minulle voisi olla esimerkiksi henkilökohtaisesti hyvinkin tuottoisaa salakuljettaa maahan pakolaisia, mutta ympäröivä yhteiskunta ei sitä pidä oikeutettuna, vaikka en saisi siitä mitään korvausta vaan ainoastaan hyvän mielen.

Voisithan sä meilata Lydenille ja kysyä, että miten hän määrittelee juuri äärioikeistolaiseksi nämä vastustajansa. Sitä kun on tässä blogosfäärissä jo pari vuotta tolkutettu, että äärioikeisto on äärimmäisen kaukana oikeistosta.

Tomi kirjoitti...

En tiedä miksi toimittajat ottavat tämän blogin niin vakavissaan.
Ei vasara näillä kirjoituksillaan saa mitään aikaiseksi.

Tomi kirjoitti...

Israel boikotoinnista ei saada antisemitismiä mitenkään. Ainoastaan sekopäiset islamofobit yhdistävät ne samaksi asiaksi.

Vasarahammer kirjoitti...

"En tiedä miksi toimittajat ottavat tämän blogin niin vakavissaan."

Mistä sinä tiedät, ottavatko toimittajat tämän blogin vakavissaan vai eivät? Itse ainakin jaksat kommentoida, vaikka viimeaikaiset esiintymisesi eivät erityisen laadukkaita ole olleet.

"Israel boikotoinnista ei saada antisemitismiä mitenkään. Ainoastaan sekopäiset islamofobit yhdistävät ne samaksi asiaksi."

Jos taso on tätä, seuraava kommentti menee roskikseen.

Tomi kirjoitti...

Jos toimittaja ottaa blogin esimerkiksi kirjaansa, hän ottaa blogin vakavasti.

IDA kirjoitti...

"Kyllä Lydénin kirja vaikuttaa vanhan kaurapuuron uudelleenlämmitykseltä, jos ei sitten Suti Aittoniemen nostamista "falangin" henkiseksi oppi-isäksi pidetä suurena oivalluksena."

Tämä lienee "kopsattu" suoraan suhteellisen tasapuolisesta ja varsin oikean kuvan antavasta Maassa maan tavalla - kirjasta.

Yleensäkin tuntuu, että alan kirjat ovat kopioita toisistaan ja käsittelevät vain toisiaan. Eräänlaista rappeutunutta skolastiikkaa siis, joka poikkeaa alkuperäisestä siinä, että ei edellytetä oppineisuutta, eikä kokonaisuuksien hallintaa.

Pelottavaahan on vain se, että nimimerkit Leon Degrelle ja Kumi Aatu jopa lukevat näitä. :)

Valkea kirjoitti...

Propaganda luo tiettyä viihdytystäkin Blogistaniin. Vihjailujen ja mielleyhtymien perusteella tavallinen keski-ikäinen Vasara muuttuu, mielikuvituksella suolattuna, jännittäväksi temppeliritariksi, joka johtaa laajaa yleiseurooppalaista taisteluorganisaatiota. Näistä on blogspot-kuuluisuudet tehty. Et ole turhaan kirjoitellut.

Liberaalin eliitin propaganda yrittää "yhteyksillä" rakentaa mielikuvaa mahdollisimman laajoista koordinoiduista ja koherenteista pahoista organisaatioista, ts. eliitti syyttää meitä siitä mitä he itse ovat. Propagandan ylösalaisin maailmassa eteeristen yhteyksien verkosto muuttuu tavallaan laajaksi ja toimintasektoreiltaan monihaaraiseksi valtiokoneistoksi, jota epäliberaalit tiedotusvälineet tukevat ja pitävät yllä.