maanantaina, helmikuuta 28, 2011

Seikkailukylpylä


Kirjoitan tukholmalaisessa tai oikeammin solnalaisessa Husbybadet-kylpylässä tapahtuneesta epäillystä rikoksesta, koska se samanaikaisesti useita ruotsalaista integraatio- ja maahanmuuttokeskustelua vaivaavia ongelmia. Tapaus sinänsä ei ole ruotsalaisessa monikulttuurisessa yhteiskunnassa mitenkään poikkeuksellinen.

Tekijät

Attendo Care –nimisen yhtiön ylläpitämän Björkuddenin vastaanottokeskuksen asiakkaat lähtivät kylpemään Husbybadetin seikkailukylpylään. Asiakkaat ovat ns. yksin saapuvia pakolaislapsia (ensamkommande flyktingbarn). Tätä byrokraattista termiä käytetään turvapaikanhakijoiksi ilmoittautuneista nuorista muslimimiehistä, joiden kutsuminen pakolaislapsiksi vaatii paljon hyvää tahtoa.

Nämä ”lapset” ovat tulleet Ruotsiin pysyvän oleskeluluvan toivossa. Turvapaikkaa he eivät saa, koska he eivät ole Geneven sopimuksen tarkoittamia pakolaisia. Heitä ei kuitenkaan voi poistaa maasta, koska he väittävät olevansa alaikäisiä. Mitään todisteita alaikäisyydestä ei yleensä ole, koska henkilöllisyyspaperit puuttuvat tai  ne ovat kadonneet matkan varrella. 

Pakoilaislapset asuvat vastaanottokeskuksessa siihen asti, kunnes kuntapaikka löytyy.  Siellä heidän turvapaikka-asiansa ratkaistaan. Kun pysyvä oleskelulupa on taskussa, voidaan aloittaa ns. perheen yhdistäminen.

Björkuddenin vastaanottokeskuksen henkilökunta päätti viedä asiakkaansa Husbybadetin seikkailukylpylään.  Ennen matkaa henkilökunta omien sanojensa mukaan tähdensi pakolaislapsille, että paikallisiin tyttöihin ei saa koskea, vaikka he olisivatkin vähäpukeisia.

Uhrit ja rikos

Politiskt inkorrekt –sivustolla on kerrottu tapahtumat pääpiirteittäin. Samanaikaisesti pakolaislasten kanssa joukko 11-12 –vuotiaita lapsia vietti syntymäpäiväkutsuja kylpylässä.  Osa noin 20 pakolaislapsesta halusi tehdä tuttavuutta tyttöjen kanssa. Tytöt eivät pitäneet tästä vaan pakenivat kylpylässä olevaan luolaan yhdessä syntymäpäiväseurueeseen kuuluneen kahden samanikäisen pojan kanssa.

Suurin osa pakolaislapsista kuitenkin seurasi heitä ja alkoi repiä tytöiltä vaatteita päältä. Kun kaksi poikaa yrittivät puolustaa tyttöjä, heitä pahoinpideltiin. Yksi tytöistä onnistui pääsemään karkuun ja hälyttämään uimavahdit, jotka puolestaan kutsuivat poliisin paikalle. Tämä luultavasti esti raiskausta tapahtumasta. Vastaanottokeskuksen 20 asiakasta suljettiin yhdessä ohjaajansa kanssa pukuhuoneeseen odottamaan virkavallan saapumista.

Poliisi on kuulustellut rikoksesta epäiltyä ja ilmoittaa hänen olevan 15-17 –vuotias. Lasten kertomusten mukaan tekijä olisi kuitenkin vaikuttanut vanhemmalta. Poliisilla on ollut vaikeuksia selvittää epäiltyjen henkilöllisyyttä, koska nämä eivät ole vielä saaneet ruotsalaista sosiaaliturvatunnusta eivätkä he osaa ruotsia. PI-sivuston kuvaus tapahtumista perustuu tyttöjen vanhempien kertomuksiin. 

Tapahtumapaikka

Husbybadetin kylpylä rakennettiin vuonna 2000 ja sitä kuvattiin yhdeksi Tukholman moderneimmista ja hienoimmista sisäkylpylöistä.  Se saavutti suursuosion ja sen asiakaskapasiteetti osoittautui jo alkuvaiheessa liian pieneksi. Kylpylää remontoitiin myöhemmin veden puhdistukseen ja ilmanvaihtoon liittyvien ongelmien takia.

Hygieniaongelmien takia kylpylässä piti käyttää uimahousuja. Miesten pukuhuoneissa oli selkeät kyltit, joissa kiellettiin alushousujen käyttö. Kylpylässä myös kokeiltiin ”alushousuvahteja”, jotka ilmoittivat asiakkaille, että suihkussa olisi suotavaa käydä ennen uimista. Kiinteistöpäällikkö kuitenkin kertoo, että osa asiakkaista ei sulattanut kieltoa kylpeä likaisissa alushousuissa. Vastauksena henkilökunnan ohjeistukseen saattoi tulla tokaisu: ”Tiedämme missä asut.”

Äskettäin tapahtunut ahdistelutapaus ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta Husbybadetin historiassa. Maaliskuussa 2005 maahanmuuttajataustainen poika raiskasi naisen altaassa ja vuonna 2006 16-vuotias tyttö joutui maahanmuuttajajengin raiskaamaksi.  Näiden tapausten jälkeen Tukholman kaupungin urheilutoimi haki lääninhallitukselta lupaa valvontakameroiden asentamiseksi kaupungin uimahalleihin.

Mielenosoitus

Husbybadetin tapahtumia kuvattiin joillakin sivustoilla joukkoraiskauksena, vaikka tyttöjen vanhempien mukaan kyse oli lähinnä seksuaalisesta ahdistelusta. Tapahtuneesta suivaantuneena Nordisk Ungdom –nimisen vähintäänkin puolinatsistisen järjestön jäseniä osoitti mieltään Björkuddenin herraskartanoa muistuttavan vastaanottokeskuksen pihalla. He kantoivat kylttejä, joissa kutsuttiin vastaanottokeskuksen asiakkaita mukaan uimaan Husbybadetin kylpylään. Mielenosoittajat myös heittelivät kananmunia vastaanottokeskuksen ikkunoihin.

Valtamedia reagoi

Ruotsissa valtamedia perinteisesti vaikenee Husbybadetin kaltaiset tapahtumat kuoliaaksi. Mikäli tämä ei ole mahdollista, media yleensä jättää kertomatta tekijöiden etnisen taustan. Jos tämäkään ei ole mahdollista, tapahtumat kuvataan siten, että rikoksen tekijöistä tulee uhreja.

Aftonbladet kirjoitti Husbybadetin tapahtumista erikoisella otsikolla ”Äärioikeistolainen ryhmä marssi vastaanottokeskukseen nettihuhun perusteella”. Aftonbladetin toimittaja Linda Hjerténin mielestä mielenosoitusmarssi ylitti uutiskynnyksen, mutta itse rikosta on suurenneltu netissä.

Lopuksi toimittaja Hjertén antaa ymmärtää, ketkä ovat rikoksen todellisia uhreja:

”Turvamies vartioi vastaanottokeskuksen ovea, mutta lauantain jälkeen on ollut rauhallista.”

”Kipsijulkisivussa näkyy edelleen jälkiä kananmunista. Keltuainen on jähmettynyt kiinni.”

”Kukaan ei halua tulla ulos juttelemaan, ja sälekaihtimet on vedetty kiinni.”

Nordisk Ungdomin kuulapäiden hätäinen mielenosoitus tarjosi Aftonbladetille tilaisuuden kirjoittaa asiasta juttu ”sopivasta näkökulmasta”. Valtamediassa on varmasti tiedetty, mitä kylpylässä oikeasti tapahtui. Ainakin sen edustajat ovat ahkerasti päivystäneet Politiskt Inkorrekt –sivustoa. Myös Yleisradion sivuilta on käyty vilkaisemassa, mitä Husbybadetissa oikeasti on tapahtunut.

5 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Ehkä sillä muslimien omalla uimavuorolla sittenkin oli hyvät syyt Vuosaaressa. Suomalainen virkamies lattiatasolla kuitenkin yleensä omaa käytännönläheiset ja edulliset ratkaisut omissa töissään näkemiensä ongelmien ratkaisemiseksi.

Vasarahammer kirjoitti...

Vastaavia ongelmia on Helsingissäkin.

Ongelma-asiakkaat piinaavat Itäkeskuksen uimahallia

Kumitonttu kirjoitti...

Nyt kyllä kirjoituksen otsikko oli väärin... Oikea kuuluu "Sikailukylpylä". Kaksimielisyydessään...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tossa Itäkeskuksen uimahallista kertoneessa jutussa ollutta kommenttia "Itäkeskus on uimahalleistamme haasteellisimmasta päästä. Suomalaisen uimahallietiketin kaikki piirteet eivät ole vielä hyvin sisäistetty" voi pitää kyllä melko ammattitaitoisena vähättelynä.

Tiedemies kirjoitti...

Facepalm. 'nuff said.