sunnuntaina, huhtikuuta 10, 2011

Helsingin Sanomat ja viha


Totuuden penaali Hanna Kaarto kirjoitti sunnutain Helsingin Sanomiin lehden ja sen toimituksen nykylinjaa erinomaisesti kuvaavan kolumnin Viha on kasvanut Suomessa. Minun on pakko myöntää, että olen samaa mieltä otsikon kanssa. 

Itsekin huomaan vihan kasvavan ja otsasuonten pullistuvan, kun luen Kaarron artikkelia. Tämä ei johdu tapahtumista, joihin artikkeli viittaa, vaan Kaarron tavasta käsitellä niitä. Tuntuu uskomattomalta, että Kaarron kaltainen toimittaja voi olla poliittisen toimituksen uutispäällikkönä. Miten voin olla niin typerä, että maksan Totuuden sunnuntainumerosta?

Vahvoja ja heikkoja signaaleja

Kun Tampereella poltettiin pitseria, kaikkein suvaitsevaisimpina itseään pitävät aloittivat noitavainot kansanedustaja Päivi Lipponen etunenässä. Oli aika marssia rasismia vastaan. Lopulta paljastui, että pitserian omistajat olivat itse syyllistyneet murhapolttoon vakuutusrahojen toivossa. Päivi Lipponen joutui nöyrtymään ja pyytämään anteeksi ”rasisteilta”.  Päivi Lipponen poisti blogikirjoituksensa, jossa hän sanoi:

” Haluaisin olla järjestämässä kunnon mielenosoitusta tai marssia rasismia vastaan. Jossa ilmenisi joukkovoiman vahvuus. Tällaista toimintaa ei enää voida hyväksyä ja näin ajattelevia ihmisiä on VALTAVASTI. Liian paljon pahaa on maailmassa aiheutunut sen tähden, että ihmiset ovat olleet hiljaa.

Varsin hyvin muistetaan kuinka 1930-luvulla Saksassa juuri näin ulkoparlamentaarisin toimin aiheutettiin pelkoa.


Nyt on osoitettava solidaarisuutta maahanmuuttajia kohtaan.”

Suvaitsevaisina itseään pitävien pettymykseksi Tampereen pitserian tuhopoltto ei aiheuttanut minkäänlaista vastareaktiota. Maahanmuuttajien pitämät pitseriat eivät joutuneet klanipäisten nuorten miesten kostoiskujen kohteeksi.

Nyt on Oulusta löytynyt kolme oikeaa rasistia, jotka häiriköivät väkivaltaisesti vaalitilaisuudessa. Lopputuloksena oli yksi irronnut nappi. Kukaan ei joutunut paikkauttamaan vammojaan sairaalassa eikä kuolleita ollut lainkaan toisin kuin Tampereen tuhopoltossa.

Silti penaali Hanna Kaarto näkee ”heikkoja” signaaleja:

” Miksi Oulun kahakka ei oikeastaan yllättänyt kovin paljon? Siksi, että vihamielinen tunnelma on kytenyt ja vahvistunut Suomessa jo jonkin aikaa. Pelottavaa siinä on sekin, että se ei ole mitattavissa oleva asia. Se on monen jakama tunne, joka syntyy heikoista signaaleista ja erillisistä, myös eriasteisista, havainnoista.”

Minä taas näen vahvoja signaaleja. Sanomalehtien toimituksissa työskentelevät punavihreät toimittajat ovat menettäneet järkensä, jos sitä ylipäänsä kovin paljon on ollutkaan. Kaarron fiilikset riittävät todistamaan, että ”viha” on lisääntynyt. Faktoja ei tarvita, koska ne vain häiritsevät toimittajien postmoderneja tunteenpurkauksia.

Syy ja seuraus

Kaarron kaltaiset penaalit ovat käsittäneet syyn ja seurauksen omalla tavallaan. Vihapuhe aiheuttaa väkivaltaa:

” Ylätasolla se ei näy, vaan kierrokset näyttävät käyvän kansan pariin perhosen siiveniskun tavoin. Kun poliitikko sanoo "maassa maan tavalla", kansalainen aloittaa ostarilla rähinän pakolaisen kanssa. Kun poliitikot alkavat puhua sukupuolineuraalista avioliittolaista, jotkut hyökkäävät Setan Pride-kulkueeseen.”

Samalla he kieltävät yksilön vastuun omista teoistaan.  Syyllisiä ovat ne, jotka puhuvat väärin. Eivät tekijät itse eikä se, että media ja poliitikot tietoisesti provosoivat, kun ne tuovat etnisiä ja sukupuolisia vähemmistöjä esille pelkästään positiivisessa valossa oman moraalisen sädekehän kiillottamiseksi ja samalla muistuttavat, kuinka takaperoista ja kehittymätöntä suomalainen kulttuuri on ja kuinka junttimaisia suomalaiset heteromiehet ovat.

Ne, jotka puolustavat perinteisiä arvoja, demonisoidaan. He ovat suvaitsemattomia ja vihaavat homoja. Päivi Räsäsen on aivan turha yrittää puolustella sanomalla, että hän ei vihaa homoja ihmisinä vaan homot ovat samanlaisia Jumalan luomia kuin Räsänen itsekin. Jos et ajattele kuten Hanna Kaarto, olet paha ihminen ja haluat todellisuudessa kaasuttaa homoja. Olet aivan yhtä huono kuin ne, jotka tekivät kaasuiskun Setan Pride-kulkueeseen. Siksi sinut pitää vaientaa:

” Yksittäistapauksia, joihin puuttuminen ulkopuolisena voi tuntua liioittelulta. Vai olisiko vihdoin aika madaltaa puuttumisen kynnystä? Onhan aikakin muuttunut.”

Ajat ovat muuttuneet. Helsingin Sanomien levikki on syöksykierteessä suurelta osin lehden paremmintietävän toimittajakunnan kirjoitusten ansiosta.  Lehti ei enää kerro maailman tapahtumista ja valota niiden taustaa vaan opastaa, miten sinun pitää ajatella. Kertojina ovat Hanna Kaarron kaltaiset maailmaa ja elämää sinua paremmin ymmärtävät toimittajat.

22 kommenttia:

Poropoliisi kirjoitti...

Kun poliitikko sanoo "maassa maan tavalla", kansalainen aloittaa ostarilla rähinän pakolaisen kanssa.

Tapahtuuko tällaista muualla kuin arvon toimittajien mielikuvituksessa? Jos pelkkä kertoumus tönityksi joutumisesta (junacaust) sai toimittajat sekaisin, niin mitähän tapahtuisi jos pakolaisia alettaisiin hakata systemaattisti?

Jaassu kirjoitti...

Itse peruutin hesarin tuollaisten juttujen vuoksi jo neljä vuotta sitten. Kuluttajan protesti.

Kovasti soittelevat mutta aina tulee tiukka vastaus että en osta lehteä koska siinä on liikaa nuoria typeriä toimittajia.

Sen jälkeen kun Kari Suomalainen potkittiin hesarista pois, lehti on mennyt tiukkaa alamäkeä.

IDA kirjoitti...

Älä välitä. Ne on väärässä.

Tiedemies kirjoitti...

Aamulehti kirjoittaa vähän laveammin vihasta.

En itse oikein tiedä mitä ajatella näistä. Tässä blogissa ja muutamassa muussa ajatus on selvästi jotain sen suuntaista, että käytöstapojen odottaminen on jotenkin vasemmistolaista, ja sen tueksi otetaan jonkun Päivi Lipposen kaltaisen öykkärin hölmöilyt.

Joku muuten tuhosi Tiuran vaalirekan ja muutama isänmaallinen sankari kävi vähän piristämässä kokoomuksen vaalitilaisuutta Oulussa. Kuinka moni vihervasemmistolainen on syyllistynyt samaan?

Vasarahammer kirjoitti...

Tuo Aamulehden vihakirjoitus oli kyllä ihan sitä itseään.

Tiedemies kirjoitti...

Onhan se sitä itseään.

Mutta tässäkin kirjoituksessa puolustat rystyset valkoisena Oulun natseja, jotka hyökkäsivät "punavihreiksi" karakterisoimiesi kokoomuslaisten kimppuun.

Neljä poliisipartiota, pippurisumutetta ja pamppuja. OK, ei siellä ketään jouduttu sairaalaan viemään, mutta on tuo suomalaisen demokratian oloissa nyt viime vuosikymmenien mitassa aika poikkeuksellinen tapaus. Minut se tapaus kyllä yllätti, mutta vielä enemmän yllätti se, miten suhtaudut asiaan, eli että se on jotenkin ihan OK, että "punavihreitä" kokoomuslaisia saakin vähän vetää dunkkuun, siinä missä hesarissa kirjoitettu nyyhkyemotionaalinen hölmöily on mielestäsi selvästi jonkun sortin rikos.

Vasarahammer kirjoitti...

Nimimerkki Tiedemies yrittää ilmeisen epärehellisesti tehdä minusta Oulun natsien puolustajan ja melkein yltää Hanna Kaarron tasolle.

Nimimerkki Tiedemies mainitsi Marja Tiuran tuhotun vaalirekan.
Tässä vähän esimerkkiä eläinaktivistien vaalimainosten sabotoinnista. Olen minä nähnyt "mainettaan paremman" Antti Kaikkosen mainoksen, johon oli piirretty viikset.

"missä hesarissa kirjoitettu nyyhkyemotionaalinen hölmöily on mielestäsi selvästi jonkun sortin rikos."

Minä luin tuon "nyyhkyjutun" ihan toisella tavalla. Se oli huonosti peitelty kehotus sensuuriin ja abstraktin vihapuheen kriminalisointiin. Siinä myös yhdistettiin asioita "guilt by association" -tavalla, mikä on näiden "nyyhkykirjoittajien" tavaramerkki. Toivotaan, että paska tarttuu.

Tiedemies kirjoitti...

Ethän sinä tietenkään puolustellut natsien hyökkäystä. Lainataanpa nyt kuitenkin omaa tekstiäsi:

- Itsekin huomaan vihan kasvavan ja otsasuonten pullistuvan, kun luen Kaarron artikkelia. Tämä ei johdu tapahtumista, joihin artikkeli viittaa, vaan Kaarron tavasta käsitellä niitä.

- Nyt on Oulusta löytynyt kolme oikeaa rasistia, jotka häiriköivät väkivaltaisesti vaalitilaisuudessa. Lopputuloksena oli yksi irronnut nappi. Kukaan ei joutunut paikkauttamaan vammojaan sairaalassa eikä kuolleita ollut lainkaan toisin kuin Tampereen tuhopoltossa.

Niin, mitä siellä niillä neljällä poliisipartiolla ja pippurisumutteella tehtiin. Varmaan poliisit olivat mukana samassa punavihreässä salaliitossa.

Tampereen tuhopolttajat saivat liki kymmenen vuoden tuomiot.

Mitä järkeä näitä on edes verrata, ellei tarkoituksena ole osoittaa, että nazzien tempaus on harmiton? Pojat on poikia?

Jaassu kirjoitti...

"Niin, mitä siellä niillä neljällä poliisipartiolla ja pippurisumutteella tehtiin."

'Tiedemies' voi lukea paikalla olleen kokoomuksen ehdokkaan kuvauksen tapahtumasta. Niin ei tarvitse ihmetellä.

http://henriheikkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68847-millainen-se-oulun-raju-mellakka-olikaan

Tiedemies kirjoitti...

Mitä tuosta? Kyllä minä sen olin jo ennen kommenttiani lukenut. Nazzit riehuivat, poliisi antoi pippurisumutetta ja pamppua.

Vasara oli se, joka vertasi tätä tapahtumaa Tampereen tuhopolttoon. Siitä annettiin kunnon tuomiot, vaikka näissä vihjaillaan jatkuvasti, miten päätä silitellään ja mamut pääsevät kuin koirat veräjästä. Mitä järkeä tällaista vertausta on edes ottaa, ellei sitten tarkoituksena ole osoittaa, että vaalikopeilla riehuvat natsit ovat ihan mukavia tyyppejä ja mamut murhapolttajia?

Minua ainakin suututtavat kaduilla riehuvat natsit. Luulin, että niistä päästiin jo 90-luvulla.

Vasarahammer kirjoitti...

"Mitä järkeä näitä on edes verrata, ellei tarkoituksena ole osoittaa, että nazzien tempaus on harmiton? "

Median ja itseään suvaitsevaisina pitävien reaktioita pyrin tässä valottamaan. Rasismia suorastaan etsitään ja sitä paisutellaan. Kun löytyy oikeita rasistinatseja, sitten vasta paisutellaankin.

Syy rasistinatsien toiminnasta vieritetään "guilt by association" -tekniikalla asiaan millään tavalla liittymättömien niskoille.

Tapaus itsessään oli paljon vaatimattomampi kuin siitä revitetyt lehtiotsikot, kuten edellisessä viestissä linkitetystä blogimerkinnästä voi lukea.

Tiedemies kirjoitti...

Hyvä, ymmärrän tämän.

En minäkään pidä siitä, että lehdet hekumoivat vähäpätöisemmillä asioilla, kun oikeita hyviä vihollisia ei löydy.

Vasarahammer kirjoitti...

Lisää vaalivihaa tarjoilee aina luotettava Katja Boxberg Iltalehdessä.

Kumitonttu kirjoitti...

Kuinka moni vihervasemmistolainen on syyllistynyt samaan?

No ainakin ainaniinmainio Greenpeace rikkoi vaalirauhaa Postitalolla Tsadissa (Alastontotuus).

Vasarahammer kirjoitti...

Jukka Relander ei myöskään malttanut olla käyttämättä tilaisuutta hyväkseen.

Tiedemies kirjoitti...

Kumis: Kiviniemen julisteiden töhriminen oli minusta parempi esimerkki kuin makkaratukkien banderollitempaus, koska ensimmäinen oli ihan oikeaa vaalihäirintää, jälkimmäinen vain muuten julkisen tilan täyttämistä propagandalla.

Minä tarkoitin vasemmistoliberaaleilla kuitenkin lähinnä kokoomusta, joka Vasarahammerin teksteissä toistuvasti esitetään suurimpana vasemmistoliberalistisena puolueena.

Tomi kirjoitti...

TM jotenkin saa sen kuvan teksteistäsi, että mielestäsi olisi OK, jos turpaan vedettäisiin makkaratukkaa tai vaikkapa demaria, mutta nyt olet järkyttynyt, kun uhkailun kohteena on kokoomus.

Tiedemies kirjoitti...

Ei kyse ole siitä, että olisi jotenkin OK, että ketään vedettäisiin turpaan. Demareita tai makkaratukkia ei ole höykytelty, kokoomuslaisia on. Keskustan ja kokoomuksen vaalimainoksia on sabotoitu. Vihreistä en tiedä.

Kokoomus on tällä hetkellä (ja tulevissa vaaleissa) melko todennäköisesti suurin puolue. Vasara on kirjoituksissaan leimannut sen vasemmistoliberaaliksi puolueeksi.

Tomi kirjoitti...

TM, ok. Näiden konservatiivien mielestä kokoomus liberaalina puolueena on varmaan vasemmistolainen.

Heillä on tapana mieltää kaikki vastustamansa vasemmistolaiseksi.
Ei sen puoleen on meillä vasemmistolaisillakin pitää kaikkea vastustamaamme oikeistolaisena.
Tämä on inhimillistä.

Tiedemies kirjoitti...

Minä en ole sen paremmin konservatiivi kuin vasemmistolainenkaan. Oikeistolaiset ovat roistoja ja vasemmistolaiset ääliöitä. Tämän näkee siitä, miten asiat hoidetaan.

Ennen kuvittelin, että edes vihreät ovat fiksuja, koska ne eivät ole oikeistolaisia ja siellä on sentään hyvinkoulutettua väkeä. Tämäkin kuvitelma osoittautui sittemmin vääräksi.

Tomi kirjoitti...

TM viittasin vasemmistolaisella itseeni, en sinuun. Mielipiteesi eivät missään nimessä ole vasemmistolaisia.

Vasarahammer kirjoitti...

Kerään tähän vielä "vihaan" liittyviä kirjoituksia. Toimittaja Jussi Lähde näkee vihan syyn nimettömissä verkkokirjoituksissa.

Vihan lähteillä