sunnuntaina, kesäkuuta 13, 2010

Jalkapallo ja monikulttuuri

Kun perustin tämän blogin, vannoin, että en kirjoita sanallakaan jalkapallosta. Luen silti esim. tätä jalkapalloaiheista blogia. En nytkään kerro, mikä maa on suosikkini ja milloin ensimmäistä kertaa katselin kisoja telkkarista. En käsittele itse peliä lainkaan vaan kisoja ja niiden poliittisia ulottuvuuksia.

Poliittiset MM-kisat

Provosoiduin, koska luin ruotsalaisesta Aftonbladet-nimisestä roskalehdestä vasemmistoradikaali Åsa Linderborgin kirjoittaman jutun poliittisista jalkapallon MM-kisoissa. Artikkelissa joukkueet rankattiin sen mukaan, miten ne vastasivat artikkelin kirjoittajan poliittisia mieltymyksiä. Suvaitsevaisen kuuluu kannattaa monikulttuurista Ranskan joukkuetta, jota rasistit taas inhoavat. Hollanti oli cool, kun Ruud Gullit rastatukkineen viilletti kentällä. Rasistiset de Boerin veljekset ovat kuitenkin uncool.

Vastaavalla tavalla Helsingin Sanomien Njet-liite oli etsinyt jostain kellarista kaksi suomalaista Pohjois-Korean kannattajaa, joista toinen oli SAFKA-aktiivi ja kommunisti Tommi Lievemaa. Toinen, jonka nimeä en muista, lateli artikkelissa ylistyslaulua Pohjois-Korean järjestelmälle. En ymmärtänyt artikkelin pointtia. Ehkä tarkoituksena oli esitellä kylähulluja ja sitä, että kommunismille löytyy kannattajia järjestelmän aiheuttamista kymmenistä miljoonista kuolonuhreista ja mittaamattomasta inhimillisestä kärsimyksestä huolimatta.

Etelä-Afrikassa vallitsi aiemmin rotuerotteluun perustuva apartheid-järjestelmä. Länsimaiset vasemmistointellektuellit ja heidän myötäjuoksijansa käyttivät runsaasti aikaa ja energiaa apartheidin epäoikeudenmukaisuuden esilläpitoon. Toki apartheid oli kammottava järjestelmä, mutta sen tuottamat ihmishenkien menetykset ovat mitättömiä verrattuna kommunismin tuottamaan teurastukseen.

Mediassa apartheidista kerrottiin paljon, mutta vähemmän kiinnitettiin huomiota Afrikan epäonnistuneisiin sosialismikokeiluihin, joiden seurauksena oli nälänhätää ja pakolaisvirtoja. Etelä-Afrikan naapurivaltio Zimbabwessa vallitsi aiemmin samankaltainen rotuerottelujärjestelmä, jossa pienilukuinen valkoinen vähemmistö piti itsellään poliittista valtaa ja omisti valtaosan viljelysmaasta.

Valkoinen vähemmistö luopui vallasta rauhanomaisesti ja tilalle tuli Robert Mugabe, jolta odotettiin suuria mutta joka lopulta tuhosi Afrikan vilja-aitan. Mugabe murskasi valtaannousunsa jälkeen opposition eteläisen Zimbabwen Matabelemaassa. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 20 000 ihmistä menetti henkensä väkivaltaisuuksissa, joita johti pohjoiskorealaisten kouluttama Gukurahundi-yksikkö eli Zimbabwen viides prikaati. Väkivaltaisuudet päättyivät, kun opposition Zapu-puolueen Joshua Nkomo suostui yhteishallitukseen Mugaben kanssa.

Myöhemmin Mugaben kannattajat tuhosivat Zimbabwen maatalouden takavarikoimalla tiloja valkoiseen vähemmistöön kuuluvilta maanviljelijöiltä. Maiden uudet omistajat osoittautuivat tilanhoitajina huomattavasti edeltäjiään heikommiksi, minkä ansiosta Zimbabwen vientitulot romahtivat, maahan tuli hyperinflaatio ja tavalliset ihmiset näkivät nälkää.

Mugabe osoitti konkreettisesti, että moderni maatalous vaatii omanlaistaan osaamista. Omaisuuden väkivaltainen haltuunotto ja sen uudelleenjako eivät poista köyhyyttä vaan lisäävät sitä. Tätä opetusta ei yksikään sosialismin kannattaja ole sisäistänyt, vaikka varoittavista esimerkeistä ei ole puutetta.

Etelä-Afrikka on toista maata

Toistaiseksi Zimbabwen kaltaisia tapahtumia ei ole samassa mittakaavassa nähty Etelä-Afrikassa, jota kutsutaan imartelevasti ”sateenkaarikansakunnaksi” (Rainbow nation). Länsimainen vasemmisto haluaa, että Etelä-Afrikka pysyy kohtalaisena esimerkkinä monikulttuurin toiminnasta käytännössä. Aftonbladetin vasemmistoradikaalille Etelä-Afrikan tapahtumat toimivat myös toisenlaisena esimerkkinä. ”Apartheid-valtio” Israel voidaan taivuttaa rauhaan samalla tavalla kuin Etelä-Afrikan valkoiset aikanaan.

Siksi on tärkeää, että Etelä-Afrikassa järjestettävät MM-kisat onnistuvat ja afrikkalaiset joukkueet menestyvät. Etukäteen oli suuri riski myöntää kisat rikollisuuden riivaamalle maalle. Mediassa ei kuitenkaan ole suuremmin kerrottu kisaturistien kokemista ryöstöistä. Ehkä niitä ei ole tapahtunut, koska poliisit ovat onnistuneet tehtävissään.

Toistaiseksi suurin kohu on noussut kisakatsomoissa käytetyistä vuvuzela-torvista, joiden meteli häiritsee sekä pelaajia että televisiokatsojia. Jatkuva ampiaisen sirinää muistuttava mölinä peittää alleen yleisön reaktiot pelitapahtumiin ja estää pelaajien kommunikoinnin kentällä. Vuvuzelaa voi kutsua eräänlaiseksi monikulttuurin symboliksi. Useimmat pitävät sen ääntä epämiellyttävänä, mutta kyse on kuitenkin niiden kulttuurista, jota pitää suvaita. Vuvuzelan kieltäminen olisi kolonialismia ja sen äänen inhoaminen on rasismia.

Lisäys 19.6.2010: Tältä se monikulttuuri kuulostaa.

19 kommenttia:

Jimbo kirjoitti...

Rasistiset de Boerin veljekset ovat kuitenkin uncool.

Mitä veljekset ovat tehneet/sanoneet?

PH kirjoitti...

Olipas asiallinen kirjoitus taas kerran. Esitit tismalleen samoja asioita, joita olen itsekin mietiskellyt näiden kisojen aikana.

Kaikenlaiseen sitä on yltiösuvaitsevaisten ajatusmaailman tiimoilta tottunut, mutta silti onnistuin yllättymään kun huomasin että noita saatanallisia vuvuzela-torviakin on puolustettu jopa rasismikorteilla. Eli kun luonnollisesti tuollainen tasainen pörinä, jolla ei ole mitään tekemistä varsinaisen kannustuksen kanssa, häiritsee, niin se tuomitaan rasistiseksi mielipiteeksi. Siis ei helvetti, tuo tasapaksu katkeamaton mölinähän itse asiassa peittää alleen kaiken oikean kannustuksen ja katsomon spontaanit reaktiot!

Suu auki kuuntelin tänään autoradiosta miten parikin ihmistä puolusti noita torvia, painavimpana argumenttina juuri se, että kun torvet kuuluvat kulttuuriin. No kuuluu tosiaan, kertoneekohan sekin jotain noista kulttuureista?

Vasarahammer kirjoitti...

"Mitä veljekset ovat tehneet/sanoneet?"

En nyt muista. Radikaalivasemmistolainen toimittaja Aftonbladetissa mainitsi jotakin veljeksistä, mutta en muista ihan tarkkaan enkä löytänyt juttua internetistä, jotta voisin tarkistaa.

Tiedemies kirjoitti...

Zimbabwe ei itsenäistynyt ja luopunut apartheidinkaltaisesta hallinnostaan aivan rauhanomaisesti. Mugabe on entinen kapinapäällikkö, eikä ollut itsenäistymisen yhteydessä mikään kuoripoika. "Mugaben kannattajat", jotka maita ovat ottaneet hallituksen siunauksella, ovat käsittääkseni sisällisotien veteraaneja.

Ari kirjoitti...

Mugabe teki 'rauhan' Nkomon kanssa, mutta pariviikkoa sen jälkeen murhautti Nkomon ja kannattajat (~25 000) Matabelelandissa pohjoiskorealaisten ja kiinalaisten avustuksella.

WC 2010:

TOURISTS ROBBED AT WINE FARM

Police said a group of tourists from Canada, Denmark, Finland, Sweden and Tanzania returned to their bus at a visit to a wine estate outside Cape Town to find nine passports, two digital cameras, a laptop and $500 cash missing. A case of theft had been opened, a statement said.
...

Armed robbery of Spanish and Portuguese journalists at a lodge north of Johannesburg on Wednesday.
...
The three Chinese journalists has been in the country for a few hours and were on their way to the main venue for the Cup in Soccer City...They stopped on the side of the road when gunmen approached and stole equipment from their vehicle,...

http://uk.reuters.com/article/idUKTRE65960A20100610

http://southafrica-pig.blogspot.com/2010/06/robbery-near-portuguese-base-camp.html

- buuri johannesbuurista -

Ari kirjoitti...

De Boerin veljekset ovat rasistisia ruottalaiselle sontajournalistille, koska heidän nimi viittaa Etelä Afrikan buureihin. (Boer = talonpoika, maanviljelijä).

Mugaben kannattajat, jotka ovat ottaneet maita haltuunsa EIVÄT ole sisällissodan veteraaneja. Ko. ns. veteraaneja ei ole enää elossa, ne on kaikki Mugabea lukuunottamatta kuolleet AIDS:iin tms. tauteihin ja väkivaltaisuuksiin.

- buuri johannesbuurista -

Tiedemies kirjoitti...

Ari voi olla toki osittain oikeassa, sillä ZNLWVA:lla on varmaan ollut paljon sellaisia jäseniä, jotka ovat liian nuoria ollakseen oikeita veteraaneja.

Chinotimba, joka käsittääkseni julkisesti oli valkoisten maiden rosvoamista masinoimassa, oli/on ZNLWVA:n johtohahmoja.

Pointtina oli, että Zimbabwen itsenäistymiseen ja rotuerottelun päättymiseen johtanut kehitys oli jo lähtökohtaisesti polarisoituneempi. Valkoisia oli Zimbabwessa alle prosentti, kun he Etelä-Afrikassa vastaava luku on noin 10 prosenttia.

Etelä-Afrikan suurin ongelma ei ole ainakaan akuutisti rotukysymysten politisoituminen, vaan ANC:n vahvan valta-aseman synnyttämä korruptio ja yleinen rikollisuus.

ZA on todella kummallinen maa siinä suhteessa, että se on ongelmistaan huolimatta jopa vaurastunut apartheidin päättymisen jälkeen. Tämä tekee maasta kiusallisen nettinasseille, joiden mielestä maan romahtamisen piti tapahtua jo. Toisaalta se on kiusallinen myös poliittisesti korrektille liturgialle, koska rikollisuus ja korruptio ja muu ns. normimeininki on siellä samalla tasolla kuin Afrikassa noin yleensä, paikoin jopa pahempaa.

IDA kirjoitti...

Itselläni ei ole mitään rasistisia syitä inhota Ranskaa, inhoan muuten vain menneiden kansalaiskikkailujen ja muiden syiden takia. Ihmeen haluton ja sooloileva joukkue kaikkineen.

Jalkapallossahan ei vihattujakaan vihata oikeasti, paitsi Real Madridia ja niitä, jotka uskaltavat pelata kotkalaisia vastaan ;)

Japanin ja Uruguyan yllätysten varaan lasken. Varmaan tuon ruotsalaisen mielestä rasistisia joukkueita molemmat. Ja tietenkin myös Saksa, Argentiina ja Italia.

Valkea kirjoitti...

Re: nim. tiedemies

Zimbabwessa valkoiset on väkivalloin puhdistettu etnisesti pois maasta, tuotanto on romahtanut, inflaatio on karannut käsistä, Mugabe toimii väkivaltaisen despootin tavoin, tukahduttaa väkivalloin opposition ja mitään reaalista demokratiaa ei ole, infrastruktuuri on hajonnut tai hajoamassa, laajan nälänhadan on estänyt ainoastaan asukkaiden pakeneminen naapurimaihin, vastasyntyneiden vauvojen ruumiit tukkivat katuviemäreitä (zimbabwelainen "abortti") jne.

Siinä on liberaali utopia toteutunut. Kunpa voisimme lähettää oman liberaalin "eliittimme" sinne asumaan.

Sinivihreä kirjoitti...

Siinä on liberaali utopia toteutunut. Kunpa voisimme lähettää oman liberaalin "eliittimme" sinne asumaan.

Ikään kuin oma "liberaali eliitti" olisi jollain tavalla vastuussa Zimbabwen tilanteesta??? Tarkoitatkohan lisäksi, että parempi olisi ollut pitää Ian Smith vallassa, vai? Omasta mielestäni paras ratkaisu olisi ollut Mugaben syrjäyttäminen jo kauan sitten, tuskinpa Joshua Nkomo tai muut olisivat olleet huonompia vaihtoehtoja!

Vuvuzeloista: itsekin pidän niitä ärsyttävinä, ainakin ensimmäisissä otteluissa. Viimeisimmissä niitä on mielestäni kuulunut vähemmän, enkä usko sen johtuvan oman korvani tottumisesta. Ensimmäisten otteluiden perusteella aloin vahvasti ymmärtää niiden kieltämistä ajavia, jopa pelaajatkin valittelivat etteivät voi kommunikoida toistensa kanssa. Mutta kuulin kylläkin seuraavanlaista väitettä, selostajien sanomana kai:

Eteläafrikkalaiset itse ovat sitä mieltä, että vuvuzelat kuulostavat ärsyttäviltä siksi, että kisaturistit käyttävät niitä väärin. Niihin ei pidä puhaltaa koko ajan eikä milloin tahansa, vaan pitäisi tarkkailla katsomon äänimaailmaa yleensä ja puhaltaa niihin sopivina hetkinä, jolloin saadaan aikaan harmoninen kokonaisuus.

Ei ole syytä epäillä, etteikö olisikin juuri näin. Jokaisessa kulttuurissa on omat niksinsä. Taitamattomat voivat pilata hauskankin asian.

Tiedemies kirjoitti...

Tarkoitatkohan lisäksi, että parempi olisi ollut pitää Ian Smith vallassa, vai?

Jos vaihtoehtoina oli Smithin hallinto ja nykypäivän Zimbabwen tilanne, niin tämä on ns. no-brainer. Tottakai Smith oli parempi hallitisija kuin Mugabe, vaikka kumpikin on ns. klassillisten menetelmien toteuttaja.

Valkea on oikeastaan oikeassa: Zimbabwen ja muiden Afrikan maiden kolonisoiminen imperialismin "kuumalla kaudella" 1800-luvun lopulla (ns. scramble for Africa), oli pääosin sen ajan brittiläisen liberaalin eliitin lemmikkiprojekti.

Tässäkin suhteessa Etelä-Afrikka eroaa radikaalisti Zimbabwesta. Kapmaa kolonisoitiin jo 1650-luvulla ja hollantilaisten jälkeläiset ovat asuneet alueella itseasiassa kauemmin kuin esimerkiksi Zulut tms. Toki khoikhoit pistettiin lihoiksi, mutta he nyt eivät enää ole vaatimassa oikeuksiaan. Zimbabwe/Rhodesia sensijaan valloitettiin väkivalloin ja maat anastettiin.

Käsitys, jonka mukaan siirtomaavalta oli jotenkin yksikäsitteisesti hieno ja arvokas asia, on aivan yhtä typerä kuin sen yksipuolinen demonisointikin.

Sinivihreä kirjoitti...

Kapmaa kolonisoitiin jo 1650-luvulla ja hollantilaisten jälkeläiset ovat asuneet alueella itseasiassa kauemmin kuin esimerkiksi Zulut tms.

Ei, vaan nimenomaan zulut asuivat alueella aikaisemmin. Monet muut bantukansat ovat sen sijaan saapuneet hollantilaisten (buurien) jälkeen. Bantukansojen vaellusta oli kuitenkin kestänyt jo kauan ennen buurien tuloa. Wikipedia:

The Zulu were originally a major clan in what is today Northern KwaZulu-Natal, founded ca. 1709 by Zulu kaNtombhela. In the Nguni languages, iZulu/iliZulu/liTulu means heaven, or sky. At that time, the area was occupied by many large Nguni communities and clans (also called isizwe=nation, people or isibongo=clan). Nguni communities had migrated down Africa's east coast over thousands of years, as part of the Bantu migrations probably arriving in what is now South Africa in about the 9th century A.D.

Tiedemies kirjoitti...

Zulut asuivat nykyisen KZN:n alueella, eivät siis Capen alueella. Etäisyyttä on tuhansia kilometrejä, ne ovat ihan eri puolilla maata.

IDA kirjoitti...

Poliittiseen keskusteluun kommenttina:

Uruguay 2 - Etelä-Afrikka 0

Ari kirjoitti...

En ole kuullut kenenkää eteläafrikkalaisen sanovan, että "vuvuzelat kuulostavat ärsyttäviltä siksi, että kisaturistit käyttävät niitä väärin...."

Olisipa mukava tietää missä ja kuka eteläafrikkalainen olisi noin sanonut....?! Eteläafrikkalaiset itse eivät ole sitä mieltä. iI laiteta sanoja eteläafrikkalaisten suuhun, ei maistu hyvälle.

Kyllä se on niin, että "liberaali eliitti" on 100% vastuussa Zimbabwen tilanteesta.

I was born 350km from Zimbabwe's capital city, in Shurugwi...
http://www.africanexecutive.com/modules/magazine/articles.php?article=2710

Mukiwa by Peter Godwin
http://ezinearticles.com/?Mukiwa-by-Peter-Godwin&id=746615

'It was better under Ian Smith,' say Zimbabweans
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/africa/article2917276.ece

Zulut ja xhosat eli bantut eivät asuneet Kapissa aikaisemmin.
http://www.capeparty.com (kts. history)

"Jokaisessa kulttuurissa on omat niksinsä. Taitamattomat voivat pilata hauskankin asian."

Sinivihreä kirjoitti...

No uskotaan sitten että Ian Smithkin oli parempi kuin Mugabe, ei itse asiassa kovin vaikea uskoa… mutta millä ihmeen tavalla muun maailman ”liberaali eliitti” on muka vastuussa millään tavalla Zimbabwen tilanteesta??? Taasko demonisoidaan tasa-arvoa ja demokratiaa ajavia ”vasemmistohpörhöjä” ja laitetaan kaikki maailman ongelmat heidän syykseen? Alkaa siinä tapauksessa todella kyllästyttää.

Jos puhuitte pelkästään Kapmaasta, niin okei, eihän se ole zulujen alkuperämaata, mutta tarkoitukseni oli korostaa, että zulut sentään ovat Etelä-Afrikan valtion alueen alkuperäisiä asukkaita, vielä pitkäikäisemmin kuin buurit. Normaalissa valtiossahan muuttoliikettä maan rajojen sisällä tapahtuu, Turussakin varmasti asuu jokunen savolainen?

Ari, mikä sitten on paikallisten varsinainen mielipide vuvuzeloista? Siteeraamani oli todennäköisesti jonkun selostajan sanomaa.

Ari kirjoitti...

No, yleistän asioita: ”Liberaali eliitti” tarkoittaa toisille toista. Äh, sitä on vaikea lyhyesti selittää, ehkä "hyväntahtoiset hölmöt" on söpömpi ilmaus asiasta.

Vähän niinkuin ammatikseen autetaan ja sählätään, elämysmatkoja eksoottisiin paikkoihin jne. Matka on lopputulosta tärkeämpi.

Paikallisille vuvuzelat on tapa, meteliä ja lisää meteliä. Ihan oikeasti siihen kyllästyy ja se alkaa ottaan takaraivoon. Tänä aamuna oli hiljaista eilisen pelin jälkeen. Vuvut oli vaienneet, kiitos luojan, mulla olikin krapula ja moraalinen alennustila, vieläkin kädet tärisee. Ehkä minä jonain päivänä osaan lopettaa siihen kolmanteen kaljaan.

Sekaisinhan ne on, jaksavat pöristä siihen putkeen tunnista toiseen. Polttavat daggaa, tik-tik:ä ja juovat kiljua, sillä ne jaksaa. Ei ne viis veisaa muista kunhan saavat sotkea ja metelöidä.

Täytyy myöntää, että itsekin jos olen hieman päissään ja kaljasta sekaisin en välitä, se vain tuntuu hassulta. Mutta koska en polta daggaa enkä ole päissään joka päivä - niin se vain on plain vanilla raivostuttaa lapselliselta mölinää.

Joidenkin mielestä se on kulttuuria.... mukavahan se on, kun lapset puhaltaa ja leikkii. Mutta aikuiset ihmiset daggasta ja kiljusta sekaisin metelöi. Ehkä se siellä TV:stä nähtynä näyttää jotenkin erikoiselta ja 'hauskalta'.

Ja samaa nämä paikallisetkin - jotka tunnen - ovat mieltä eli, että sillä on mukava tehdä ääntä, mutta ei sitä kestä kuunnella.

Use baby oil to prevent 'vuvu lips'
http://www.iol.co.za/index.php?set_id=1&click_id=13&art_id=vn20100614130613394C865638

Ostin niitä 5kpl, seuraavan kerran kun käyn Suomessa annan lapsille lahjaksi - iskät ja äiskät tykkää, heh.

TV selostajat höpisevät omiaan. Hah, toissailtanakin englantilainen selostaja tohkeissaan kertoi kuinka istuu Green Pointin stadionin kopissa ja vieressä on Atlantti ja muutaman kilometrin päässä (viittasi Cape Point:iin) on paikka jossa Intian valtameri ja Atlantti yhtyy. No, harmiton legenda (emävale) tuo on, mutta niitä on paljon muitakin jotka kuulijat ottavat tosissaan.

Aikansa kun hokee, niin ihmiset alkaa uskomaan että zulut omistaa koko Etelä Afrikan ja että ne oli täällä ennen buureja.

Niin, tarpeeksi kauas kun ajassa mennään taaksepäin - kerrotaan, että ihminen sai alkunsa Afrikassa ja lähti sieltä leviämään - niin... buurithan ovat afrikkalaisten jälkeläisiä jotka muuttivat takaisin esi-isiensä maille. Esi-isien jotka syntyivät Afrikassa ja levisivät mm. Eurooppaan, ennen zuluja ym. neekeriheimoja.

Kelle se sitten viimekädessä kuuluu, sen aika/historia toivottavasti näyttää, eikä zulut, xhosat ja ANC:n taistelusiipi ja nuoret kommunistit.

Tiedemies kirjoitti...

zulut sentään ovat Etelä-Afrikan valtion alueen alkuperäisiä asukkaita, vielä pitkäikäisemmin kuin buurit

Miten niin? Zulut asettuivat KZN:n 1700-luvulla, buurit Kapmaahan 1600-luvulla.

Sinivihreä kirjoitti...

No, yleistän asioita: ”Liberaali eliitti” tarkoittaa toisille toista. Äh, sitä on vaikea lyhyesti selittää, ehkä "hyväntahtoiset hölmöt" on söpömpi ilmaus asiasta.

En oppinut tuosta kommentista mitään uutta. Selvennä nyt juurta jaksaen, keitä tarkoitat ”liberaalilla eliitillä”, jonka syytä Zimbabwen nykyongelmat 100%:sti ovat:

- Menneiden aikojen englantilaiset siirtomaahenkiset liberaalit?
- Nykypäivän eurooppalainen liberaali humanitaarinen vasemmisto? (Millä tavalla se on vaikuttanut Zimbabwen asioihin niin, että kehtaa käyttää ilmaisua ”100%:sti”?)
- Zimbabwen oma liberaali älymystö?
- Muun Afrikan liberaalit? (Millä tavalla ovat vaikuttaneet Zimbabwen asioihin niin, että kehtaa käyttää ilmaisua ”100%:sti”?)

En tiedä yhtään keitä tarkoitat. Selvennä! Vastuumekanismia unohtamatta.

Tiedemies: ymmärsin lähteestäni, että tiettyjen bantukansojen, kuten zulujen, siirtyminen pohjoisesta etelään oli kestänyt tuhansia vuosia. Mutta ok, tuo lähde ei kovin selvästi kerro asiaa nimenomaan zulujen kohdalla, vaan mainitsee muita kansojen nimiä, kuten ngunit, joista zulut olivat siis osa:

Nguni communities had migrated down Africa's east coast over thousands of years, as part of the Bantu migrations probably arriving in what is now South Africa in about the 9th century A.D.

Eli zulut olivat siellä ehkä jo 800-luvulla! 1700-luvulla tapahtui vasta KZN-valtion perustaminen.