tiistaina, marraskuuta 22, 2011

Rasismia pysäyttämässä


Lieksassa vellova rasismi saavutti tähänastisen huipennuksensa, kun joukko lieksalaisnuoria perusti rasistisen Facebook-ryhmän. Ryhmään ilmestyneet tekstit, joista pahimmat on jo poistettu, olivat paikoitellen vastenmielistä luettavaa eivätkä missään nimessä edusta kirjallisen ilmaisun huippua.

Joka tapauksessa Pohjois-Karjalan poliisin päätös pidättää yhdeksän lieksalaista epäiltynä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan oli kohtuutonta voimankäyttöä. Samalla tosin tuli osoitetuksi toteen se, mihin uutta ”sananvapausrikoksia” koskevaa lainsäädännön tiukennusta tarvitaan. Sen avulla poliisi voi tarvittaessa turvautua järeisiin keinoihin nettikirjoittelun suitsimiseksi ja nettirasistien pelottelemiseksi. Törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi enimmillään saada neljä vuotta vankeutta.

Aiempien tässäkin blogissa siteerattujen Pohjois-Karjalan poliisin lausuntojen perusteella oli aihetta olettaa, että rasismi kukistetaan Lieksassa tarvittaessa voimakeinoin. On toki mahdollista, että vierailu poliisin hoteissa hillitsee törkyviestien lähettelijöitä, mutta niillä tuskin on vaikutusta tilanteeseen ”kentällä”. Asennepuolella vaikutus voi olla päinvastainen, eli nuorten uhmakkuus lisääntyy.

Karjalainen propagandatorvena

Pohjois-Karjalan maakunnan päälehti Karjalainen on koko Lieksan tapahtumien ajan lietsonut rasismihysteriaa ja pyrkinyt maalaamaan yhdestä levikkialueensa kunnasta kuvaa maineensa menettäneenä rasismin tyyssijana. Lehti jatkoi samalla linjalla 17.11. julkaistussa mielipidekirjoituksessa, jossa kannettiin huolta tekevistä käsistä.

Lieksassa väestö ikääntyy monen muun syrjäseutujen kunnan tavoin. Nuoret muuttavat muualle ja huoltosuhde kääntyy mahdottomaksi pitkällä tähtäimellä. Karjalainen näkee ratkaisut näihin ongelmiin seuraavasti:

”Pohjois-Karjalan kuntien taistelussa liian raskaaksi muuttuvaa huoltosuhdetta vastaan auttaa suoraan kaksi tekijää: maan sisäisen muuttoliikkeen hidastuminen ja maahanmuuton lisääntyminen.”

”Suurten ikäluokkien eläköityessä nuorten ei enää tarvitse lähteä työnhakuun Etelä-Suomeen, kun työpaikkoja avautuu myös kotiseudulla. Maahanmuutto puolestaan muuttaa luonnostaan ikärakennetta kestävämpään suuntaan, koska maahanmuuttajat ovat iältään keskimääräistä nuorempia.”

Karjalaisen käsitykset edustavat puhdasta toiveajattelua. Ne avautuvat työpaikat ovat useimmiten julkisella sektorilla, jonka rahoittamiseen tarvitaan oikeita veronmaksajia. On todennäköisempää, että huoltosuhteen heikkeminen hoidetaan palveluverkkoa karsimalla, kun veronmaksajan rahat loppuvat.

Lieksa on satsannut maahanmuuttoon tarjoamalla asuntoja Irakista ja Somaliasta tuleville turvapaikanhakijoille. Lehtitietojen mukaan tulokkaille on myönnetty jopa kolmen vuoden toimeentulotuki kerralla. Mistään työperäisyydestä eivät edes härskeimmät valehtelijat kehtaa puhua, joten lieksalaisten aiheellinen huoli tulokkaiden aiheuttamasta taloudellisesta rasituksesta käännetään rasismiksi.

Karjalainen teeskentelee olevansa huolissaan ”vellovasta rasismikohusta”, vaikka lehden toimittajat itse ovat tehneet parhaansa lietsoakseen sitä. Pääkaupungin valtalehti Helsingin Sanomat on puolestaan huolehtinut, että tieto lieksalaisten rasismista leviää koko valtakuntaan.

Karjalainen toteaa lopuksi:

”Eniten huolta myös maahanmuuttajille tulossa olevista työmahdollisuuksista on syytä kantaa rasismileiman saaneessa Lieksassa, jossa ikääntyminen on keskimääräistä voimakkaampaa ja tekevien käsien tarve siksi tulevaisuudessa suuri. ”

Lieksan työttömyysprosentti on nykyisellään 14,3, joten tekeviä käsiä löytyy omastakin takaa eikä niitä tarvitse tuoda muualta odottelemaan sitä tulevaisuuden työvoimapulaa varsinkin, kun sen odotus voi venyä kiusallisen pitkäksi.

Rasisteille luu kurkkuun

Uusi Suomi -tavaramerkin nykyinen haltija näyttää esimerkkiä kaikille, miten itse kukin voi vastustaa rasismia. Petri Kaivanto kopioi blogiinsa Facebook-keskustelun, jossa tämä suuri journalisti ei pitänyt Hommaforumin puolustelusta vaan totesi:

Tietyt tabuina pidetyt aihepiirit ja Jussi Halla- ahon poliittinen agenda on toki Homman synnyn taustalla, mutta internetissä puoli vuottakin on pitkä aika" Ja suksisit rasisti vittuun.”

Alatyyliset ilmaisut eivät sovi sanomalehden sivuille, mutta siellä asiansa osaava penaali pystyy sanomaan saman asian paljon hienommin. Lapin Kansan Petteri Holma panee parastaan, kun hän kutsuu Perussuomalaisia ”Reppanapuolueeksi”. Sana reppana tulee Palloliiton Rasisti on reppana -kampanjasta. Koska Hesarin gallupin ja jopa itse tasavallan presidentin mukaan rasistit äänestävät persuja, Timo Soinia voi huoletta nimitellä reppanapomoksi.

Holma julistaa omaa moraalista paremmuuttaan retorisilla kysymyksillä:

”Miksi Soini väistelee? Miksei hän tunnusta tosiasioita – sitä, että persut vetävät puoleensa muukalaiskammoisia ihmisiä – ja etsi syytä siihen, miksi näin on? Ja miksei Soini näytä ovea puolueeseensa pesiytyneelle ”neekerukot ulos maasta” -siivelle?”

”Miksi mies, joka antaa huutia Natolle, EU:lle ja eurolle, hyysää rasisteja?”

”Ei kai Soini halua profiloitua reppanapomoksi?”

Pääkirjoitustoimittajana Petteri Holma saa työstään palkkaa.

4 kommenttia:

Oinomaos kirjoitti...

Jälleen kerran erinomainen, tarkasti maaliin osuva kirjoitus.

Voinemme lohduttautua sillä, että nykyinen, kaikkiin mahdottomiinkin ja täysin alkuperäisen tarkoituksen vastainen rasismihysteria kääntyy itseään vastaan - valtamedian jatkuvasta propagandasta huolimatta.

Kumitonttu kirjoitti...

Tuo Holman kirjoitus sai minut hymyilemään. Pari vuotta sitten olisi niskavillat nousseet pystyyn. Pari vuotta sitten tuli ilmeiseksi, että suomalaiset mediatalot "valuttavat" uutisia ulkomaisista lähteistä. Valuttamisessa kyse on henkisestä laiskuudesta, plagioinnista. Osansa on varmasti silläkin harhaluulolla, että kääntämällä suuren maailman uutisia kotimaahan, penaali tuntee kuuluvansa johonkin tärkeään viisaittein seuraan, joka valistaa pimeässä kulkevia lukijoitaan.

Tämä Holman kirjoitus edustaa sitä samaa tasoa, jota etelän mediassa hehkutettiin kuumimmillaan pari vuotta sitten, mutta nyt yhä useampi alkaa tunnustaa, että hypetystähän se. Holma elää kuitenkin Lapissa, joka seuraa vuoden jäljessä. Lapissa varmaan voi vielä esittää suvaitsevaiskiimaista ja lätkiä rasismikorttia, mutta muualla aika on jo ajanut sen ohi.

Holman kirjoituksessa siis huvittaa se, kuinka selvästi näkyy läpi tämä ideologinen diffuusio suuresta saavista kohti latvan tyveniä.

Roope kirjoitti...

"Työttömyys onkin koko maassa maahanmuuttajilla noin kaksinkertainen kantaväestöön verrattuna, meillä [Pohjois-Karjalassa] sitäkin suurempi, lähemmäs 40 %. Pielisen Karjalassa [Lieksan lisäksi Nurmes ja Valtimo] maahanmuuttajien työttömyys on huikeat 90 % selittyen suhteessa suurella humanitäärisistä syistä maahan muuttaneiden osuudella."
Pohjois-Karjalan ELY-keskus 1.11.2011

Ja jatkaa:
"Mistä löytyy tulevaisuuden osaajia ja tekijöitä alueen elinkeinoelämälle ja julkisiin palveluihin kuten sosiaali- ja terveyspalveluihin? Onko ulkomaalaisväestömme voimavara osaavan työvoiman saatavuuteen? Työikäisiä heistä on lähes 80 %, kun kantaväestöstä on noin 64 %."

Gruvmor - Maria Olsdotter kirjoitti...

Mistä löytyy, tuskin nyt ainakaan sellaisista, jotka tulevat maahan euronkuvat silmissään.

Ruotsissa alkaa olla todellisia vaikeuksia koska siirtolaisviraston mukaan kaikki paikat ovat täynnä. Uusia yritetään hankkia ihan vimmatusti, mutta kas, tulijoille ei ihan mikään kelpaakaan. Pitää päästä keskelle kaupunkia liikuskelemaan, mikään syrjäseutu ei käy, ei sitten millään. Että semmoisia "pakolaisia" ja työnetsijöitä.

Vrt. tuore tapaus tältä päivältä täällä meikäläisen maakunnassa
http://gruvmor.wordpress.com/2011/11/22/flyktingar-vagrar-lamna-taget/

Olivat kuulemma ennen olleet Gävlessä joten mikään "metsänsyrjä" ei nyt sitten kelpaa herrasväelle.

Mutta: "Systeemi on täynnä, meillä ei koskaan ole ollut näin paljon turvapaikanhakijoita kuin nyt," sanovat siirtolaisviraston työntekijät voipuneesti. Nyt pitäisi siis kaiken järjen mukaan viimeistään panna rajat kiinni, mutta sitähän Ruotsi ei tee, päin vastoin. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Ei mitään kovin kaunista, veikkaan.