Seminaari oli pitkä ja se on kokonaisuutena melko puuduttavaa katsottavaa eikä välttämättä tee oikeutta tämän jutun otsikolle. Parhaat palat kannattaisi leikata aineistosta ja tiivistää hieman lyhyemmäksi paketiksi. Tiivistettynä voi sanoa, että seminaarin päätarkoituksena on perustella Oikeusministeriön valmistelemaa uutta lakiesitystä, jolla tiukennetaan lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja laajennetaan siihen liittyviä vastuita myös oikeushenkilöihin.
Massi-Ali
Seminaarin järjestäjänä toimi ENAR-Finland päävastuullisenaan toiminnanjohtaja Ali Qassim. Mielestäni on käsittämätöntä, että Qassimin kaltainen tuomittu rikollinen kelpaa edelleen järjestämään seminaareja ja esiintymään mediassa rasismin asiantuntijana. Qassimia ei tuomittu missään poliittisessa näytösoikeudenkäynnissä, vaan hän sai Helsingin käräjäoikeudessa viisi kuukautta ehdollista vankeutta kahdesta kirjanpitorikoksesta ja yhdestä avustusrahojen väärinkäytöstä. Qassimin johtama Maahanmuuttajien tuki ry oli käyttänyt 140 000 euroa avustusrahoja epämääräisiin tarkoituksiin Synergian silta -projektin nimissä. Qassim tuomittiin myös maksamaan 20 000 euron korvaukset. Valtio kuitenkin vastasi hänen 6000 euron oikeudenkäyntikuluistaan.
Qassim oli toki tutkinut nettirasismia omakohtaisesti, mikä paljastuu seminaarivideolta (ks. kohta alkaen 1:20). Siinä STT:n toimittaja ihmettelee, mistä on päätelty, että nettirasismia on erityisesti neljällä paikkakunnalla (Hyvinkää, Kuusankoski, Nokia ja Joensuu). Qassim kertoi, että netissä on sivusto, jossa käy 4000 kävijää päivässä. Kävijät ovat enimmäkseen noilta paikkakunnilta.
Käytännössä Qassimin mainitsemilla ”aktivisteilla” on ilmeisesti pääsy jonkin toistaiseksi tuntemattoman sivuston kävijätietoihin, joista tuo johtopäätös on tehty. Itsellänikin on Sitemeter (maksuton versio) käytössä ja siellä kävijätiedoissa on mainittu paikkakunta, joka ei kerro kävijän kotipaikkaa kovinkaan luotettavasti vaan antaa lähinnä suuntaa. Kävijätiedot eivät myöskään kerro, onko käynnillä ”rasistinen motiivi”. ENAR-Finlandille tuollainen ”tieto” ilmeisesti riittää painettavaksi seminaariesitteeseen.
Saarnat
Seminaariesityksistä on vaikea hahmottaa selkeää kokonaisuutta. Yrsa Korkman pyrki lähinnä kuvaamaan nettirasismia Vähemmistövaltuutetun toimiston näkökulmasta. Entinen vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen käynnisti virkakaudellaan nettirasistijahdin sen jälkeen, kun hän oli saanut poistettua rasistiset kuvat lakujen käärepapereista.
Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Ilari Hannula puolestaan jaaritteli Oikeusministeriön uudesta lakiesityksestä varsin pitkäpiimäisesti. Kyselyosuudessa Hannula joutui vastaamaan mm. kysymykseen, mitä jos käyttäjä antaa linkin viattomassa yhteydessä (Esim. ”palautus.org on mielestäni hirveä sivusto, jonka tekijät on saatava vastuuseen”).
Hannula sanoi, että asia harkitaan tapauskohtaisesti oikeudessa. Linkin antamisessa rasistiselle sivustolle on siis kyse ajatusrikoksesta. Jos esimerkiksi mainostaa palautus.org -sivustoa ja kehottaa menemään sinne, linkitys on rikollista. Jossain muussa yhteydessä linkitys taas ei ole rikollista. Lopputulos on kuitenkin Streisand-ilmiön ansiosta sama, eli mainitun sivuston kävijämäärä kasvaa. Ihmiset haluavat nähdä asian itse ja muodostaa oman johtopäätöksensä.
Maahanmuuttajille, vai pitäisikö sanoa uussuomalaisille, seminaarissa oli tarjolla tuttu rooli. Heidän tehtävänään oli korostaa nettirasismin heille aiheuttamia kärsimyksiä, pönkittää uhristatustaan ja tietysti kerätä raikuvimmat aplodit. Mikä tahansa muu olisi rasistista, you know.
Ohjelmassa puhujaksi oli merkitty Ali Qassim, mutta häntä kuitenkin tuurasi sijainen, jonka nimestä en valitettavasti saanut selvää. Puheen sisällöllä ei liene väliä, mutta tehtävänsä sijainen hoiti erinomaisesti ainakin aplodien perusteella. Luonnollisesti seminaarissa myös valiteltiin kovasti, kuinka maahanmuuttajien ääni ei kuulu maahanmuuttokeskustelussa.
Seminaarin vastenmielisimmän esityksen tarjosi Thorsia tuurannut erityisavustaja Thomas Bergman, joka päivitteli tutkijoiden saamia uhkauksia ja solvauksia. Bergman toteaa:
”Tieteellisen tutkimuksen tarkoituksena on tuoda puolueetonta tietoa yhteiskunnan ja kansalaisten käyttöön.”
Voin yhtyä tuohon täysin. Entä sitten, jos tieto ei ole puolueetonta vaan ideologisesti värittynyttä ja ennalta määritettyyn johtopäätökseen pyrkivää? Lisäksi sitä tuottavat yhdenmukaisen vihervasemmistolaisen maailmankuvan omaavat ihmiset. Tähän Bergman ei anna vastausta.
”Mikäli tätä pyritään tietoisesti rajoittamaan, niin sitä tulee vastustaa.”
Valtio ei tietääkseni rajoita tutkijoiden vapautta. Sen sijaan valtio tukee idelogisesti värittynyttä tutkimusta tuottavien tutkijoiden työtä. Jossain määrin ymmärrän kyllä tutkijoiden herkkänahkaisuuden, koska he eivät ole tottuneet ottamaan vastaan arvostelua maallikoilta vaan pitävät itseään tavallisen ihmisen yläpuolella olevina asiantuntijoina ideologisesta puolueellisuudestaan huolimatta.
Suomalaiset palveluntarjoajat kärsivät
Se, että ministeritasolla korostetaan yksittäisten hörhöjen tai muuten vaan vihaisten ihmisten tekemiä uhkauksia, kertoo halusta sensuroida ja kontrolloida. Toisaalta seminaarin tarkoitus oli oikeuttaa sensuuri ja internetin tiukentuva viranomaiskontrolli.
Valitettavasti Suomen kontrolliin pyrkivät päättäjät eivät oikeasti ymmärrä internetin luonnetta. Internetissä voi kontrollipyrkimyksistä huolimatta sanoa edelleen mitä tahansa ja kiinni jääminenkin vaatii huonoa tuuria. Suomen viranomaiset eivät edelleenkään saa tietoja sananvapautta vielä toistaiseksi kunnioitavista Yhdysvalloista, jonne domain-nimen voi helposti rekisteröidä väärillä henkilötiedoilla. Tulevasta laista kärsivät siis lähinnä suomalaiset palveluntarjoajat, joiden on jatkossa panostettava enemmän internetin valvontaan. Tämä taas lisää kustannuksia ja aiheuttaa hinnankorotuksia, jotka puolestaan tulevat tavallisen käyttäjän maksettaviksi.
Edit: Nimet korjattu. Vähemmistövaltuutettua edusti Yrsa Nyman ja maahanmuutto- ja eurabiaministeriä Thomas Bergman.
9 kommenttia:
Hyvin kirjoitettu ikävästä asiasta. Voimia eloon.
Nimistä:
Yrsa Nyman, Thomas Bergman, Mohamud Ahmed
Esityksestä olisi yhden katselun perusteella paljonkin sanottavaa, etenkin osallistujien suhtautumisesta sananvapausrajoituksiin. Täytyy sulatella vielä.
Vähemmistövaltuutetun edustaja ehdotti "lakien kokeilemista" oikeudenkäynneissä. Ali Qassimin ENAR-Finland jakaakin lehtistä, jossa yllytetään "strategisiin oikeudenkäynteihin".
Nimet olivat muistissa kääntyneet väärin päin.
Minusta on järkyttävää, että valtio osallistuu noinkin arvovaltaisella panoksella epämääräisen aktivistiporukan touhuihin.
Toisaalta ENAR-järjestöä ilmeisesti tuetaan avokätisesti EU:n ja sen jäsenvaltioiden julkisista varoista. Valtio ja ENAR elävät eräänlaisessa symbioosissa ja tukevat toinen toistensa tavoitteita.
ENAR tukee valtion sensuuri- ja kontrollipyrkimyksiä. Valtio taas tukee ENAR:in työtä hyvän asian puolesta.
Muitakin vastaavia NGO-puljuja on, esimerkiksi Ihmisoikeusliitto.
Uskomattominta on se, että erään talousrötöstelijän uskottavuus on edelleen säilynyt yhteiskunnallisia subventiota ansaitsevana asiana.
Onneksi olkoon Suomi ja suomalaiset.
Kuvassahan on Niilo Yli-Vainio. Olen tavannut hänet. Olin vuonna 1978 Ilmajoella seuraamassa hänen herätyskokoustaan. Hän oli oikein innostava ja iloinen mies. Kokouksessa ei tullut tunnetta, että epäuskoiset toisinajattelijat demonisoidaan.
En tosin mennyt jonoon kokeillakseni, kaadunko. Olin ennakkoluuloinen jo silloin.
Monet kaatuivat, mutta selän takana oli vastaanottajat. Kenenkään takaraivo ei kolahtanut lattiaan.
Porukan lähdekritiikistä, asiantuntemuksen tasosta ja logiikasta kertoo parhaiten tuo mainitsemasi johtopäätös rasistisimmista paikkakunnista. Pienen empiirisen otannan perusteella voi todeta, että ainakaan SiteMeter ei kerro paikkakuntaa ollenkaan luotettavasti, hädin tuskin suuntaa-antavasti. Viikon sisällä olin neljässä eri paikassa ja vain kerran SiteMeter sai paikkakunnan oikein. Isoin poikkeamavirhe oli muutama sata kilometriä.
"Kokouksessa ei tullut tunnetta, että epäuskoiset toisinajattelijat demonisoidaan."
Niilohan se on, mutta vain kuvituksena. Tarkoituksena ei ole vihjata, että Niilo olisi ollut totalitaristi.
80-luvulla helluntailaiset sanoivat, että hevi on saatanasta.
Helluntailaiset eivät kuitenkaan yrittäneet pakottaa omia ajatuksiaan muille valtion kautta ja pyrkineet tuomitsemaan hevirockin kuuntelijoita kiihottamisrikoksesta.
Jos ja kun kiihotuksen määritelmää laajennetaan, Mika Illman voi jonakin päivänä nostaa kiihotussyytteen hevirockin saatanallisuudesta varoittavia helluntailaisia vastaan.
Olen sitä mieltä, että maahanmuuttouskovaisten pitäisi seminaarejaan järjestäessään ottaa oppia Niilo Yli-Vainion tyylistä: Kaikki ovat tervetulleita yhteiseen iloon saamaan pelastuksen, parantumaan ja kuulemaan sanaa, eikä ketään suljeta pois.
Tieteellisen tutkimuksen tarkoituksena on tuoda puolueetonta tietoa yhteiskunnan ja kansalaisten käyttöön.
Mites Vanhasen Tatu.
Lähetä kommentti