Qatarin MM-kisat alkoivat ja isäntämaa Qatar osoittautui tasoltaan ehkä heikoimmaksi isäntämaaksi kautta aikojen. Tässä ei sinänsä ole mitään erikoista tai odottamatonta.
Sen sijaan veronmaksajan rahoittamalla yleisradioyhtiöllä mopo on karannut pahasti käsistä. Kisalähetykset ovat muuttuneet sietämättömäksi paasaukseksi ihmisoikeuksista. Paasaus on jo ajat sitten ylittänyt kohtuuden rajat. Tässä ei ole mitään pahaa, jos saarnataan oikeille ihmisille. Suomalaiset tv-katsojat eivät kuitenkaan ole se, jolle näistä asioista kannattaisi saarnata. Suurin osa ihmisistä, joita kisat edes jollakin tasolla kiinnostavat, ymmärtävät kyllä, että ehkä kisat olisi pitänyt antaa jollekin muulle maalle kuin Qatarille. Osa katsojista minä mukaan luettuna on sitä mieltä, että kisat olisi pitänyt ottaa pois Qatarilta ja jollekin toiselle maalle järjestettäväksi.
Koska kisat ovat alkaneet, nyt on kuitenkin myöhäistä siirtää kisoja muualle. Nyt on oikea aika keskittyä itse peleihin.
Jalkapallo ei oikeasti ole mitään elämää suurempaa. Se on urheilua ja viihdettä. Pelaajille maksetaan pelaamisesta. Studion kommentaattoreille maksetaan puhumisesta. Itse en maksaisi heille moraaliposeerauksesta.
Valitettavasti fanaattinen paasaus ihmisoikeuksista peittää alleen kaiken muun ja väitän, että paasaus ei itse asiassa edistä ihmisoikeusasiaa lainkaan, koska kohdeyleisö ei tarvitse eikä halua kuunnella jatkuvaa paasausta.
Olen kirjoittanut viime vuosina ennen jalkapallon MM-kisoja blogikirjoituksen. Niin tein tänäkin vuonna ja mainitsin siinä Qatarin isannyyteen liittyvät ongelmat. Pidätin itselleni kuitenkin oikeuden katsoa pelejä televisiosta. Nyt Yle on omalla moraaliposeerauksellaan viemässä nautinnon pelien seuraamisesta. Tästä syystä jätän seuraavissa peleissä studio-osuudet kokonaan väliin. En yksinkertaisesti kestä enää kuunnella vaan olen harkinnut tällaisen t-paidan hankkimista.
Ennen Qataria MM-kisat järjestettiin Venäjällä. Katsoin kisat televisiosta. Kisat olivat tv-lähetysten perusteella hyvin järjestetyt. Kaikkiaan Venäjä järjesti kelpo kisat. Venäjä ei toki ole mikään ihmisoikeuksien suurvalta mutta maailmassa on paljon huonompiakin paikkoja elää ja asua.
Jos Venäjä haluaisi järjestää kisat nyt, se tuskin onnistuisi, koska Venäjä on sotaa käyvä maa.
Argentiina 1978
Jalkapallon MM-kisat on nimittäin aiemminkin järjestetty maissa, joissa ihmisoikeuksissa on toivomisen varaa. Argentiina järjesti toistaiseksi ainoan kerran jalkapallon MM-kisat vuonna 1978.
Argentiinaa hallitsi tuolloin Jorge Videlan johtama sotilasjuntta, joka vallassa olonsa ajan vainosi yksittäisiä ihmisiä tai poliittisia liikkeitä, joiden katsottiin olevan yhteydessä sosialismiin. Likaisessa sodassa tulilinjalle joutuivat kommunistisissit ja heidän sympatisoijansa, opiskelijat militantit, AY-aktiivit, journalistit, kirjailijat ja ylipäänsä kaikki, joita voitiin epäillä vasemmistoaktiiveiksi.
Juntta oli vallassa vuonna 1978, jolloin kisat pelattiin. Kisoissa Argentiina voitti maailmanmestaruuden lyötyään loppuottelussa Hollannin.
Samaan aikaan maassa käytiin sotaa vasemmistolaisen sissiliikkeen ja Argentiinan armeijan välillä. Kaikkiaan sodassa kuoli1355 siviiliä, 5000 vasemmistolaisen sissiliikkeen jäsentä, 539 sotilasta. Lisäksi 9000 – 30 000 ihmistä kuoli tai katosi juntan valtakauden aikana.
Ihmisoikeusrikkomukset olivat erittäin vakavia. Vuonna 1978 elettiin kylmän sodan aikaa. Tuolloin Yhdysvallat tuki usein sotilasjohtajia, jos nämä vastustivat kommunismia. Yhdysvallat tuki myös Videlan junttaa.
Yhdysvaltojen kylmän sodan vastapuoli Neuvostoliitto osallistui MM-kisojen karsintoihin mutta ei selviytynyt kisoihin.
Neljä vuotta aiemmin Neuvostoliitto kieltäytyi pelaamasta Chileä vastaan MM-jatkokarsinnan toisessa osaottelussa.
Kisat pelattiin 1. – 25. kesäkuuta 1978 eli normaalina ajankohtana, jolloin Euroopassa oli kesä. Argentiinassa tosin kisojen aikaan oli talvi.
En muista, että vuoden 1978 kisojen yhteydessä olisi puhuttu Argentiinan ihmisoikeustilanteesta muutamaa sanaa enempää. Se tuskin auttoi mitään. Sotilasjuntan kaatumiseen kisat eivät vaikuttaneet suuntaan eikä toiseen. Sen sijaan huono taloudellinen tilanne yhdistettynä Falklandin sodan epäonnistumisiin vuonna 1982 veivät juntalta uskottavuuden.
Itse olin vuonna 1978 sen verran nuori, että en paljon politiikasta edes ymmärtänyt. Sen sijaan nautin täysillä MM-kisoista. Onneksi tuolloin ohjelma-aikaa oli sen verran vähän käytössä, että sitä ei riittänyt samanlaiseen ihmisoikeuspaasaukseen kuin tänään.
Urheilu on leikkiä ja sitä ei oikeasti kannattaisi sotkea hirveästi politiikkaan. Siinä menee urheilu pilalle etenkin, jos hyveliputukselle ja moraaliposeeraukselle annetaan liikaa tilaa.
Lisälukemista: "When FIFA backed a junta"
Argentiina tappoi kommunistipaskoja - joten hieman jäi epäselväksi että niin missä se ongelma oli?Eivät tappaneet ilmeisesti tarpeeksi kun kyseisen kuvottavan syöpäisen paskaideologian kannattajia edelleenkin löytyy.
VastaaPoistaToivottavasti toiminta alkaa pian uudellee.Suomessakin.
Inhoan kommunismia. En kuitenkaan usko, että tarkoitus pyhittää keinot. Argentiinan sotilasjuntan otteet olivat brutaaleja eikä niitä voi perustella hyvällä tarkoituksella.
VastaaPoistaEsimerkiksi tässä vasemmistolaisen Guardianin jutussa kuvattu toiminta on pelkkää raakalaismaisuutta, ei muuta.
https://www.theguardian.com/world/2005/apr/20/argentina.gilestremlett
"Kisalähetykset ovat muuttuneet sietämättömäksi paasaukseksi ihmisoikeuksista. Paasaus on jo ajat sitten ylittänyt kohtuuden rajat. Tässä ei ole mitään pahaa, jos saarnataan oikeille ihmisille. Suomalaiset tv-katsojat eivät kuitenkaan ole se, jolle näistä asioista kannattaisi saarnata."
VastaaPoistaTuo moraaliposeeraus on jälleen sitä tyypillisen tyypillistä ihmisoikeusdiskurssia, jossa terveet saavat parantajan, sairaita pidettäneen jo lähtökohtaisesti siinä määrin toivottomina tapauksina, että ei maksane edes vaivaa. Ja surkuhupaisuutta kärjistää edelleen ns. faktori X:n käsilläolo, kuten sateenkaarikäsivarsinauhojen käyttökielto osaltaan osoittaa. Qatarin epäilemättä sinänsä surkean ihmisoikeustilanteen ja oikeusvaltion olemassaolemattomuuden perimmäistä juurisyytä ei näemmä tässäkään haluta sanoa ääneen. Tietysti, noin periaatteessa, maassa maan tavalla, mutta jotkin asiat nyt vaan ovat siinä määrin perustavanlaatuisessa ristiriidassa keskenään, että kun toiselle kumarrat, toiselle pakostakin pyllistät... Edes tämän seikan tunnustaminen olisi pieni, muttei ehkä tyystin merkityksetön askel älyllisen ja moraalisen rehellisyyden suuntaan. Enpä tosin pidättele hengitystäni edes sitäkään odotellessa.
-J.Edgar-
J.Edgar
VastaaPoista"Tuo moraaliposeeraus on jälleen sitä tyypillisen tyypillistä ihmisoikeusdiskurssia, jossa terveet saavat parantajan, sairaita pidettäneen jo lähtökohtaisesti siinä määrin toivottomina tapauksina, että ei maksane edes vaivaa."
Tämä on hyvin sanottu.
Miksiä kukaan sano, mikä on Qatarin huonon ihmisoikeustilanteen juurisyy. Ehkä kukaan ei halua myöntää, että mitään suuria parannuksia on turha odottaa.
Toinen asia ovat siirtotyöläisten kuolemat. Ne johtuvat suurelta osin siitä, että Qatarissa on sietämättömän kuuma. Kuumuus aiheuttaa nestehukkaa ja munuaisvaivoja.
Tässä jutussa haukuin Yleä. Maikkarin hyvesignalointi on melkein vastenmielisempää.
VastaaPoistaNämähän ovat MIESTEN jalkapallon MM-kisat, joten kaikki kura voidaan assosioida toksiseen maskuliinisuuteen.
VastaaPoista1978 ei ollut "kisastudiota" eikä kukaan sellaista osannut kaivatakaan. Ei tasotonta eikä tasokasta. Nämä ovat tietysti sukupolvikysymyksiäkin mutta itse ohittaisin asiallisemmankin parranpärinän. Jalkapalloselostajista muuten tullut jalkapalloselittäjiä. Heidän on pakko kertoa mitä silmiemme edessä TODELLA tapahtuu, kuin kyseessä olisi loputtoman monimutkainen peli. Asiantuntijoiden kulta-aika. -jussi n
VastaaPoistaAnonyymi: "sukupolvikysymyksiäkin mutta itse ohittaisin asiallisemmankin parranpärinän. Jalkapalloselostajista muuten tullut jalkapalloselittäjiä. Heidän on pakko kertoa mitä silmiemme edessä TODELLA tapahtuu, kuin kyseessä olisi loputtoman monimutkainen peli. Asiantuntijoiden kulta-aika. -jussi n"
VastaaPoistaNiinhän se on. Tyhjä tila täytetään tyhjällä puheella, joka yleensä antaa vähän lisäarvoa katsojalle. Muistelisin, että kyllä siellä ennenkin saattoi joskus olla Pentti Salmi studiossa, mutta varsinaninen pundittien kulta-aika alkoi paljon myöhemmin.
Pundit on muuten hindin kielestä Englantiin tullut lainasana.
Kun asiantuntijoita ei ollut, selostajien rooli oli suurempi. Parhaat heistä kuten Höyry Häyrinen loivat ottelusta ihan oman näköisensä ilmiön, jossa itse peli saattoi ajoittain unohtua.
Anonyymi: "Nämähän ovat MIESTEN jalkapallon MM-kisat, joten kaikki kura voidaan assosioida toksiseen maskuliinisuuteen."
VastaaPoistaJalkapallon katsominen on toksista maskuliinisuutta aidoimmillaan. Ylen kisastdioon on tosin tuotu paljon naisia. Minulle on jäänyt epäselväksi, mikä on heidän tehtävänsä siellä. Yksi naisista keskittyi täysillä ihmisoikeuspaasaukseen ja näytti vievän kaiken ilman studiosta.
Kyllä siitä Qatarin ihmisoikeustilanteestakin voi olla syytä puhua radiossa ja televisiossa. Eri asia, kuuluuko se jalkapallo-ohjelmiin. Ehkä pikemminkin voitaisiin aina juuri ennen jalkapallolähetysten alkua pitää asiasta jonkinlainen viiden minuutin ohjelmapätkä, joka kuitenkin jo lehdissä julkaistuihin ohjelmaluetteloihin merkittäisiin eri ohjelmaksi, ei osaksi jalkapallo-ohjelmaa. Ja keskittää asiasta puhuminen yksinomaan tuohon eri ohjelmaan.
VastaaPoistaSilloin sitä kyllä joutuisi ehkä tahtomattaankin kuuntelemaan se, joka avaa radion tai television muutamaa minuuttia ennen aikojaan. Mutta ei enää itse jalkapallokilpailun aikana.
Tuntematon: Anonyymi sanoi...
VastaaPoistaKyllä siitä Qatarin ihmisoikeustilanteestakin voi olla syytä puhua radiossa ja televisiossa. Eri asia, kuuluuko se jalkapallo-ohjelmiin. Ehkä pikemminkin voitaisiin aina juuri ennen jalkapallolähetysten alkua pitää asiasta jonkinlainen viiden minuutin ohjelmapätkä, joka kuitenkin jo lehdissä julkaistuihin ohjelmaluetteloihin merkittäisiin eri ohjelmaksi, ei osaksi jalkapallo-ohjelmaa. Ja keskittää asiasta puhuminen yksinomaan tuohon eri ohjelmaan.
Silloin sitä kyllä joutuisi ehkä tahtomattaankin kuuntelemaan se, joka avaa radion tai television muutamaa minuuttia ennen aikojaan. Mutta ei enää itse jalkapallokilpailun aikana."
Toki voi ja pitää puhua. Jos enemmän puhuu, silloin kannattaa käyttää siihen uutis- ja ajankohtaisohjelmien ohjelma-aikaa. Antakaa poikien pelaa ja ihmisten katsoa pelejä.