Venäjän ja Ukrainan välinen sota on ollut käynnissä tämän vuoden helmikuusta asti. Äskettäin vanha kytevä konflikti Serbian ja Kosovon albaanien välillä muistutti olemassaolostaan.
Kosovon viranomaiset alkoivat vaatia Kosovon serbialueiden asukkaita vaihtamaan vanhat Serbian rekisterikilvet Kosovon vastaaviin. Sääntöjen oli määrä tulla voimaan viime maanantaina. Sunnuntaina Kosovon pohjoisosissa asuvat etniset serbit pyystyttivät tiesulkuja ja aseistetut miehet ampuivat varoituslaukauksia.
Kosovo julisti yksipuolisesti maan itsenäiseksi Helmikuussa 2008 eli noin vuosikymmenen osapuolten välillä käydyn verisen sodan jälkeen. Sodassa Naton joukot pommittivat Serbiaa.
Kosovon serbien ja albaanien keskinäiset suhteet ovat olleet jännittyneet useiden vuosien ajan.
Kosovon itsenäisyyden ovat tunnustaneet niin Yhdysvallat kuin tärkeimmät EU-maat, mutta Serbia, ja sen tukena oleva Venäjäjota tukee sen liittolainen Venäjä, eivät ole tunnustaneet Kosovon itsenäisyyttä kuten ei myöskään Kosovon serbiväestö.
Kosovon sota oli viimeinen entisen Jugoslavian hajoamissodista. Sota päättyi Yhdysvaltojen johtamien Nato-joukkojen voittoon.
Konfliktin taustaa
Kosovolla on serbeille erityisasema. Turkkilaiset löivät serbit Kosovossa 1389 ja vastaavasti serbit kukistivat turkkilaiset vuonna 1912. Vuosikymmenien varrella albaanien osuus Kosovon asukkaista oli jatkuvasti kasvanut ja he muofostivat maakunnan enemmistön Titon johtaman sosialistisen Jugoslavian aikana. Tuolloin Kosovo oli Serbialle kuuluva itsehallinnollinen alue. Albaanien kasvava määrä närästi Kosovon serbejä ja
Vuonna 1989 Serbian presidentiksi valittua Slobodan Milosevicia, joka lakkautti Kosovon itsehallinnon.
Albaanivetoinen Kosovon vapautusarmeija syntyi vuonna 1996 ja muodosti merkittävän sotilaallisen voimatekijän alueella vuonna 1998. Tuossa vaiheessa Jugoslavian armeija yritti ottaa tilanteen hallintaansa. Poliisin, puolisotilaallisten serbijoukkojen ja armeijan suorittamat julmuudet saivat pakolaisvirrat liikkeelle. Myös kansainvälinen media seurasi tuossa vaiheessa tiiviisti Kosovon tapahtumia.
Yhdysvaltojen, Britannian Venäjän, Ranskan, Saksan ja italian muodostama epävirallinen ryhmittymä vaati tulitaukoa ja Jugoslavian sekä Serbian joukkojen vetäytymistä Kosovosta pakolaisten paluuta ja rajoittamatonta pääsyä kansainvälisille tarkkailijoille. Jugoslavian presidentti Milosevic suostui useimpiin vaatimuksiin mutta ei pannut niitä täytäntöön. KLA aseistautui uudelleentulitauon aikana. Serbian joukot vastasivat armottomalla vastahyökkäyksellä ja aloittivat etniset puhdistukset Kosovon alueella. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi liiallisen voimankäytön ja määräsi asevientikiellon, mutta väkivalta jatkui.
Neuvottelut sodan lopettamiseksi alkoivat Ranskan Rambouilletissa mutta katkesivat seuraavassa kuussa. Maaliskuun 24. päivänä 1999 Nato aloitti ilmaiskut serbejä vastaan.Vastauksena ilmaiskuille serbit ajoivat kaikki Kosovon etniset albaanit maanpakoon Montenegroon tai Makedoniaan (nykyisin Pohjois-Makedonia).
Naton pommituskampanja kesti 11 viikkoa ja eteni lopulta pääkaupunki Belgradiin, jossa ilmaiskut tuhosivat merkittävästi infrastruktuuria.
Kosovon sota käytiin kun Yhdysvallat edelleen oli maailman ainoa supervalta. Vaikka Venäjän ja Serbian välit olivat läheiset, Venäjä oli 1990-luvun lopussa kyvytön auttamaan Serbiaa ja Yhdysvallat saattoi toimia järjestellä Balkanin asioita suurelta osin oman mielensä mukaan. Joidenkin arvioiden mukaan Kosovon sota myrkytti lännen ja Venäjän välit.
Oma tapauksensa oli Naton tekemä Kiinan suurlähetystön pommitus, joka virallisesti oli vahinko. Tämän Guardianin uutisen mukaan teko oli tahallinen. Amerikkalaiet tiesivät, että serbit käyttivät Kiinan suurlähetystöä viestien lähettämiseen omille joukoilleen sen jälkeen, kun amerikkalaiset olivat katkaisseet Milosevicin viestiyhteydet. Virallisesti tapaus on edelleen määritettty vahingoksi.
Viimeisimmät rekisterikilpiin liittyvät tapahtumat tuskin riittävät sytyttämään konfliktia uudelleen liekkeihin. Hauras rauhantila jatkuu edelleen. Serbien ja albaanien välistä konfliktia ei kuitenkaan ole ratkaistu molempi osapuolia tyydyttävällä tavalla. Serbit vihaavat albaaneja ja albaanit serbejä. Viha ulottuu myös naapurimaihin, joissa asuu albaaneja.
Muutama vuosi sitten Serbian ja Albanian välinen EM-karsintaottelu jouduttiin keskeyttämään, kun kentälle lensi lennokki, johon oli kiinnitetty Albanian kartta, jossa Kosovo kului Albanialle.
Serbien ja albanien välinen vihanpito tuskin loppuu lähitulevaisuudessa. Myös Kosovon tilanne jatkunee räjähdysherkkänä. Parasta, mitä voidaan toivoa on se, että osapuolet eivät ryhdy murhaamaan toisiaan joukoittain. Nato-johtoiset KFOR-joukot luultavasti pystyvät estämään tämän.
Joku saattaa ihmetelllä, miksi Kosovon operaatio tehtiin Naton nimissä, vaikka yhdenkään Nato-maan kimppuun ei oltu hyökätty. Naton tavoitteet Kosovossa voi lukea tästä.
Tuon maailmankolkan seuraaminen on jäänyt viime aikoina aika vähälle. Niinpä mietin, että jos Kosovossa alettaisiin oikeasti ampua, niin voisiko ampuminen levitä myös naapurivaltion Bosnia-Herzegovinan puolelle? Ei siellä albaaneja juuri ole mutta kuitenkin kolme eri uskontoa tunnustavaa eikä toisistaan niin kovin tykkäävää kansakuntaa jolla on varsin verinen lähihistoria.
VastaaPoistaEnpä tiedä, voisiko levitä. Aikanaan Bosnian sota selkeästi edelsi Kosovon sotaa eikä päällekkäisyyttä juuri ollut.
VastaaPoistaBosnia ja Hercegovina on selkeämmin keinotekoinen valtion, jossa kolmella kansanryhmällä ei ole varsinaista intressiä tehdä yhteistyötä. Bosnian serbeillä on ollut eniten intoa erota Bosniasta.
Itse olen ihmetellyt, mikä ihmeen intressi länsimailla oli luoda Bosnia ja Hercegovinan kaltainen vähän pienempi versio vanhasta Jugoslaviasta, kun olisi ollut parempi antaa eri kansanryhmien lähteä omille teilleen.
Bosnian sota oli erittäin brutaali ja varmasti vaikutti siihen, miten länsi reagoi Kosovon sotaan.
Kannattaa muistaa,että Bosniassa eivät tapelleet pelkästään Serbit ja muslimit vaan myös kroaatit ja muslimit. Mostarin kaupungissa on vielä tänä päivänä talojen seinissä luodinreikiä, jotka muistuttavat tuosta sodasta.
Kosovon sotoa on muistutus siitä, että omalta kannalta pieleen mennyttä väestökehitystä on eritäin vaikea oikaista väkivaltaisesti, jos löysät ovat jo housuissa. On todennäköistä, että ulkovallat eivät salli toteuttaa etnisiä puhdistuksia, ellei tekijänä ole ydinasein varustettu suurvalta. Serbeillä ei ollut tarpeeksi voimakasta suurvaltaa tukenaan. Siksi heistä tuli aikanaan Balkanin paariavaltio, vaikka muutkin osapuolet osasivat siviilien tappamisen.
VastaaPoistaTuosta asianvierestä, mikähän ajatus kun tuo pelosi mikä lie kävi Taiwanissa, pelaavatko jenkit tuossa korttia että katsotan kuka bluffaa ...
VastaaPoista-jpt-
Bosnia-Hertsegovinan suurin ongelma on ymmärtääkseni siinä, etteivät kansallisuuksien alueet ole selkeästi erotettavissa rajoilla, vaan Serbitasavalta saartaa Bosnian Federaatiota sekä pohjoisesta että idästä:
VastaaPoistahttps://fi.wikipedia.org/wiki/Bosnia_ja_Hertsegovina#/media/Tiedosto:Map_Bih_entities.png
Asian ollessa ajankohtainen lausui kansainvälisen yhteisön edustajana toiminut Carl Bildt eräässä tv-uutislähetyksessä näkemyksensä, miksi Bosnia-Hertsegovina oli perustettava:
muuten muodostettaisiin Suur-Serbia, Suur-Kroatia ja Suur-Albania, ja kaikki niiden väliin jäävät murskattaisiin!
Bildtin näkemys oli, sanoisinko, ruotsalainen:
ensinnäkin Suur-Albanian muodostaminen Albanian tasavallasta ja Kosovosta olisi kylvänyt saman tien siemenen Suur-Serbian sodalle Kosovon takaisinvaltaamiseksi.
Toiseksi ne mahdollisesti murskautuvat olisivat olleet bosnjakkeja, jotka kieltämättä olisivat joutuneet hieman hankalaan prässiin Suur-Serbian alueen sisällä,
puhumattakaan kroaattialueesta Adrianmeren rannallla:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Federation_BH_Ethnic_Map_2013.png
Mutta tuo kansallisuuksien tilkkutäkki olisi edelleen koko lailla hankala pala purtavaksi yrityksessä jakaa alue serbien ja kroaattien kesken ja perustaa bosnjakkialueesta kansainvälisen yhteisön suojelualue.
Qroquius Kad
VastaaPoista"Bosnia-Hertsegovinan suurin ongelma on ymmärtääkseni siinä, etteivät kansallisuuksien alueet ole selkeästi erotettavissa rajoilla, vaan Serbitasavalta saartaa Bosnian Federaatiota sekä pohjoisesta että idästä"
Onhan tuo käytännön ongelma, mutta tuskin mahdoton.
Kroatiassa Dubrovnikin kaupunkiin ei nykyisellään pohjoisestapääse kulkematta Bosnian alueen kautta. Tämä asiaintila on tietääkseni muuttumassa, kun Kroatia saa valmiiksi rannikon saarten kautta kulkevan sillan.
Kroaattien kannalta rajan pinnassa olevat alueet on luoontevaa liittää Kroatiaan. Mostarin alue taas on ongelmallinen.
Mielestäni suurin syy lopettaa Bosnia ja Hercegovina on se, että se ei toimi valtiona eli siinä on vain entisen Jugoslavian huonot puolet.
Taloudellisesti Bosnialla menee myös aika heikosti.
Tuosta asianvierestä, mikähän ajatus kun tuo pelosi mikä lie kävi Taiwanissa, pelaavatko jenkit tuossa korttia että katsotan kuka bluffaa ... -jpt-
VastaaPoistaVai onko kyseessä vain narsistisen poliitikon julkisuustemppu?
Aikanaan Milosevic ja Kroatian presidentti Tudjman väitetysti keskkustelivat Bosnian jakamisesta Serbian ja Kroatian kesken.
VastaaPoistahttp://content.time.com/time/nation/article/0,8599,7066,00.html
Tällä videolla spekuloidaan, miksi Pelosi kävi Taiwanissa.
VastaaPoistahttps://rumble.com/v1f1az3-michael-pillsbury-reveals-why-pelosi-visited-china.html
Pelosilla on historiaa ihmisoikeusaktivistina Kiinaan ja Tiibetiin liittyen. Toinen syy on se, että Republikaanit ovat viime vuosina olleet niitä, jotka suhtautuvat Kiinaan tiukasti. Pelosin vierailu nosti Demokraatit taas "Kiina-haukoiksi"